Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam rDAC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy któryś z kolegów spotkał się z takim zjawiskiem, że dźwięk z płyty SACD - w tym przypadku Dire Straits (20th Anniversary Edition) odtwarzany na OPPO93 nie jest "przepuszczany" do ampa przez rDac ?

Kiedy nie używam rDac np korzystając z połaczenia ampa z bluray poprzez HDMI lub poprzez interkonektory - dźwięk jest OK. Co może być powodem, że rDac zatrzymuje źródło SACD?

W tej chwili rdac podłaczony jest do OPPO Coaxialem. Podłączałem również przewodem optycznym, ale jest to samo.. Wychodzi na to, że rDac nie odtwarza sygnału z SACD?

Czy spotkaliście się z taką sytuacja?

Pozdrawiam,

Wojtek

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2402992

czy ktos stosowal interfejs hiface z rdaciem, i czy ma to sens(jak wiadomo w arcamie najlepsze rezultaty daje USb)

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2403082

Witam,

Czy któryś z kolegów spotkał się z takim zjawiskiem, że dźwięk z płyty SACD - w tym przypadku Dire Straits (20th Anniversary Edition) odtwarzany na OPPO93 nie jest "przepuszczany" do ampa przez rDac ?

Kiedy nie używam rDac np korzystając z połaczenia ampa z bluray poprzez HDMI lub poprzez interkonektory - dźwięk jest OK. Co może być powodem, że rDac zatrzymuje źródło SACD?

W tej chwili rdac podłaczony jest do OPPO Coaxialem. Podłączałem również przewodem optycznym, ale jest to samo.. Wychodzi na to, że rDac nie odtwarza sygnału z SACD?

Pozdrawiam,

Wojtek

Oczywiście, że DAC nie odtwarza kodowania DSD (czyli SACD), a jedynie standard PCM.

W ustawieniach Audio w Oppo powinieneś ustawić SACD Output: PCM

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2403254

Mikson - gdzie Twoje porownanie rDaka i HD2? No gdzie? Teraz widze startujesz do porownania z HD11, w cenie 5 kafli. Niezla logika.

Mam nadzieje, ze w przyszlym tygodniu bede mial okazje porownac konfiguracje rDAC + zasilacz vs. HD2, a moze i HD10/11. Porownywalem juz przeciez wbudowany przetwornik w H70 z Arcamem i bylo ... inaczej, naprawde inaczej. rDAC urzekal jednak analogowym brzmieniem, przestrzenia i wiekszym basem, choc moze nieco mniej kontrolowanym, aczkolwiek byl on zasilany chinska mysza na zylce.

Nie wiem jak wbudwoany DAC w H70 ale ten w H100 nie umywa sie do HD2 o HD10 nawet nie wspominajac. Do Hegli polecam raczej troche cieplejsze zrodlo, u mnie H100 swietnie gral z HD10.

Porownanie bezposrednie rdac z HD2 oczywiscie jest w LYD og Bilde, nawet w Audio Video jest o tym wzmianka. Osobiscie porownywalem w nie swoim systemie rdac z HD10, nie ma nawet co porownywac...RDac wraz z teddy..hmm nie mam pojecia.

Z drugiej strony do HD2 tez juz chyba sa jakies specjalne zasilacze.

Pozdrawiam.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2403630

panowie dzisiaj porownywalem vlinka z rdackiem i moge powiedziec ze chyba ten jitter w rdacu jest kiepski bo z vlinkiem bas jest mocniejszy i tak jak by dzwiiek nabral lepszej kultury i o wiele lepsza glebia hmmm .

A btw czy ktos porownywal dac havana v rdac ?

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2403783

Jak mogles porownywac Vlinka z rDakiem, skoro ten pierwszy to konwerter USB -> S/PDIF li tylko? No chyba, ze chodzilo Ci o porownanie bez i z wpietym dodatkowo Vlinkiem do Arcama..?

Edytowane przez WuMike
https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2403829

vlink byl podpiety do rdaca przez coax, a streamer czyli laptop usb -vlink- rdac- wzmacniacz i naprawde gra inaczej jak dla mnie bardziej z kultura i wspanialym bassem

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2403862

MOze poprostu zyskal analogowosci i przez to zabrzmial bardziej ludzko.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2404011

Hmm, szkopul w tym, ze sam rDAC jest wedlug mnie wystarczajaco "analogowy", niezaleznie od wejscia. No coz, zycie byloby nudne, gdyby kazdy odbieral wszystko w tym samych barwach.

