Skocz do zawartości
IGNORED

Klub TRÓJMIASTO

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

A propo kabli ciąg dalszy. Macie na zbyciu krótkie odcinki jakichś kabli, coś w granicach 35-50cm. Musze wymienić wewnętrzne okablowanie w kolumnach. Firma nieważna, byle z dobrej miedzi były. Jak nie znajdę, będę ściągał z USa antykable z rolki po 1,25$ stopę. Mogę wziąć więcej dla chetnych za dorzucenie się do przesyłki i opłacenie swojej części cła i podatku. Ogólnie to potrzebuje prawie 43 m kabli do całego systemu. ;)

Edytowane przez dziemian

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Napisz na priva ile bys chciał za ten odcinek. Jak bedzie pasowało to wrzuce go przynajmniej na tweetery.

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

polecam do przeczytania o historii kabli głosnikowych. Esej napisany przez eksperta Mcintosha.

http://www.roger-russell.com/wire/wire.htm

post-30686-0-01534300-1347452691_thumb.jpg

A propo kabli ciąg dalszy. Macie na zbyciu krótkie odcinki jakichś kabli, coś w granicach 35-50cm. Musze wymienić wewnętrzne okablowanie w kolumnach. Firma nieważna, byle z dobrej miedzi były. Jak nie znajdę, będę ściągał z USa antykable z rolki po 1,25$ stopę. Mogę wziąć więcej dla chetnych za dorzucenie się do przesyłki i opłacenie swojej części cła i podatku. Ogólnie to potrzebuje prawie 43 m kabli do całego systemu. ;)

W czerwcu prosiłem Paula o ceny Reference Anti-IC to odpisał mi że będzie miał nową stronę internetową na której poda wszystkie ceny. Póki co prosił o cierpliwe czekanie. Czy zwykłe kable też podrożeją/potanieją(?) to nie wiem. Natomiast potwierdziłem u niego informację o oficjalnym dystrybutorze w UK (Divine Audio), który ma również sam kabel głośnikowy:

http://www.divineaudio.co.uk/audio-cables/speaker-cables/the-anti-cables-speaker-cable-per-metre/prod_753.html

Cena 4,99GBP z VAT, tylko nie wiadomo czy za pojedyncza żyłę czy za dwie. Przesyłka będzie tańsza niż z USA, a przy 43m możesz jeszcze się potargować.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

To za pojedyncze zyly. Nie opłaca się. Jesli juz upierac sie przy antikablach to 43 m z USA w wersji DIY wyniesie mnie ok. 790 zł z cłem, podatkiem i wysyłką (odpowiednio 530 zł za kable, około 160 zł za cło i podatek i 100 zł za wysyłkę) , W wersji UK 1430 zł (1380 za kable wraz podatkiem i 50 zł za wysyłkę).

Drut nawojowy 12 AWG w emalii pojedyncznej kosztuje w polsce ok. 120 zł brutto /kg , w podwójnej to ok. 210 zł/ kg. Jeden kg to ok. 20 m., czyli wychodzi mi ze w Polsce musiałbym zapłacić m.in. ok. 260 zł za pojedyncza emalię lub ok. 450 zł za podwójną emailę. Nie wiem, czy antykable mają ten lakier pojedynczy czy podwójny.

Różnic sonicznych bym się nie doszukiwał. To i to jest kabel nawojowy. Antykable tez są z miedzi OFC, więc o czystoiść też tutaj nie chodzi.

Rezystancja antykabli to 0,01272 ohm/m

http://www.anticables.com/technical.html

a polskiego nawojowego o tej średnicy to 0,006571

http://www.it-quadra.com/index.php?pid=specyfikacja-opis-grubosci-przewodow-awg

Nawet jesli są różnice to przy 4m rezystancja kabla nie moze przekroczyc w moim przypadku 0,2ohma, co jest kosmicznie daleko od rezystancji obu kabli.

Zastanawiam się czy nie kupic tego kabla, tak ze dwa kg.

http://allegro.pl/drut-nawojowy-2-5mm-do-pomp-i2623409572.html

Zapłacę 70 zł z przesyłką za 40m kabla w emalii i w izolacji. Może nie teflon, ale come on. Przeskrój ok. 14AWG, czyli 2,5mm2. Starczy nawet na subwoofer schodzący do 2 ohmów przy moich 4 m długości kabla.

