Skocz do zawartości
IGNORED

Hybryda MOSCODE

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

czasu ciągle mało by coś robić,dobrze e przynajmniej jest trochę by słuchać:)

A słucha się super.Niby nie ma nic by wbijało w podłogę,ale zawsze po zmianie moscode na inny sprzet czegoś brakuje.

Trochę dziwne, bo po wpisach kolegów spodziewałem sie raczej efekciarstwa w dźwięku ,a to świetne zrównoważenie i szczegółowość bez przesadzonej góry.

Moje modyfikacje króre udało się zrobić:

-wzmacniacz w szkielecie obudowy docelowej,porozmieszczane wszystko jak ma być,cichutko,żadnych buczeń,brumień,przydźwięków.Trochę się obawiałem żarzenia( w sumie 3A prądu przemiennego na płytce niedaleko sygnałów) ale jest cisza jak makiem zasiał

-kondensatory wyjściowe: one są bardzo ważne.W tej chwili mam nichicony 6800 u i SCR 10u.Nichikony mają dużą szansę zostać, z MKP będę jeszcze eksperymentował.

Ogólnie konensatory wyjściowe mam poza płytką więc eksperymenty nie będą uciążliwe.

-kondensatory zasilania wsadziłem we wszystkie miejsca które się do tego nadawały:) Ogólnie mam 4x3300 uF( lekkie i proste przeróbki na pcb) i to jest ok.Sygnalizowany wcześniej problem opóźnionego załączania i rozładowywania kondensatorów.Same z siebie (przez lampy i tranzystory wyiściowe) kondensatory rozłądowywały się ok minuty,może 40 sekund.Brzmiało to kiepsko(pierdzenie) i lampy na pewno nie były zadowolone.Zrobiłem układ rozładowywania na przekaźniku i rezystorze 500 Omów,daje to rozładowanie w czasie ok 10 sekund,dla lamp już będzie ok,dla słuchajacego jeszcze nie do końca.

-Najciekawsza sprawa: przedwzmacniacze.Najpierw spróbowałem z lampowym WK-WA z którym z powodzeniem gram na F5.To nie to,nie polubiły się.

Próbowałem jeszcze kilku(2 czy 3-wiadomo zawsze sie kilka płytek pałęta po szufladach) które miałem ,zakonczyłem za BLC z naszego forum.Był on niszczony przez forumowiczów za brak efekciarstwa,( jest taki do bólu prawdziwy) .Było naprawdę fajnie,te dwa urządzenia zgrały się pięknie ze sobą,ale... dziś wreszczcie znalazłem chwilę czasu i połączyłem moscoda "saute",tylko potencjometr(noble 10k)na wejściu.I jest lepiej.wiem,że takie połaczenie nie ze wszystkimi źródłąmi się sprawdzi ale u mnie jest oK.

(tor cyfrowy DAC Lampucera mini na CS z lampą,analogowy nuda)

Jak będzie znowu czas-moze za dwa tygodnie?- planowane są następne eksperymenty: muszę dorobić przekaźnik włączajacy wyjscie,bo tak jak teraz to nie jest możliwe pokazanie tego ludziom,to partyzantka:).Następnie eksperymenty z MKP na wyjściu i przede wszystkim bi-wiring bez kondensatora-może to radykalnie rozwiąże problem MKP:)

No i czas zacząć face lifting obudowy,na początek potrzebuję tyłu i frontu ze zwykłej blachy stalowej 1 mm,może ktoś zna gdzie mi to tanio mogą zrobić bez fochów?

-

Edytowane przez artw

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

• 4 tygodnie później...
Gość JanF

(Konto usunięte)

Czy stosując kondensator 4,7uf na wejściu zamiast 10uf mocno obecnie pasmo od dołu? Czy w ogóle da się to usłyszeć?

Tak, da się to usłyszeć. Wymiana kondensatora wejściowego na inny (lepszy) jest jednym z ciekawszych doświadczeń z systemami audio.

Warunek, musisz osłuchać się z wersją, którą masz, dopiero potem eksperymentuj.

Jeśli wymieniasz kondensatory z tej samej półki jakościowej, to brzmienie niewiele się zmieni.

Aha, im lepszy sprzęt, tym wyraźniejsze i ciekawsze są efekty. Cienkim wzmacniaczom nic nie pomoże, choćbyś wstawiał kondensatory ze złota :-)

Zmiana pojemności też wpływa na brzmienie, zwłaszcza na basy, ostateczny efekt zależy od sprzętu i źródła, czasami niewiele słychać, czasami więcej.