Podobnn opinie wyglosilem na temat rDAka, w porownaniu wbudowanego w H70 modulu. Ten drugi gral wrecz szorstko, na pierwszy rzut oka efektownie, ale na dluzszym dystansie meczaco i bez gladkosci.

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2404030

Użytkownik leon_2003 dnia 15.02.2012 - 23:36 napisał

Witam,

Pozdrawiam,

Wojtek

Oczywiście, że DAC nie odtwarza kodowania DSD (czyli SACD), a jedynie standard PCM.

W ustawieniach Audio w Oppo powinieneś ustawić SACD Output: PCM

Hej

Kombinowałem z ustawieniami w OPPO93 na rózne sposoby i niestety dźwieku nadal nie ma.. Wkładając płytę do DVD Marantz DV4003 podłaczając go tak samo jak OPPO dzwięk przez rDac poszedł :) Ale chyba ten Marantz nie odtwarza SACD tylko zwykły format PCM, dlatego możliwe, że OPPO nawet jezeli ustawie PCM, to odtwarza płytę tym wyższym formatem ? Niewiem.. ? :/

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2404403

Zupelnie nie moge tego zrozumiec. rDAC rozklada wedlug mnie na lopatki RCA&Toslink grajac poprzez USB, ktore jest naprawde najlepszym mozliwem wyborem zrodla.

Ja znowu tego nie mogę zrozumieć. rDAC z liniowym PSU po coaksie potrafi zagrać dźwiękiem, który jest raczej trudny do "rozłożenia" przez cokolwiek. Będzie miał braki, ale knock outu nie będzie. Widocznie użyty do porównania transport lub kabel cyfrowy był kiepski. rDAC jest na nie wrażliwy. Sprawdzałem.

Edytowane przez michelangelo
https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2404407

Hej

Kombinowałem z ustawieniami w OPPO93 na rózne sposoby i niestety dźwieku nadal nie ma.. Wkładając płytę do DVD Marantz DV4003 podłaczając go tak samo jak OPPO dzwięk przez rDac poszedł :) Ale chyba ten Marantz nie odtwarza SACD tylko zwykły format PCM, dlatego możliwe, że OPPO nawet jezeli ustawie PCM, to odtwarza płytę tym wyższym formatem ? Niewiem.. ? :/

Niestety SACD nie da się cyfrowo wyprowadzić na zewnątrz w żadnym odtwarzaczu - Sony zabroniło... Zerknąłem jeszcze raz do manuala OPPO i niestety jednak nic z tego nie będzie:

"SACD OUTPUT - PCM: SACD Direct Stream Digital (DSD) data is converted into multi-channel, highresolution PCM data. The converted PCM data is then output through HDMI or the internal DAC (Digital to Analog Converter) for the analog audio output ports. If you use a receiver that supports HDMI v1.1 to listen to SACD, please select this option. You may also want to select this option if you prefer the sound quality of the DSD-to-PCM conversion"

...czyli przy takim ustawieniu DSD jest konwertowane do wielokanałowego PCM i taki sygnał można przesłać dalej tylko po HDMI lub "odebrać" jako analogowe sygnały po przejściu przez wewnętrzny DAC... czyli kiszka

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2404439

Hmm, szkopul w tym, ze sam rDAC jest wedlug mnie wystarczajaco "analogowy", niezaleznie od wejscia. No coz, zycie byloby nudne, gdyby kazdy odbieral wszystko w tym samych barwach.

Podobnn opinie wyglosilem na temat rDAka, w porownaniu wbudowanego w H70 modulu. Ten drugi gral wrecz szorstko, na pierwszy rzut oka efektownie, ale na dluzszym dystansie meczaco i bez gladkosci.

To tylko wbudowany dac we wzmacniaczu za 5k.....a mimio tego jak sam pisales nie nie wiesz ktory gral lepiej, a jedynie, ze graly inaczej...pozycz HD2 lub HD11 i porownaj. Przy dzwieku HD11 moze sie okazac, ze to jest dopiero analogowy dzwiek, ale oczywiscie mozna duzo lepiej.

