Skocz do zawartości
IGNORED

Plazmy. Czy obecnie jest jeszcze sens interesować się?

profee

Rekomendowane odpowiedzi

to ja wtedy zamówię sobie plazmę u jakiegoś rzemieślnika złotej rączki. Cyba że wreszcie upowszechnią się oledy w przystępnych cenach.

Ale to nie za 2 lata, a i pewno nie za 4.

Zresztą dla plazm to nie takie znowu ostatki. Trzy ogromne koncerny chyba jednak trochę tego produkują i sprzedają, nie?

Muszę przyznać jednak że polska klientela gremialnie opowiedziała się za LCD, chyba grubo ponad 90 procent, ale przecież i te 5 procent to też spory udział w liczbach sztuk.

Ciekawe jak te proporcje wyglądają w innych krajach.

Co zaś do twoich obserwacji w markecie, to była o tym mowa wielokrotnie. Na półce sklepowej plazma nigdy nie dorówna podkręconemu LCD. Ale gdy w domu usiądę sobie wieczorem do filmu, te odczucia odwracają się o 360 stopni, jak mawia nasz były prezydent.

za 2 lata nikt już o plazmach pamiętać nie będzie, bo rozwiną się doskonalsze technologie, a krzyżowcy plazmowi usiądą w kąciku i pochlipując wyrzucą swoje wypalone plazmy na śmietnik....(statyczne trójkąciki i inne badziewia są na każdym programie w zasadzie)i to będzie kres ołtarzyków plazmowców :)

daj już spokój Zyzio z tymi zabobonami, nie masz plazmy i nie wiesz jak wygląda sprawa powidoków/wypaleń

mam plazmę od 1,5 roku i możesz wierzyć lub nie, ale ja nigdy nie widziałem żadnego powidoku po logo stacji, ograniczeniu wiekowym czy po gierce na xboxa a zdarzyło mi się katować raz jeden kanał ok 10h z rzędu (paskudne logo eurosport podczas US open) albo grać w "Fallout 3" (piękne statyczne paski) kilka dni z rzędu po 5-6h

powidoki po logo itp owszem są, ale widoczne tylko i wyłącznie z nosem w ekranie, co jest zupełnie nieistotne... obejrzę jakiś film, potem włączę inny program i nawet z nosem w ekranie nie ma już żadnego śladu... wiesz jaka daleka droga od powidoków do wypalenia ?

dla mnie to żałosny argument, najlepiej pisać o problemie, o którym się nie ma pojęcia jak on wygląda w praktyce

Osobiscie mam plazme na ktorej ogladam tylko i wylacznie filmy z odtwarzacza..jak to jest z wypalaniem sie poziomych czarnych pasow na dole i gorze ekranu??

Problem niestety jest poważny, gdy np. ktoś cały dzień ogląda teledyski na vivie chociażby.....zresztą w Media Markecie wystarczy się przyjrzeć czasem na stan plazm z wystawy....

Ja nic nie mam przeciwko plazmom - śmieszy mnie jedynie zacietrzewienie plazmowców - że oni widzą, że oni wiedzą lepiej, że oni nawracają, że oni mają jedynie słuszne zdanie - a mi się nie podoba obraz na plaźmie, a widziałem u znajomych, nie tylko w sklepach i mam takie samo prawo do tego jak plazmowcy mają prawo do nielubienia LCD-eków, dlatego te dzikie ataki plazmowców są wręcz komiczne :D

Hym, skoro nie ma wypaleń to skąd wątki typu "Petycja do TVN o zmianę loga"? ;)

I jeszcze jeden cytat: "tym którzy twierdzą iż nie ma wypaleń, proponuje się przejść do sklepu z powystawowym sprzętem EuroRTV, bardzo ładnie na plazmach widać ów brak wypaleń"... :)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Ja nic nie mam przeciwko plazmom - śmieszy mnie jedynie zacietrzewienie plazmowców - że oni widzą, że oni wiedzą lepiej, że oni nawracają, że oni mają jedynie słuszne zdanie - a mi się nie podoba obraz na plaźmie, a widziałem u znajomych, nie tylko w sklepach i mam takie samo prawo do tego jak plazmowcy mają prawo do nielubienia LCD-eków, dlatego te dzikie ataki plazmowców są wręcz komiczne :D

tu masz rację, choć obydwie strony często przesadzają

Hym, skoro nie ma wypaleń to skąd wątki typu "Petycja do TVN o zmianę loga"? ;)

I jeszcze jeden cytat: "tym którzy twierdzą iż nie ma wypaleń, proponuje się przejść do sklepu z powystawowym sprzętem EuroRTV, bardzo ładnie na plazmach widać ów brak wypaleń"... :)

skąd wiesz że to wypalenia a nie powidoki ? poza tym nikt tu nie pisze o braku możliwych wypaleń, tylko że aby do tego doprowadzić trzeba by się bardzo postarać... sklep czy pub puszczający w kółko ten sam materiał/kanał to najlepsza do tego droga, ale normalne użytkowanie tv się "trochę" od tego różni...

