Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  262 członków

Tannoy Klub
IGNORED

Tannoy -klub miłośników

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich.

Szukam kolumn do wzmacniacza Audio Note Oto Se Signature i pomyślałem o kolumnach Tannoya, Wcześniej grałem na Living Voice ale przeniosłem się z audio do pomieszczenia 40 m kw. i myślę o większych paczkach. Zastanawiałem się nad Tannoy Arden, czytałem na zagranicznych forach, że takie zestawienie jest możliwe . Proszę o podpowiedż osoby mające doświadczenie z łączeniem tych głośników z lampą 10 wat.

4 godziny temu, Przemo8 napisał:

Witam wszystkich.

Szukam kolumn do wzmacniacza Audio Note Oto Se Signature i pomyślałem o kolumnach Tannoya, Wcześniej grałem na Living Voice ale przeniosłem się z audio do pomieszczenia 40 m kw. i myślę o większych paczkach. Zastanawiałem się nad Tannoy Arden, czytałem na zagranicznych forach, że takie zestawienie jest możliwe . Proszę o podpowiedż osoby mające doświadczenie z łączeniem tych głośników z lampą 10 wat.

Tutaj widziałbym bardziej Klipsch Cornwall

18 minut temu, ciszyn11 napisał:

Tutaj widziałbym bardziej Klipsch Cornwall

Miałem Klipsch Heresy 3 . Wyjątkowo mi nie podpasowały. Denerwowała mnie tuba na wysokich tonach . Natomiast podłączałem wzmacniacz do Tannoy Eaton i było bardzo dobrze , może bas nieco poluzowany ale to wzmacniacz SE wiec tak ma . Dlatego drogą dedukcji zastanawiam się czy nie da rady połączyć Oto z większymi Arden . 

Znalazłem artykuł o szczęśliwym połączeniu Ardenów z Oto wiec może warto spróbować https://elephant.com.hk/hifi-review-audio-note-oto-line-se-signature-driving-big-alnico-magnetic-speakers-with-the-power-of-10w-vacuum-valves/

Miałem Klipsch Heresy 3 . Wyjątkowo mi nie podpasowały. Denerwowała mnie tuba na wysokich tonach . Natomiast podłączałem wzmacniacz do Tannoy Eaton i było bardzo dobrze , może bas nieco poluzowany ale to wzmacniacz SE wiec tak ma . Dlatego drogą dedukcji zastanawiam się czy nie da rady połączyć Oto z większymi Arden . 
Znalazłem artykuł o szczęśliwym połączeniu Ardenów z Oto wiec może warto spróbować https://elephant.com.hk/hifi-review-audio-note-oto-line-se-signature-driving-big-alnico-magnetic-speakers-with-the-power-of-10w-vacuum-valves/

Pomyśl o mniejszych Berkeley. Jeśli chodzi o powierzchnię to na pewno dadzą radę a łatwiej je upolować niż Ardeny (osobiście posiadam ale na razie się nie rozstaję).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
11 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Pomyśl o mniejszych Berkeley. Jeśli chodzi o powierzchnię to na pewno dadzą radę a łatwiej je upolować niż Ardeny (osobiście posiadam ale na razie się nie rozstaję).

Często widzę na Niemieckim ebayu Tannoy Arden. Są MK1,MK2 ,HDP 385. Na co powinienem zwrócić uwagę kupując te głośniki ? Niektóre pewnie mają po 40 lat i więcej...

4 minuty temu, Przemysław Peszko napisał:

Często widzę na Niemieckim ebayu Tannoy Arden. Są MK1,MK2 ,HDP 385. Na co powinienem zwrócić uwagę kupując te głośniki ? Niektóre pewnie mają po 40 lat i więcej...

wyżej cenione są starsze HPD 385 (MKI), które są na głośnikach Alnico. Wskazany jest sprawdzenie i odbiór osobisty. W większości te głośniki miały wymieniane górne zawieszenia piankowe, więc trzeba obejrzeć i posłuchać na miejscu.

