Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba za duże scm 100 do 22 metrów. Poza tym nie mieszkam na wsi, sąsiedzi mają sub-woofer i wiem, jak bas potrafi zakłócać ludziom spokój. Poza tym trudno dostać używane, a nowe 85000zł 😞

Edytowane przez Mario3456
4 godziny temu, Mario3456 napisał:

Chyba za duże scm 100 do 22 metrów. Poza tym nie mieszkam na wsi, sąsiedzi mają sub-woofer i wiem, jak bas potrafi zakłócać ludziom spokój. Poza tym trudno dostać używane, a nowe 85000zł 😞

Nie przesadzaj, SCM 150 w 21 m2 świetnie się odnajdują 😉. Nie o ilość a o jakość basu tu chodzi.

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

Kolumny stoją 100cm od ściany tylniej i 100cm od ścian bocznych. Odległość między głośnikami wysokotonowymi to 250cm. Końcówka mocy dual mono Vincent D-150, całkiem wydajny wzmacniacz, 2 trafa po 1000watt, 170watt/8ohm, 340watt/4ohm. Lubie słuchać głośno muzyki, często z bogatym fundamentem basowym np. jakieś disco 🙂 Sąsiedzi są bardzo tolerancyjni, aczkolwiek mają prośbę, żeby im serwis porcelanowy nie podskakiwał w witrynie. Lubie dużo dźwięku, scenę w 3D, gdy kolumny znikają jak np. ATC SCM 7, ale, żeby bas nie trząsł podłogą, dlatego myślałem o SCM 19, ale tych nie ma z drugiej ręki. Czyli rozumiem, że bez obaw mogę ściągać do siebie ATC SCM 40 i nie będzie problemu z nadmiarem basu. Z używanych podłogówek można dostać tylko scm 40, a nowe scm 100 to już totalnie są poza moim zasięgiem:( Nie tylko tym hobby się żyje.

23 godziny temu, Mario3456 napisał:

Kolumny stoją 100cm od ściany tylniej i 100cm od ścian bocznych. Odległość między głośnikami wysokotonowymi to 250cm. Końcówka mocy dual mono Vincent D-150, całkiem wydajny wzmacniacz, 2 trafa po 1000watt, 170watt/8ohm, 340watt/4ohm. Lubie słuchać głośno muzyki, często z bogatym fundamentem basowym np. jakieś disco 🙂 Sąsiedzi są bardzo tolerancyjni, aczkolwiek mają prośbę, żeby im serwis porcelanowy nie podskakiwał w witrynie. Lubie dużo dźwięku, scenę w 3D, gdy kolumny znikają jak np. ATC SCM 7, ale, żeby bas nie trząsł podłogą, dlatego myślałem o SCM 19, ale tych nie ma z drugiej ręki. Czyli rozumiem, że bez obaw mogę ściągać do siebie ATC SCM 40 i nie będzie problemu z nadmiarem basu. Z używanych podłogówek można dostać tylko scm 40, a nowe scm 100 to już totalnie są poza moim zasięgiem:( Nie tylko tym hobby się żyje.

Bierz SCM40 i będziesz zadowolony i mało stratny bo w razie czego bezproblemowo sprzedasz z mała strata bo trzymają cenę jak Honda w samochodach! Do SCM19 konieczny Sub bo jednak fizyki nie oszukasz. Powodzenia

W dniu 27.08.2023 o 16:14, Mario3456 napisał:

Ja bym czekał na używane 100, bas ATC mają powściągliwy, zobacz sobie parametry 😉

