Skocz do zawartości
IGNORED

Wyższe ale niemłode odtwarzacze Marantza

jozwa maryn

Rekomendowane odpowiedzi

>zorro, tak masz racje :) ale sens mam nadzieje, ze przekazalem

>fakt, nie chcialo mi sie rozkrecac go zeby zrobic zdjecia, wiec poszly przed tuningiem. A czy cena jest wysoka czy niech zdecyduja Ci, ktorzy go beda chceli posluchac. Na szczescie kazdy ma prawo wyceniac dowolnie to co sprzedaje, czasy komunizmu mamy na szczescie za soba :) rynek wszystko weryfikuje, bezlitosnie. A ja wiem ile kosztowal mnie ten Cd, ile tuning, i tyle.

pzdr,

P

od razu zakłady ;))

skontaktowałem się z puchatkiem i zamierzam posłuchać tego... cudeka (czytaj: cedeka). mam nie daleko a nosze się z zamiarem kupna więc skosztuję.

ale +- 3kzł to faktyczni - sporo

>peperoni - koniecznie przywiez swoje plyty, bo u mnie klasyka i klimaty jazzowe :))) bedziemy sluchac na bardzo neutralnym IC i wzmacniaczu, wiec charakter CD-ka bedzie pokazany mam nadzieje idealnie. Co do ceny... hmm, zawsze mozemy porozumowac. Latwiej sie rozmawia z kims kto jest zdecydowany niz z wszystkimi co by chcieli ale i tak nie maja nawet polowy kwoty :)

czekam na info kiedy podjedziesz

Puchatek

>>Zyzio, Peperoni

Nie wiem z jakim skutkiem ten Marantz zostal stuningowany, ale po dobrej modyfikacji ten cedek potrafi grac spokojnie na poziomie 7-8kzl, tak wiec zaproponowana cena nie wydaje sie mocno wygorowana...

pzdr.

z innej beczki - to wlasnie przez ten watek zaczalem interesowac sie i kupowac te CD-ki :) Przez moje rece przeszly CD80 x 2, CD94MK2 oraz Philips CD880. Wszystko przez Jozwe :)

>enzo - tak naprawde to jest bardzo karkolomne poslugiwac sie poziomem ceny. jak napisalem w ogloszeniu na allegro - gra jak CD z poziomu 6-10 bo z takimi porownywalem. jak pisalem rowniez, CD za 20K moze grac jak qpa, vide watek Harviego o poszukiwaniach CD za 10Kpln. stad jest to tylko wyobrazenie o poziomie odniesienia, a nie poziom sam w sobie.

Z peperonim porownamy z CD za 12K pln. Marantz gra gorzej, pytanie czy: gra obiektywnie bardzo dobrze za te circa 3K pln (25% ceny tego z ktorym przegral) i w zwiazku z tym jest best buy. Ja go kupilem, poddalem tuningowi, sluchalem z wielka przyjemnoscia bo wlasnie nie mialem 12K na CD :)))

marantz CD73 chyba jeden z pierwszych

PZDR

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5896-100009451 1170280820_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W trakcie usuwania konta.

Piękny Marantz CD - 14. Licytacja od 3300 pln

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

He, he - moj kumpel sprzedal CD14, kupil ode mnie CD94MK2, a za reszte pieniedzy plyty :)

Fajny, ale w srodku bitstreamowy DAC7 oraz naped VAM 12.1 - nota bene wymieniony po roku bo padl...

Cena b.dobra,klocek zacny,tylko transport troszku odstający klasowo od reszty.Mój znajomy tez będzie się pozbywał tego modelu ,ale woła 5000zł(nówka sztuka).

W srodku "slynne" DAC7 a nie DAC1... a poza tym wszystko to prawda :)

"Marantz CD 14 jeden z najdoskonalszych odtwarzaczy tej firmy. (...) 11 kg prawdziwego Hi Endu"

LOL, bez urazy :)

CD14 - bardzo dobry odtwarzacz , niezastąpiony w zestawieniach z wszelkimi "miętkomembranowcami" np Seas XP lub wzmacniaczmi lampowymi . Doda życia do systemu. Doskonały do wszelkiej muzyki rozrywkowej. Cena dobra ale niepotrzebnie właściciel coś "paprał" przy elektronice - moim zadniem mocno zawęził w ten sposób krąg potencjalnych zainteresowanych.

Mam pytanie do znawców wyższych modeli CD Marantza. Jak się mają muzycznie do siebie CD 72, CD 80 i CD 10?

O napędach i kościach już wiem, ale może jakieś inne uwagi o tych sprzętach? Czy CD72 dzieli aż taka przepaśc od CD80? Do którego z dwóch bliżej jest CD10?