15 minut temu, ciszyn11 napisał:

wyżej cenione są starsze HPD 385 (MKI),

Dodałbym : Znacznie wyżej.   Zwróć uwagę na zawieszenie , trzeba się liczyć z jego wymianą gdy widać ślady pęknięć , co nie jest dużą sprawą ale jest to jakiś koszt i kłopot . A jeżeli już były zawieszenia wymieniane ( większość na rynku ) , to sprawdzić dokładnie jak to wygląda, może sprzedający wie kto wymieniał ( jak Lockwood UK to bdb ) . Masz trochę info o tym w tym wątku.  

No i niestety nie wszystkie egzemplarze HPD grają tak samo . W HPD, a jeszcze bardziej w Goldach , z czasem "siada" mocowanie cewki tweetera której pozycja w szczelinie jest bardzo ważna, i fabrycznie było to ustalane cienkimi papierowymi przekładkami które z czasem się poddają , co wpływa na odtwarzanie wysokich tonów. Trzeba obsłuchać czy grają fajnie i obie równo . W zasadzie poprawienie tego nie jest dużym problemem, zwłaszcza jak się ma takie przekładki z papieru ( kiedyś widziałem na ebay ) , ale trzeba wiedzieć co i jak. ( zdaje się jest w necie opis regulacji Goldów, w HPD jest tak samo). Więc lepiej znaleźć dobre egzemplarze. Na pociechę dodam, że jednak większość HPD jest OK pod tym względem, ale nie wszystkie - zdarzają się np. pary w których jeden tweeter gra ciszej. 

Cześć,

jeśli pytasz o współczesne Ardeny to jest to bardzo fajne, analogowo grające połączenie. W tak dużym pomieszczeniu nie powinno być problemu. Ostatnią parę, którą sprzedawaliśmy sprzedaliśmy właśnie do kilku watowej lampy. Mamy też klienta, który gra na Eatonach i Audio Note P2 PP, bardzo fajne połączenie.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

6 minut temu, Na Temat Audio napisał:

Cześć,

jeśli pytasz o współczesne Ardeny to jest to bardzo fajne, analogowo grające połączenie. W tak dużym pomieszczeniu nie powinno być problemu. Ostatnią parę, którą sprzedawaliśmy sprzedaliśmy właśnie do kilku watowej lampy. Mamy też klienta, który gra na Eatonach i Audio Note P2 PP, bardzo fajne połączenie.

Pozdrawiam,

Michał

Czy Tannoy jeszcze je produkuje, czy jest to sprzedaż zapasów?  

6 minut temu, ciszyn11 napisał:

Czy Tannoy jeszcze je produkuje, czy jest to sprzedaż zapasów?  

Sprzedawaliśmy nasze zapasy. Od jakiegoś czasu nie ma możliwości zamówienia nowych Legacy czy Prestige, temat nowej fabryki jest chyba w toku.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Dodałbym : Znacznie wyżej.   Zwróć uwagę na zawieszenie , trzeba się liczyć z jego wymianą gdy widać ślady pęknięć , co nie jest dużą sprawą ale jest to jakiś koszt i kłopot . A jeżeli już były zawieszenia wymieniane ( większość na rynku ) , to sprawdzić dokładnie jak to wygląda, może sprzedający wie kto wymieniał ( jak Lockwood UK to bdb ) . Masz trochę info o tym w tym wątku.  
No i niestety nie wszystkie egzemplarze HPD grają tak samo . W HPD, a jeszcze bardziej w Goldach , z czasem "siada" mocowanie cewki tweetera której pozycja w szczelinie jest bardzo ważna, i fabrycznie było to ustalane cienkimi papierowymi przekładkami które z czasem się poddają , co wpływa na odtwarzanie wysokich tonów. Trzeba obsłuchać czy grają fajnie i obie równo . W zasadzie poprawienie tego nie jest dużym problemem, zwłaszcza jak się ma takie przekładki z papieru ( kiedyś widziałem na ebay ) , ale trzeba wiedzieć co i jak. ( zdaje się jest w necie opis regulacji Goldów, w HPD jest tak samo). Więc lepiej znaleźć dobre egzemplarze. Na pociechę dodam, że jednak większość HPD jest OK pod tym względem, ale nie wszystkie - zdarzają się np. pary w których jeden tweeter gra ciszej. 