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2404445
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

panowie dzisiaj porownywalem vlinka z rdackiem i moge powiedziec ze chyba ten jitter w rdacu jest kiepski bo z vlinkiem bas jest mocniejszy i tak jak by dzwiiek nabral lepszej kultury i o wiele lepsza glebia hmmm .

...

Ustaw USB rDaca, po stronie komputera, na 24 bit, czyli tyle ile domyślnie ustawia sam V-link, bo inaczej pracować nie potrafi. Przy identycznym słowie bitowym z obu źródeł, okaże się że "kultura" zrobi się identyczna :).

vlink byl podpiety do rdaca przez coax, a streamer czyli laptop usb -vlink- rdac- wzmacniacz i naprawde gra inaczej jak dla mnie bardziej z kultura i wspanialym bassem

Jak wyżej. To co opisujesz, to dokładnie tak przejawia się praca na słowie 16 i 24 bitowym. W przypadku Wolfsona w rDacu tak właśnie jest. Niby to puste bity, te dodatkowe, ale jednak przetwornik inaczej pracuje i inaczej całość gra. Myk polega na tym, że większość konwerterów, po podłączeniu do komputera ustawia się domyślnie na 16bit, a V-link jako jeden z nielicznych, pracuje wyłącznie na słowie 24 bitowym, bo na 16 bitach nie potrafi. Stąd też domyślnie wymusza na systemie operacyjnym 24 bity. Co nie zmienia faktu, że i każdy inny konwerter można przełączyć w tryb pracy na słowie 24 bitowym i nagle robi się identycznie.

Zupelnie nie moge tego zrozumiec. rDAC rozklada wedlug mnie na lopatki RCA&Toslink grajac poprzez USB, ktore jest naprawde najlepszym mozliwem wyborem zrodla.

Jak wyżej, po ustawieniu identycznych warunków pracy, różnica będzie nie do odróżnienia. Akurat V-link i rDaca, jeśli chodzi i konwersję asynchroniczną USB-spdif są praktycznie nierozróżnialne, jeśli zapewnić im to samo na wejściu. W ślepym teście nie ma szans utrafić z którego wejścia gra. Żeby było zabawniej, tak samo zachowuje się konwerter USB-Spdif w Nuforce HDP, pomimo że to inna konstrukcja. Na zmianę długości słowa, reaguje identyczną zmianą w sygnaturze dźwięku.

EDIT

A żeby było jeszcze zabawniej, to już tak dla pełności obrazu sytuacji, konwerter USB-Spdif na kości CMI, w Xonarze Essence One, pomimo że asynchroniczny, zachowuje się tylko tak sobie. Ustawiłbym go na końcu kolejki jakościowej z całej tej grupy.

Ja znowu tego nie mogę zrozumieć. rDAC z liniowym PSU po coaksie potrafi zagrać dźwiękiem, który jest raczej trudny do "rozłożenia" przez cokolwiek. Będzie miał braki, ale knock outu nie będzie. Widocznie użyty do porównania transport lub kabel cyfrowy był kiepski. rDAC jest na nie wrażliwy. Sprawdzałem.

Ja to widzę tak. Po USB rDac gra na 100% swoich możliwości, jeśli jest oczywiście należycie zasilony. Po coaksie potrafi tak samo zagrać, jednakże pod warunkiem, że dodatkowo zapewnimy mu odpowiednie źródło i okablowanie. Ale w większości przypadków nie mamy takich idealnych warunków, więc co najwyżej zbliża się do poziomu, który po USB mamy "out of box", czyli jak kto woli prosto z pudełka. W tym widzę przewagę wbudowanego konwertera USB-Spdif, stanowi on zarazem wyidealizowane źródło sygnału jak i kabel, którego praktycznie nie ma między konwerterem a samym przetwornikiem :). Przy okazji, zapewniając odpowiednie zasilanie całemu rDacowi, zapewniamy to samo odpowiednie zasilanie konwerterowi USB-Spdif. Same zalety normalnie, z tak prostej implementacji. Nie deprecjonując możliwości pozostałych wejść, one wymagają po prostu więcej zachodu i "rzeźbienia", aby zapewnić równie optymalne warunki pracy DACa.

EDIT

A tak dla rozluźnienia atmosfery, jeśli ktoś z Was przypadkiem nie wie gdzie leżą USA, to odpowiadam, naturalnym jest, że leżą koło USB ;-))))).

