Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  134 członków

Chario Klub
IGNORED

Klub Chario

Rekomendowane odpowiedzi

No gora zdecydowanie nie drazni. I to jest najlepsze w tych kolumnach, ze gory w muzyce jest dosyc sporo, i jest ona bardzo roznorodna w dodatku. Na tyle ze bardzo czesto frajdy sprawia sluchanie jej w roznych utworach poniewaz odkrywa ona przed nami zupelnie nie meczacy obraz sopranow. Do tej pory zawsze uwazalem na kolumny, ktore wytwarzaly duza ilosc wysokich tonow, tzw jasne granie. Teraz wiem, ze to byla wina zlych przetwornikow.

Gdyby w chario srednica i niskie tony byly w tej samej klasie jakosciowej co wysokie, to byly by to kolumny idealne dla osob kochajacych slodkie granie. A tak wysokie sa wybitne, bas potrafi byc roznorodny w zaleznosci od nagrania i do tego bardzo mocny i dosc nisko schodzacy za to nie jest do konca kontrolowany tak jak byc powinien. Srednica jest wycofana ale to akurat na plus. Moja subjektywna ocena rozkladajac granie tych kolumn na czynniki pierwsze wygoada tak:

wysokie tony - 5/5

średnie tony - 3,5/5

niskie tony - 4/5

stereofonia 5/5

dynamika 6/5

wykonanie 6/5

łatwosc napedzenia 5/5

Ocena ogolna 4,5/5

Biorąc pod uwage cene jest to produkt bardzo udany skierowany do ludzi z konkretnymi preferencjami brzmieniowymi.

Dodam jeszcze ze zdecydowanie bardziej odpowiada mi brzmienie chario niz np sonus fabera, ktory jest bardziej neutralny i trabka tam w naturalny sposob potrafi przeszyc powietrze z odpowiednim impetem, chario zagra ją w sposob delikatny i kolorowy.

A jak myslisz, czy w dużym salonie 40m nie będa za małe , natomiast w 12m2 za duże ?

Sorry nie pomoge w tym. Nie znam sie za bardzo. Ale wydaje mi sie ze,sama powierzchnia to nie wszystko. Sama kubatura tez nie. Wazne sa proporcje pomieszczenia, umeblowanie czy chociazby material z ktorego jedt zrobiona podloga.

Kazde pomieszczenie gra inaczej.

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

A jak myslisz, czy w dużym salonie 40m nie będa za małe , natomiast w 12m2 za duże ?

Ważniejsze jest czy masz dobry wzmacniacz ... z dobrą kontrolą basu. Delphinusy mają go sporo jak na monitory.

W małym pokoju może być nieciekawie jeżeli wzmacniacz ich nie ujarzmi a kiepska akustyka dodatkowo spotęguje efekt.

Natomiast w dużym pomieszczeniu powinny dać sobie radę.

...szpakowski dobrze prawi, tu wzmacniacz musi ogarnąć !! ..gdyż Delphinusy mają wszystko co trzeba, zapasy i potencjał. Wzmak musi być w stanie to ogarnąć bo inaczej to to nie zagra nawet w najlepiej ogarniętym akustycznie pomieszczeniu.

_ . . _

Mała prosba do posiadaczy Delphinusów - zmierzy ktoś i poda wymiary dolnej ścianki a także odległości rozstawienia nóżek ?

Jeżeli nie będzie to dla Ciebie za późno to zmierzę po Świętach.

Nie ma problemu , nic pilnego.

Przymierzam się przyszłości do nich i chciałbym zerknąć czy obecne moje standy da się sensownie do nich zaaplikować.

A przy okazji - do firmowych standów są jakoś mocowane czy tylko na nich luźno stoją ?

Edytowane przez mcemsi

Nie ma problemu , nic pilnego.

Przymierzam się przyszłości do nich i chciałbym zerknąć czy obecne moje standy da się sensownie do nich zaaplikować.

A przy okazji - do firmowych standów są jakoś mocowane czy tylko na nich luźno stoją ?

Są zrobione takie wpusty w które częściowo wchodzą nóżki, stoją przez to bardziej stabilnie. W sklepach lub jak ktoś sprzedaje Delphinusy to zazwyczaj firmowe standy są w komplecie.

• 1 miesiąc później...

Dzień dobry,

z moimi Syntar 200 dopisuję się do klubu.

Korzystając z okazji poprosiłbym o polecenie (używanego) wzmacniacza do tych kolumn.

Pozdrawiam,

Napisz coś więcej. Jaki budżet itd.