Żeby zobrazować dobrze i źle wymienione zawieszenia górne to :
1151e8416590e5e29734d6e86d7f2cfd.jpg
Lewe dobrze , prawe źle . I nie chodzi o to czy zawieszenie na czy pod membranę. Mając na uwadze wiek HPD to wszystkie już miały wymieniane a jak nie to zobaczysz to na kilometr i nie jest to tragedia . Trochę cenę zbijesz i zrobisz dobrze jak powyżej.

26 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Żeby zobrazować dobrze i źle wymienione zawieszenia górne to :
1151e8416590e5e29734d6e86d7f2cfd.jpg
Lewe dobrze , prawe źle . I nie chodzi o to czy zawieszenie na czy pod membranę. Mając na uwadze wiek HPD to wszystkie już miały wymieniane a jak nie to zobaczysz to na kilometr i nie jest to tragedia . Trochę cenę zbijesz i zrobisz dobrze jak powyżej.

A co jest nie tak w tym głośniku po prawej? Nieoryginalne zawieszenie z szerszym wałkiem? 

A co jest nie tak w tym głośniku po prawej? Nieoryginalne zawieszenie z szerszym wałkiem? 

Dziś już ciężko o oryginalne zawieszenie. Oczywiście bardziej ufam np mainlytannoy na eBay - pewnie znacie , niż AliExpress.

W tym po prawym zawieszenie jest rozciągnięte -> płaskie do góry zamiast okrągłe / połowa "rurki" jak po lewej. Powody mogą być dwa tj nieumiejętnie klejone lub jego rozmiar nie był właściwy stąd jest naciągnięte. Efekt jest taki że ma inną sprężystość / inaczej pracuje więc i reprodukcja tonów niskich i średnich nie będzie poprawna.

Btw - mainlytannoy ma kupę oryginalnych części jak coś szukacie do vintage Tannoy. Ja np sie zdecydowałem na wymianę diaphragm w moich Berkeley na Tannoy Lockwood I powiem wam że jest ideał nie tylko na ucho ale i z pomiarów no ale niestety kasa.

MainlyTannoy nie ma raczej oryginalnych górnych zawieszeń do HPD, bo ich już chyba nikt nie ma odkąd przestał działać Lockwood . Wg. informacji które przekazują kupującym , krajem pochodzenia zawieszeń które sprzedają jest USA . Niestety, nie są one idealnie jak oryginalne, i mam wrażenie że wyglądają same z siebie trochę tak jak oznaczone jako "nieprawidłowe" na zdjęciach powyżej. ( Mam kilka takich w domu , jak kupowałem do Berkeley to kupiłem też 12`` na zapas) Z dobrych nowin : nie jest to chyba wcale tak istotne, górne zwieszenie jest w HPD tak wiotkie i miękkie ( każdy kto miał je w ręku po zakupie a przed montażem potwierdzi ) że jego rola jako " sprężyny " jest IMO minimalna , głównie jako resor pracuje dolne zawieszenie, górne raczej jako centrujące i uszczelniające głośnik .

W dniu 7.11.2022 o 11:13, skali napisał:

Dzięki za odpowiedź, a czy w Anglii robią jeszcze serwis takich głośników Tannoya ? W razie gdyby okazało sie coś nie tak.

Teraz, Przemysław Peszko napisał:

Dzięki za odpowiedź, a czy w Anglii robią jeszcze serwis takich głośników Tannoya ? W razie gdyby okazało się coś nie tak. Wiem że w Lockwood robili ale czy nadal robią.

Odkąd przestał działać Lockwood w UK , to nie. Ale zawieszenie wymieni Ci każda dobra firma od głośników o ile sam je kupisz na Ebay. Ba, MainlyTannoy załącza do zawieszeń  instrukcję jak to zrobić samemu - jednak trzeba mieć trochę smykałki i wprawne ręce.

