Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  262 członków

Tannoy Klub
IGNORED

Tannoy -klub miłośników

Rekomendowane odpowiedzi

4 hours ago, hlary said:

Na ten temat była dyskusja na forach zagranicznych. Podobno właściciel Tannoy (wg audiofili z Anglii) sam swoje kolumny Stirling, Turnberry, Kensington, Canterbury, Westminster, określił mianem ... "mebli z głośnikiem". Zresztą na stronie głównej ich nawet nie ma wizualnie, tak jakby się ich wstydził (https://www.tannoy.com). Prezentowane są plastiki i kolumny do kina domowego. 

Więc konkurencja wywodząca się z Tannoya uznała widocznie, że Tannoy rezygnuje z tych kolumn i nie będą one rozwijane. I weszli w ten rynek. I bardzo dobrze. 

Na szczęście Fyne nigdy nie zabrzmi  jak tannoy. Co do design, to komuś  w Fyne musia bardzo zależeć żeby ich produkty  były kojarzone z Tannoy. 

14 godzin temu, Ronaldo9 napisał:

Na szczęście Fyne nigdy nie zabrzmi  jak tannoy. Co do design, to komuś  w Fyne musia bardzo zależeć żeby ich produkty  były kojarzone z Tannoy. 

Miałem i mam obie marki. Fyne Audio F502SP są bardziej uniwersalne i bliższe linii DC u Tannoya. Stirlingi, Turnberry to linia bardziej jazzowa. Ale mimo różnic ich granie jest zbliżone, a wcale nie gorsze niż Tannoy. Po prostu trochę inne. Moje mają zdecydowanie lepszy bas, głębszy. Trochę mi tego brakowało w Revolution XT6F, tego tła basowego, podkładu. Razem z Pier Audio daje to bardzo fajny, miękki, czarujący bas. A w jazz taki bas dla kontrabasu i niskich zejść jest konieczny. 

Gość

(Konto usunięte)

Audiolab M-DAC+

„Bas, chociaż nie imponuje monumentalnością i nie zwraca naszej uwagi najniższymi zejściami, pojawia się z mocnymi uderzeniami i konkretnymi, czytelnymi dźwiękami, swoim utwardzeniem może pomóc utrzymać kontrolę w systemach, które mają skłonność (zwłaszcza z powodu zbytniej swobody głośników) do jej poluzowania.”

https://audio.com.pl/testy/stereo/przetworniki-c-a/2905-audiolab-m-dac

Czyli klasyka, "leczenie syfa pudrem"

Panowie temat banalny i jak pamiętam wertowany już w tym klubie ale odnaleźć go nie mogę, mianowicie rzecz rozchodzi się o połączenie przyzwoitego tranzystora z Tannoy Stirling GR. Od dwóch lat aż do chwili obecnej z zadowoleniem działam z włoskim wzmacniaczem lampowym Unison Research S6 i jest wybitnie. Niestety jakiś magik od audio namącił mi w głowie ideę że rzeczone Tannoy mogą zadziwić i zaskoczyć pod końcówką mocy na tranzystorach. Przyznam że mnie nieco zirytował bowiem mam doświadczenie z tymi paczkami wyłącznie pod lampami np. fezzaudio na KT 88 nie wspominając już o wskazanym Włochy. Końcówką o jakiej wspominał ów magik jest od Arcama dwukanałowa. Oczywiście umówiłem się na jej wypożyczenie niemniej mam pytanie do kolektywu czy Koledzy spotkali się już z takimi konfiguracjami niekoniecznie typowanego przez magika sprzętu. Dla mnie to kolumny typowe pod lampą ale może cuda się zdarzają. Pozdrawiam serdecznie Piotr