Czy stosując kondensator 4,7uf na wejściu zamiast 10uf mocno obecnie pasmo od dołu? Czy w ogóle da się to usłyszeć?

wymieniając kilka kondensatorów uzyskałem wrażenie ,że lepiej gra lepszy kondensator( strasznie odkrywcze,nie?) mniej zależy od wartości.

Ćwiczyłem kondensatory 10uF i 4,7uF.Większych nie miałem,mniejszych nie próbowałem bo wydawało mi się że dadzą gorszy efekt , a rozbieranie i lutowanie wzmacniacza w ( prawie ) obudowie miłe nie jest.

Ale obecnie gram w układzie bi bez kondensatora i to daje u mnie najlepsze efekty( znowu odkrywanie nowej prawdy: najlepszy kondensator to brak kondensatora)

Ale zdaje się że u Ciebie nie ma kondensatora na wyjściu a ja pytałem o wejście. Logiczne jest że lepsza jakość kondensatora = lepsza jakość dźwięku. Chciałbym kupić kilka dobrych kondów MKP i potestować na wejściu a taki np. Superior Z-Cap 4,7uf jest sporo tańszy od 10uf. A sprawdzał ktoś czy na wyjściu pojawia się napięcie stałe? Może dobrym pomysłem by było założyć na wyjściu detektor DC i pozbyć się kondensatorów.

Ale zdaje się że u Ciebie nie ma kondensatora na wyjściu a ja pytałem o wejście.

ale plama,nie przeczytałem dokładnie

Ja właśnie wyregulowałem jeden kanał, może jeszcze dziś odpalę.

napisz jak Ci poszło i jakie wrażenia

Odnośnie kondensatora wejściowego to mam 2u2 polipropyten i na pewno nie odczuwam braku basu

No niestety, przesterowuje się przy głośniejszym graniu. Napięcia są okej, muszę sprawdzić wartości elementów, rozumiem, że BOM z pierwszego postu obowiązuje? Usiądę po południu do niego, bo jadę nowych Pylonów posłuchać :)

Edytowane przez SomekPoland

Tak, da się to usłyszeć. Wymiana kondensatora wejściowego na inny (lepszy) jest jednym z ciekawszych doświadczeń z systemami audio.

Warunek, musisz osłuchać się z wersją, którą masz, dopiero potem eksperymentuj.

Jeśli wymieniasz kondensatory z tej samej półki jakościowej, to brzmienie niewiele się zmieni.

Aha, im lepszy sprzęt, tym wyraźniejsze i ciekawsze są efekty. Cienkim wzmacniaczom nic nie pomoże, choćbyś wstawiał kondensatory ze złota :-)

Zmiana pojemności też wpływa na brzmienie, zwłaszcza na basy, ostateczny efekt zależy od sprzętu i źródła, czasami niewiele słychać, czasami więcej.

im mniejszy kondensator tym szybszy i ladniejsza srednica i wysokie

problem pojawia sie z basem

najlepiej sprawdzic miernikiem przy jakiej wartosci minimalnej zaczyna obcinac bas.

4,7uf powinno byc ok.

jakosciowo zgadzam sie w 100%

im lepszy caly system tym roznice w jakosci konda beda wieksze.

osobiscie zastosowal bym mundorfa supreme SO.

ma duzo basu, wiec nie owinien obcinac basu wzgledem slabszej jakosci konda

przekaz bardzo naturalny i mikrodetale.

Preblemem jest jedynie koszt 300zl szt. ;]

im mniejszy kondensator tym szybszy i ladniejsza srednica i wysokie

problem pojawia sie z basem

najlepiej sprawdzic miernikiem przy jakiej wartosci minimalnej zaczyna obcinac bas.

4,7uf powinno byc ok.

jakosciowo zgadzam sie w 100%

im lepszy caly system tym roznice w jakosci konda beda wieksze.

osobiscie zastosowal bym mundorfa supreme SO.

ma duzo basu, wiec nie owinien obcinac basu wzgledem slabszej jakosci konda

przekaz bardzo naturalny i mikrodetale.

