Skocz do zawartości
IGNORED

HECO Metas 700 na powierzchni 18m2

young

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dylemat gdyż mam okazję kupić w rozsądnej cenie kolumny Heco Metas 700, i moje pytanie jest takie czy te kolumny nie będą za duże do pokoju 18 m2? Zaznaczam że niestety nie będę miał możliwości odsłuchu przed zakupem u mnie w mieszkaniu. Może ktoś miał okazję słuchać tych kolumn na takiej powierzchni i podzieli się wrażeniami?

https://www.audiostereo.pl/topic/73990-heco-metas-700-na-powierzchni-18m2/

Zdecydowanie za duże, z dużym prawdopodobieństwem będziesz miał problemy z basem.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

ojjj ja mam Heco Metas 500 w 16m2 i juz basu jest duzo a ja lubie dosyc mocny bas ;)

Wiec 700 to juz bedzie przesada z basem wyleje sie po pokoju a nawet wyleje sie poza dom bo Heco maja basisko spore i niskie ;)

Metasy maja 2 woofery po 17cm, 700 jak i 500. Roznia sie tylko droznoscia. Na taki metraz w sam raz. Nie przesadzajmy.

gdzie 500 maja 2 wofery ?

1 fotka Metas 500

2 fotka Metas 700 :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22477-075585300 1290029422_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NIe dajmy się zwariować, że duży sprzęt nie zagra w małym pomieszczeniu. Miałem kiedyś subwoofer z 2x30cm głośnikami za 1599zł (sztuka) w pomieszczeniu 12m2 i grało to naprawdę rewelacyjnie. Tylko trzeba wszystko zgrać ze sobą, a nie od zaraz mówić, że się nie da. Wszystko zalezy od akustyki i preferencji, najlepiej samemu przetestować. Jak się okazyjnie kupi to i można wtedy sprzedać jak się kolumny nie sprawdza proste.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

NIe dajmy się zwariować, że duży sprzęt nie zagra w małym pomieszczeniu. Miałem kiedyś subwoofer z 2x30cm głośnikami za 1599zł (sztuka) w pomieszczeniu 12m2 i grało to naprawdę rewelacyjnie. Tylko trzeba wszystko zgrać ze sobą, a nie od zaraz mówić, że się nie da. Wszystko zalezy od akustyki i preferencji, najlepiej samemu przetestować. Jak się okazyjnie kupi to i można wtedy sprzedać jak się kolumny nie sprawdza proste.

No mozna i tak powiedziec wszystko zalezy od preferencji wiec skoro idziemy ta droga do tych Heco Metas 700 najlepiej dokupic jeszcze taki wofer jak miales Ty wtedy w tych 18m2 bedzie rewelacja :)

gdzie 500 maja 2 wofery ?

1 fotka Metas 500

2 fotka Metas 700 :)

Przeciez 500 nie sa 3 drozne tylko 2, wiec gorny glosnik basem tez gra. Z tym ze dodatkowo odtwarza tez srednice. W 700 gorny gra tylko srednica. Obie konstrukcje maja po 2 identyczn wyloty BR. Zeby w 500 bas odtwarzal tylko glosnik ponizej, wylot zapewne bylyby tylko jeden, a komora byla by podzielona na 2. Nie wiesz co posiadasz czy jak? :)

?👈

2 drozne czy 2.5 na to samo wychodzi. Oba glosniki graja basem z tym ze dolny jest odciety nizej.

Moze i 700 graja inaczej, ale napewno nie wiekszym basem.

jeśli 700-tki to 2,5 drożna kolumny to mają na pewno większy bas bo masz 2 basowe + 1 średnioniskotonowy (nawet jeśli ciut wyżej filtrowany), w 500-tkach masz 1 basowy + 1 niskośredniotonowy

700 sa trojdrozne. Obie konstrukjue maja identyczny litraz komory basowej oraz identyczne wyloty BR.

Skrzynia w 700 jest dzielona, sredniotonowiec pracuje w zamknietej obudowie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

2 drozne czy 2.5 na to samo wychodzi. Oba glosniki graja basem z tym ze dolny jest odciety nizej.

Moze i 700 graja inaczej, ale napewno nie wiekszym basem.

Ok widze ze ta dyskusja nie ma sensu :)

Widac ze nie sluchales ani 500 ani 700 ale skoro dla Ciebie to to samo to nie mam nic wiecej do dodania :)

Nie rozsmieszj mnie ze 700 graja wiekszym basem, bo tak nie jest. Przeciez nie zastosowali by do roznych modeli takich samych skrzyn czy wylotow BR. Moze i 700 maja inna charakterystyke brzmienia,ale napewnbo nie generuja wiekszego czy mocniejszego czy nizszego basu dlatego mozna je tez stosowac do pomieszczen typu 18m2.

zatem 500-tki muszą mieć filtrowany wyżej średnioniskotonowy

Raczej nie. Wtedy konstrukcja by byla inna niz w 700. W 2.5 droznych Quantum 605 jest identyczna konstrukcja.

?👈

"Przeciez nie zastosowali by do roznych modeli takich samych skrzyn czy wylotow BR"

Tak a Celany 500 700 i inne Heco maja takie same wyloty BR i co z tego ? graja tez tak samo jak Metas 500 :)

Koncze temat bo idac Twoim tokiem rozumowania to prawie kazdy model Heco gra takim samym basem :)

Na przyszlosc radze posluchac a nie tylko opowiadac ktore kolumny jak graja :)))

Nie chodzi o brzmienie, bo napewno sie rozni, ale o cisnienie basu. Wszystko przekrecesz chyba specjalnie. Wszystkie te konstrukcje mozna wstawic do pokoju 18m2 i nie beda sie dusic. Uwierz mi. Czy 500 czy 700. Podobnie Magnaty 605 czy 607, 505 czy 507.