A jesli chodzi o porównania kabli to oddam swoje kable głośnikowe Dynaudio Ocos dla człowieka który odróżni prawidłowo w 16 próbach na 20 trzy rózne kable głosnikowe o przekroju m.in. 2,5mm2). Stawiam swoje vs. przyniesione kable ;)

Moze byc w 8 próbach na 10 ;)

Podaje Alpha Core Goertz i chyba DNM,

Parametry kabli podaje też np. Kimber i większość producentów kabli przemysłowych. Tylko audiofilskie vodoo trzyma parametry w tajemnicy, pewnie zeby nie zdradzic vodoo patentów.

Edytowane przez dziemian

Witam Wszystkich pozytywnie zakręconych ,

co tu tak smutno w tym trojmiejskim klubie ;) ?

Po kilku krótkich latach słuchania muzyki w przyzwoitej jakości ,testownia,osłuchwania (głośników ,wzmacniaczy,przewodów żródeł i innych wspaniałości) ,przyswajania wiedzy,kształtowania własnych odczuć -stwierdzam iż padłem ofiarą producentów ,wizjonerów Audio -Ale dobrze mi z tym mam nowe niestety drogie Hobby ;)

Nie dawno nabyłem b&w 803d plus troszkę kabli ,jestem na stapie wymiany elektroniki ale nie w tym rzecz ,pojawiły się problemy z akustyką pomieszczenia ,może któryś z kolegów ma doświadczenie lub sprzęt do pomiarów ,chetnię zaproszę na dobrego drinka z odsłuchem.

W tym roku planuję wyjazd na AudioShow ktoś reflektuję na wspólny wyjazd ?

Pozdrawiam

Edytowane przez Audio opentaniec

Witam na stronach w naszym małym klubiku.

Moge wpaść ze skalibrowanym mikrofonem i preampem USB. Odpalimy REW-a, w którym mogę ci wskazać częstotliwości przy którym masz najwięcej problemów i dać parę wskazówek.

Na Audio Show zdecydowanie, więc możemy jechać razem. Myślę, że przed samą imprezą przyłączy się więcej kolegów.

Też wybieram się na AS

A w przyszłym tygodniu do Premium Sound po bliższą znajomość z Hegel H300 :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Witam na stronach w naszym małym klubiku.

Moge wpaść ze skalibrowanym mikrofonem i preampem USB. Odpalimy REW-a, w którym mogę ci wskazać częstotliwości przy którym masz najwięcej problemów i dać parę wskazówek.

Na Audio Show zdecydowanie, więc możemy jechać razem. Myślę, że przed samą imprezą przyłączy się więcej kolegów.

Super , dzieki "dziemian" za zainteresowanie ,będę pisał na priv .

Mały kolektyw trójmiejski na Audio Show mile wskazany ;)

Też wybieram się na AS

A w przyszłym tygodniu do Premium Sound po bliższą znajomość z Hegel H300 :)

Ostatnio byłem w Premium Sound ,bawiłem się Aurenderem .

Chętnie przyłącze się na odsluch Hegla daj znać kiedy chcesz jechać .

Witam Wszystkich pozytywnie zakręconych ,

Nie dawno nabyłem b&w 803d plus troszkę kabli ,jestem na stapie wymiany elektroniki ale nie w tym rzecz ,pojawiły się problemy z akustyką pomieszczenia ,może któryś z kolegów ma doświadczenie lub sprzęt do pomiarów ,chetnię zaproszę na dobrego

Jak tam twoje b&w? Z czym dokladnie masz problem w akustyce i z czym to gra?

Dobra, jadę jutro do Acousticwirtuale z moim uszkodzonym przetwornikiem. Dam znać jak poszła naprawa. Panowie, dajcie jakiśkontakt jak macie do speca od wycinania otworów w aluminium i innych metalach. Muszę dostosować obudowę.

Tak a propo, żona się do mnie wkurzyła, bo kupiłem 4 zestaw kolumn ;) Ale ładnie to wczoraj wyglądało na odsłuchu.

Jak tam twoje b&w? Z czym dokladnie masz problem w akustyce i z czym to gra?

dzięki, paczki fajne jestem zadowolony ,do czasu zmiany elektroniki gram na Yamaha 2000 .

Właśnie powoli ogarniam temat akustyki ,mam problem z dolnym pasmem ,słaba kontrola basu lekki rezonans

Rezonanse to pewnie od mebli, albo innych gratów. musisz znaleść źródło tych rezonansów chodząc po pokoju. Kontrola basu to kwestia opanowania modów własnych pomieszczenia. Dołki i podbicia, czyli w jednym miejscu możesz mieć tego basu za duzo , w innym mniej. MOżesz poprzestawiać kolumny jak masz miejsce i słuchając z tego samego miejsca odłsuchowego zobacz czy są zmiany na lepsze. Bardziej profesjonalne podejście to pomiary, na których zobaczysz w jakich częstotliowsciach ci dudni i albo zastosujesz jakąć elektroniczną korekcję albo kupisz ustrojstwa akustyczne budowane pod konkretyne czestotliwości. MOzna też wstawić kilka subwooferów, ich wzajemne działanie wyrównuje basy w pomieszczeniu. Mozesz je postawić w różnych miejscach, bo źródła niskich tonów są omnikierunkowe, o ile bedzie to poniżej <80 Hz.

