Skocz do zawartości
IGNORED

Interconnect DIY ze srebrnych żył

grimskullcrusher

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

mam pytanie - gdzie mogę kupić izolacje teflonowe by nasunąć je na srebrne żyły? Chcę zrobić IC solid core, srebrne żyły można kupić w wielu miejscach, ale niestety nie mogę nigdzie znaleźć koszulek izolacyjnych (nie termokurczliwych)...

Witajcie,

mam pytanie - gdzie mogę kupić izolacje teflonowe by nasunąć je na srebrne żyły? Chcę zrobić IC solid core, srebrne żyły można kupić w wielu miejscach, ale niestety nie mogę nigdzie znaleźć koszulek izolacyjnych (nie termokurczliwych)...

ja kupilem tutaj

www.contakt.pl

za 5m rurki teflonowej zaplacilem [z przesylka kurierska] 27zl

drut srebrny proby ag999 kupilem w www.hopea.pl

ja kupilem tutaj

www.contakt.pl

za 5m rurki teflonowej zaplacilem [z przesylka kurierska] 27zl

drut srebrny proby ag999 kupilem w www.hopea.pl

Ja nie widzę na tej stronie rurki z teflonu która nadawała by się na przewód, powinna mieć 5-6mm na zewnątrz i 1mm wewnątrz.

Rozumię że drut AG kupiłeś o próbie 999, 0.4 mm miękki? bo chyba tylko ten się nadaje.

Najlepszym sposobem na poznanie w domowych warunkach jaką mamy czystość drutu jest nadtopienie druta palnikiem na propan-butan albo na kuchence gazowej, jeśli po ostudzeniu kropla na końcu druta będzie miała ciemny kolor drut taki nie nadaje się na interkonekt lub kabel głośnikowy audio, jest po prostu zanieczyszczony i próba 999 to ściema.

Rurka teflonowa ktora kupilem ma 5-6mm srednicy, grubosc scianki to niecaly 1mm, wiec w srodku jest ok.4mm "przestrzeni".

W kwestii Drutu, kupilem 0,5mm twardy. Wtyki mam zwykle neutrika. Nie podlaczalem jeszcze interkonektu bo czekam na wzmacniacz.

Ale za jaksi tydzien porownam go z innym dobrym DIY oraz z Anti-IC na bullet plugach.

ja kupuję tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie myśl - słuchaj.

Witam,

pomijając kwestię samych drutów, ich kształtu, ewentualnej średnicy i czystości użytego srebra żeby wymienić tylko te dwa parametry a jest ich jeszcze kilka;-) zapytam czy ktoś próbował zastosować inne materiały izolacyjne niż rurki z teflonu, np. bawełnę?

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Czystość przewodnika to nie wszystko, i izolacja też nie. Jeśli chcesz zrobić silidcora ze srebrnych drutów i to wszystko to nawet nie maszpo co próbować bo drut za 5zł z allegro zagra lepiej.

Chyba że masz ochotę się naprawdę bawić w różne ekrany, kombinacje z różnymi miedziami i innymi - to może cośfajnego ukręcisz :) Samo srebro nie gra.

Czystość przewodnika to nie wszystko, i izolacja też nie. Jeśli chcesz zrobić silidcora ze srebrnych drutów i to wszystko to nawet nie maszpo co próbować bo drut za 5zł z allegro zagra lepiej.

Chyba że masz ochotę się naprawdę bawić w różne ekrany, kombinacje z różnymi miedziami i innymi - to może cośfajnego ukręcisz :) Samo srebro nie gra.

U mnie srebro z Orlej zagrało lepiej niż drut za 50 zł z Allegro.

U mnie srebro z Orlej zagrało lepiej niż drut za 50 zł z Allegro.

No pewnie :) Drut drutowy nie równy :)

Poza tym drut za 5zł nie jest równy drutowi za 50 :) tak miało być :)

Witam, ja kupuje drut srebrny 999 w Hoppea a rurki teflonowe w Elfie. Zmajstrowałem już kilka interkonektów i moje spostrzeżenia są następujące:

- średnica druto solid core nie więcej niż 0,4 - 0,5mm

- drut należy poddać wyżarzaniu

- układać go tak aby sygnał(prąd) płynął w każdej żyle w tym samym kierunku. (powrotna ułozona w drugim kierunku)

- kabel powinien trochę pograć

Druty miękkie są wstępnie wyżarzone - ale nie tak jak można to dobrze zrobić.

Drut można wyżarzyć w domowych warunkach, nad płomieniem kuchenki gazowej rozgrzewając go prawie do czerwoności - uważając jednak aby go nie przepalić (łatwo to zrobić zwłaszcza gdy jest cienki). Ja przesuwam go nad płomieniem kilkakrotnie. Drut po takim zabiegu staje się jeszcze bardziej miękki. Potem można go lekko spolerować.

Druty miękkie są wstępnie wyżarzone - ale nie tak jak można to dobrze zrobić.

