Skocz do zawartości
IGNORED

Plazmy. Czy obecnie jest jeszcze sens interesować się?

profee

Rekomendowane odpowiedzi

Wszelkie argumenty za LCD zostały po wielokroć wyłożone na Forum i nie ma potrzeby ich powtarzać. Można oczywiście powiedzieć, że cały światowy rynek się myli, wielcy producenci tego (elektronicznego) świata błądzą (skoro króluje LCD), tylko MY, depozytariusze jedynie słusznego punktu widzenia, mamy rację.

Żeby firma elektroniczna przetrwała musi produkować rzeczy które się sprzedają, a sprzedają się ponieważ jakiś czas temu firmy te posłużyły się i dalej posługują agresywnym marketingiem, a posłużyły się agresywnym marketingiem ponieważ wydano zbyt dużo pieniędzy na badania.

To że się coś dobrze sprzedaje nie oznacza że jest najlepsze.

Jak mi ktoś pokaże LCD-ka w którym nie bedzie sztuczności, nie będzie gubił szczegółów w ciemnych scenach i nie będzie smużył to wszystkich publicznie przeproszę i takiego zakupię.

Dlaczego firma Pioneer wycofała się z produkcji plazm choć były to perfekcyjne urządzenia?

ło matko, jakie to lobby LCD liczne już jest, bój się Boga, panie!

i oglądaję niebieską czerń i woskowe twarze, nawet mega-smużenie im nie przeszkadza ;)))

akwirują, namawiają, od czci i wiary biednych "plazmowców" odsądzając.

Koncerny poradzą sobie na rynku i bez Waszej pomocy, podobnie jak producenci zestawów all-in-one, które podobnie jak LCD: "rynek już wybrał"

ps. Bobcat podtrzymuję zaproszenie, zweryfikuj jakie są "fakty" i opisz je potem na forum.

Niebieska czerń? Nie widziałem. Czy ci co o niej piszą nie widzą przypadkiem tego co chcą zobaczyć (a nie to co jest)?

Woskowe twarze? Zależy od ustawienia. Można i tak, można naregulować jak trzeba.

Smużenie? Począwszy od technologii 100 Hz problem nie istnieje.

Porównywanie LCD do zestawów all-in-one jest intelektualnym nadużyciem. Są LCD z najwyższej półki. Audio all-in-one to bottom line.

Nikt niczego nie akwiruje. Nie wpadajmy w manierę praktykowaną przez co-poniektórych na Forum, że każdy kto pisze rzeczy z którymi się inni nie zgadzają jest natychmiast pomawiany o uprawianie płatnego marketingu.

posłużyły się i dalej posługują agresywnym marketingiem,

Co stoi na przeszkodzie uprawiać agresywny marketing PDP? Może nie ma co promować, gdyż rynek skwituje to ogólną wesołością?

Dlaczego firma Pioneer wycofała się z produkcji plazm choć były to perfekcyjne urządzenia?

No właśnie... To chyba najlepiej dowodzi co lepsze.

Co stoi na przeszkodzie uprawiać agresywny marketing PDP? Może nie ma co promowac, gdyz rynek skwituje to ogólna wesołością?

LCD jest już tak zakorzenione w pustej głowie przeciętnego Kowalskiego że nic tego nie wypleni.

Agresywny marketing niestety działa.

No właśnie... To chyba najlepiej dowodzi co lepsze.

Hmmm, tak były najlepsze i były drogie, i właśnie z tego powodu zakończyły swój żywot.

Myślę że nie widziałeś Pioneera w akcji.

LCD jest już tak zakorzenione w pustej głowie przeciętnego Kowalskiego że nic tego nie wypleni.

Agresywny marketing niestety działa.

To już było, wymyśl coś nowego, bo stoisz w miejscu niczym plazma :D

Hmmm, tak były najlepsze i były drogie, i właśnie z tego powodu zakończyły swój żywot.

Widziałem i jakoś się nie ssikałem w majty :D Teraz kosztowałyby ułamek pierwotnej kwoty, więc argument drożyzny można sobie wsadzić w majty, jeśli już przy nich jesteśmy :D

Niebieska czerń? Nie widziałem. Czy ci co o niej piszą nie widzą przypadkiem tego co chcą zobaczyć (a nie to co jest)?

Woskowe twarze? Zależy od ustawienia. Można i tak, można naregulować jak trzeba.

