Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  262 członków

Tannoy Klub
IGNORED

Tannoy -klub miłośników

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiscie, ze bardzo dobrze jak posluchasz, dzieki czemu bedzie to jakies kolejne doswiadczenie i bedziesz mogl sobie sam odpowiedziec albo twierdzaco, ze jednak " tych 15" nic nie zastapi ", albo przyznac, ze sie myliles i da sie zastapic bez wiekszego uszczerbku dla jakosci dzwieku :-)

Podstawa to fajni ludzie i otwartość i tu w tym klubie tak jest. To sobie cenię.
Dzięki Lutek. I do zobaczenia mam nadzieję że u Wojtka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
11 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

I do zobaczenia mam nadzieję że u Wojtka

Tzn., zapewne u Wojtka rowniez, ale i mysle u mnie, gdyz jesli nie posluchasz tych moich 10-cio calowych malenstw, to sie nie dowiesz czy moga konkurowac z 15-kami, czy tez sa bez szans ? 

Jak to dzis ? Przeciez one juz trwaja od dosc dawna. Chyba, ze masz na mysli prace koncowe zwiazane juz tylko z sama akustyka, wnoszeniem i podpinaniem sprzetu.

To był generalny remont-przebudowa domu pokój odsłuchowy został na koniec jako najmniej konieczny do życia ?

Cały remont przeprowadza 2 osobowa ekipa i trwa to już 9 miesięcy...

Edytowane przez szatan
13 godzin temu, Lutek napisał:

Tzn., zapewne u Wojtka rowniez, ale i mysle u mnie, gdyz jesli nie posluchasz tych moich 10-cio calowych malenstw, to sie nie dowiesz czy moga konkurowac z 15-kami, czy tez sa bez szans ? 

Mając na uwadze twoja konstrukcje to myślę że mają szansę. 

Godzinę temu, szatan napisał:

To był generalny remont-przebudowa domu pokój odsłuchowy został na koniec jako najmniej konieczny do życia ?

Cały remont przeprowadza 2 osobowa ekipa i trwa to już 9 miesięcy...

Najmniej konieczny .... To wg twoje / naszych ... Żon?

W dniu 2.02.2021 o 20:37, Marcin Wielgus napisał:

Nareszcie mam dla nich kąt
571269b4905a42f814a046d8d0b09c51.jpg
Czekałem na ten moment długo. W salonie grają JBL L300 a te bidule po remoncie skrzyń, nowych zawieszeniach gornuch i wymianie pianki akustynej czekały na debiut.
60a9dcb854900fa9de0a0c0a666d1a93.jpg

Oj czarują choć inaczej niż JBL.
Są wrażliwe na ustawienie / dogięcie i kierunek stąd te książki. Trzeba byłoby że 30 cm podstawy zrobić
db04d97244f6e83a5facd07b61baff9a.jpg

Ale tych 15" cali chyba nic nie zastąpi.? A może się mylę więc dlatego Lutkowych i Ciszynowych muszę koniecznie posłuchać.

P.S.1.
Proszę bez krytyki kabli , skosów , super audio stolika itp itd. Tak wiem można lepiej.

P.S.2.
Dziękuję mojej pierworodnej za udostępnienie pokoju gdzie jej sukienki i książki robią za dobrą adaptacje skuteczną. Poważnie. Żadnego dudnienia

W dniu 2.02.2021 o 20:37, Marcin Wielgus napisał:

Są wrażliwe na ustawienie / dogięcie i kierunek stąd te książki. Trzeba byłoby że 30 cm podstawy zrobić

Również kombinowałem z książkami i lepszym efektem są podstawki. Własnej roboty oczywiście:) Podstawki z kolcami około 38cm wysokości. Umieściłem centrale głośnika na wysokości uszu. Wszystko mierzone:) Polepszył się przekaz jaki i  bezpośredni odbiór. Bas stał się mniej rozlazły, spójny i szybszy. Zmiana jak najbardziej na plus. Polecam Ci pokombinować. 