Chyba jest też kilku "specjalistów" od Tannoya w różnych krajach którzy potrafią coś więcej gdy trzeba

Edytowane przez skali
Odkąd przestał działać Lockwood w UK , to nie. Ale zawieszenie wymieni Ci każda dobra firma od głośników o ile sam je kupisz na Ebay. Ba, MainlyTannoy załącza do zawieszeń  instrukcję jak to zrobić samemu - jednak trzeba mieć trochę smykałki i wprawne ręce.
Chyba jest też kilku "specjalistów" od Tannoya w różnych krajach którzy potrafią coś więcej gdy trzeba

Co do twoich wpisów powyżej to jak najbedziej zgadzam się - zawieszenie ma być piankowe , miękkie , elastyczne NIE z gumy butylowej , NIE z materiałów nasączonych czymś tam . Kiedyś Lockwood sprzedawał i robił wymianę HPD na inne od serii prestige ale to dla mnie inne granie niż HPD.
Co do Lockwood - NIE wiedziałem . Zamknęli się ? Shit . Szkoda. Wszedłem na mainlytannoy i widzę że sprzedają ich graty i kity do wymiany zawieszeń o których napisałeś .

Co do samodzielnej wymiany to w głośniku Tonsil dla zabawym bym zrobił ale nie w 15" Tannoy chyba że @Przemysław Peszko masz doświadczenie. Lepiej kup kit od mainlytannoy i poszukaj fachowca . We Wrocławiu mogę polecić firmę Salto. Mają też zawieszenia ze swoich źródeł i mają wieloletnie doświadczenie

Pisałem do Lockwood na stary adres mailowy i nikt nawet nie zareagował. Z tego co wyczytałem na forach EU, Lockwood przez ostatnie lata to był już tylko jeden starszy pan który w końcu się poddał ( lub skończyły się oryginale części ? ) i został emerytem czy coś takiego. 

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś coś wie co się dzieje dalej z Tannoy ?

Ostatnie wiadomości jakie znalazłem były takie ( w wolnym tłumaczeniu) :

Tannoy Szkocja jest zamknięte. Alternatywy dla tego, co kiedyś było Tannoy=em, są teraz produkowane przez szkocką nabyfakturę pod nazwą Fyne Audio. https://www.fyneaudio.com.
Od dłuższego czasu Tannoy nie był już produkowany w Wielkiej Brytanii ani w UE … chociaż przez kilka lat był tylko montowany w Wielkiej Brytanii (co do pewnych kolumn), ale to także została zarzucone.

Uli Behringer i jego zespół zarządzający nie słuchali tych kolumn i nie mieli inteligencji, aby oddzielić Tannoy professional od Tannoy Hi Fi...
Rezultatem jest Tannoy na Amazon i Tannoy z Chin (Channoy) ...
Nie chcieli sprzedać Tannoya tym, którzy go szanują, doceniają i wiedzą, jak postępować… i doprowadzili Tannoya do jego upadku…
W polskiej fabryce mebli dziecięcych toczyły się negocjacje, by zrobić pudła rezonansowe, ale reszta pochodzi z Chin i krajów trzeciego świata (extraprofit to jedyny silnik dla Uli Behringer)…
Tannoy nie ma w tej chwili żadnego zespołu badawczo-rozwojowego… to mówi wystarczająco dużo…
Obsługa i wsparcie dla dealerów i klientów jest rozpaczliwe (prawie nie istnieje) ...
Jest tego dużo więcej, ale to też mówi wystarczająco dużo, że Szwajcar Uli Behringer (który zainwestował ponad 100 milionów w fabrykę w Chinach, ale nie dla Tannoya) nie jest audiofilem i absolutnie tego nie rozumie, a jego arogancja i ignorancja wobec kolumn Tannoy, jest fatalna...
Jedyna nadzieja w tym, że Tannoy, który przetrwał ponad 90 lat także przeżyje niegodnego właściciela – Uli Behringera…To nie problem, że Tannoy jest produkowany w Chinach, ale móże przetrwać tylko z porządnym zespołem badawczo-rozwojowym, z częściami najwyższej jakości i przy ścisłej kontroli procesu produkcyjnego oraz kontroli jakości produktu finalnego, z realistycznym stosunkiem ceny do jakości. ...ale obawiam się, że to utopia...