No i ruszyłem temat w sprawie okablowania. Kupiłem okazyjnie rolkę kabla sygnałowego wykonanego w miedzi CCC w kablu multistrand 8-żyłowym 8x0,3mm2. Do wysokotonówki pójdzie pojedyńczy kabel po 4 żyły z na kanał (przekrój 1,2mm2 na kanał), do średnioniskotonowego podwójny kabel po 8 żył na kabel (2,4mm2 na kanał). Do subwooferów 3 kable (3,6mm2 na kanał). Ładny oplot to jakieś 70 zł, koszulki termokurczliwe 10 zł, kable 65 zł, ładne splittery 120 zł (opcjonalne). Koszt podany dla kabli 4x4m, 4x2m. Mogę podrzucić do ślepego testu z kablami za tysiaka i więcej.

• 2 tygodnie później...

dzięki, paczki fajne jestem zadowolony ,do czasu zmiany elektroniki gram na Yamaha 2000 .

Właśnie powoli ogarniam temat akustyki ,mam problem z dolnym pasmem ,słaba kontrola basu lekki rezonans

witam a czy nie sadzisz ze te rezonanse moga byc za sprawa sprzetu ktory nie daje rady wysterowac kolumn ??

To będą gdybania. Kolega musi napisać co rezonuje. Potem możemy dochodzić dlaczego i jak je zlikwidować.

Na pierwszy ogien , sufit sa to pierwsze odbicia ktore sa zazwyczaj nie adoptowane akustycznie sufit jest duza plaska powierzchnia jesli jest plaski to polowa sukcesu do okreslenia co moze rezonans powodowac , chyba ze meble wpadaja w rezonans bo maja duzo szkla i sa lekkie. Moze tez wzmacniacz to robic , slabe w srodku komponenty ? duzo mozna wymieniac nawet slaby prad z gniazdka.

We wzmacniaczu to moze rezonować obudowa, a nie słabe komponenty. Nie popadajmy w paranoje. Rezonują meble, szyby, płaskie ruchome powierzchnie. Rezonują dzięki basom i nie ma to nic wspólnego z jakością naszego sprzetu a z czynnikami zewnętrznymi. Natomiast problem z basem to podbicia i dołki, tzn. w jednym miejscu fale dźwiękowe kumulują się i mamy dudnienie, w innym miejscu fale się niwelują i mamy częściowy zanik basu. W zależności jak nasze miejsce odsłuchowe jest ulokowane mamy problem większy, mniejszy, albo jak jesteśmy szczęściarzami to wcale. Dlatego poleca się przesuwanie kolumn lub lepiej subwooferów w rózne miejsca pokoju. MOżna też zmienić miejsce odsłuchu choć to zazwyczaj mniej praktyczne. Jeśli przesuwanie nie daje rady trzeba zastosowac ustroje akustyczne strojone na częstotliwości z jakimi mamy problemy. Kupowanie lub budowa ustrojów bez pomiarów to kupowanie kota w worku i zazwyczaj wyrzucenie kasy w błoto. Ustroje akustyczne do basów ze względu na wielkość fali dźwiękowej jest problematyczna i trudna w adaptacji w zwykłym mieszkaniu bez dedykowanego pomieszczenia odsłuchowego. Można zastosowac też zaawansowane korektory parametryczne, takie jak Behringer DEQ2496, DEQX, Rives Parc lub TACT RCS, którymi możemy zdjąć lub podbić (nie polecane) parę decybeli z okręslonych częstotliwości. Opisane właściwości basu można łatwo zaobserwować chodząc po pokoju podczas grania muzy z soczystym basem.

Miałem napisać jak poszła moja wizyta w Acousticwirtuale z uszkodzonym przetwornikiem. Okazało się, że głośnik jest w porządku. Niepojące objawy były spowodowane kabelkami, które zahaczały o membranę. Pan sprawdził głośnik, doradził co zrobić i co ważne nie próbował naciągać na wirtualne uszkodzenia. 100% warty polecenia.

witam slabe komponenty we wzmacniaczu ( okreslic mozna jako kiepski wzmacniacz ) wzmacniacz ten nie jest wstanie wysterowac trudnych kolumn , slaby prad i w wyniku tego moze dojsc ze basy , niskie tony w pomieszczeniu wpadaja w rezonans.

dzięki bardzo za wszystkie sugestie ,pobawiłem się w małe przemeblowanie plus żona kupiła dywan :) i zrobiło się dość przyjemnie.