20201107_131738.jpg

20210204_174553.jpg

Również kombinowałem z książkami i lepszym efektem są podstawki. Własnej roboty oczywiście:) Podstawki z kolcami około 38cm wysokości. Umieściłem centrale głośnika na wysokości uszu. Wszystko mierzone:) Polepszył się przekaz jaki i  bezpośredni odbiór. Bas stał się mniej rozlazły, spójny i szybszy. Zmiana jak najbardziej na plus. Polecam Ci pokombinować. 
20201107_131738.thumb.jpg.3eec4c3bc46916671949fa9c321a83cb.jpg
20210204_174553.thumb.jpg.9cc57e4e668a8c5332bee09e556a80b4.jpg

Tak tak zdecydowanie jak napisałeś.
Ja tak na szybko je "w końcu odpaliłem" . Głupia książka spodowowala że podłoga przestała grać .. no może nie do końca bo to tylko książka. Bas się poprawił a najbardziej równowaga tonalna - średnica i wysokie zgrane z basem
U mnie to będę rzeźbił stołki na 30 cm bo wysokość zależy od pozycji siedzenia. Ale powiem wam, wsłuchałem się w te kolumny i ... Wsiąkłem / przepadlem. Nie dziwię się że Audiofan666 ma taką maszynerię podłączona do nich. Grasz z lampą czy też widzę tam tranzystor? Napisz co z nimi gra u ciebie i co najlepiej ci się spasowało.

27-go stycznia napisalem, ze  na ten moment nieciekawie wyglada, gdyz na razie slucham sobie z dwoch "wiez", czyli na Devonach stoja te moje nowe monitory aby w miare miarodajnie mozna bylo brzmieniowo je porownac. Obecnie zrobilem juz z tym porzadek i teraz monitory stoja na ciezkich rurach ceramicznych, ktore pelnia role standow. Jest wiekszy porzadek i tak to wyglada. W zalaczeniu pare fotek:

IMG_20210211_101601_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210211_101823_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210211_101948_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20210211_102048_Easy-Resize.com.jpg

Edytowane przez Lutek

Dzień dobry Wszystkim,

Z tej strony Piotr, szczęśliwy posiadać Cheviotów. Szczęśliwy podwójnie, ponieważ w końcu mogę uznać, że zakończyłem ich renowację. Wynik chyba więcej niż zadowalający. Generalnie moim celem był zachowanie wszystkiego jak najbardziej w oryginale. Skrzynki były podniszczone i z ubytkami forniru. Udało się to uratować na całe szczęście. Oczywiście wymiana zawieszenia i czyszczenie przełączników w zwrotnicach. 

Wszystko DIY i wygląda tak.

1613567296882.jpg

1613567296880.jpg

1613567296878.jpg

1613283304992.jpg

1613567296871.jpg

2 godziny temu, jedimadness napisał:

zakończyłem ich renowację

Mozesz powiedziec kto Ci to robil ? Przynajmniej na podstawie zdjec widac, ze zrobione perfekcyjnie. Ja nie jestem zadowolony z robot wykonczeniowych dotyczacych moich monitorow, wykonanych przez stolarza. 

Edytowane przez Lutek
19 minut temu, Lutek napisał:

Mozesz powiedziec kto Ci to robil ? Przynajmniej na podstawie zdjec widac, ze zrobione perfekcyjnie. Ja nie jestem zadowolony z robot wykonczeniowych dotyczacych moich monitorow, wykonanych przez stolarza. 

Wszystko robiłem sam.

Dzień dobry Wszystkim,
Z tej strony Piotr, szczęśliwy posiadać Cheviotów. Szczęśliwy podwójnie, ponieważ w końcu mogę uznać, że zakończyłem ich renowację. Wynik chyba więcej niż zadowalający. Generalnie moim celem był zachowanie wszystkiego jak najbardziej w oryginale. Skrzynki były podniszczone i z ubytkami forniru. Udało się to uratować na całe szczęście. Oczywiście wymiana zawieszenia i czyszczenie przełączników w zwrotnicach. 
Wszystko DIY i wygląda tak.