Edytowane przez SlawekR
https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2404580

Panowie, nie wiem, czy do konca mowimy dokladnie o tym samym. Dla mnie aplikacja USB jest tutaj najlepsza ze wszystkich zrodel. Jest asynchroniczna, cechuje ja najnizszy jitter i nie jest podatna na wady wynikajace z aplikacji S/PDIF.

Porownujac specjalnie na budzetowych kablach w okolicach 130-150 pln (Coax to najtansza cyfrowa Tara Labs, Toslink z kolei budzetowy Wireworld Nova) oraz zwyklej lince USB (za "tuzin zeta"), ten ostatni bije pozostale na glowe. Co ciekawe, bezprzewodkowka prawie dotrzymuje kroku USB w omawianym przypadku.

Niestety, w Trojmiescie zaden z dystrybutorow nie mial "porzadnego" kabla USB, wiec nie mam bladego pojecia co byloby podlaczajac Furutecha, Wireworlda, Audioquesta czy wyzej w drabince.

Tak jak wspominalem, chce porownac za kilka dni oba Hegle HD2 oraz HD10 z rDAkiem podpietym do Tomanka i na lepszym kablu, zeby nie bylo. Czy sie uda? Zobaczymy, ale na pewno nie zdobede PSU Teddy'ego, niestety.

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2404800

Jeżeli będziesz miał czas to spróbuj jeszcze użyć HD2 jako źródła sygnału (Coax) do np HD10 lub rDAC - jestem bardzo ciekawy efektów ponieważ sam producent opisuje to połączenie jako bardzo dobre....

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2404920

Niestety, w Trojmiescie zaden z dystrybutorow nie mial "porzadnego" kabla USB, wiec nie mam bladego pojecia co byloby podlaczajac Furutecha, Wireworlda, Audioquesta czy wyzej w drabince.

Proste. Nic by nie było.

A już na pewno na rDAC'u żadnej zmiany nie usłyszysz. Nie z jego naprawdę wysokiej jakości asynchronicznym wejściem USB.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2404926

Jeżeli będziesz miał czas to spróbuj jeszcze użyć HD2 jako źródła sygnału (Coax) do np HD10 lub rDAC - jestem bardzo ciekawy efektów ponieważ sam producent opisuje to połączenie jako bardzo dobre....

[/qu

Zagra przyzwoicie jezeli coax bedzi eprzyzwoity, porownywalem ze znajomym te same nagrania z CD Regi do DAC Buffallo a nastepnie laptop-HD2-Buffallo. Oboje stwierdzilismy, ze troche lepiej bylo z HD2. Wlascieiel kupil nastepnie HD2 tylko i wylacznie do takiego przesylu danych, gdyz jego BUffallo byl jednak zdecydowanie lepszy od HD2.

W Norwegii jest rowniez bardzo popularna kombinacja HD10-HD2. Spora ilosc uzytkownikow HD10 poprostu podokupowala HD2 gdy ten ukazal sie na rynku. Ja juz byl sie raczej skusil na HD11, wtedy nie potrzeba coaxa. Niemniej ciekaw jestem co Ci wyjdzie z tego porownania.

Pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2404936

Niestety SACD nie da się cyfrowo wyprowadzić na zewnątrz w żadnym odtwarzaczu - Sony zabroniło... Zerknąłem jeszcze raz do manuala OPPO i niestety jednak nic z tego nie będzie:

"SACD OUTPUT - PCM: SACD Direct Stream Digital (DSD) data is converted into multi-channel, highresolution PCM data. The converted PCM data is then output through HDMI or the internal DAC (Digital to Analog Converter) for the analog audio output ports. If you use a receiver that supports HDMI v1.1 to listen to SACD, please select this option. You may also want to select this option if you prefer the sound quality of the DSD-to-PCM conversion"

...czyli przy takim ustawieniu DSD jest konwertowane do wielokanałowego PCM i taki sygnał można przesłać dalej tylko po HDMI lub "odebrać" jako analogowe sygnały po przejściu przez wewnętrzny DAC... czyli kiszka

jaka kiszka? przeciez rDAC to przetwornik sygnalu stereo zatem nic dziwnego, ze nie obsluguje cyfrowego sygnalu wielokanalowego. Zagra tylko jesli na wejsciu bedzie sygnal stereo PCM. Czyli w odtwarzaczu ustawiamy dla wyjscia SPDIF downmix do dwukanalowego PCM. A w przypadku SACD bedzie to warstwa CD bo raczej zaden odtwarzacz nie zdekoduje DSD do PCM 2-ch (tak wlasnie bylo w przypadku odtwarzania tej plyty przez DV 4003).

