Skocz do zawartości
IGNORED

problem z brzmieniem perkusji

radark

Rekomendowane odpowiedzi

a jakie masz kabelko do tego systemu?

O zgrozo, tu znowu się narażę całej audiofilskiej gawiedzi, mam XLRy Cambridge Audio Reference (i co ciekawsze uznam, że są lepsze dla mnie w tym zestawieniu niż choćby prawie 4x droższe Wireworld Eclipse 5.2 XLR (choć z Krellem było odwrotnie)).

Głośnikowe to w tym momencie Kimber 8tc na WBT - to super kabelki ale nie koniecznie w tym zestawieniu (z CA). Coś mnie podkusiło i zmieniłem z AQ Pikes Peak - teraz trochę brakuje mi blasku na górze ale wiem, że jak wrócę do jakichś wysokich AQ lub TL, które też miałem to blask powróci ;) .

Przewaliłem dziesiątki kombinacji i to zestawienie do rocka jest najlepszym jakie miałem. Z graniem czegoś ambitniejszego też nie ma wstydu.

Dwie dodatkowe zalety tego systemu:

1. bardzo dobrze gra cicho;

2. bardzo dobrze gra głośno.

Gratulacje, miałem 807v, do rocka są super.

A dlaczego zjedzony?, jak pasuje i gra i jesteś zadowolony to najważniejsze, ważne że słuchasz i wybierasz świadomie a nie bo ktoś polecił.

To nie wiesz, że CA to najgorsze badziewie pod słońcem i samo posiadanie go jest wstydem a chwalenie się na tym forum, że to śmie "grać" jest równoznaczne z samoukamieniowaniem się? ;)

Pytanie "co będzie dla mnie dobre" jeśli chodzi o audio jest niedorzeczne. Każdy z nas ma inne warunki lokalowe, preferencje muzyczne i dźwiękowe, czułość słuchu...

Mnie np. zestaw zadowolonego znajomego zabija górą i kartonowym basem (MF 5.5 + MA GS20).

Dla niego mój zestaw góry nie ma wcale... ale on może być przygłuchy ;)

To nie wiesz, że CA to najgorsze badziewie pod słońcem i samo posiadanie go jest wstydem a chwalenie się na tym forum, że to śmie "grać" jest równoznaczne z samoukamieniowaniem się? ;)

Pytanie "co będzie dla mnie dobre" jeśli chodzi o audio jest niedorzeczne. Każdy z nas ma inne warunki lokalowe, preferencje muzyczne i dźwiękowe, czułość słuchu...

Mnie np. zestaw zadowolonego znajomego zabija górą i kartonowym basem (MF 5.5 + MA GS20).

Dla niego mój zestaw góry nie ma wcale... ale on może być przygłuchy ;)

póki co czekam na zworki do nada, zobaczymy czy rzeczywiście będzie poprawa, na razie pobawię się trochę kablami, zastanawiam się nad czymś z van den hula albo wyższy monster-one podobno mocno podkręcaja bas, podobno dobrze basuje też głośnikowy vdh magnum, czy ktoś ma doświadczenia z tymi kablami a może jakieś propozycje?

póki co czekam na zworki do nada, zobaczymy czy rzeczywiście będzie poprawa, na razie pobawię się trochę kablami, zastanawiam się nad czymś z van den hula albo wyższy monster-one podobno mocno podkręcaja bas, podobno dobrze basuje też głośnikowy vdh magnum, czy ktoś ma doświadczenia z tymi kablami a może jakieś propozycje?

Jeśli mogę coś zasugerować to uważam, że żadnymi kabelkami czy zworkami nie zniwelujesz efektu jaki opisujesz. Szkoda czasu i pieniędzy.

Moim skromnym zdaniem kolumny do rocka masz ok, najpewniejsza będzie zmiana wzmaka ewentualnie a najlepiej jednocześnie adaptacja akustyczna pomieszczenia.

Miałem głośnikowe VdH Breeze i mi nie leżał(w moim systemie).

Za to IC Orchid to perełka.

Miałem podobny problem z NAD-372 .....gubił selektywnośc, basy sie zlewaly, dudnilo, dzwięk "latał" po pokoju.