Oczywistym jest to że się w swoje ucho nie ugryziesz :) Plazmy są znacznie tańsze, dlatego jeszcze stoją na półkach, technologicznie nic się już nimi nie dzieje, jak stanęły w miejscu tak stoją. Wczoraj w EletroWordzie w Katowicach grały LCD-eki i plazmy na zwykłej antenie TVP2....(pewnie za słaby sygnał dla plazmy :) znacznie lepszy obraz był na LCD - na plaźmie był totalnie rozmyty, nieostry, ciemniejszy znacznie od LCD-ków obok, bardziej zaszumiony, biel absolutnie nie była bielą, wszystko oczywiście na ustawieniach fabrycznych, dynamicznych....za 2 lata nikt już o plazmach pamiętać nie będzie, bo rozwiną się doskonalsze technologie, a krzyżowcy plazmowi usiądą w kąciku i pochlipując wyrzucą swoje wypalone plazmy na śmietnik....(statyczne trójkąciki i inne badziewia są na każdym programie w zasadzie)i to będzie kres ołtarzyków plazmowców :)

Mam 2 LCD i plazme. Jakoś nie moge potwierdzić Twoich obserwacji. Plazma Panasa G20 góruje.

Na sygnale analogowym z anteny zbiorczej LCDki dają koszmarny obraz. Ze źródeł cyfrowych jest znacznie lepiej i obraz już nadaje się do oglądania.

Sklep to nie jest miejsce na porównania. Przypadkowe ustawienia i dodatkowo w każdym gniazdku sygnałowym inna jakość sygnału.

Dodatkowo plazmy w salonach ustawia się na opcje w menu "sklep". Gdybym miał się opierać na salonowych obrazach nigdy bym nie kupił plazmy.

Tak samo błędne jest twierdzenie że z plazmami technologicznie nic się nie dzieje.

Najnowsze plazmy Samsunga i Panasonica /matryca G13/ to znaczny postęp w stosunku do starych plazm.

Równie dobrze radzą sobie przy swietle dziennym i przy zaciemnieniu.

Na fabrycznych ustawieniach dynamicznych raczej nie da się oglądać zarówno na plazmie jak i LCD.

Chyba że ktoś potrzebuje żarówki w pokoju.

Twierdzenie że plazmy są znacznie tańsze też nie jest niczym poparte. Ceny przeciętnej plazmy są na poziomie przeciętnego LCD.

Różnice zaczynają się natomiast na poziomie wysokich modeli. Tu faktycznie za LCD generujący obraz odpowiadający wysokiemu modelowi plazmy , trzeba zapłacić 2-2,5 razy więcej.

Żebyś nie posądzał mnie że jestem wyznania plazmowego to napiszę że dla mnie najlepszym TV jest Philips LCD LED z dynamicznym tylnym podswietleniem.

Co będzie za dwa lata to ja nie wiem, ani Ty nie wiesz.

Gramofony przetrwały do dzisiaj i ich wyznawcy twierdzą że grają najlepiej pomimo samych ułomności pod względem technicznym.

Pożyjemy, zobaczymy :)

Znaczenie ma tez generacja LCD-ków czy LED-ów - każda nowsza seria jest lepsza, ja porównuję plazmy do wysokiego LED-a Samsunga C8000, mam drugiego C 6510 i już tak dobry nie jest. W moich warunkach lepiej sprawdza się LED niż plazma, poza tym ja wolę dynamiczniejszy obraz od plastycznego plazm...co kto lubi....

Znaczenie ma tez generacja LCD-ków czy LED-ów - każda nowsza seria jest lepsza, ja porównuję plazmy do wysokiego LED-a Samsunga C8000, mam drugiego C 6510 i już tak dobry nie jest. W moich warunkach lepiej sprawdza się LED niż plazma, poza tym ja wolę dynamiczniejszy obraz od plastycznego plazm...co kto lubi....

Z TV obecnie jest jak z komputerami. Dzisiaj Top a za miesiąc .........prawie staroć :)

O utracie ceny już nie wspomnę.

Ciekawe jak "grać" będą OLED-y, bo jeśli będą podobnie sterowane (procesor) jak LCD to będzie dziadostwo.

