Skocz do zawartości
IGNORED

Transparent Reference DIY

zyzio

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zlecę wykonanie takiego kabelka zgodnie z powyższą instrukcją.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/71737-transparent-reference-diy/
To do ogłoszeń z tym.

Ale spokojnie! Tutaj lecą forumowe zamówienia np. z partsconnexion gdzie każdy z jelonków mógłby samodzielnie kupić taniej, to nie można zrobić forumowego zamówienia kabelka DIY? Relax;)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Ja to bym zrobił.Sam jestem ciekaw efektów.

Tylko że odrobinę czasu będę miał dopiero za 2tyg.

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

Ja to bym zrobił.Sam jestem ciekaw efektów.

Tylko że odrobinę czasu będę miał dopiero za 2tyg.

A czy defakto trzeba coś zamawiać ?? Może na początek wybebeszyć klotza twinaxa - dość dobra miedź , a reszta jest dostępna w polsce.

A nie wystarczy zamontować sam ten filtr? Bo idea tego kabla sprowadza się do psucia druta wtrąconymi w niego elementami.

no właśnie czy psucia ?? Nie znam się aż tak, ale czy nie chodzi bardziej o wymuszenie czegoś na źródle niż obcięcie sygnału ??

Bawiłem się swojego czasu z tdrozdem drutkami, mieliśmy naprawde dobre srebro, kręciliśmy cuda wianki z tego, efekt różny, ale udało nam się zrobić coś wg. nas dobrego, i faktycznie grało dobrze, ale w porównaniu z jakimiś topowymi drutami okazywało się że to nasze kable sa jaśniejsze, czystsze i klarowniejsze, a topowe wręcz muliły, ale miały głębię dzwięku, dzwięk był gęsty, nasycony,miał to COŚ, więc moze faktycznie nie chodzi o jak najczystsze przewodniki, ale o właśnie ... właśnie o to :P

Kudre szkoda że mam tylko kabel od kosiarki w domu :P spróbowałbym jutro :P znaczy dzisiaj :P

A moze zrobic w wersji DIY Koenigsegga CCX

Wystarczy silnik od Forda, troche aluminium i wlokna szklanego, lakier i fachowiec znaleziony na forum.

Efekt z pewnoscia bedzie nie gorszy od oryginalu.

A moze zrobic w wersji DIY Koenigsegga CCX

Wystarczy silnik od Forda, troche aluminium i wlokna szklanego, lakier i fachowiec znaleziony na forum.

Efekt z pewnoscia bedzie nie gorszy od oryginalu.

Koenigsegg jest dla leszczy. Jak nie będziesz się bał tym jeździć to powiedzmy za połowę ceny koenigsegga mogę złożyć Ci coś szybszego-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wchodzisz w to??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zlecę wykonanie takiego kabelka zgodnie z powyższą instrukcją.

Zyzio

Naprawdę jesteś marzyciel Dyzio

Jest to proste i bardzo banalne

lecz całkiem niewykonalne DIY.

Ukryta Zawartość

Zyzio

Naprawdę jesteś marzyciel Dyzio

Jest to proste i bardzo banalne

lecz całkiem niewykonalne DIY.

Tak wiem, że kosmiczna technologia z magiczną puszeczką musi kosztować, strojenie drutów wg. przepisu obcych nie może być wykonane bez znajomosci tajnej instrukcji prezesa Transparenta :D

• 8 miesięcy później...

Odświeżam wątek. 4 godzinki roboty i powstały klony wg. przepisu z linka. Użyłem głośnikowca Klotza Twinaxa, w środku cewka z drutu 1,5^2, kondensator 1nF/2kV MKP + 31R/1W. Jutro podłaczę i posłucham, na razie fotka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś z elektrycznego punktu widzenia może opisać jak to działa.

Bo cewka w szereg działa jak filtr dolnoprzepustowy zaś układ RC nie mam pojęcia. Choć można by to za symulować w lspCAD jutro spróbuję.

Pozdrawiam Arczi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arczi - wydaje mi się że sęk tkwi gdzieś indziej. Filtr RC jest umieszczony w odległości 31,7cm czyli ok 12 cali od zacisków głośnikowych, więc teoretycznie 31,7cm od zwrotnicy. A w filtrze na echemacie jest rezystor 31,7R - a więc mamy zależność 1cm = 1R. To jest coś ciekawego i wydaje mi się godnego przeanalizowania.

zdecydowana większość kolumn ma zwrotnice przy terminalach, poza tym podobnie może być jak w siecówkach ... co z tego że gdzieś tam są setki km zwykłego drutu - najbardziej liczy się to co jest najbliżej.

No właśnie słucham. Grają tak sobie. Nie wiem czy nie na poziomi Klotza. Niby są świeże ale ja nie wierzę że po 100 godzinach one stanąsięzupełnie innymi drutami. Szału nie ma. Nie żeby zamulały czy coś, jest troszkę mniej basu pewnie przez tą cewkę, reszta taka sobie, normalna.Wypadają blado przy moich XLO.

No a odpowiednio dobrany układ RC działa jak korektor impedancji.

Bo już sprawdziłem. Teraz wypadało by to za symulować choć dla mnie to zupełna głupota bo korektor liczy się pod dany głośnik. Coś mi się wydaje, że zwrotnice które mocno kręcą fazą, dzięki temu mogą być bardziej liniowe.

dla wzmacniacza ale to tylko teoria

Pozdrawiam Arczi

To widzę że zbliżam się do odpowiedzi. Prawdopodobnie wzmacniacz "widzi" łatwiejsze obciążenie bo pozornie nie ma takiej "jazdy" z fazą. Choć przydało by się by ktoś obeznany się wypowiedział w temacie.

pozdrawiam Arczi

porównywałem kiedyś kabelki Veluma do swoich wyrobów. Tam też było takie zgróbienie i cholera wie co tam siedziało. Efekt był taki jak wiadomo. Moje druty do dupy, Vellum super. Ale raczej nie wydaje mi się żeby chodziło o łatwiejsze obciażenie wzmaka. W końcu podpinając kolumną o wyższej impedancji nie mamy do czynienia z poprawą jakości... no chyba że mamy wzmacniacz 100000 W PMPO z trafem 100VA :)

poza tym w naziązaniu do transparenta... może i te części coś tam robią, ale po tym co usłyszałem nadal twierdzę że 95% kabla to przewodnik. Musi być zajebiście dobry - a potem można się bawić w izolacje, sploty, filtry i dumanie czy lepszy banan WBT czy widły Cardasa ...

Musicie mieć Panowie dużo wolnego czasu, zazdroszczę Wam, szczególnie Panu Panie arczi 87, ktoś musiał to w końcu Panu powiedzieć. Przepraszam.

Proszę to gdzieś wrzucić, najlepiej do kosza./całą ta pisaninę waszą o kablach/

Nie podchodziłem do tematu mega pro. więc cewkę nawinąłem wg. uwag ze strony a więc 18 zwojów na kawałku wężyka z drutu elektrycznego 1,5mm^2. Wg. opisu powinna być 2,5uH ale nie mam miernika indukcyjności.

A co do uprzejmości mam dosyć proszenia dymiących głąbów żeby nie pisali w tematach o kablach nic nie wnoszącego gnoju.

Ten, który wynajdzie lek na głupotę, będzie najbogatszy na świecie.

Używanie przewodów "na poziomie" Klotza i porównywanie tego do XLO, to przesłanka aby rozpocząć leczenie.

Inne podawane tu informacje są jeszcze głupsze, nie wypada w ogóle komentować.

Wniosłem coś Drogi Przyjacielu czy nie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.