Zmieniłem go na Roksana Caspiana i jest niebo a ziemia. Roksan pokazal co to dobre i kontrolowane brzmienie basu i perkusji....

Pewnie zaraz zostanę zjedzony ale u mnie z Focalami 836v gra Cambridge 840 Pre+Power (ale próbowałem również z integrą 840v2) i jest miodzio. Podwójna stopa pierwsza klasa.

Słucham głównie rocka/metalu i uważam,że jest to zestaw stworzony do takiej muzy a testowałem u siebie naprawdę sporo sprzętu i to z różnych półek.

Ostatnio sprzedałem np. Krella S-300i i zakupiłem właśnie CA, bo rocka z Focalami gra lepiej...

Rock: 10/10

Audiofilskie popierdółki: 8/10

Focale na sprzedaż?

Na co wymieniasz?

Focale na sprzedaż?

Na co wymieniasz?

Mam 2 pomysły i postaram się zrealizować oba ;)

1. Mordaunt Short Performace 6

2. Focal Electra 1027 Be lub chociaż S jak finanse nie pozwolą.

Jak zwykle robie to bardziej z ciekawości niż z rzeczywistej potrzeby. Tak samo było z CA - kiedyś miałem, sprzedałem, przesłuchałem u siebie kilkanascie wzmacniaczy i wróciłem do CA. Za te pieniądze nie dostanę nic lepszego...

Nie jest wykluczone, że te 836v jeszcze przeproszę i do nich wrócę ;)

Aha, wymieniłem Kimbera 8TC na AQ CV8 i tak jak mówiłem do CA jest lepiej szczególnie w górnych rejestrach. Minimalnie odchudziło dół ale nie przeszkadza mi to. Kolesiowi ten Kimber też chyba nie za bardzo podpasował, bo widzę, że go wystawił ;) No ale on lubi maksimum perversum na wysokich ;)

Ja swoje 826 napędzam PM7200. Problemów z brzmieniem perkusji nie stwierdziłem , ale może za mało słyszałem :). Słucham różnej muzy , od AC/DC , Megadeth po Jacinthę. Pożycz jakiś wzmacniacz , raczej taki co ma parę watów , i w miarę neutralny ( CA 840 , może Primare ) i wtedy posłuchaj.

M

Ja swoje 826 napędzam PM7200. Problemów z brzmieniem perkusji nie stwierdziłem , ale może za mało słyszałem :). Słucham różnej muzy , od AC/DC , Megadeth po Jacinthę. Pożycz jakiś wzmacniacz , raczej taki co ma parę watów , i w miarę neutralny ( CA 840 , może Primare ) i wtedy posłuchaj.

M

Potwierdzam, Primare I30 to bardzo fajny, rytmiczny wzmacniacz. Powinien pociągnąć te Focale.

Potwierdzam, Primare I30 to bardzo fajny, rytmiczny wzmacniacz. Powinien pociągnąć te Focale.

właśnie od dwóch dni testuję zworki rekomendowane do nada i cóż system na razie zostaje, kabelki są świetne, różnica ewidentna, polecam wszystkich posiadaczom nadów z tymi syfnymi stalowymi zworami-zamulaczami, przede wszystkim dźwięk jest głośniejszy dół bardziej dociążony, co dla mnie najważniejsze wreszcie selektywny, centalki na dimmu czy immortalu wreszcie słyszalne, werbel też nareszcie wyraźny, i co ciekawe gitary brzmią zaje...jak piła tarczowa podkręcone do bólu, ogólnie dźwięk nabrał rozpędu, przetestowałem juz na nich sporo płyt i jak na razie nie znalazłem jeszcze takiej która brzmiałaby fatalnie, szczerze mówiąc nie do końca byłem przekonany co do wpływu tych zworek dlatego wolałem pobawić sie w dłuższy odsłuch aby się przekonać, są solidnie wykonane, kierunkowe, widać i słychac że materiał dobrej jakości, naprawdę polecam warto, tym bardziej że kosztują tak niewiele, jedyne co chcę wymienić to ic supry, może ktoś coś sensownego poleci do nadów i metalu, myślałem o vdh albo wyższy monster

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.