Uważam 17-stkę za b.sympatyczną maszynkę,posiadam zwykłą mk2 i jestem zadowolony.W porównaniu do 14-stki jest mniej delikatna i nie ma xlr-ów,ale jest szczegółowa i ma przyjemną podstawę basową.Zapłaciłem za praktycznie nową sztuke 1900zł więc musicie zrozumieć mój brak zastrzerzeń do tego modelu:)

Miałem kiedyś 16-tkę,bardzo porządna konstrukcja,ale troszke delikatne brzmienie.Trochę załuję ,że ją sprzedałem.W tandemie z pm16 te klocki świetnie się uzupełniały,poniewaz wzmacniacz emanował dośc ostrym i suchym dżwiękiem,a cd16 łagodziło te ostrosci.Poza tym w komplecie stanowiły estetyczny przebój tamtych czasów,a nawet dziś nie ma wiele ładniejszych klocków.a tak poza tematem to dzisiejsze urzdzenia marantza ani wykonaniem,ani wzorniczo nie umywają się do produktów firmy z lat 90-tych...

Puchatek >

Ja chyba też nie będę miał po niedzieli jednego ze swoich CD-wów

Ukryta Zawartość

Nie stać mnie na trzymanie w domu 8 różnych odtwarzaczy DVD/SACD/CD. (chodzi oczywiście o porządek i wolne miejsce ;-)

W miedzy czasie nabyłem CD 80 (niemodyfikowany). I wypożyczyłem japońską wersję CD80 do porównania (też niemodyfikowana - chociaż miała trafo schowane do środka). Czy może o tym egzemplarzu pisałeś że był mocno używany? (w porównaniu z moim japoniec miał ciemniej świecący wyświetlacz i lekko rozmyty.)

Komicznie wyglądały dwa takie monstra jeden na drugim ;-)

Grał nieco lepiej jedyna różnica w środku jaką dostrzegłem to Steroflexy zamiast MKP w torze analogowym.

Ukryta Zawartość

Mnie interesowaly by roznice i podobienstwa miedzy CD80 i CD10...kategoria cenowa ta sama, ktory lepszy?? Kraze od jakiegos czasu w poszukiwaniach zastapcy dla mojego x333es i pomyslalem o jakims starszym Marantzu...generalnie szukam cd z bardzo dobra (wrecz trojwymiarowa ;-) scena....porownywal ktos z was bezposrednio te dwa modele??

puchatek

>to wlasnie przez ten watek zaczalem interesowac sie i kupowac te CD-ki :) Przez moje rece przeszly CD80 x 2, >CD94MK2 oraz Philips CD880. Wszystko przez Jozwe :)

No i jak bys ocenil ich brzmienia?

Ktory gral najlepiej??

Pytam bo po ostatnich odsluchach w KAiM spośród trzech Marantzow : CD63KIS, CD50 modified by Dreamer_1 i CD 6000 by Garmi, najlepiej zagral ten ostatni. CHoc naped najzwyklejszy z tej trojki.....

>rafko - nie bylem a KAim i nie sluchalem, wiec sie nie wypowiadam odnosnie brzmienia tych "mlodych" ale jak rozumiem modyfikowanych Marantzow.

Odnosnie brzmienia tych, ktore mialem czyli:

- niemodyfikowany CD80 - juz gdzies pisalem o nim - bez rewelacji choc jego muzykalnosc rzuca sie od razu w uszy. Zreszta zostal sprzedany koteczkowi i gra w jego systemie "analogowe" zrodlo cyfrowe :)

- modyfikowany Philips CD880 - modyfikacja z 1991 roku by Eringa. Bardzo dobry dzwiek, bardzo dobry.

- modyfikowany CD94MK2 - hmm, bardzo dobry dzwiek. Nie wiem czy to wplyw CDM1PRO + podwojnej obsady TDA1541 Silver Crown czy wprowadzonych modyfikacji - zreszta jak pisalem gdzies wyzej zrobionych troche od czapy. Bardzo dobre brzmienie, sluzy mojemu przyjacielowi od roku (temu, ktory sprzedal CD14)

- modyfikowany - obecnie sprzedawany - CD80. Nie bede powtarzal, bo zachecam do posluchania tego CD. W mojej ocenie idealnie polaczone "zdobycze sztuki DIY i technologii AD2005" z bezkompromisowa konstrukcja, rewelacyjnym napedem i swietnym DAC-em z dawnych czasow.

Ja pisalem wczesniej - wszystkie powyzsze CD-ki, ktore przeszly przez moje rece mialy jedna "wade" - byly juz grzebane i co tu duzo mowic normalnie eksploatowane. Kiedy trafilem na niemal "nowego" CD80 (malo uzywany i nie grzebany) postanowilem go sobie zostawic. Gdyby nie to - zostawilbym i modyfikowal porzadnie CD94MK2. Z braku czasu ciagle nie zrobilismy z kumplem meczu - CD80 vs CD94MK2.... ciekawym wyniku :)

pozdrawiam

Puchatek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.