Drut można wyżarzyć w domowych warunkach, nad płomieniem kuchenki gazowej rozgrzewając go prawie do czerwoności - uważając jednak aby go nie przepalić (łatwo to zrobić zwłaszcza gdy jest cienki). Ja przesuwam go nad płomieniem kilkakrotnie. Drut po takim zabiegu staje się jeszcze bardziej miękki. Potem można go lekko spolerować.

No chyba niebardzo... myślałem że wyżarzanie wymaga trochę więcej czasu. Zapewne im dłużej tym lepiej. Ja bym wrzucił do nieźle rozpalonego węglem grila. Wymagana temp. dla miedzi to 500st.C

Z tego co wyczytałem, to srebrny jeszcze więcej - 750st. Taka temp to faktycznie od palnika albo wewnątrz ogniska.

Ja też sobie zamawiałem drut ze srebra 999, ale dodatkowo był pozłacany. Kto wie... może to coś daje ;)

Chyba jednak będę wracał do miedzi, tylko ponawiam pytanie, skąd można pozyskac drut z czystej miedzi, takiej 6N?

<br />No chyba niebardzo... myślałem że wyżarzanie wymaga trochę więcej czasu. Zapewne im dłużej tym lepiej. Ja bym wrzucił do nieźle rozpalonego węglem grila. Wymagana temp. dla miedzi to 500st.C<br />
<br /><br /><br />

Wyżarzanie trwa bardzo krótko - to normalny proces po przeciąganiu przewodnika w celu zmniejszenia jego średnicy.

Trzeba pamiętać tylko o blokowaniu dostępu tlenu.

W tym celu stosuje się osłonę azotową, lub jak wyżej specjalne piece z węglem w atmosferze ze zredukowaną ilością tlenu, ale to stara technologia.

<br /><br /><br />

Wyżarzanie trwa bardzo krótko - to normalny proces po przeciąganiu przewodnika w celu zmniejszenia jego średnicy.

Trzeba pamiętać tylko o blokowaniu dostępu tlenu.

W tym celu stosuje się osłonę azotową, lub jak wyżej specjalne piece z węglem w atmosferze ze zredukowaną ilością tlenu, ale to stara technologia.

To jak nie zastosujemy beztlenowej atmosfery to co? Utleni się mocno, ale tylko po wierzchu? Czy wgłąb też? Pojęcia nie mam, ale zdaje mi się, że nasyciła by się tlenem dopiero po zagotowaniu.

Tylko powierzchniowo przy krótkim procesie.

A producent kabli co ma robić jak mu wytwornica azotu siądzie - przerwać produkcje?, nie, jedzie dalej:)

- układać go tak aby sygnał(prąd) płynął w każdej żyle w tym samym kierunku. (powrotna ułozona w drugim kierunku)

Sygnał dźwiękowy jest sinusoidą, raz w tą raz w tamtą płynie, czy więc ma jakiekolwiek znaczenie kierunek ułożenia żyły? Kierunek kabla może mieć tylko znaczenie przy zwieraniu masy z ekranem, czy od strony źródła czy wzmacniacza to robimy.

Sygnał dźwiękowy jest sinusoidą, raz w tą raz w tamtą płynie, czy więc ma jakiekolwiek znaczenie kierunek ułożenia żyły? Kierunek kabla może mieć tylko znaczenie przy zwieraniu masy z ekranem, czy od strony źródła czy wzmacniacza to robimy.

To niepodważalne, ale nie brnąc już w prąd i napięcie, to energia jest przekazywana od generatora do odbiornika. Budowa urządzeń jest asymetryczna, bo idzie jakby po plusie. Wobec tego zmiana kierunku może mieć znaczenie.

Pytałem o inny niż teflon rodzaj izolacji a czy próbowali koledzy innych form przekroju kabla niż okrągły? Mam na myśli np. bardzo cienką taśmę i przekrój kwadratowy.

Wygrzewanie nad palnikiem gazowym w wolnej atmosferze jest może dla własnego samopoczucia dobre ale nie dla drutu srebrnego.

Jeśli chodzi o miedź o wysokiej czystości to pamiętam w poprzedniej firmie robiliśmy kiedyś taką operację sprzedaży bardzo czystej miedzi - sporo tych N tam było;-) - w granulacie lub proszku(?) - pakowanej w próżni w specjalnych słojach z Rosji do Anglii. Cena tego granulatu była abstrakcyjnie wysoka, zastosowanie bardzo kosmiczne a sposób obróbki wysoce skomplikowany. Jak to się ma do deklaracji producentów okablowania o czystości wielu "N" to naprawdę nie wiem.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

jestem po pierwszych odsłuchac interkonektu DIY ze srebrnego drutu 0,4mm 99,99%.

No i mam dylemat Panowie..

drucik fajnie ożywia system, dodaje blasku, energii, wpływa bardzo pozytywnie.

Z drugiej strony troche brakuje mi wypełnienia i podstawy basowej jaką ma AntiIC na bulletach.

każdy Ci napisze że srebro rozjaśnia, tak chyba faktycznie jest, ciekawe skąd to srebro 99.99, jakoś dodatkowo oczyszczane chyba, ale to jakaś specjalna produkcja? raczej będę wolał czystą miedź pozyskiwaną z markowych kabelków. Sreberka mam dosyć

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.