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Panowie temat banalny i jak pamiętam wertowany już w tym klubie ale odnaleźć go nie mogę, mianowicie rzecz rozchodzi się o połączenie przyzwoitego tranzystora z Tannoy Stirling GR. Od dwóch lat aż do chwili obecnej z zadowoleniem działam z włoskim wzmacniaczem lampowym Unison Research S6 i jest wybitnie. Niestety jakiś magik od audio namącił mi w głowie ideę że rzeczone Tannoy mogą zadziwić i zaskoczyć pod końcówką mocy na tranzystorach. Przyznam że mnie nieco zirytował bowiem mam doświadczenie z tymi paczkami wyłącznie pod lampami np. fezzaudio na KT 88 nie wspominając już o wskazanym Włochy. Końcówką o jakiej wspominał ów magik jest od Arcama dwukanałowa. Oczywiście umówiłem się na jej wypożyczenie niemniej mam pytanie do kolektywu czy Koledzy spotkali się już z takimi konfiguracjami niekoniecznie typowanego przez magika sprzętu. Dla mnie to kolumny typowe pod lampą ale może cuda się zdarzają. Pozdrawiam serdecznie Piotr

Piotrek mam Tannoy'e Berkeley tak z 40+ lat mają . Powstały w czasach królestwa lampy ale zapewniam cię grają super z tranzystorem. U mnie jest głośnik HPD i z dobrym tranzystorem dostaje świetna kontrolę na basie a z lampą ... Niestety nie tzn fajnie gra ale to nie jest "bas pod kontrolą".
Z czym grałem - wloski high-end Aloia , Musical Fidelity M6si a pozniej Nu-vista 600 oraz z Musical Fidelity A1 około 30wat w klasie A.
Jest naprawdę bardzo fajnie polecam tym bardziej że moje paczki to 92dB nie pamiętam ile mają twoje .

@Ronaldo9 ma doświadczenie z górna półka Tannoy I tranzystorem może coś podpowie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
1 godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Piotrek mam Tannoy'e Berkeley tak z 40+ lat mają . Powstały w czasach królestwa lampy ale zapewniam cię grają super z tranzystorem. U mnie jest głośnik HPD i z dobrym tranzystorem dostaje świetna kontrolę na basie a z lampą ... Niestety nie tzn fajnie gra ale to nie jest "bas pod kontrolą".
Z czym grałem - wloski high-end Aloia , Musical Fidelity M6si a pozniej Nu-vista 600 oraz z Musical Fidelity A1 około 30wat w klasie A.
Jest naprawdę bardzo fajnie polecam tym bardziej że moje paczki to 92dB nie pamiętam ile mają twoje .

@Ronaldo9 ma doświadczenie z górna półka Tannoy I tranzystorem może coś podpowie

Cześć Marcin kopę lat. U mnie moje paczki mają ponad 2 lata jeszcze nie wygrzane jak trzeba no i watt różnicy na Twoją korzyść bo 91. 80 litrowe dają to co potrzebuję. No ale właśnie ten basik daje troszkę do namysłu. 

Mnie atol kojarzy się raczej z francuską manufakturą która gościła u mnie przez 3 lata mianowicie atoll in 200 miałem wówczas chyba zresztą jak pamiętasz amerykańskie unikaty od Definitive Technology BP 10. 

Hmm czyli jednak może być tylko lepiej. Zobaczymy Dzięki za kierunek. 

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

11 minut temu, tomek4 napisał:

Napisz co usłyszysz, wszak każdy ma inne oczekiwania.

Nie ma sprawy wszak trzeba burzyć stereotypy. Lampa zawładnęła mną na dobre jestem z nią już od ponad 5 lat trudno będzie wykorzenić moje zakorzenione preferencje ale jeśli usłyszę to coś no to będzie rewolucja. 

Cześć Marcin kopę lat. U mnie moje paczki mają ponad 2 lata jeszcze nie wygrzane jak trzeba no i watt różnicy na Twoją korzyść bo 91. 80 litrowe dają to co potrzebuję. No ale właśnie ten basik daje troszkę do namysłu. 
Mnie atol kojarzy się raczej z francuską manufakturą która gościła u mnie przez 3 lata mianowicie atoll in 200 miałem wówczas chyba zresztą jak pamiętasz amerykańskie unikaty od Definitive Technology BP 10. 
Hmm czyli jednak może być tylko lepiej. Zobaczymy Dzięki za kierunek. 

