Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  262 członków

Tannoy Klub
IGNORED

Tannoy -klub miłośników

Rekomendowane odpowiedzi

<br />Stawiałbym tu raczej na tragiczna akustykę pomieszczenia<br />

Z tym Lyngdorfem to ja właśnie głównie miałem na myśli korektę akustyki pomieszczenia, a nie tylko tranzystor jako taki. Ten wzmacniacz ma taką funkcję, i działa zaskakująco dobrze, jak masz naprawdę duży problem to plusy dodatnie mogą przeważyć nad ujemnymi. O ile słuchasz nośników cyfrowych.

• 2 tygodnie później...

> skali

Rowniez nie przepadam za takimi niebieskimi swiecidelkami - nie pasuja mi kolorystycznie..., np. do kolumn. Gdyby jakis stonowany zolty, miodowy, zielony itp., zgrywaloby to sie kolorystycznie pewnie ciekawiej. Niebieska dioda na pokretle glosnosci w moim Cayin-ie tez mnie denerwuje i daje

po oczach, wiec mam zamiar czyms ja zakleic aby swiecila lagodniej i w innym kolorze :-)

No to się cieszę że nie ja jeden tak to widzę. Jakaś mania z tym niebieskim, mi już został jedynie preamp gramofonowy ProJect-a , resztę gratów z niebieskimi diodami opyliłem , z tego powodu oczywiście :-).

Grają, to tylko klasyczne Tannoy-e a wzmacniacz to jedynie niezbędny dodatek :-).

Ale przy okazji, żeby ożywić wątek podzielę się swoimi dylematami :

zastanawiam czy i jaka część wyjątkowego brzmienia klasycznych Tannoy-i jest zasługą dziurkowanego tweetera "Pepperpot",

obecnie spotykanego już jedynie w najdroższych modelach serii Prestige, od Kensingtona w górę. Znalazłem na jakimś forum opinię, że nowszy system Waveguide jest teoretycznie lepszy w roli korektora fazy, a Tannoy wciąż robi dla fanów w najdroższych głośnikach system z dziurkami żeby zaspokoić potrzebę elitarności. Kiedy jednak słucham Devon-ów to słyszę czasem trudny do zidentyfikowania czar którego nie ma w nowych Turnberry. Zastanawiam się czy to kwestia tegoż pepperpot-a , magnesu Alnico czy też większej w Devon-ie średnicy membrany, w dodatku w niewielkiej obudowie. Dzwięk z Devon-ów jest bardziej "dobitny" a mnie męczy pytanie dlaczego..

Turnberry to fantastyczne głośniki, mają wyjątkowy dźwięk Tannoy-a i kilka sonicznych przewag nad staruszkami DQEVON-ami, a jednak to przy staruszkach czasami przechodzą człowieka ciarki

• 2 tygodnie później...

W takim razie gratuluję udanego zakupu. Ja ostatnio kupiłem back loaded horn na Sonido i basu dużo jest, aż się nie spodziewałem. Z tym, że moje Tannoye 611 dałem do naprawy i wychodzi na to, że grały połową basu ... Jeśli do mnie wrócą (naprawiał kolega rozważający kupno), porównam.

Na razie nieznana ale mysle że powyżej 40,000zł

Ile...? To skali juz jest blizej. Przed kilkoma dniami widzialem na jakiej stronie rosyjskiej 1.600.000 RUB, czyli ok. 100.000 PLN

A ja właśnie do swoich XT8F dopasowałem Rege Elicit-R. Fajnie się zgrywają z muzyką jakiej słucham.

Niestety kable Tellurium Ultra Blue zbyt obcinają/przyciszają wysokie dlatego musiałem zamówić inne.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• 2 tygodnie później...

Dzięki romanek,

Niemożliwe że nikt więcej w tym klubie nie ma Berkeley !

Nikt nic więcej nie doradzi?

Witam,

No ma, ma. Od 2 lat gram na Berkeleyach. Sprowadzone z Anglii, piękny stan, chyba nic nie modyfikowane (jeszcze nie rozkręcałem).

U mnie grają z zestawem Naima NAC202/NAP200 i tak już chyba zostanie. Dźwięk potrafi i czarować i wgniatać w fotel.

Przymierzam się do rozkręcenia Berkeleyów, wymiany okablowania, kondensatorów w zwrotnicach, itp,

Znajomy ma Chevioty. Przez jakiś czas miał do nich Leak'a, inne lampy, itp. Grało to... miło ale jakoś "anemicznie". Gdy pożyczyłem mu Naima skończyło się to tym, że sprzedał wszystko, z wyjątkiem Cheviotów i dzisiaj ma do nich: pre, końcówkę i CD Naima.

Nie twierdzę, że Naim jest najlepszy na świecie. Chciałem tylko powiedzieć, że ze starymi Tannoy'ami Naim gra znakomicie i warto tę opcję rozważyć. Z tym, że wchodzenie w Naima może się skończyć wymianą całego sprzętu. Zestaw NAC202/NAP200 na pewno się sprawdzi ale inne Naimy grają w specyficzny sposób. Odsłuchy absolutnie konieczne.

Coś sknociłem z wklejeniem cytat, sorry.

Edytowane przez ZibiHPD

Witam serdecznie

Może jest ktoś , wśród miłośników ( lub zna kogoś ) , kto pomógłby mi się wpisać do tego zacnego grona i miałby do " oddania " w dobre ręce Tannoy Eaton lub Devon , w przyzwoitym stanie i rozsądnej cenie?!

Za wszelkie informacje z góry dziękuję.

Niestety nie mogę Ci pomóc w nabyciu w/w kolumn, ale gratuluję podjęcia jedynie słusznej decyzji i zachęcam abyś nie poddawał się w poszukiwaniu , bo warto.

( polecam z tych dwóch DEVON-y, o ile nie masz bardzo małego pokoju . .Może warto rozpatrzeć też Chevioty-y ? )

Niestety mój pokój jest zbyt mały , by brać pod uwagę większe paczki.

Też wolałbym Devony :) lecz ciężko trafić gdzieś w " okolicy " . Jest tego sporo w UK , lecz jak już się trafi coś konkretnego , to jest tylko odbiór osobisty , a wyprawa do UK po kolumny , raczej odpada ( choć czego się nie robi dla muzyki :) )

W tej chwili negocjuję w Berlinie Eatony , a Niemiec już mięknie i zszedł na 600€ :)

Jak jeszcze trochę opuści to chyba po nie pojadę.

To te

http://www.audio-markt.de/_markt/item.php?id=6457084692&audioauktion=18eb6aacdb68542951ae27d598e29c2d

Ja bylem po swoje Edinburghi ponad 750km w jedna strone. Niestety jak chce sie słuchać to niestety trzeba sie poświecić. Prawie całą niedziele spędziłem w aucie. Na szczęście szwabskie autostrady pozwalają na szybkie przemieszczenie się. Dasz rade.

No właśnie , czego się nie robi dla muzyki :)

Klamka zapadła i jadę po nie 27.08. do Berlina. Mam tylko nadzieję , że gra będzie warta przysłowiowej świeczki :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.