Czy ktoś coś wie co się dzieje dalej z Tannoy ?
Ostatnie wiadomości jakie znalazłem były takie ( w wolnym tłumaczeniu) :
Tannoy Szkocja jest zamknięte. Alternatywy dla tego, co kiedyś było Tannoy=em, są teraz produkowane przez szkocką nabyfakturę pod nazwą Fyne Audio. https://www.fyneaudio.com.
Od dłuższego czasu Tannoy nie był już produkowany w Wielkiej Brytanii ani w UE … chociaż przez kilka lat był tylko montowany w Wielkiej Brytanii (co do pewnych kolumn), ale to także została zarzucone.
Uli Behringer i jego zespół zarządzający nie słuchali tych kolumn i nie mieli inteligencji, aby oddzielić Tannoy professional od Tannoy Hi Fi...
Rezultatem jest Tannoy na Amazon i Tannoy z Chin (Channoy) ...
Nie chcieli sprzedać Tannoya tym, którzy go szanują, doceniają i wiedzą, jak postępować… i doprowadzili Tannoya do jego upadku…
W polskiej fabryce mebli dziecięcych toczyły się negocjacje, by zrobić pudła rezonansowe, ale reszta pochodzi z Chin i krajów trzeciego świata (extraprofit to jedyny silnik dla Uli Behringer)…
Tannoy nie ma w tej chwili żadnego zespołu badawczo-rozwojowego… to mówi wystarczająco dużo…
Obsługa i wsparcie dla dealerów i klientów jest rozpaczliwe (prawie nie istnieje) ...
Jest tego dużo więcej, ale to też mówi wystarczająco dużo, że Szwajcar Uli Behringer (który zainwestował ponad 100 milionów w fabrykę w Chinach, ale nie dla Tannoya) nie jest audiofilem i absolutnie tego nie rozumie, a jego arogancja i ignorancja wobec kolumn Tannoy, jest fatalna...
Jedyna nadzieja w tym, że Tannoy, który przetrwał ponad 90 lat także przeżyje niegodnego właściciela – Uli Behringera…To nie problem, że Tannoy jest produkowany w Chinach, ale móże przetrwać tylko z porządnym zespołem badawczo-rozwojowym, z częściami najwyższej jakości i przy ścisłej kontroli procesu produkcyjnego oraz kontroli jakości produktu finalnego, z realistycznym stosunkiem ceny do jakości. ...ale obawiam się, że to utopia...

Smutne te wiadomości. Tannoy to bodaj najstarszy lub jeden z ... Producent kolumn głośnikowych.

Mam sentyment do Tannoy-a. Ale rzeczywiście ten cholerny Szwajcar olewa tę markę. Od 2016 milczy, brak jakichkolwiek informacji, maile wpadają w studnię milczenia. Ani likwidacji, ani rozwoju. Nie wiadomo co. 

Edytowane przez hlary
  • 3 tygodnie później...

Panowie czy można lepiej ?
13106efaa98fa5c432fa7e147c748fd3.jpg
02a44df4623e17ae953254e4994e349c.jpg
Jeszcze nie wiem bo dopiero Ardeny MK1 zjechały pod strzechę . Siedzą w garażu ale jak podłącze to dam znać i wówczas decyzja czy zostaje Berkeley czy Arden.

Czy ktoś z was miał ? Co sądzicie ? Na co zwrócić uwagę ?

Ależ one wielkie są ... Rany

44 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Panowie czy można lepiej ?
13106efaa98fa5c432fa7e147c748fd3.jpg
02a44df4623e17ae953254e4994e349c.jpg
Jeszcze nie wiem bo dopiero Ardeny MK1 zjechały pod strzechę . Siedzą w garażu ale jak podłącze to dam znać i wówczas decyzja czy zostaje Berkeley czy Arden.

Piękne są. I widać, że w dobrym stanie. Nowe czy używki ?

Edytowane przez hlary
Piękne są. I widać, że w dobrym stanie. Nowe czy używki ?

To jest MK1 czyli na magnesach alnico z budową lata 70. Później było MK2 na magnesie ferrytowym inny kształt głośnika . Są po renowacji ale starannie wykonana.

Ale jak patrzę na Ardeny to widzę już 3 rodzaje głośników. Te okrągłe, takie z inną ramką i teraz te wizualnie dwukoncentrycznie. 

Edytowane przez hlary
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.