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2404954

Nazwanie rDACa analogowym to już IMHO przesadzony komplement.

Zdecydowanie przesadzony! :)

Średnica - owszem - jest bardzo ładna i przyjemna. Naprawdę miło się słucha.

Ale na wysokich ten cyfrowy nalot, typowy dla mało muzykalnych tanich urządzeń z oversamplingiem, trochę niestety wali po uszach...

Tylko: za 300€ ja nie wymagam i nie spodziewam się niczego więcej. DAC który w tej cenie zagra lepiej niż rDAC powinien nazywać się... Mesjasz. :)

Poruszamy się w sferze urządzeń budżetowych to i dźwięk jest budżetowy. I tak się Arcamowi nad podziw udał. Za takie pieniądze to IMO max co można dostać i czego można oczekiwać.

Cóż, byłem na tym porównaniu i moim zdaniem V-Link nie poprawił brzmienia r-DAC'a. Było owszem inaczej, ale IMO nie lepiej, tylko własnie inaczej.

Właściciel rDAC'a obecny na spotkaniu woli dźwięk z V-Linkiem (zresztą pożyczyłem mu teraz V-Linka na cały tydzień, żeby sie w domu osłuchał na spokojnie).

Dla mnie: zmiana była, fakt, ale czy na lepsze? Trudno mi oceniać. Nie było takiego opadu szczeny jak w Havanie, z której V-Link robi urządzenie o klasę lepsze.

IMO jakość asynchronicznego wejścia USB w rDAC jest naprawdę wysoka i V-Link nic tu nie wnosi, co najwyżej swój "firmowy" charakter, dociążając nieco dół i Arcam zaczyna grać trochę jak Musical Fidelity... :) Wysokie jak drażniły - tak drażnią, co potwierdza fakt że "winny" jest za nie rDAC a nie źródło. Zresztą źródła zmienialiśmy.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2404974

rdac tak znowu nie odstaje od konkurncji jak chocby v dac, HD2 a niektorzy tierdza, ze powyzsze, sz od niego lepsze. Jak to zwykle w audio bywa kwestia gustu. Moim zdaniem z tej trojki najlepiej gra HD2 a najbardziej analogowe brzmienie pokazuje v dac. Pozostalej dwojki nie zaliczyl bym wogole jako grajacych analogowo...

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2405023

Na "analogową" cyfrę to trochę więcej trzeba wydać.

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2405044

Na "analogową" cyfrę to trochę więcej trzeba wydać.

Jak chcesz posłuchać prawdziwej góry to najpierw musisz mieć znacznie lepszy tweeter niż Seas w Twoich Concertino .

A on ma taki suchy , szeleszczący typ grania.

Co innego droższe Sonusy z Dynaudio

Nie piję do Ciebie , ale spora grupa osób wydaje opinie o jakimś sprzęcie mając słabe lub tylko przeciętne kolumny .

A później biorą się uwagi co do cyfrowosci góry.

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2405123

Tanie kolumny którymi dysponuję to zdecydowanie nie jest ósmy cud świata. Ale od 13 z górą lat sprawdzają się u mnie w różnych konfiguracjach i ostatecznie to tylko one "przeżyły" wszelkie zmiany w systemie. One i kable głośnikowe Monstera. Konkretnie - tylko basowe żyły Monsterów.

Mimo wszystkich swoich ułomności moje kolumny bez problemu pozwalają odróżnić wysokie tony przyjemne od nieprzyjemnych. :)

"With the hands down" rozpoznają też ów cyfrowy nalot, który dyskwalifikuje niektóre źródła w moich oczach, czyniąc je dla mnie nieprzydatnymi.

Z lepszym tweeterem miałbym łatwiej - to prawda, ale różnice tylko by się pogłębiły i tyle.

A co tam gra u Ciebie, bo jakoś nie widzę konkretów w "o mnie"? Electa Amator?