W najbliższym czasie planuję przeprowadzkę. W nowym lokum będzie pomieszczenie z przeznaczeniem tylko do STEREO i wtedy planuję podejść do tematu poważniej tj. pomiary i pełna adaptacja akustyczna .

Jeżeli chodzi o rezonanse spowodowane były tylko i wyłącznie akustyką ,pomieszczenie to duży pokój w "L" myślę że niełatwe w adaptacji.

Paczki maja ponencjał elektronika nie wykorzystuje wszystkich możliwości głośników ale proszę mi wieżyć że daję radę ,jestem naprawdę zaskoczony pracą tego pieca.

Dzięki" dziemian" za sensowne i merytoryczne info.

pozdrawiam wszystkich

Przy słabym wzmacniaczu i duzym obciążeniu pojawią się zniekształcenia, które mogą doprowadzić do uszkodzenia przetworników. Co można podsumować, że dużo łatwiej zniszczyć kolumny za pomocą zbyt słabego wzmacniacza niż zbyt mocnego. U mnie gra 400 W i nawet tego mnie czuję. Chyba że mamy bardzo efektywne kolumny powyżej 90db. Raczej zniekształceń tych nie nazwałbym rezonansami. Rezonuje, czyli wpada w drgania zawsze coś.

Edytowane przez dziemian

Przy słabym wzmacniaczu i duzym obciążeniu pojawią się zniekształcenia, które mogą doprowadzić do uszkodzenia przetworników. Co można podsumować, że dużo łatwiej zniszczyć kolumny za pomocą zbyt słabego wzmacniacza niż zbyt mocnego. U mnie gra 400 W i nawet tego mnie czuję. Chyba że mamy bardzo efektywne kolumny powyżej 90db. Raczej zniekształceń tych nie nazwałbym rezonansami. Rezonuje zawsze coś.

Głośniki mają 90 dB przyzwoita skuteczność rekomendowana moc od 50 do 500 WAT wzmacniacz ma ponad 100 .

Można lepiej , wiem bo słyszałem w różnych konfiguracjach ale jak pisałem wcześniej do czasu wymiany elektroniki jest ok .

Przy słabym wzmacniaczu i duzym obciążeniu pojawią się zniekształcenia, które mogą doprowadzić do uszkodzenia przetworników. Co można podsumować, że dużo łatwiej zniszczyć kolumny za pomocą zbyt słabego wzmacniacza niż zbyt mocnego. U mnie gra 400 W i nawet tego mnie czuję. Chyba że mamy bardzo efektywne kolumny powyżej 90db. Raczej zniekształceń tych nie nazwałbym rezonansami. Rezonuje, czyli wpada w drgania zawsze coś.

o to bedziesz mial okazje posluchac jak gra wzmacniacz 30w z kolumnami duzo mocniejszymi , akurat co do mocy wzmacniacza i kolumn w watach nic to nie znaczy liczy sie moc pradowa . A uwierz mi pradu nie brakuje pozdrawiam

skoro nie czujesz wiec wzmak ma niska moc pradowa u mnie przy 30w w triodzie poczujesz ze nie tylko gra ale i sa emocje.

Nie powiedziałbym że jest słaby. 400W przy 8 ohmach na każdy kanał, łącznie 2400 W na 6 kanałach. 120 amperów w szczycie na kanał (max 720 amperów na 6 kanałów). Filtrowanie 120 ooo uF. Zalecane bezpieczniki i wpięcie w sieć na 30A. Waży ok. 25kg. Gra normalnie, ale kiedy trzeba ma konkretne pier...nięcie. Zapas dynamiki w wymaganym momencie ponad 3,5 db, czyli ponad 800W przy 8 ohmach.

Chociaż wiem co masz na myśli. Wcześniej miałem Densena DM-10 z 75W na kanał, ale Dual mono, 80 000uf filtrowania, 2 wielkie trafa i grał cudnie. Szczerze polecam. Jeden z lepszych klocków które miałem. Też jestem zdania, że w dobrym dźwięku musi być dobre zasilanie i duzo prądu. To samo moge powiedzieć o Electrocompaniecie AW100, którym cieszy się w tym momencie jakiś kolega z Gdyni.

A te 30 W to jest ok jak grasz na znośnym poziomie i nie masz dynamicznych przeskoków jak np. w orkiestrze symfonicznej.

Edytowane przez dziemian

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.