Sprobuj to zrozumiec na zwykly chlopski rozum, bo pleciesz. Wyraznie mocniejszym basem zagraly by tu konstrukcje z wiekszymi wooferami lub midwooferami, a w przypadku wszystkich kolumn jakie tu wymienilem maja 17cm woofery i midwoofery. Do tego porownujemy tu konstrukcje z tej samej serii. Czyli na takich samych przetwornikach.

?👈

Ja powiem tyle. Mialem u siebie na 16m2 kilka modeli Maganta jak i Heco. Byly konstrukcje 2 drozne, 2.5 i 3 drozne. Wszystkie byly na 17cm wooferach i zadna kolumna sie nie udusila czy cos w tym rodzaju.

Takze najlepiej wstawcie w te 18m2 kwadratowych monitory. Najlepiej na 11cm wooferze. Wtedy bas napewno bedzie.

?👈

U mnie na niecałych 18m2 grają właśnie Metasy 700. Nie miałem porównania z 500-tkami, ale słyszałem 300-tki. Grały żwawo, miały nawet sporo basu, ale nie schodziły nisko. Chciałem kupić 500-tki, ale nigdzie ich nie mogłem dostać w dobrej cenie. Trafiła się dobra okazja na 700tki. Miałem obawy czy to się nie udusi. Grają! Nawet pomimo swojego twardego charakteru znikają :) Czuję, że zagrałyby sporo lepiej na 25m2, cóż poradzić.

Teraz inna sprawa.

Mniejsze kolumny mają mniej przetworników, muszą zatem pracować z większym impetem. Czy w ramach tego samego pomieszczenia, mniejsze Heco nie zagrają czasem lepiej? Głośniki będą musiały pracować trochę prężniej. Niektóre kolumny lubią dostać większa pigułę energii. Chociaż ja nie zauważam zbytniego spadku dynamiki, barwy i rozdzielczości słuchając sobie po cichu w nocy. Źródła pozorne pozostają w tym samym miejscu, dźwięczność blach wciąż żywotna, basik pulsuje. Jednym słowem takie duże, a takie małe :) Nie wstawiłbym do siebie monitorków. Z całym szacunkiem dla ich wiernych zwolenników, mnie reprodukcja basu w monitorach nie przekonuje. Nie samym basem człowiek żyje, jest wiele cech w monitorach, o których właściciele kolumn podłogowych mogą tylko pomarzyć. Każdy woli co innego, a wszystkiego w budżetówce mieć się przecież nie da.

.

Niestety Metasy lubią jak się rozkręci wzmak. Jest znaczna różnica miedzy cichym słuchaniem a nazwijmy to "średnim". nie twierdzę że po cichu graja źle, ale to nie to samo. Jeden znawca tematu, wyczytane w artykule z gazety, zresztą cytowane na tym forum, obalał regułę monitorów do małych powierzchni. Twierdził ze właśnie większe kolumny będą miały większą dynamikę grając ciszej, a monitory żeby dynamika była ok trzeba podgłosić. Coś w tym jest. Moim skromnym zdaniem 700 do 18m2 może już być za wiele. Nawet 500ki w pewnych sytuacjach będzie za dużo. 18m2 wcale nie musi się równać innemu pomieszczeniu o tym samym metrażu.

I tak za wiele nie poradzę po za wypróbowaniem. Ale taki wybór to ryzyko.

18m2 wcale nie musi się równać innemu pomieszczeniu o tym samym metrażu.

Wystarczy zachowac kilka prostych zasad, ktore wszyscy raczej powinni znac. Czyli zachowac troche miejsca wokol kolumn. Ja mam dwudrozne kolumny wlasnie z 2 wooferami 17cm w jakis 16m2 moze wiecej. Po bokach kolumn mam po jakies 1.5m luzu, stoja jakies 1.5, 2m od siebie. Jedynie z tylu mam tylko 30cm, ale to praktycznie nie przeszkadza. Czasem nawet brakuje mi basu, nie jest wcale podbity ani nic w tym stylu. Ma dosc duzo powietrza itd.

?👈

Heco Metas 500 grały u mnie na początku w pokoju 19m2 w starym budownictwie, pokój był zagracony. Kolumny stały jak mogły, jedna wciśnięta w kąt. I było pięknie. Obecnie w nowym budownictwie, niższy sufit, mniej gratów, za to kolumny poukładane książkowo, niestety grają gorzej. Niestety....

Ja mam u siebie Celany 500 w pokoju ok 20m i nie wydaje mi się żeby większy model narobił dźwiękowego bałaganu, zgadzam się z kivlov-em. Wszystko zależy od akustyki. Kiedys miałem pokój 11m2 i cuda się w nim działy!!! Budowaliśmy z kolegą subwoofery i wstawialiśmy estradówki pożyczone z baru. Teraz nie mam takiej akustyki i pewnie już nigdy nie będę miał bo byłem wtedy kawalerem :>

Warto spróbować, a jak się nie spodoba zawsze można się przecież przerzucić na Play Station i skończyć z audiofilskimi zapędami :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.