Skocz do zawartości
IGNORED

MSS - Multi Selektor SPDIF

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś uruchomił ten selektor na nowej płytce, ja miałem problemy ciągle zawieszanie się selektora. Poradziłem sobie wstawiając w miejsce oryginalnego procesora na przejściówce procesor Atmega32L z oprogramowaniem DAC_X i selektor działa, próbkowanie 192 kHz nie jest problemem więc to pewnie wina oryginalnego softu MSS.

Mam już następną płytkę nowej edycji muszę tylko wlutować elementy i sprawdzić czy uda się ja uruchomić.

Z poprzednią płytką z pierwszej edycji nie miałem problemów podczas uruchomienia poza standardowymi problemami związanymi z softem ale to niestety DIY.

Z problemami z MSS można zapoznać się w wątku.

Według mnie najlepiej dopracowane projekty DIY są w wykonaniu JarekC.

Dzisiaj zlutowałem drugiego MSS na nowym PCB.

Selektor zawiesza się kilka sekund po starcie, tak jak poprzedni. Wszystkie elementy sprawdzone przed wlutowaniem. Te same problemy o których pisałem w poscie 746.

Czy ktoś uruchomił ten selektor na nowym PCB

Ja uruchamiałem, to samo po chwili się zawiesza. Zastanawiałem się na czy to wina przetwornika rozłączyłem i2s i zasilanie i nic to samo.

Jedyne co miało wpływ to odbiornik IR raz pracowało krócej raz dłużej, może to subiektywne odczucie.

Też zastanawiałem się nad odpłatnym zleceniem nowego wsadu dla JarkaC, ale jeszcze nie dałem Mu takiej propozycji.

Na pierwszej edycji MSS były problemy opisywane w tym wątku ale selektor działał.

Tutaj niestety tak nie jest,selektor praktycznie wiesza się zaraz po włączeniu.

Gdy uda się wejść do menu to można ustawiać parametry selektora ale po wyjściu z menu selektor się zawiesza.Pewnie jest gdzieś problem w komunikacji WM8805 a procesorem.

Ja poratowałem się softem i procesorem DAC_X i wszystko działa ale czasami potrzeba do eksperymentów ustawić format wyjściowy a X ma tylko I2S.

Myślę, że to nie wina softu a PCB, na poprzedniej działało. Wymieniałem WM8805, procesor, kwarc przy którym dałem kondensatory 18pF. ADG3304 kupiony w TME.

Podczas dzisiejszego montażu selektora sprawdzałem każdy element dyskretny, oczywiście testowane z różnymi odbiornikami podczerwieni oczywiście stosowałem filtr bezpośrednio na jego wyprowadzeniach, nic to nie dało ciągle zwiechy :-(

MSS został właśnie uruchomiony u mnie w domu i gra.

Coprawada wkradł się mały błąd - należy połączyć pad jednego kondensatora z najbliższym otworem montażowym.

Niebawem wrzucę foty.

Może to jest przyczyną problemów, przydałoby się obiecane zdjęcie.

Znalazłem to brakujące połączenie, C41 minus nie jest podłączony do masy, na schemacie także brak połączenia z masą.

Edytowane przez bomarek

Adg3304 też zakupiłem w TME ?! co do c41 podłączyłem pad do masy ale to i tak nic nie dało zresztą jest to element z bloku przetwornika.

kwarc przy którym dałem kondensatory 18pF.

Próbowałes z różnymi kwarcami

>bomarek

Czy dysponujesz oscyloskopem, albo analizatorem stanów logicznych (np USbee lub klonem)?

Jeżeli tak to sprawdź jaka jest częstotliwość zegara na linii SCL szyny I2C.

Pozdrawiam

JarekC

Problemy z MSS mogą być wywołane przez zastosowanie do przesuwania poziomów logicznych szyny I2C układu ADG3304 który do tego się nie nadaje.

Cytaty z forum technicznego firmy Analog Devices:

The ADG3304 is not designed to be used for I2C level translating. The device has an internal 6kohm resistor on its output which in conjunction with the pull up resistor required for I2C reates a resistor divider network. This results in difficulties in driving the desired logic level.

The ADG3304 does not have enough driving strength to drive 4k7 and 10k loads to ensure the correct logic levels for the I2C bus. You can still try it but the

pull-up resistors need to be much larger to limit the load current to 20uA as stated in the datasheet.

Also, the architecture used by the output stage is totem-pole which is not fully compliant with the I2C standard that requires open drain/collector outputs.

Podsumowując układ ma za dużą rezystancje wyjściową i nieodpowiedni typ wyjścia.

Ratunkiem może być próba zwiększenia rezystancji R25,R24 do kilkunastu kOhm.

Przy poprawnie wybranym konwerterze poziomów logicznych szyny I2C rezystory Pull-Up powinny być po obydwu stronach konwertera.

Pozdrawiam

JarekC

Edytowane przez JarekC

Podsumowując układ ma za dużą rezystancje wyjściową i nieodpowiedni typ wyjścia.

Ratunkiem może być próba zwiększenia rezystancji R25,R24 do kilkunastu kOhm.

Przy poprawnie wybranym konwerterze poziomów logicznych szyny I2C rezystory Pull-Up powinny być po obydwu stronach konwertera.