Tylko nic w ciemno , trzeba słuchać i to u siebie w swojej akustyce.
Mamy inne średnice drajwerow , inne pojemności skrzynek i inne gwizdki tulip vs. Waveguid, inne zawieszenia membran .... Ale zachęcam

8 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Tylko nic w ciemno , trzeba słuchać i to u siebie w swojej akustyce.
Mamy inne średnice drajwerow , inne pojemności skrzynek i inne gwizdki tulip vs. Waveguid, inne zawieszenia membran .... Ale zachęcam

Wiem wiem spoko. Do tematu podchodzę bardzo ostrożnie i na zimno. Odsłuch jak najbardziej na moich warunkach i w moim środowisku. Zobaczymy co przyniesie jakie odczucia ze strony niskich rejestrów w stosunku do ciepła lampy. Znam zaskoczenie zejścia lampy w niskich szczególnie tam gdzie powinno. No cóż będę działał jak sprzedawca się zdeklaruje i określi  termin na wypożyczenie końcówki tranzystorowej od Arcama. 

Edytowane przez piotrella41

14 minut temu, tomek4 napisał:

To może w międzyczasie posłuchaj Yamahy z wycieraczkami?

Nie wykluczam ale mój zaufany sprzedawca akurat jej nie prowadzi niemniej w moim mieście jest takowy co ma dystrybucję. Rozważę 

Moje Stirlingi GR graly juz chyba ze wszystkimi mozliwymi lampami, napedzalem je takze kilkoma przyzwoitymi tranzystorami i najwieksza przyjemnosc daje mi zestawienie ich z 300b. 

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

2 godziny temu, hubertrs napisał:

najwieksza przyjemnosc daje mi zestawienie ich z 300b. 

To wyjątkowe lampy do których wg mnie należy dojrzeć. To klasyka i podstawa ciepłego brzmienia. Jestem przekonany, że potrafią wprowadzić kulturę zakresu podczas długich odsłuchów. Nie wiem na jakim sprzęcie słuchasz obecnie niemniej zawsze chciałem spróbować odsłuchu moich paczek na 300b. Nawet ostatnio przyglądałem się polskiej manufakturze od Fezzaudio, chyba była to Lybra. Mam dobry kontakt z tym konkretnym polskim producentem może skuszę się za Twoją namowa na konfigurację z moimi paczkami. Brzmi obiecująco mogą być achy. 

Mam w domu dwa wzmacniacze na 300b, MingDa mc300-ear i LineMagnetic lm-210IA, przez chwile mialem tez podpiete monobloki Tektrona na 300b, ze wszystkimi barwa, przestrzen jest super ale kontrola basu najlepsza z line magneticiem, na tym wzmacniaczu nawet kawalki wymagajace naprawde przyzwoitej kontroli basu, nie powoduja grymasu niezadowolenia

Edytowane przez hubertrs

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

35 minut temu, hubertrs napisał:

LineMagnetic lm-210IA

Czytałem kiedyś o tym wynalazku dwóch braci spod Hong Kong zacny i ciężki wzmacniacz choć na wyjściu chyba 2x8 W. Z tego co wiem jednak potrafiący napędzić nawet bardzo wybredne jednostki podłogowe. Ale jak wiemy szacunek mocy lampy nie można przyrównywać do szacunku typowego tranzystora. To zupełnie inne przedzialy.  

Gość

(Konto usunięte)

Ale jak wiemy szacunek mocy lampy nie można przyrównywać do szacunku typowego tranzystora. To zupełnie inne przedzialy.  

Waty są te same, tylko lampa wchodzi inaczej w zniekształcenia.
Tym niemniej, taka Yamaha na MOSFET też napędzi Tannoye bez problemu.
7 godzin temu, tomek4 napisał:

Waty są te same, tylko lampa wchodzi inaczej w zniekształcenia.