Smużenie? Począwszy od technologii 100 Hz problem nie istnieje.

Porównywanie LCD do zestawów all-in-one jest intelektualnym nadużyciem. Są LCD z najwyższej półki. Audio all-in-one to bottom line.

Nikt niczego nie akwiruje. Nie wpadajmy w manierę praktykowaną przez co-poniektórych na Forum, że każdy kto pisze rzeczy z którymi się inni nie zgadzają jest natychmiast pomawiany o uprawianie płatnego marketingu.

oj, chyba nazbyt poważnie wziąłeś mój wpis, podpowiem, że był utrzymany w tonie sarkastyczno-zaczepno-prześmiewczym a nie oskarżająco-analizująco-poważnym.

Wiesz, takie odbicie piłeczki do obozu LCD, bez ambicji nawracająco-moralizatorskich.

Widziałem i jakoś się nie ssikałem w majty :D Teraz kosztowałyby ułamek pierwotnej kwoty, więc argument drożyzny można sobie wsadzić w majty, jeśli już przy nich jesteśmy :D

Ważne co było wtedy, a nie co jest teraz.

Nie zsikałeś się bo albo nie przywiązujesz wagi do tego jak gra albo nie nosisz majtek.

W ten obszar co poniektórzy wkroczyli juz dawno. Z racji wieku pamietam, ze pokarmem bogów na olimpie był chyba nektar, zaś balsam to co innego.

AMBROZJA kolego,AMBROZJA!!

Z braku argumentów merytorycznych nie pozostało nic innego, jak tylko lżyć zwolenników odmiennej szkoły myślenia. Żałosne.

Widziałem. Sony Bravia daje o dwie klasy lepszy obraz.

Z braku argumentów merytorycznych nie pozostało nic innego, jak tylko lżyć zwolenników odmiennej szkoły myślenia. Żałosne.

Ależ właśnie to jest koronny (min.) argument. To nie chodzi o myślenie, tylko o nazwyczajniej lepszą jakość obrazu.

Myśleć to sobie możesz co chcesz, nawet że pierwszy CRT monochromatyczny jest najlepszy.

Widziałem. Sony Bravia daje o dwie klasy lepszy obraz.

Ale kity pociskasz, ktos z tego forum polecił mi Sony EX500, widziałem testowałem - kicha jak diabli. Jednym słowem łżesz jak pies i guzik widziałeś.

Instalowano u mnie jakis czas temu bluraya i wykonywano kalibracje telewizora.Przyjechalo 2-och panow z powaznej firmy ,pracujacych od lat na rynku,ktory raczej niewiele kompromisow uznaje a stawia na jakosc.Widzialem ich miny,obserwowalem reakcje.Przejechali ponad 300Km,spedzili u mnie ponad 5 godzin,a wychodzac powiedzieli: dziekujemy,to byla dla nas przyjemnosc.Niestety niewielu dzisiaj(abstrahujac od projektorow),szuka tej klasy sprzetu co Kuro 5090,troche szwankuje plastycznosc obrazu.Na pytanie : moze to wina TV? - padla odpowiedz: - nie ma na rynku lepszego TV do kina domowego, to nie wina telewizora ,raczej zasilania - przemyslimy temat,odezwiemy sie.Zapytalem - a nowe LCD - np.Philipsa?Odpowiedz: usmiech,westchnienie, prosze pana,jakosc nie zawsze idzie w parze z wymogami rynku.

Małe sprostowanie w kwestii mitologicznej.

Greccy bogowie konsumowali zarówno ambrozję jak i nektar. Ambrozję się jadło, popijając ją nektarem.

...wykonywano kalibracje telewizora.Przyjechalo 2-och panow z powaznej firmy ,pracujacych od lat na rynku,ktory raczej niewiele kompromisow uznaje a stawia na jakosc.Widzialem ich miny,obserwowalem reakcje.Przejechali ponad 300Km,spedzili u mnie ponad 5 godzin,a wychodzac powiedzieli: dziekujemy,to byla dla nas przyjemnosc.Niestety niewielu dzisiaj(abstrahujac od projektorow),szuka tej klasy sprzetu co Kuro 5090,troche szwankuje plastycznosc obrazu....

