Skocz do zawartości
IGNORED

Dobra rada dla tych, co mają nad-a

marrek100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam wzmacniacz nad c370.Ostatnimi czasy słuchanie na nim muzy nie dawało mi żadnej przyjemności.Zachodziłem w głowę;o co chodzi?Czyżby mój wiek już nie ten...Oczywiście zdawałem sobie sprawę,że ten sprzęt to nie pierwsza liga ale żeby było aż tak żle?I wtedy zrobiłem coś banalnego i oczywistego.Wyczyściłem wszystkie połączenia chinch,wyrzuciłem zworki łączące przedwzmacnicz z końcówką a w ich miejsce dałem przeciętny kabel i...szczena mi opadła.Wszystko gra a ja chyba odmłodniałem bo znów słuchanie muzy sprawia mi przyjemność,czego i wam życzę.Wniosek na koniec;czasem,kiedy chcecie swój sprzęt rzucić pod nadjeżdżający walec i kupić coś nowszego,rzekomo lepszego,przeczyśćcie wszystkie styki...

https://www.audiostereo.pl/topic/74553-dobra-rada-dla-tych-co-maj%C4%85-nad-a/

Witaj! Czym czyściłeś styki ? Najlepszy jest ponoć płyn Resona,osobiście używam IZOpropanolu ew. benzynke ekstrkcyjną.Długo nie uzywałeś sprzętu,czy masz wilgoć w mieszkaniu ? W normalnych warunkach,jedynie kurz może się dostać do gniazdek.

Nawiasem,mało kto tym się przejmuje.Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

Miałem tak samo! Ale u mnie zadecydowała wymiana zworek w kolumnach - z fabrycznych na zrobione z króciutkich odcinków QED Silver Anniversary XT. Różnica w brzmieniu: niebo a ziemia...

A jeśli chodzi o czyszczenie, to zacząłem od patyczków i uszów...

;);)

Miałem tak samo! Ale u mnie zadecydowała wymiana zworek w kolumnach - z fabrycznych na zrobione z króciutkich odcinków QED Silver Anniversary XT. Różnica w brzmieniu: niebo a ziemia...

;);)

potwierdzam wymiana zworek to podstawa we wzmakach nada ja mam 372 kiedy wymieniłem zworki na te z allegro robione na bazie klotza z wtykami neutrika dźwięk poprawił sie radykalnie, te zworki robią specjalnie pod nada więc warto jedyne 54zł

Rada nie tylko dla NADa :) Potwierdzam to co do każdego sprzętu, którego używam. Wszystkie gniazda i wtyki czyszczę izopropanolem i doskonale mi się sprawdza. To co mówił przedmówca - "otwarcie oczu", eliminacja zasłon, jawne granie, bardzo duża różnica :) Do gniazd bananowych pałeczki do uszu. Po umyciu izopropanolem nie polerujemy ani nie wycieramy na sucho - po prostu zostawiamy i wtykamy z powrotem.

Witaj! Czym czyściłeś styki ? Najlepszy jest ponoć płyn Resona,osobiście używam IZOpropanolu ew. benzynke ekstrkcyjną.Długo nie uzywałeś sprzętu,czy masz wilgoć w mieszkaniu ? W normalnych warunkach,jedynie kurz może się dostać do gniazdek.

Nawiasem,mało kto tym się przejmuje.Pozdrawiam

A powinien :) Raz na rok, dwa powinno się przeczyścić wszystkie styki :) Tanio i dobrze robi to ten płyn i nie ma audiofilskiej ceny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

..a tak bardziej wyczynowo to....zrezygnujcie z gniazd, wtykow ....odkrywacie podstawy....

A także bezpieczników, złączek, konektorów, włączników, śrubek itp. :) mówię serio :)

Gość

(Konto usunięte)

;);)

Hmmm... Tylko że ja wstawiłem ";);)" - to tak gwoli wyjaśnienia...

I bardzo dobra rada dla posiadaczy NAD'a. Zrezygnować z wbudowanego pre i dać chociażby bufor B1 passa przed tym. W NAD'ach, pre znacząco odstaje od końcówki. Przynajmniej w C326BEE. Dużo więcej przejrzystości i szybkości. Piszę całkiem serio.

System gra dobrze, albo nie....

A jakby spróbować ominąć pre? Wyrzucić go i bezpośrednio z CD-ka na końcówkę? Nie wiem czy w przypadku NAD-a to sie nada? W Musicalu sie sprawdziło. Nie reguluję z CD-ka tylko mam potencjometr jako regulator siły głosu. Dałem 10 kOhm. Nie każdą końcówke tak sie da wysterować ale co szkodzi sprawdzić. Jeśli ma ktos regulowaną siłe głosu w CD-ku to nic łatwiejszego jak podpiąć go pod końcówkę i połuchać. Oczywiście najpierw radze ustawic niski poziom dźwięku i stopniowo podgłaśniać. Nie ekscytować sie jak zagra. Radzę posłuchac tak z tydziec czy dwa i wyciągnąc wnioski. Ja wyciągnąłem i nawet zrezygnowałem z pre na lampach. Jest o wiele czyściej i naturalniej. Arek ma rację jeśli chodzi o wtyki i gniazda. Wywalać tam gdzie się da. To trochę moze kłopotliwe ale efekt murowany.

;);)

Cóż to za barbarzyństwo! Do uszu tylko i wyłącznie audiofilski środek w płynie! Zaraz poszukam nazwy :)

The odd get even.

A jakby spróbować ominąć pre? Wyrzucić go i bezpośrednio z CD-ka na końcówkę? Nie wiem czy w przypadku NAD-a to sie nada? W Musicalu sie sprawdziło. Nie reguluję z CD-ka tylko mam potencjometr jako regulator siły głosu. Dałem 10 kOhm.

Wszystko OK, ale tak jak piszesz trzeba sprawdzić, zarówno czy źródło wysteruje tak niskie obciążenie bez degradacji dźwięku, oraz czy nie będzie też tłumienia pomiędzy potkiem a końcówką mocy. Końcówka NAD'a (C326BEE) ma 20kOhm, więc stosunkowo nie wiele. Trzeba też wtedy odpowiednio dobrać interkonekty. Nawet najprostszy buffor, wlasnie np. PASS B1, znacząco zabezpiecza sytuację.

System gra dobrze, albo nie....

potwierdzam wymiana zworek to podstawa we wzmakach nada ja mam 372 kiedy wymieniłem zworki na te z allegro robione na bazie klotza z wtykami neutrika dźwięk poprawił sie radykalnie, te zworki robią specjalnie pod nada więc warto jedyne 54zł

Jak mam nowego NAD-a, to nie jest ta klasa co kiedyś, ale jakoś gra: 326BEE (z KEF-ami iQ30). Czy sądzisz, że warto wymieniać zworki? Radykalnie... można trochę szczegółów? W jakim zakresie dźwięk się poprawił?

I jeszcze jedno pytanie. Jak to podpiąć? Są tam takie strzałeczki. W którym kierunku? Wiem, że to pewnie pytanie amatora, ale jak wskazuje mój nick... nie znam się na tym :)

pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.