Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze strumieniowe.

JFSebastian

Rekomendowane odpowiedzi

A to ciekawy news - polski dystrybutor normalny chyba nie jest, skoro nie chce sprowadzać towaru, który kosztując 950 zł rozchodziłby się jak ciepłe bułeczki....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jak widać tu cena mooocno przesadzona.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rozmawiałem na ten temat z jakimś rozsądnym gościem od dystrybutora, transporter sprzedał się w paru egzemplarzach, więc uznali, że nie ma sensu zawracać głowy wprowadzeniem w Polsce

nam sie wydaje, że 100 czy 200 osób nawet z tego forum, to rynek, ale to są rozsądni ludzie: rynek to dla nich po prostu nie jest - w tym segmencie

palton=>

Dawno ,dawno temu pisałem, że Squeezebox C. z zewnętrznym DACiem za ok. 2000-3000zł załatwił CD Accuphase DP-500 za ok.20 000zł. Accuphase poszedł do ludzi ;-)

Nikt mi nie wierzył w wątku - Klub Accuphase ,zmieszano mnie z błotem, proszę sobie poczytać moje potyczki ;-)

Ale już w konfrontacji z transportem DCS Verdi , S.C poległ nieznacznie.

Teraz szukam klocka - transportu cyfrowego ,który załatwi DCSa ;-)

squeezbox jest gapless?? season in the abyss slayera i dark side of the moon floydów odtworzy bez przerw?? mam hd player ferguson ariva 110 i skurczybyk fajnie chra z lampucerą maxi BUT - wyłącza sygnał cyfrowy między kawałkami i dac cyka wtedy przekaźnikiem, strasznie mnie to wku... ariva architekturę ma otwartą, goni pod linuxem i pewnie gdyby ktoś kumał czaczę to napisał by stosowny soft.

nick, 25 Cze 2010, 13:52

>squeezbox jest gapless??

jest gapless. Nie wiem co to zacz ten ferguson, ale każdy rozsądny odtwarzacz sieciowy/plików powinien być gapless, inaczej połowy płyt nie dałoby się słuchać :-))

Może źle ripujesz płyty, np forsując ustawienie przerwy między nagraniami.

Niektóre formaty mogą też stwarzać tu problemy (miałem kiedyś taki z mp3 na przenośnym) FLAC powinien być spoko.

"Teraz szukam klocka - transportu cyfrowego ,który załatwi DCSa ;-)"

i w ten sposób zgubisz ducha muzyki, bedziesz miał w reku sterownik i rysikiem pstrykał w playliste, podobnie jak inni oglądaja telewizje, do tego obowiazkowo czipsy ;-)

Gość rochu

(Konto usunięte)

gutekbull, 25 Cze 2010, 12:58

>Teraz szukam klocka - transportu cyfrowego ,który załatwi DCSa ;-)

No nie wiem.

Ale może spróbuj Sonos-a

http://www.sonos.com/

Na kilku zachodnich forach spotkałem się z opinią że Squeezebox to taki Sonos dla ubogich.

Może więc będzie lepiej?

ABs=>

Trochę źle to zabrzmiało( tam był taki znaczek - ;-)

DCS jako transport tak mi się podoba, ze chciałbym mieć transport z dysku twardego na jego poziomie i zakładając czysto teoretycznie to jest to możliwe. Szukam ;-)

Jest jeszcze Olive Opus Music Server Olive 4 i Odtwarzacz strumieniowy Olive 2. Dostepne w TOP HIFI, wiec pewnie i posluchac mozna.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Użytkownicy+

gutekbull, 25 Cze 2010, 12:58

>palton=>

>Dawno ,dawno temu pisałem, że Squeezebox C. z zewnętrznym DACiem za ok. 2000-3000zł załatwił CD

>Accuphase DP-500 za ok.20 000zł. Accuphase poszedł do ludzi ;-)

>Nikt mi nie wierzył w wątku - Klub Accuphase ,zmieszano mnie z błotem, proszę sobie poczytać moje

>potyczki ;-)

>Ale już w konfrontacji z transportem DCS Verdi , S.C poległ nieznacznie.

>Teraz szukam klocka - transportu cyfrowego ,który załatwi DCSa ;-)

Czytałem Twoje wpisy (sporo ich wyśledziłem ;), przed zakupem SQ T.

Niestety mam problem z SQ - jest nim IRYTUJĄCA! przerwa na początku pierwszego utworu na płycie. Występuje ona po kilku/kilkunastu sekundach od rozpoczęcia (zdaje się że w trakcie wczytywania okładki), powtarza się też często po przełączeniu na następny utwór (tak samo po kilku sekundach).

Sądzę że może być problemem zbyt dużą ilością płyt na dysku (ok.1400, w tym część "gęsta"), oraz sama wielkość dysku 1TB.