Było obejrzeć i dać im do obejrzenia LaserVue Mitsubishi... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

nie współpracujesz.

hmm ? :D

sam mam plazmę i uważam że mają zdecydowanie lepszy stosunek jakości do ceny... ale bez fanatyzmu

choć czasem jakie głupoty ludzie w tym wątku wypisują o plazmach to głowa boli, widzą wirtualnie to czego my - właściciele dostrzec nie jesteśmy w stanie

AMBROZJA kolego,AMBROZJA!!

My fault. Oczywiście, nektar do picia a ambrozja (co to było?) do jedzenia.

A teraz wypowiem sie nt. dlaczego wybrałem LCD. Otóż nie odpowiada mi techniczna koncepcja matrycy, która składa się z 1920x1080x3 miniświetlówek, z ktorych 1/3 ma luninofor R, 1/3 G i 1/3 B. Ich sprawność energetyczna (en. świetlna/en.elektryczna) jest słabiutka, kupa energii jest marnowana i niepotrzebnie nagrzewa matrycę. (A które podzespoły elektroniczne lubią temperaturę?) Do tego stopnia, że trzeba sztucznie ograniczać jasność w scenach o duzym procencie jasnej bieli (np. jakieś plansze)bo szkodzi na luminofor. Taki pixel plazmowy jest mały, ma małą powierzchnię luminoforu a musi wygenerować kupę światła więc jest przeciążony. Zaleta, że pixel plazmowy można b. szybko włączać i wyłączać. Pixel jak ma świecić ciemniej to jest włączany/wyłaczany z małą częstotliwością (rzadziej) a jak jaśniej to częściej. W efekcie więc włączanie i wyłączanie odbywają się bez przerwy, także na niezmiennej scenie. Oczywiście szybko, poza zdolnością do dostrzeżenia tego procesu przez oko. Taka jest zasada sterowania jasnością średnią/postrzeganą przez oko. Z obcowania ze świetlówkami każdy wie, że szkodzi im najbardziej częste włączanie, a przecież co do zasady pixelek "plazmowy" to taka maleńka świetlóweczka. I choć oczywiście bardzo, bardzo advanced, ma typowe jej wady.

Tymczasem w LCDku steruje się komórki z płynnymi kryształami, które wolniej reagują na sygnał sterujący, ale w porównaniu z pixelami plazmowymi prawie nie pobierają prądu . Kolor zależy od filterka barwnego danego subpixela R,G,B. A cała energia świetlna pochodzi z oświetlacza, który w telewizorach podświetlanych CCFL (cold cathode fluorescent lamp)też jest ze świetlówek, które łatwo mozna wymienić, gdy w skutek zuzycia pogorszy się równomierność oświetlenia (backlighting) matrycy lub barwa tego światła (temp. barwowa). Świetlówki pracują w reżimie najbardziej im odpowiadającym, palą się stale. Dynamiczne, lokalne przyciemnianie takiego podświetlenia jest problematyczne i raczej nie stosowane. Od czego bowiem są LEDy. Znacznie sprawniejsze energetycznie, nawet od CCFL, nie mówiąc o pixelu plazmowym, bardzo trwałe i o nieznacznej zmianie barwy i natężenia emitowanego białego światła w czasie.

No to teraz już wiecie dlaczego Pioneer rzucił w diabły te plazmę: Bo to jest koncepcja typu prawą ręką do lewej kieszeni. Takiej firmie jak Pioneer nie wstyd wycofać się z nie rokującego kierunku. Koncepcja plazmowego telewizora nie wytrzymuje technicznego porównania z OBECNYM poziomem jaki osiągnęli ci, co majstrują w ciekłych kryształach. Pamiętacie pierwsze zegarki LCD, jak powoli, majestatycznie zapalały się elementy cyfr? A teraz liquid crystal cells hulają z cz. 200 Hz, co wystarcza do otrzymania dwu obrazów 100Hz-owych (dla pracy w 3D). A dynamiczne, nawet lokalne sterowanie jasnością podświetlania LEDowego jest łatwe, nawet przy nieszczęsnej konfiguracji krawędziowej diod śiecących (wymyślonej żeby gawiedź miała powód do kupowania nowego telewizora, z powodu, że stary jest za gruby, ale który za to będzie miał gówniany dźwięk).