1613567296882.thumb.jpg.ae219bd7c8b16a102ba7843a99f57f68.jpg
1613567296880.thumb.jpg.238fd6c4c1299d3c1ec67f4568d90057.jpg
1613567296878.thumb.jpg.b9948e85803f2afffcb4af882d1e1a7d.jpg
1613283304992.thumb.jpg.91baffcae40a839bb8a057ed0df47860.jpg
1613567296871.thumb.jpg.ee122236aaa20a27015ea53bb8b7805b.jpg

JediMadness chylę czoła. Wzorowo. Pięknie , fachowo.
Zawieszenia górne też sam robiłeś ? Dawno nie widziałem tak perfekcyjnie wykonanych . Masz chłopie talent.
Miło powitać w klubie

A co je napędza ? Grają tak jak wyglądają?

1 godzinę temu, obcymars napisał:

Pięknie zrobione. Jesteś stolarzem czy coś w tej dziedzinie?

Dziękuję bardzo. Nie, zupełnie drugi biegun. Tzw."umysłowy". Stolarka i tego typu rzeczy to odskocznia/hobby.

1 godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

JediMadness chylę czoła. Wzorowo. Pięknie , fachowo.
Zawieszenia górne też sam robiłeś ? Dawno nie widziałem tak perfekcyjnie wykonanych . Masz chłopie talent.
Miło powitać w klubie

A co je napędza ? Grają tak jak wyglądają?

Dziękuję. Tak, zawieszenie też sam robiłem. Nie wiem czy talent. Tu po prostu odwdzięcza się włożona praca. Kluczowe jest dobre przygotowanie i rzetelne oczyszczenie z kleju i starego zawieszenia. Niby nie pierwsza moja wymiana zawieszenia więc doświadczenie już mam, ale pierwszy raz Tannoy i 12" ... więc emocje były.

Dzięki raz jeszcze mi również miło. Czytam Was już od dawna ?

Co napędza.

Na zdjęciu widać Cambridge CXA 80, ale z niego nie jestem zadowolony. Wypadł trochę z przypadku ze względu na towarzystwo dla CXN V2 (z tego akurat jestem mega zadowolony). Najmilej się ich słucha z Pioneer SM-83. Jeszcze muszę pobawić się z ustawieniem i dorobić podstawki do pełni szczęścia.

Dziękuję. Tak, zawieszenie też sam robiłem. Nie wiem czy talent. Tu po prostu odwdzięcza się włożona praca. Kluczowe jest dobre przygotowanie i rzetelne oczyszczenie z kleju i starego zawieszenia. Niby nie pierwsza moja wymiana zawieszenia więc doświadczenie już mam, ale pierwszy raz Tannoy i 12" ... więc emocje były.
Dzięki raz jeszcze mi również miło. Czytam Was już od dawna
Co napędza.
Na zdjęciu widać Cambridge CXA 80, ale z niego nie jestem zadowolony. Wypadł trochę z przypadku ze względu na towarzystwo dla CXN V2 (z tego akurat jestem mega zadowolony). Najmilej się ich słucha z Pioneer SM-83. Jeszcze muszę pobawić się z ustawieniem i dorobić podstawki do pełni szczęścia.

No to w temacie podstawek pod moje Berkeley
23bc755da1a855940343ac097c8edf81.jpg
Guma taka tartan jak na placach do zabawy dla dzieci
9efdca0bfcb71b4cdf71661d67718663.jpg
Jedna już stoi ... Ale to waży

A może dla kogoś ta fotka z netu będzie piękna inspiracją.

f511126c167b10090eeaca6c4208c33a.jpg

Co do wzmacniacza uważam że pięknie gra z Musical Fidelity no M6si który ma taki cieplejszy analogowy sznyt. Że o Nu-Vista 600 nie wspomnę który czaruje lampkami w pre

5 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

No to w temacie podstawek pod moje Berkeley
23bc755da1a855940343ac097c8edf81.jpg
Guma taka tartan jak na placach do zabawy dla dzieci
9efdca0bfcb71b4cdf71661d67718663.jpg
Jedna już stoi ... Ale to waży

Niezły paten i ciekawe, że można dostać w formie takich cegieł ?