Tak, tak bez dwóch zdań i oczywiście zniekształcenia harmoniczne po stronie lampy to ten właśnie argument nad tranzystorem gdzie niestety czy też stety dźwięk ma barwę kliniczną. Nazwałbym go takim bezdusznym. Ale to kwestia preferencji. Lampa to klimat łaskawy dla natury dlatego też jest wiecznie obecny w gitarowych sekwencjach. Oczywiście słyszałem wiele tranzystorów i hybryd gdzie w czystej klasie A były zachwyty. Tak to ujdzie i da się słuchać natomiast nic nie zastąpi w pełni ciepła lampy. Tutaj jestem radykałem. Gdy z małżonką zobaczyliśmy nasze wymarzone vintage od Tannoya, kolumny które wyglądały, a nie czarowały fortepianowym połyskiem byliśmy przekonani o słusznym wyborze. Jednak co zasługuje na wzmiankę to to, że zarówno sprzedawca, jaki i wielu innych doświadczonych już z tymi Tannoyami osób jednomyślnie bez wahania wskazało ich środowisko w lampach. Jest też gro opinii fachmenów od audio gdzie owe paczki są wyłącznie dedykowane lampom. Coś w tym jednak jest nieprawdaż. 

Co się zaś tyczy sławnej Yamahy myślę, że jej potencjał wygasł, choć uważam też, że jest uśpiony. To nie są już te same klocki sprzed trzech dekad gdzie księgowy firmy miał wolne a liczyło się wyłącznie zadowolenie klientów. Być może moja subiektywna opinia jest krzywdząca dla obecnych fanów tej japońskiej pracy niemniej nie skreślam żadnych z propozycji obcowania na odsłuchach z wykorzystaniem zdecydowanie innych piecyków.   

W dniu 21.05.2022 o 12:45, piotrella41 napisał:

Panowie temat banalny i jak pamiętam wertowany już w tym klubie ale odnaleźć go nie mogę, mianowicie rzecz rozchodzi się o połączenie przyzwoitego tranzystora z Tannoy Stirling GR.

Cześć,

śmiało, można uzyskać naprawdę fajne granie. Przećwiczyłem to już z Sugdenem, Luxmanem, Accuphase, Esotericiem, Specem. Z tymi tranzystorami Tannoye Prestige potrafią zagrać zjawiskowo. Mam też klientów, którzy grają nimi na Mcintoshach.

Ogólnie rozglądałbym się za cieplejszymi wzmacniaczami, świetnym wyborem będzie klasa A. Współczesnych Tannoyów nigdy z sukcesem nie udało mi się połączyć z takimi markami jak Arcam czy Atoll, to trochę nie ta liga, nie ten dźwięk.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

polaczenie z Mcintoshami jest bardzo popularne, co do luxmana to mialem je podlaczone do L-505, nie byl to dobry dzwiek

Z LX380 zagrały świetnie. Dwie pary różne pary Tannoyów łączyłem z tym wzmacniaczem.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

W dniu 1.06.2022 o 16:26, Na Temat Audio napisał:

Z LX380 zagrały świetnie. Dwie pary różne pary Tannoyów łączyłem z tym wzmacniaczem.

Pozdrawiam,

Michał

Cóż nie omieszkam spróbować przygody z Luxmanem. Nigdy przedtem nie słuchałem tego wzmacniacza. Może czas na zmiany. 

Cóż nie omieszkam spróbować przygody z Luxmanem. Nigdy przedtem nie słuchałem tego wzmacniacza. Może czas na zmiany. 

Nie wiem jaki masz budżet ale nasz forumowy kolega @Ronaldo9 z dużym powodzeniem grał z Musical Fidelity Nu-vista 800 sądzę że moja ex Nu-vista 600 też był zagrała a teraz z Markiem Levinson ale niech sam opisze

W dniu 10.05.2022 o 14:03, Na Temat Audio napisał:

Jeśli szukasz modelu XT8F to kontaktowałbym się ze sklepem Audioplaza z Poznania, jest to sklep, który wziął na stan ostatnie pary tych kolumn, w większej ilości, w kolorach czarnym i białym. Wersje drewniane są od ponad roku niedostępne.