A obraz jaki ja widziałem w salonach zdecydowanie bardziej mi się podoba na LED LCD lub CCFL niż na wszystkich plazmach jakie były dostępne. Nie miałem zatem żadnych rozterek. Pozostawało poszukać który LED LCD ma obraz podobający się mnie i żonie najbardziej. I to wszystko.

opisałeś się a w praktyce mało kogo obchodzi jaka jest zasada działania danego tv, byleby wyświetlał dobry obraz... chyba sam siebie chciałeś utwierdzić w "dobrym" wyborze, tyle że pomijając aspekt techniczny rozmijasz się z prawdą

plazmy są niewygodnym rynkiem bo są o wiele droższe w produkcji od LCD i muszą przejść koniecznie dodatkowe kalibrację w fabryce, prezentują się też gorzej w sklepach a do tego biorą więcej prądu... nic dziwnego, że sukcesu marketingowego tu nigdy nie będzie

No to teraz już wiecie dlaczego Pioneer rzucił w diabły te plazmę: Bo to jest koncepcja typu prawą ręką do lewej kieszeni. Takiej firmie jak Pioneer nie wstyd wycofać się z nie rokującego kierunku. Koncepcja plazmowego telewizora nie wytrzymuje technicznego porównania z OBECNYM poziomem jaki osiągnęli ci, co majstrują w ciekłych kryształach.

żart roku... jak na razie to żaden LCD nie przeskoczył ani się nie zbliżył do 2-letniego Kuro, który trzyma idealne parametry kolorów w całym zakresie i ma idealną liniową gammę 2.2, o czerni i skalowaniu nie wspominając

Było obejrzeć i dać im do obejrzenia LaserVue Mitsubishi... ;)

Przyjdzie czas,technologia dojrzeje,upowszechni sie i wyzbedzie bledow dzicinstwa ,to po nia siegne.Pokaze,skalibruje i bedzie git.Poki co to nisza,(baardzo obiecujaca - fakt) sam czekam z niecierpliwoscia na rozwoj wydarzen.A tak na marginesie to tym panom wiele pokazywac nie trzeba.Oni juz ...widzieli.Naprawde.Tez czekaja,tylko spokojnie - odezwa sie to pewne.W swoim czasie,a ten jeszcze nie nadszedl.

opisałeś się a w praktyce mało kogo obchodzi jaka jest zasada działania danego tv

mnie obchodzi i dlatego napisałem jak napisałem. Nie dlatego by komus dogodzić, czy dokuczyć.

, byleby wyświetlał dobry obraz... chyba sam siebie chciałeś utwierdzić w "dobrym" wyborze, tyle że pomijając aspekt techniczny rozmijasz się z prawdą

nie rozumiem cię. właśnie rozwodziłem się nad aspektami technicznymi, tak jak je widzę

plazmy są niewygodnym rynkiem bo są o wiele droższe w produkcji od LCD i muszą przejść koniecznie dodatkowe kalibrację w fabryce, prezentują się też gorzej w sklepach a do tego biorą więcej prądu... nic dziwnego, że sukcesu marketingowego tu nigdy nie będzie

tak też, jak sądzę, myślał Pioneer , mimo, że wcześniej pokazał swoje możliwości i w tej materii, owo KURO.

żart roku... jak na razie to żaden LCD nie przeskoczył ani się nie zbliżył do 2-letniego Kuro, który trzyma idealne parametry kolorów w całym zakresie i ma idealną liniową gammę 2.2, o czerni i skalowaniu nie wspominając

ale obraz na plaznie mi sie nie podoba. Gdyby było inaczej byłbym rozdarty pomiędzy pięknem koncepcji LCD a lepszością obrazu plazmy w porównywalnej cenie.

Nie martw się, 90% społeczeństwa też woli LCD.

Co do teorii - to okazujesz oznaki osoby, której wydaje się, że kupuje coś na całe życie. Jakieś obsesje co do nagrzewania itp.

Trochę to śmieszne. Nie spodziewam się, że u mnie cykl życia plazmy przekroczy 5 lat. Jedna (ta co robi za tzw telewizor) ma już teraz chyba 4 lata, mam wrażenie, że jest już trochę zabytkowa. A pewnie jest "zużyta" w 10%. Choć trudno to stwierdzić, bo wygląda jak wyglądała, świeci jak świeciła, pikseli nie pogubiła, plazma się nie ulała, powidoków nie było i nie ma.

Pewnie jeszcze rok, max dwa i się jej pozbędę.