Czy ktoś ma podobne problemy ?

palton=>

Nie znam tego problemu-nie występował u mnie mimo bardzo dużej ilości płyt, nie wiem ile-coś ok.500Gb

Proponuje - przynajmniej tak jest u mnie ;

1.Połączenia po kablu

2.Sieć 1Gb ,mimo że np. karta w S.C jest 100Mb to jednak cała siec domowa działa lepiej.

3.Odpowiednie kable sieciowe do sieci 1Gb-są inne niż te do 100Mb ,końcówki na kablach zarobione fabrycznie -można dostać gotowe min. M.M !

4.Router u mnie D-Link DIR-655 ,ustawione na routerze wszelkie możliwe priorytetowanie przesyłu multimediów czy QOS - to ostatnie działa świetnie tylko trzeba umieć ustawić - potwierdzenie w logach musi być ok.

5.Squeezebox C. na nim wyłączyłem praktycznie wszystko, min. regulację głośności, i wszelkie inne pliki jak flac i wav - te ustawione native

6.Po wgraniu włączyłeś Rescan Music Library - to może długo trwać nawet parę godzin ?

7.Jeszcze coś - ja się poruszam po S.C w sposób bardzo skuteczny ,ale prymitywny ,mianowicie po folderach - i to z czystego lenistwa ;-)

Wyrzuciłem wszystkie pliki poza zdjęciami i flac czy Wave.

Żadne tagi itp. ;-)

To ostatnie pkt.7 -raczej nie zalecam.

Ukryta Zawartość

post-870-100000026 1277540170_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Problemy z płynnością odtwarzania "gęstych" plików, przynajmniej u mnie, występowały tylko gdy korzystałem z Servera "wbudowanego" w Squeezeboksa i odtwarzaniu z dysku USB. Gdy korzystam z połączenia sieciowego i S. Servera zainstalowanego na komputerze, wszystko działa sprawnie.

Co do kabli sieciowych - myślę, że zamiast kupować niepewnej jakości kabelki w markecie, lepiej zamówić dowolnej długości odcinek renomowanego producenta na giełdzie lub w sklepie komputerowym. Koszt takiego kabla nie powinien być wyższy...

Marek=>

Właśnie mówię o kablach spełniających wszelkie kryteria do sieci 1Gb i wbrew pozorom można takie dostać w MediaM. maja pozłacane końcówki -fabrycznie zarobione i wcale nie są tanie.

Chodzi o kable ;

" Gigabit Ethernet [edytuj]

* 1000BASE-T - 1 Gb/s na kablu miedzianym - popularnej skrętce kat. 5 lub wyższej. Ponieważ kabel kategorii 6 może bez strat przenosić do 125 Mb/s, osiągniecie 1000 Mb/s wymaga użycia czterech par przewodów oraz modyfikacji układów transmisyjnych dającej możliwość transmisji ok. 250 Mb/s na jedną parę przewodów w skrętce.

* 1000BASE-SX - 1 Gb/s na światłowodzie (do 550 m).

* 1000BASE-LX - 1 Gb/s na światłowodzie. Zoptymalizowany dla połączeń na dłuższe dystanse (do 10 km) za pomocą światłowodów jednomodowych.

* 1000BASE-LH - 1 Gb/s na światłowodzie (do 10 km).

* 1000BASE-CX - 1 Gb/s na specjalnym kablu miedzianym zwanym kablem koncentrycznym na odległość do 25 m używany kiedyś do łączenia ze sobą koncentratorów, przełączników. Obecnie przestarzały i wyparty przez 1000BASE-T."

Ale nie ma co dorabiać audiofilskiej filozofii ,nie mają żadnego wpływu na dźwięk tylko na transport danych , stare kable gubiły mi sieć przy przenoszeniu dużej ilości danych !!!

To jest ważne jak ktoś miał tego typu problem w sieci domowej 1Gb - to jest właśnie rozwiązanie - wymiana przewodów.

Oglądając gotowe kable miałem wrażenie, że cena wynika głównie z zastosowania grubej, efektownej izolacji. Jeśli pochodzą od producentów popularnych kabli AV, może być tak, jak w przypadku przedłużaczy antenowych, które zamiast porządnej miedzianej żyły mają wewnątrz cieniuteńką plecionkę, prawdopodobnie ze stali. Co do złoconych styków - takie właśnie mam w moim "robionym" kablu.

Oczywiście każdy kabel z supermarketu wystarczy do Squeezeboksa, wersja 'z metra' wydaje mi się solidniejsza...

Marek=>

Chyba nie masz racji ,sam mam metry kabli w szufladzie i przyrząd do zaciskania, ale przy sieci 1Gb istotne jest aby kabel był fabrycznie zarobiony - nie ma co odkrywać Ameryki na nowo.

Kable różnią się głównie ekranowaniem - czyli z pozycji audio tez istotna różnica.