Preblemem jest jedynie koszt 300zl szt. ;]

ten wmacniacz (pcb ,częsci ,zasilanie,bez obudowy) kosztuje ok 300-500 zł,więc trochę realizmu

Pozwolę się z powyższym nie zgodzić!

lampy 100

tranzystory mocy 80

czesci ok 100

zasilanie 100

bez obudowy spokojnie ponizej 500 na normalnych czesciach(zależy jakie drogie kondensatory dasz na zasilanie i wyjście)

He... he....to dziwnie tanio. Ostatnio liczyłem koszty i mnie wyniosło ok.900pln bez obudowy. Nie stosowałem lamp ze" złotymi cokołami ani przewodów ze złotym splotem"

No tak kilka rzeczy wziąłem z szuflady.Na pewno też nie zamawiałem trafa z Toroidów ( wersja supreme?:):):) co dało połowę kosztów:)

Wieczorem robię kalkulację

jedyne co mi przychodzi do glowy to obligado premium gold 4,7uf 95zl szt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

te kondy to akurat wazny element kondtrukcji jak by nie bylo.

Ukryta Zawartość

sprawdzalem jako sygnalowe, jak sie zachowaja nie wiem, tylko podpowiadam co moze siasc z rzeczy budrzetowych i dobrych jakosciowo

a jeszcze audyn plus bym przetestowal niestety te co milem 4,7uf juz sprzedlem wiec nie mam jak pozyczyc

koszt 50zl/szt

• 1 miesiąc później...

Finalny product... he..he..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-15199-0-77956400-1441790049_thumb.jpg

Z przeczytanych tutaj wpisów wynika że na temat brzmienia są różne opinie. Mój egzemplarz brzmi naprawdę wybornie a exploatuję go już trochę... Może różnorodnosć opinii wynika z wielu zmiennych, jeśli chodzi o zastosowane elementy w rzeczonym wzmacniaczu. Wzmacniacz jest naprawdę "elastyczny" jeśli chodzi o brzmienie. Można jego walory brzmieniowe kształtować niemal jak plastelinę. Te zmienne wpływające na dżwięk: to lampy, kondensatory elektrolityczne w zasilaczu / ich rodzaj i zastosowana pojemność, kondensatory na wyjściu / rodzaj i pojemność.

W środku..

post-15199-0-33715400-1441791381_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jak wypada Twój moscode w stosunku do arcama czy marantza ze zdjęcia ?

Od Marantza Pm 7000,Pm75 moim zdaniem gra lepiej / obydwa mam na stanie i porównywałem je z Moscode / Jest większa przestrzeń, dżwiek jest bardziej selektywny w dużych składach jazzowych. Nawet w cięzkiej muzyce nie słychać chaosu. Przede wszystkim słuchanie muzyki nie męczy. Tutaj różnica zawarta jest w niuansach. Zazwyczaj jest tak: że to, co od razu zachwyca, po dłuzszym odsłuchu męczy i pojawia się natrętctwo Diy-owca; majstrowania ,poprawiania ,modyfikowania itd....

W Moscode "uplastyczniłem" brzmienie dokładnie wg. swojego upodobania ,

Odnosnie Arcama /Avr 250 / to jest kino domowe i jako takie trudno porównać. Natomiast ja wydzieliłem i odseparowałem 2 kanały / 6+7/ do funkcji wzmacniacza stereo. Wydzielone są same końcówki mocy i podłaczony mam preamp lampowy do nich. Reszta Arcama /5+1/ pracuje jako KD. Gra to lepiej od Marantzów, ale Moscode raczy ucho subtelnosciami i smaczkami którach tamtym brak. Co wcale nie znaczy że grają żle.

Opowiesz o swoich doświadczeniach z uruchamianiem wzmacniacza?