Druga plazma (większa, co robi za ekran) ma teraz rok i też już nie ma tego efektu świeżości. Kwestia max 2 lat i pójdzie na górę, zastępując samsunga, którego komuś oddam, bo raczej trudno go będzie sprzedać za > niż 500zł. Na dół nic poniżej 65 cali nie kupię. Będzie to plazma, no chyba, że LCDeki osiągną już akceptowalny poziom jakości i będą w rozmiarze np. 70 cali (samsung coś takiego wypuszcza).

Więc co mnie obchodzą jakieś natręctwa odnośnie trwałości?

Ale kity pociskasz, ktos z tego forum polecił mi Sony EX500, widziałem testowałem - kicha jak diabli. Jednym słowem łżesz jak pies i guzik widziałeś.

Ja widziałem ten model z 2-3x i obraz był rewelacyjny. Później napisałeś mi na PW o "czarnych konturach" na obrazie - nie przypominam sobie by coś takiego na tym modelu występowało, ale od czasu otrzymania tej wiadomości dodatkowo tego nie weryfikowałem. Tak czy inaczej wątpię by mi coś takiego umknęło. Poza tym nie słyszałem by ktoś w tym modelu coś takiego (z wyjątkiem Ciebie) widział.

Nie martw się, 90% społeczeństwa też woli LCD.

Ja się z tego cieszę.

Co do teorii - to okazujesz oznaki osoby, której wydaje się, że kupuje coś na całe życie. Jakieś obsesje co do nagrzewania itp.

Trochę to śmieszne. Nie spodziewam się, że u mnie cykl życia plazmy przekroczy 5 lat. Jedna (ta co robi za tzw telewizor) ma już teraz chyba 4 lata, mam wrażenie, że jest już trochę zabytkowa. A pewnie jest "zużyta" w 10%. Choć trudno to stwierdzić, bo wygląda jak wyglądała, świeci jak świeciła, pikseli nie pogubiła, plazma się nie ulała, powidoków nie było i nie ma.

Pewnie jeszcze rok, max dwa i się jej pozbędę.

Druga plazma (większa, co robi za ekran) ma teraz rok i też już nie ma tego efektu świeżości. Kwestia max 2 lat i pójdzie na górę, zastępując samsunga, którego komuś oddam, bo raczej trudno go będzie sprzedać za > niż 500zł. Na dół nic poniżej 65 cali nie kupię. Będzie to plazma, no chyba, że LCDeki osiągną już akceptowalny poziom jakości i będą w rozmiarze np. 70 cali (samsung coś takiego wypuszcza).

Więc co mnie obchodzą jakieś natręctwa odnośnie trwałości?

A co mnie obchodzą twoje plany zakupowe ? Wyobraź sobie, że masz duży hotel, dopiero miałbyś co kupować (na górę i na dół) i sprzedawać. Może załóż sklep z używanymi plazmami, (które są tak trwałe)?

Instalowano u mnie jakis czas temu bluraya i wykonywano kalibracje telewizora.Przyjechalo 2-och panow z powaznej firmy ,pracujacych od lat na rynku,ktory raczej niewiele kompromisow uznaje a stawia na jakosc.Widzialem ich miny,obserwowalem reakcje.Przejechali ponad 300Km,spedzili u mnie ponad 5 godzin,a wychodzac powiedzieli: dziekujemy,to byla dla nas przyjemnosc.Niestety niewielu dzisiaj(abstrahujac od projektorow),szuka tej klasy sprzetu co Kuro 5090,troche szwankuje plastycznosc obrazu.Na pytanie : moze to wina TV? - padla odpowiedz: - nie ma na rynku lepszego TV do kina domowego, to nie wina telewizora ,raczej zasilania - przemyslimy temat,odezwiemy sie.Zapytalem - a nowe LCD - np.Philipsa?Odpowiedz: usmiech,westchnienie, prosze pana,jakosc nie zawsze idzie w parze z wymogami rynku.

O Boże ! Wzruszyła mnie twoja historia ! :D Nie mogę, dosłownie nie mogę, popłakałem się ze śmiechu ! :D Forsiaści znajomi i dwóch panów z POWAŻNEJ firmy to jest to ! :D Należy przy okazji obserwować ich miny, a po mlaskach i westchnieniach cierpliwie czekać na kolejny kontakt :))) ! :D Nadejdzie czas ich powrotu niespodziewanie, poznasz ich pod drzwiami po znaczącym westchnieniu i z promiennym uśmiechem otworzysz drzwi :D

Tak poza wszystkim, to już nawet co poniektórzy bluraya podłączyć nie potrafią i skalibrować TV - do tego potrzebują poważną firmę ! :D Dżizus co za ubaw z rana ! :D

ale obraz na plaznie mi sie nie podoba.