Jeśli tak - to zazdroszczę, jeśli nie - to zapraszam do mnie. Posłuchamy sobie jak Seas "sucho szeleści". Wszak lepszy rydz niż nic. :)

Właśnie mi "sucho szeleści" na "Blues Etude" Oscara Petersona. Zajefajnie "sucho szeleści" na tej płycie perkusista. :)

Edytowane przez il Dottore

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2405133

Swoje " o mnie " muszę uzupełnić.

Fakt.

Nie rozdrażniaj się , ale te Seasy mają taki nalot.

Podobnie grają większe tweetery Seasa w kolumnach ProAc

I być może stąd Twoja opinia.

Bo one potrzebują czegoś naprawdę mocno docieplonego .

Dynaudio , Morel czy Usher 9950. Nawet metalowy Seas 27TBFC/G ma ładniejsze barwy.

A to kolumny są NAJWAZNIEJSZE .

A gwoli Twojej ciekawości moje obecne kolumny to DIY ZAPH ZRT.

Tweeterem jest Scan Speak D3004/6600 .

A jest to poziom dobrych Dynaudio czy Moreli.

Nalotu cyfrowego z rDACa nie stwierdzam ( na pewno nie w takim stopniu ).

I właśnie w tym jest pewien fenomen tego przetwornika.

Duża detaliczność bez agresji czy jak to stwierdzasz nalotu cyfrowego.

Edytowane przez muda44
https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2405148

Przepraszam Cię, ale mylisz części z ich aplikacją.

Kolumna głośnikowa to coś więcej, niż zaaplikowane głośniki.

I jeśli porównujesz DIY z... Sonus Faberem (choćby i tanim ale przecież wprost ze "złotego okresu" tej firmy) to... sorry. Ciężko tu o logiczną dyskusję.

Człowieku - bądź poważny przez chwilę! Moje kolumny stroił Franco Serblin! Tymi ręcami! :)

Choćbyś wepchał w swoje DIY nie wiem co, to z tym panem nie radzę Ci się mierzyć.

Jeszcze raz: zastosowane głośniki to jedno a kolumna głośnikowa to drugie.

I trzeba być bardzo nieostrożnym by na podstawie zaaplikowanych głośników wysnuwać wnioski o jakości dźwięku kolumny.

A że są lepsze tweetery od tych moich bidnych Seasów? Nie zaprzeczam. Tylko - co z tego?

Wiesz skąd bierze głośniki do swoich sławnych i bardzo kosztownych kolumn kilka znanych firm jak np. Totem czy WLM? Bez komentarza...

Edytowane przez il Dottore

https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2405152

Nie no masz rację.

Przepraszam i bije pokłony.

Przecież to sam Franco Serblin je dotykał i jego bioprądy zmieniły tanie głośniki w super zestaw.

Jak ja mogłem...

Biję się w pierś !

I właśnie to chciałem zaznaczyć bo czyta ten wątek dużo osób.

A piszesz głupoty mając budżetowe kolumny tej firmy.

Nawet żeby były wyświęcone to są to tylko przeciętne kolumny i tego nie zmienisz !

Słuchałem te i kilka innych kolumn z tanimi miękkimi Seasami i wiem co piszę.

Gra cały projekt i to nie ulega dyskusji.

Ale nawet projekt ma taką sygnaturę jakie są w nim głośniki.

I nie zagra lepiej niż na to pozwoli klasa tych głośników.

Co do DIY - jeszcze wiele przed Tobą.

Jednocześnie wyrażasz swoją nikłą wiedzę o tematyce Audio.

Choćby w zakładce DIY jest projekty Misiomora na Seasach ale z wyższej półki , gdzie te Twoje super Sonusy do stóp nie dorastają.

A co do projektu ZAPH ZRT to pomijając przydużą obudowę jaką proponuje ZAPH jest to w tej chwili jeden z najlepiej dopracowanych i pomierzonych z dostępnych projektów w sieci na głośnikach z najwyższej klasy.

I potwierdziło to kilka osób mających dużo do powiedzenia w tym temacie.

Nie będę się z Tobą użerał bo z Twoich wpisów wynika że jeszcze długa droga przed Tobą zanim będziemy mogli wymieniać poglądy.

Ale Ci co to czytają wezmą sobie poprawkę na charakter brzmienia tweeterów w Twoich kolumnach za które obwiniasz tego DACa

Edytowane przez muda44
https://www.audiostereo.pl/topic/70901-arcam-rdac/page/36/#findComment-2405166
  • Pokaż nowe odpowiedzi