Ja mam w zamyśle zrobienie dołu podobnie jak to mają wykończone Klipsche Forte. Ba nawet udało mi się znaleźć prawie dokładnie to to co wymyśliłem sobie w głowie właśnie pod Tannoy-e.

MDF i fornir orzechowy czekają na trochę wolnego czasu.

001038-D5-F105-4-AC3-B936-DA7782-D91-DCE.jpg

19 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

A może dla kogoś ta fotka z netu będzie piękna inspiracją.

f511126c167b10090eeaca6c4208c33a.jpg

Co do wzmacniacza uważam że pięknie gra z Musical Fidelity no M6si który ma taki cieplejszy analogowy sznyt. Że o Nu-Vista 600 nie wspomnę który czaruje lampkami w pre

Prawie dokładnie to chcę zrobić tylko, że oryginalna podstawka ma częściowo wchodzić w tą nową ?

Dzięki.

Zwróć tylko uwagę na wysokość żeby trafić uchem w środek jak siedzisz w miejscu odsłuchu. Ale pewnie to wiesz

2404e409c6a0a5c744ff29cfdb61664a.jpg

Panowie projekt "beton" zakończmy . Za 30 zł i krople potu noszenia tych bloczków na 2gie piętro stanęły ! I ...
1. Waży to chyba że 50 kg kazda podstawa
2. W salonie bym nie postawił
3. Ale coaxial nareszcie na właściwej wysokości i powiem wam, że moje doświadczenia z Tannoy są takie że naprawdę ładnie grają ale są wrażliwe na ustawienie. Musi być właściwa wysokość i kąt. Odwdzięczają się piękna barwą i dużą precyzją. Basss mrrr oj brzmi i łaskocze w brzuchu jak głośniej.

1 minutę temu, Marcin Wielgus napisał:

Coś nie chce się otworzyć fotka

No właśnie jak to jest ze niektorzy  wrzucają  duże foto a ja mam ograniczenie na tel???

8 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Coś nie chce się otworzyć fotka

No właśnie jak to jest ze niektorzy  wrzucają  duże foto a ja mam ograniczenie na tel??

Screenshot_20210220-180848_Gallery.jpg

Panowie,

Będę robił sobie podstawki pod Chevioty i jestem na etapie zamawiania materiału. Tak czy inaczej tną mi z całej formatki więc mam trochę zapasu. Pomyślałem, że może ktoś z Was byłby zainteresowany taką podstawką?

Moje będą mieć 20cm wysokości, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić wyższe.

Planowane wykończenie to fornir orzechowy i lakier mat (jesionu nie mam więc nie mogę zaproponować). Planowany montaż tak jak oryginały na wkręty w te same otwory.

Tannoy Cheviot - podstawki.jpg

Panowie,
Będę robił sobie podstawki pod Chevioty i jestem na etapie zamawiania materiału. Tak czy inaczej tną mi z całej formatki więc mam trochę zapasu. Pomyślałem, że może ktoś z Was byłby zainteresowany taką podstawką?
Moje będą mieć 20cm wysokości, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić wyższe.
Planowane wykończenie to fornir orzechowy i lakier mat (jesionu nie mam więc nie mogę zaproponować). Planowany montaż tak jak oryginały na wkręty w te same otwory.
1997804691_TannoyCheviot-podstawki.thumb.jpg.bb706f5da7599ae1d77737787e39bdc4.jpg

Nie żebym się czepiał ale czemu lakier mat ? Polakierowales swoje ? Bo w oryginale były olejowa w. No i oczywiście fornir orzech
Już pięknie wyglądają .

U mnie Berkeley . Czy dałoby radę się jakoś połączyć z tobą ? No ale inny wymiar podstawy i ja myślałbym o jakiś 30-35 cm.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.