Przerabiałem to z 3 lata temu ;-)

Możliwe, natomiast spotkałem się z opiniami, że do Squeezeboksa lepiej użyć kabla bez ekranu (UTP), aby uniknąć przesyłania po nim "śmieci" z komputera w pobliże sprzętu audio. W sumie to pewnie tylko audiofilskie przesądy ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie ekranowanie, a w zasadzie jego brak ma wpływ na śmieci w głośnikach.

Mam w sieci ok.10 urządzeń ; S.C, Nbox, TV, 4laptopy,serwer,Iphone, tel.internetowy i wszystko hula ;-)

Początkowo równiez zakładałem, że ekran jest wskazany, ale rozumiem, że samo skręcenie przewodów powoduje zmniejszenie zakłóceń, równiez tych, które mogłyby wydostać się z kabla sieciowego na zewnątrz (?).

• Użytkownicy+

gutekbull

Hmm, ja mam dysk podłączony bezpośrednio do SQ T, bez użycia komputera. Próbowałem z laptopem i przez wi-fi i również cięło, zresztą dla mnie touch był nadzieją na słuchanie bez Komputera...

A może to wina kabelka łączącego dysk z SQ T , może to on ogranicza przesył danych? Są dostępne lepsze kable niż ten w komplecie z dyskiem ?

Może konieczna jest aktualizacja firmware SB T. Podobno naprawiono część błędów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> palton

"A może to wina kabelka łączącego dysk z SQ T , może to on ogranicza przesył danych? Są dostępne lepsze kable niż ten w komplecie z dyskiem ?"

Jaki masz kabel?

Szczerze powiedziawszy wątpię, żeby to właśnie kabel był przyczyną. Podłącz swój dysk tym kablem do kompa i zacznij kopiować dane. Zobacz, z jaką prędkością idzie. Powinno być to przynajmniej 25-30 MB/s. A potem porównaj to do bitrate'u, jaki towarzyszy odtwarzaniu plików. Dla przykładowego pliku .flac wynosi on u mnie ok. 70kB/s. Czyli nadmiar możliwości transferowych kabla jest masakrycznie duży w porównaniu do potrzeb przy odtwarzaniu.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• Użytkownicy+

Hmm :

The Touch is not able to play in USB-Mode HR-Flacs.

Music starts after some seconds rebuffering and so on.

Attached is a WD 2,5 HD with 16474 Files in 1197 Albums.

3 Albums in HR-Flacs rest in normal Flacs and 256 VBR mpr

Playing normal Flacs and 256 VBR mpr no problems.

Firmware 7.51.8847

Palton:

Wyglada ze Twoj problem zostal ostatnio rozwiazany (dla wiekszosci plikow FLAC), tutaj watek o tym:

Ukryta Zawartość

Pozdrowienia

Ukryta Zawartość

Patrząc na wszystko co się działo dotąd w tego typu segmencie, choćby odtwarzacze DVD z divx niedługo będzie kilkanaście firm oferujących podobne urządzenia za cenę dysku HDD plus 50-100zł. Na dziś bym sie jeszcze nie podniecał. Nasz kraj (polski rynek), to żaden rynek dla początkowych wersji takich "nowości" i dystrybutorzy mają chyba rację nie szalejąc. Będzie konkurencja będą sprowadzać.

• Użytkownicy+

Mogę jeszcze dodać, że kilka dni temu aktualizowałem SQ i mam wersję 7.5.1, niestety przerwy w dźwięku mam nadal.

Zauważyłem też, że SQ T zawiesza się i restartuje jeżeli w takcie muzyki z dysku przełączę ekran na equalizer. Wyczytałem też na slimdevices, że przerwy są częstsze kiedy przełącza się z pilota.

U mnie działa wersja beta (7.6.x). Przerw przy przełączaniu funkcji wyświetlacza nie zauważyłem, zresztą nie zdarzało się to przy wcześniejszych wersjach oprogramowania.

Może to dzięki temu, że korzystam z dysku o stosunkowo niewielkiej pojemności - 160GB.

Marek, 26 Cze 2010, 15:15

>Możliwe, natomiast spotkałem się z opiniami, że do Squeezeboksa lepiej użyć kabla bez ekranu (UTP),

>aby uniknąć przesyłania po nim "śmieci" z komputera w pobliże sprzętu audio. W sumie to pewnie tylko

>audiofilskie przesądy ;-)

>

Ukryta Zawartość

Potwierdzam: to właśnie ekran jest źródłem śmieci. Należy używać skrętki nieekranowanej i zgodnie ze specyfikacją nawet do gigabitowego ethernetu wystarczy zwykły kabel Cat 5e.

Ethernet jest separowany galwanicznie przez trafo, a ekran może być podłączony do masy i kłopot gotowy.

Ukryta Zawartość

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.