Tak w ogóle, to chciałbym powitać wszystkich w klubie Chario. :)

Popełniłę ostatnio zakup Wielkiej Niedźwiedzicy. Napędzane Proceed HPA2, a źródło to OPPO Sonica jako streamer Spotify, podłączona bezpośrednio do końcówki.

Ciao a tutti! :D

P.S. Ktoś w klubie posiada Ursa Majory?

Edytowane przez trebore

Tak w ogóle, to chciałbym powitać wszystkich w klubie Chario. :)

Popełniłę ostatnio zakup Wielkiej Niedźwiedzicy. Napędzane Proceed HPA2, a źródło to OPPO Sonica jako streamer Spotify, podłączona bezpośrednio do końcówki.

Ciao a tutti! :D

P.S. Ktoś w klubie posiada Ursa Majory?

Masz fajne kolumny sprzęt również a grasz ze Spotyfaja?

Edytowane przez szpakowski

Niestety, póki co, tak będzie. Generalnie sprzęt wykorzystywany w 75% do kina, a reszta stereo ze Spotify. Nie posiadam płyt CD ani winylowych, ani odpowiednich odtwarzaczy. :)

Dopiero raczkuję w temacie stereo. Może uda się w najbliższym czasie jakiegoś cedeka przytulić. Może jakieś propozycję?

Co dobrze zgrałoby się z tą końcówką, ewentualnie przez DAC Sonici? Z płytami dzisiaj nie ma problemu. Można kupić każdą ilość na alle czy innych stronach tego typu. Nie ukrywam, że czekam na wersję HiFi Spotify, tylko nie wiadomo jeszcze jak długo potrwa wdrażanie na nasz rynek. Podobno, gdzieś na świecie już testują, podobno.

Nie mówię, że nie. Dla chcącego, nic trudnego, tylko że się przyzwyczaiłem do S i jak sobie pomyślę, że na nowo musiałbym budować swoją playlistę, to mi się odechciewa. :)

Faktycznie jest taka różnica między Premium S, a HiFi w Tidal? Nigdy tego nie sprawdzałem.

Do Szpakowskiego.

Luk, serio pytasz? Przecież wiesz co to Chario...

Edytowane przez trebore

Nie mówię, że nie. Dla chcącego, nic trudnego, tylko że się przyzwyczaiłem do S i jak sobie pomyślę, że na nowo musiałbym budować swoją playlistę, to mi się odechciewa. :)

Faktycznie jest taka różnica między Premium S, a HiFi w Tidal? Nigdy tego nie sprawdzałem.

Do Szpakowskiego.

Luk, serio pytasz? Przecież wiesz co to Chario...

Również tego nie sprawdzałem ale mp3 vs jakość CD ...

Spróbuj, Tidala można wypróbować przez miesiąc za free ... wrazie czego playlistę zrobisz nową :)

Znawca chario nie jestem, mam dopiero drugi egzemplarz, a wielkiej niedzwiedzi nie potrafie skojarzyc choc cos tam swita, wygoglowalem ze to ursa major no ladnie jesli mozna zapytac duzo dales ?

Nie do końca mnie namówiłeś :), jeśli spróbuję, to o zmianach nie omieszka poinformować.

Masz świetne kolumny chociaż nie słuchałem tego modelu ale znając brzmienie Chario (Delphinus, Sonnet, Sovran) mogę tak przypuszczać.

Wzmacniacz przynajmniej na razie również może być ;) (widziałbym u Ciebie z tymi kolumnami jakąś fajną lampkę)

... za to źródło przydało by się lepsze, a na pewno trzeba przejść na lepsze pliki ...

Streaming mp3 na Ursa Major to profanacja ;)

Chętnie bym ich posłuchał ale znając moje szczęście mieszkasz w drugim końcu Polski albo nawet poza.

W pełni zgadzam się z Tobą. Jak odbierałem kolumny od Szwajcara, to miałem okazję posłuchać ich na 50w lampie. Byłem pod wielkim wrażeniem i to w pomieszczeniu, żeby nie skłamać, z 18-20m. Leciał sobie na spokojnie taki jazzik. :} Pięknie to grało, tak lekko, miękko.

Dzisiaj też gra dobrze, ale inaczej, wiadomo. Proceed trzyma wszystko w ryzach, jest twardo ale też przyjemnie. Skrzypce, saksofon, wokal - bajka.

Teraz trzeba będzie poeksperymentować. Może jakiś gramofon, cd, lampa. Pożyjemy, zobaczymy. Najważniejsze, że kierunek dobrze obrany. :) Na początek poleci Tidal hifi.

Z tego co widzę, to dzieli nas jakieś 600 km.

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.