Wzmacniacz / jego uruchomienie nie przedstawia zadnych trudności/ Natomiast "zestrojenie' go do swoich upodobań wymaga sporo pracy. Tutaj doradzałbym każdemu perspektywicznego myślenia w rozmieszczeniu dużych elementów. Ja PCB zostawiłem w spokoju . Wszelkie duże elementy / kond. el./ umiesciłem poza PCB na takich podestach. Są tam pod spodem przełączane zwory, którymi można zwiekszać lub zmniejszać pojemności, zarówno te w zasilaczu jak i na wyjściach. Zauwazyłem pęwną prawidłowość: zwiększanie pojemności w zasilaczu ma granicę krytyczną. U mnie , powyzej 12mF zanika jakiś czar i zwiewnosc w dżwięku. Dżwięk na dłuższą metę był męczacy. Zostały włączone 3 nichicony gold tune /realna pojemność 12mF/ Tak brzmi najlepiej. Próbowałem w zasilaniu KENDEIL-e i dżwiek był jakis jazgotliwy, moze wystarczajaco nie zostały uformowane,nie wiem. Na wyjściach również jest granica krytyczna. Przedobrzenie z pojemnosciami powoduje zamulenie . Niedobór natomiast, zwiazany jest z uszczupleniem basu ale daje lepszą "werwę" dżwieku. Bardzo dobre rezultaty daje na wyjściu, łączenie kondensatorów róznych firm lub odpowiedni dobór ich producenta. Ja połączyłem nichicony z kendeil-ami co dało bardzo soczysty niski bas. Zastosowanie samych Kendeil-ów dało jeszcze niższy bas, ale wydaje sie ze poza możliwosciami moich kolumn./ Niskotonowce 25- 30cm to byłoby to/

Najlepsze rezultaty objawiły się przy pojemnościach wyjściowych 8mF. W moim ustrojstwie mogę w dowolny i łatwy sposób przełączać pojemnosci i mieszać je ze sobą zworami.

Bardzo dobre rezultaty dało łączenie

Kondensatorów na wyjściach. Nie zauważyłem szczególnych rezultatów łączenia / mieszania /kondensatorów w zasilaniu. Naprawdę warto poeksperymentować trochę. To co napisałem nie jest recepta dla innych. To sprawdziło sie u mnie przy zastosowaniu lamp El 34 / firmy RFT/ Przy innych lampach może to brzmiec nieco inaczej.

mnie też zachwyca szczegółowość ,selektywność i uporządkowanie moscode , a reszta wyrównana i szlachetna , bez faworyzowania ,

ten wzmacniczyk to petarda

Gość JanF

(Konto usunięte)

Wszelkie duże elementy / kond. el./ umiesciłem poza PCB na takich podestach.

Ja niestety nie, poszedłem w mini-mini-bum.

Dzięki za cenne informacje!

Edytowane przez JanF

co to za puszka na górze jak na trafo?masz dwa transformatory?

Moscode ma 2 transformatory.Umieszczony pod spodem toroid zasila żarzenie lamp i układ zwiazany z opóżnieniem załaczania transformatora tego na górze / w czarnej puszce ekranującej/ Transformator, ten na górze między innymi zasila układzik opóżniający załączanie kolumn głośnikowych. Układ pierwszy opóżnia ok 2min Układ 2 opóżnia ok. 30sek.

• 4 tygodnie później...

A oto mój MOSCODE. Zdjęcia pomazane bo w pokoju ciemno i przysłonę musiałem mocno otworzyć. Na razie uruchomione tylko zasilanie. Mostki prostownicze na diodach MUR860 za nimi 2x10000uF 100V BC Components. Na wyjściu +102V. Do głównego zasilania podłączyłem "podbijacz napięcia" z uzwojenia 14V na diodach MUR860 i kondensatorach 330uF BC Components, który daje po zsumowaniu napięć na wyjściu 123V. Z tego napięcie trafia na filtr aktywny na mosfecie i ogranicza napięcie do +97,2V. Napięcie to podaję w miejsce darlingtona BDV. Mam nadzieję, że te 2,2V nie sprawią żadnego problemu ze wzmacniaczem. Żarzenie napięciem zmiennym 6,3V + symetryzacja rezystorami 2x100R. Każdy kanał ma osobne niezależne zasilania. Jako kondensatory wyjściowe zastosowałem 4700uF 100V BC Components + bocznik 12uF Jantzen Superior Z-Cap. Na wejściu Bipolar ROE 10uF. Muszę pomierzyć stałe napięcie na wyjściu preampa jeżeli będzie 0V to wywalam kondensator z wejścia chociaż coś mi się kojarzy, że miałem tam 4mV. Masa spotyka się w jednym punkcie. Jutro uruchomienie :-)

Ukryta Zawartość

post-10093-0-07783300-1443906698_thumb.jpg

post-10093-0-39133800-1443906702_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość JanF

(Konto usunięte)

A oto mój MOSCODE.

Wyglada dobrze w całości, w środku wydaje się, że jest gęsto, ale to może efekt skrótu perspektywy z obiektywu.

Ciekawe, jak ocenisz brzmienie wzmacniacza?

• Pokaż nowe odpowiedzi