Pozdrawiam

JarekC

Wymieniłem R24 i R25 na 15K bo takie miałem pod ręką ale MSS się nie uruchomił. Następnie wlutowałem 10k i sukces MSS działa, nie zawiesił się od dwóch godzin.

Na sofcie MSS_2012-03-16 VFD działa bezproblemowo ale na najnowszym już nie, OLED działa. Szkoda, że MSS nie przepuszcza sygnału powyżej 96 kHz.

Aby działał na powyżej 96 kHz pewnie trzeba zmodyfikować soft ale pewnie konstruktor MSS już zapomniał o swoim projekcie :-(

Ja bym nie narzekał gdybym mógł nawet manualnie ustawiać w Menu te formaty.

Wielkie podziękowania dla JarekC :-)

>bomarek

Dziękuję , fajnie że pomogło.

Jeżeli możesz spróbuj z wyświetlaczem VFD lekko zmodyfikowanej wersji z 3.05.2012.

Plik w załączeniu.

Pozdrawiam,

JarekC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Teraz wyswietlacz VFD działa prawidłowo :-) ale z tym softem jest problem z obsługą pilota.

Najbardziej uciążliwe jest brak przypisania klawisza Power do kolorowego klawisza.

Pisałem o nich w tym wątku w poście nr.706 na stronie 24 wątku:

Na najnowszym sofcie sterownie pilotem jest bardzo uciążliwe, klawisz Power nie jest przypisany do kolorowych klawiszy, MSS reaguje praktycznie na wszystkie piloty włączeniem i wyłączeniem.

Aby wyeliminować to zjawisko muszę po włączeniu MSS wcisnąć klawisz np. 5 wejścia pod który mam podłączone źródło sygnału wtedy sterownik nie reaguje na sygnał z innych pilotów. Także gdy wyłączam MSS pilotem to muszę wcisnąć np. 5 aby MSS nie został włączony przez inny pilot.

Czy jest szansa na nowy poprawiony soft, nie chciałbym rezygnować z wyświetlacza OLED bo na sofcie z 16 marca sterownik zachowuje się prawidłowo poza opisanym wyżej problemem z wyświetlaczem.

Oj będzie chyba więcej próśb dotyczących MSSa nie tyko ode mnie :-)Jarku a mógłbyś poprawić soft z 2 marca 2012r tak aby w opcji wyłączenia sterownika był całkowicie wygaszony wyswietlacz OLED.

Edytowane przez bomarek

>bomarek

Ponieważ nie mam MSSa to napisz czy na sofcie z 16 marca napis MSS 2.... zostaje tylko na OLED a na LCD nie,

czy napis wyświetla się na obydwu ale na LCD bez podświetlania ?

JarekC

Napis wyswietla się na wyświetlaczach OLED, VFD, LCD też tylko jest wygaszone podświetlenie.

Wyświetlacz VFD nie działa prawidłowo zarówno na ekranie głównym jak i w Menu, wyswietla krzaki.

Oczywiscie dotyczy to softu z marca.

Ukryta Zawartość

post-8095-0-27462300-1470499070_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To spróbuj zmodyfikowanej wersji z 16-03-2012.

Poprawiony błąd obsługi VFD +

w momencie wyłączenia gdy wygaszane jest podświetlenie napis powinien zniknąć

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety jest coś żle, wyświetlacze się wygaszają całkowicie w trybie wyłaczenia ale na ekranie głównym jak i w menu na każdym wyświetlaczu widok jak na załączonych zdjęciach.

Na wyświetlaczu LCD brak podświetlenia.

Przepraszam, źle wgrałem soft. Skopiowałem plik do katalogu z softem majowym i stąd ten problem. Wszystko działa.

Ten sterownik dzięki Twojej dzisiejszej pracy dostał drugie życie, działa już prawie idealnie.

JarekC dzięki twojej dzisiejszej pracy ten sterownik działa prawie idealnie, gdyby jeszcze miał możliwość uczenia się komend pilota i centrowanie wyświetlanych informacji byłby prawie idealny bo do tego potrzebna by była możliwość pracy z częstotliwościami próbkowania 176,4 i 192 kHz..

Ale to pewnie by wymagało napisania softu od nowa a na to potrzeba czasu który przecież kosztuje :-)

Jeszce raz bardzo dziękuję.

Ukryta Zawartość

post-8095-0-74652300-1470504150_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bomarek

To może trochę inaczej, na razie tylko wyłączenie napisu bez modyfikacji obsługi LCD.

JarekC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może trochę inaczej, na razie tylko wyłączenie napisu bez modyfikacji obsługi LCD.

JarekC

Jeszce raz napiszę to co powyżej, wszystko ok. sterownik działa, źle wgrałem soft.

Przepraszam za fałszywy alarm :-)

Edytowane przez bomarek

Proste zmiany da się zrobić bez dostępu do kodu źródłowego (mam nadzieję że Waldi_06 nie obrazi się za to iż zmodyfikowałem kod)

ale większe zmiany są już znacznie trudniejsze do wykonania i znacznie lepszym rozwiązaniem jest napisanie kodu od nowa.

Pozdrawiam

JarekC

Od czasu wymiany rezystorów R24 i R25 MSS się nie zawiesił a poprawki softu usunęły problemy współpracy sterownika z wyświetlaczami OLED i VFD.

Dziękujemy JarekC

• Pokaż nowe odpowiedzi