LG zrobiło taki mały 15 cali, przetwarzanie 8 bitów więc kaszanka, zobaczcie na blue-ray Pioneer'a 24-48 bitów.

Ciekawe jak "grać" będą OLED-y, bo jeśli będą podobnie sterowane (procesor) jak LCD to będzie dziadostwo.

LG zrobiło taki mały 15 cali, przetwarzanie 8 bitów więc kaszanka, zobaczcie na blue-ray Pioneer'a 24-48 bitów.

Test tego OLED-a jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (i wielu innych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Przetwarzanie 8 bitów ? ... może na kanał? (razem dałoby to 24 bit).

Po kiego grzyba Pioneer robi blu-ray 48 bitów skoro materiał na płytach jest 24-bitowy (8 bitów/kanał)?

Znaczenie ma tez generacja LCD-ków czy LED-ów - każda nowsza seria (....)

O, czyżby trzecia (poza plazmą, bo crt nie liczę) technologia wyświetlania obrazu nam nastała, a ja nic o tym nie wiem?

Ale zgadzam się że w LCD zrobiono dużo większy postęp. Ale to dlatego że miały więcej do nadrobienia. 5-6 lat temu ludność rzuciła się na nie jak pelikan na sardynki, zauroczona chytrym obrazem prezentacyjnym w sklepach. Ale jasne dla producentów było że to nie może trwać długo, i niebawem klientela generalnie zorientuje się że to lipa. Tym bardziej że na pierwszy rzut oka było wiadomo co należy poprawić. Odśnieżono więc obraz, poprawiono czasy reakcji, kąty widzenia, i czerń. Udało się to nieźle, ale problem w tym że kuźwa dalej coś nie tak. Tyle że już teraz nie bardzo wiadomo co, bo określenia typu sztuczne twarze, brak głębi, czy efekty akwarium, trudno uznać za precyzyjną wskazówkę.

A zauważyliście że plazmy w dużych sklepach od dawna są jakby dyskryminowane przez sprzedawców. Chyba dlatego właśnie że kosztują sporo taniej od markowych LCD tej samej wielkości. Wątpię aby odzwierciedlało to koszta produkcji, jeśli już to wręcz przeciwnie. Właśnie technologia plazmowa wymusza wyższą solidność konstrukcji. A wiadomo że wyższe dochody będą determinowały odpowiednią politykę marketingową.

Co zaś do wypalania, przykra sprawa niestety, ale uważać trzeba nadal. W instrukcji do mojego LG stoi jak byk, pogrubionym drukiem, że nie należy przekraczać 30 minut statycznego obrazu. Nie sądzę żeby inne marki wysforowały ten czas o rzędy wielkości. Bywało jednak że zasypiałem po pijanemu przy włączonym odtwarzaczu, i obraz zatrzymywał się nawet na dłużej bez wyraźnych konsekwencji. Ale przecież bez powodu po cóż mieliby takie ostrzeżenia pisać.

KU....WA dziś plazma mi "zdechła", chyba trzeba faktycznie rozejrzeć się za LCD.

I tym humorystycznym akcentem można by zakończyć ten watek. Od siebie dodam, ze wiele sie dowiedziałem od szan.kolegów, za co dziekuję. Pomogliscie mi podjać decyzję o pozbyciu sie badziewnego i felernego LCD LED Philipsa 40PFL7605. Kupiłem Sony KDL40HX800 też Edge LED. Ostatni baraż był: Sony KDL40NX700 contra KDL40HX800. Oba chodziły jednocześnie w MM i stały bardzo blisko siebie, sterowane tym samym sygnałem HD z chyba HDD. Zarówno w laickiej opinii mojej żony jak i mojej wygrał HX800. W domu się potwierdziło, chociaż na razie tylko z dekodera kablowego, w SD, po SCART: HX800 has got this something.

KU....WA dziś plazma mi "zdechła", chyba trzeba faktycznie rozejrzeć się za LCD.

może wystarczy uzupełnić poziom tej plazmy i będzie hulać dalej :p

może wystarczy uzupełnić poziom tej plazmy i będzie hulać dalej :p

Czyli te wycieki plazmy to nie były mity :))

cóż, trzeba doładować :)

No i naładowałem gazem do zapalniczek, włączam a tu jak sopło, :(

jaki inny będzie dobry? aha, żeby tylko po tym gazie który zaproponujecie kolory były takie same jak na początku.

Wyrzuć ten złom na śmietnik :)))

Chyba masz rację, tylko boję się że jak przetrę szmatką ekran Lcd to mi się FET-y na matrycy od statyki poprzepalają.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.