Możemy potwierdzić dostępność, jeszcze ostatnie pary czekają na zainteresowanych w Poznaniu 🙂

Korzystając z okazji, chcieliśmy się przywitać z całym forum oraz całym Klubem Miłośników Tannoya - o którego śmierci pogłoski są mocno przesadzone 😉

2 godziny temu, audioplaza.pl napisał:

Możemy potwierdzić dostępność, jeszcze ostatnie pary czekają na zainteresowanych w Poznaniu 🙂

Korzystając z okazji, chcieliśmy się przywitać z całym forum oraz całym Klubem Miłośników Tannoya - o którego śmierci pogłoski są mocno przesadzone 😉

Skoro Tannoy ma sie dobrze, to jeżeli sprzedacie te ostatnie pary Xt8f ( chociaż ceny macie z kosmosu), to rozumiem, że ciągłość dostaw jest zapewniona ?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Teraz, smax napisał:

Skoro Tannoy ma sie dobrze, to jeżeli sprzedacie te ostatnie pary Xt8f ( chociaż ceny macie z kosmosu), to rozumiem, że ciągłość dostaw jest zapewniona ?

Odnosiliśmy się do informacji o domniemanym bankructwie Tannoya, a nie ciągłości serii Revolution. 

9 minut temu, audioplaza.pl napisał:

Odnosiliśmy się do informacji o domniemanym bankructwie Tannoya, a nie ciągłości serii Revolution. 

Żeby nie było, żę sie czepiam pisząc, że ( ceny macie z kosmosu), to wytłumaczę o co mi chodzi.

Miesiąc temu kolega zlecił mi kupno XT8f, obdzwoniłem chyba z 6 sklepów w Polsce. Żaden z nich nie zszedł z ceny za nowe kolumy poniżej 6,5k. W Niemczech beż żadnego problemu zbiłem cenę za nowe Tannoye z 1200 euro na 1100 euro z przesyłka paletową do Polski.

Reasumując 1100 euro x 4,65 =5115 zł. Dlatego napisałem, że ceny w Polsce są z kosmosu.

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

1 minutę temu, smax napisał:

Żeby nie było, żę sie czepiam pisząc, że ( ceny macie z kosmosu), to wytłumaczę o co mi chodzi.

Miesiąc temu kolega zlecił mi kupno XT8f, obdzwoniłem chyba z 6 sklepów w Polsce. Żaden z nich nie zszedł z ceny za nowe kolumy poniżej 6,5k. W Niemczech beż żadnego problemu zbiłem cenę za nowe Tannoye z 1200 euro na 1100 euro z przesyłka paletową do Polski.

Reasumując 1100 euro x 4,65 =5115 zł. Dlatego napisałem, że ceny w Polsce są z kosmosu.

Cena, która widnieje na stronie, jest ceną wyjściową, od której często udzielany jest rabat. Sprawa różnic cenowych na różnych rynkach jest skomplikowana i nie wynika z polityki sprzedawców detalicznych, wpływ ma na to wiele czynników od nas zupełnie niezależnych, więc ciężko to nam komentować. Myślę, że można znaleźć wiele przykładów, gdzie sytuacja wygląda odwrotnie. 

Z drugiej strony cena, o której piszesz jest bardzo atrakcyjna, więc gratuluje znalezienia okazji. 😉

• 3 miesiące później...

Cześć.

Jestem posiadaczem Cheviot Legacy, które grają z końcówką w klasie D i pre lampowym. To tak, żeby zagaić, bo potrzebuję jeszcze jakieś mniejsze głośniki na półkę, do tranzystora z lat 70tych. Wielkość max Eaton. Gdyby ktoś znał takie na sprzedaż, to proszę o cynk.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.