Tego plazmowiec nigdy nie pojmie, zresztą tak jak i dwóch panów z poważnej firmy ! - Tobie ma się podobać to co im się podoba, bo oni stawiają na jakość, są na rynku od lat i wiedzą co Tobie powinno się podobać !!!!, a Wy z żoną się nie znacie, macie plebejskie nawyki i nie potraficie dostrzec plazmowej ambrozji !!! :))))

Ja od całej tej akcji plazma vs lcd zaczynam już głupieć :) Od miesiąca próbuję wybrać dla siebie tv 50' i im dłużej szukam tym mniej wiem, tym bardziej że wrażenia z oglądania tv w mm czy euro są niejednoznaczne. Jakiś czas temu oglądałem plazmę panasonica z serii G20 i obraz był zachwycający. Tydzień temu zwróciłem uwagę na Panasonica S20 i smużył jak cholera. Prawdę mówiąc to za każdym razem jak jestem w sklepie to podoba mi się co innego.

hmm ? :D

sam mam plazmę i uważam że mają zdecydowanie lepszy stosunek jakości do ceny... ale bez fanatyzmu

choć czasem jakie głupoty ludzie w tym wątku wypisują o plazmach to głowa boli, widzą wirtualnie to czego my - właściciele dostrzec nie jesteśmy w stanie

I vice versa, to co poniektórzy piszą o LCD to śmiech na sali, bo piszą o wadach modeli sprzed dobrych kilku lat wstecz, tyle tylko, że plazmowiec jest tak fanatyczny, oślepiony od migotania i wymęczony, ze pojąć tego nie potrafi ! :))))

Przez dwa lata sprzedawalem LCD, Sony,Sharp...

nie chcialbym nawet tych ''najlepszych'' za darmo

prawda jest taka: trzeba byc slepcem...ew. uposledzonym estetycznie zeby ogladac LCD

amen

A co mnie obchodzą twoje plany zakupowe ? Wyobraź sobie, że masz duży hotel, dopiero miałbyś co kupować (na górę i na dół) i sprzedawać. Może załóż sklep z używanymi plazmami, (które są tak trwałe)?

profee, widzę że nic nie łapiesz. Tu nie o plany zakupowe chodzi czy o trwałość. Tu chodzi o to, że ta twałość nie ma żadnego znaczenie. Czy mi telewizor straci parametry po 10 czy 15 latach - to nieistotne. Bo i tak po 5 latach jest już zużyty moralnie.

śmieszne to jest podobnie jak fanatyzm czytelników muratora - też wybierają na podstawie mnóstwa analiz taki czy inny budulec, materiał na ocieplenie. Bo silka ma trwałość taką, a cegła sraką, a w ogóle to silka ma lepszą izolacyjność akustyczną i takie tam farmazony, o których zapomną po kwartale od wybudowania domu.

prawda jest taka: trzeba byc slepcem...ew. uposledzonym estetycznie zeby ogladac LCD

amen

Typowy przykład fanatyzmu plazmowców :D

Amen

O Boże ! Wzruszyła mnie twoja historia ! :D Nie mogę, dosłownie nie mogę, popłakałem się ze śmiechu ! :D Forsiaści znajomi i dwóch panów z POWAŻNEJ firmy to jest to ! :D Należy przy okazji obserwować ich miny, a po mlaskach i westchnieniach cierpliwie czekać na kolejny kontakt :))) ! :D Nadejdzie czas ich powrotu niespodziewanie, poznasz ich pod drzwiami po znaczącym westchnieniu i z promiennym uśmiechem otworzysz drzwi :D

Tak poza wszystkim, to już nawet co poniektórzy bluraya podłączyć nie potrafią i skalibrować TV - do tego potrzebują poważną firmę ! :D Dżizus co za ubaw z rana ! :D

Tego plazmowiec nigdy nie pojmie, zresztą tak jak i dwóch panów z poważnej firmy ! - Tobie ma się podobać to co im się podoba, bo oni stawiają na jakość, są na rynku od lat i wiedzą co Tobie powinno się podobać !!!!, a Wy z żoną się nie znacie, macie plebejskie nawyki i nie potraficie dostrzec plazmowej ambrozji !!! :))))

Przestań chłopie ironizować i kpić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.