Oczywiście jeżeli budżet się nie zepnie to zostają 40

obiektywnie o audio

Od 10 lat mam ATC SCM 7mkII. Teraz przytargałem do domu ATC SCM 11mkII. Słucham na nich od dwóch dni i jestem zachwycony. Mieliście rację, żeby brać 40, już rozglądam się za większymi. Tym razem pominę 19 i od razu kupię 40. Jeśli chodzi o bas SCM 11 w 22 metrach to faktycznie nie jest go za zbyt dużo, mogłoby być nawet więcej. Natomiast ogólna skala dźwięku jest już bardzo duża. U mnie za pre robi Yaqin B-2T a za końcówkę mocy Vincent D-150. W połączeniu z SCM 11 daje to ścianę decybeli, a słucham kolumn z odległości 350cm, kolumny stoją po 100cm od ścian bocznych i tylniej, a mam wrażenie jakby kolumny prosiły o jeszcze więcej przestrzeni do grania. Zmierzam do tego, że scm 11 potrzebują sporej przestrzeni do grania, żeby się nie dusiły. Wydaje mi się, że, aby te kolumny rozwinęły skrzydła to pokój ok. 15 metrów to niezbędne minimum i tak już trochę naciągane (nie chodzi o bas), no chyba, że połączymy je z cienko grającym wzmacniaczem jak Creek 4330 - może egzotyczne zestawienie, ale też fajnie to gra. Te kolumny z dużym, mocnym wzmacniaczem bez problemu wypełnią dźwiękiem cały pokój 20-25 metrów. Co do napędzania kolumn, Vincent robi co chce z SCM 7 rozkłada je na łopatki, rzuca nimi po pokoju, tak, że maluchy nie mają nic do gadania. Po podłączeniu SCM 11 czuć, że trochę uszło pary Vincentowi:) aczkolwiek nadal daje rade i jest super. W mojej ocenie SCM 11 są trudniejsze do napędzenia od SCM 7. Ciekawe gdzie są granice kapitulacji Vincenta....SCM 40, SCM 50.... W niedalekiej przyszłości przetestuje go na SCM 40. Nowy głośnik wysokotonowy w SCM 11 jest dobrą równowagą dla reszty pasma od średnicy w dół. 

Po kilku eksperymentach i zamianach 7 z 11 muszę sprostować, że jednak 11 chyba nie są od 7 trudniejsze w wysterowaniu. W pokoju 22 metry 11 grają nawet swobodniej, pełniej, co sprawia, że wydaje się, że nawet 11 są łatwiejsze w napędzeniu, bo 7 trochę się męczą, dają za mało dźwięku, ale za to w pokoju 10 metrów jest odwrotnie, a raczej inaczej, tzn. 7 grają swobodnie, pełnym dźwiękiem, a 11 to już nadmiar szczęścia, bez zapiętego pasa w fotelu można zostać wydmuchanym z pokoju. Czyli nic odkrywczego, wielkość kolumn musi być dopasowana do wielkości pokoju. 

3 godziny temu, Mario3456 napisał:

Po kilku eksperymentach i zamianach 7 z 11 muszę sprostować, że jednak 11 chyba nie są od 7 trudniejsze w wysterowaniu. W pokoju 22 metry 11 grają nawet swobodniej, pełniej, co sprawia, że wydaje się, że nawet 11 są łatwiejsze w napędzeniu, bo 7 trochę się męczą, dają za mało dźwięku, ale za to w pokoju 10 metrów jest odwrotnie, a raczej inaczej, tzn. 7 grają swobodnie, pełnym dźwiękiem, a 11 to już nadmiar szczęścia, bez zapiętego pasa w fotelu można zostać wydmuchanym z pokoju. Czyli nic odkrywczego, wielkość kolumn musi być dopasowana do wielkości pokoju. 

Niedługo będą targi w Warszawie, w zeszłym roku były scm 100, może znowu będą, posłuchaj, tak z ciekawości 😉

Poproś żeby dali głośniej, resztę sam zrozumiesz, nic nie będzie trzeba dodawać i pytać się po forach 😉

Tak, wiem że 100 to majątek, ale mogą to być docelowe kolumny jeśli lubisz ATC. Czasami ktoś zmienia na 150, wtedy kupujesz 😉

obiektywnie o audio

44 minuty temu, S0nic napisał:

Niedługo będą targi w Warszawie, w zeszłym roku były scm 100, może znowu będą, posłuchaj, tak z ciekawości 😉

Poproś żeby dali głośniej, resztę sam zrozumiesz, nic nie będzie trzeba dodawać i pytać się po forach 😉

Tak, wiem że 100 to majątek, ale mogą to być docelowe kolumny jeśli lubisz ATC. Czasami ktoś zmienia na 150, wtedy kupujesz 😉

Mimo miłości do większych ATC (100,150) trzeba brać pod uwagę codzienność i tu SCM40 i SCM50 bardzo dobrze się sprawdzają. Miałem 40 i obecnie 50 w 23mkw i więcej trudno sobie wyobrazić. Przyjdzie pora wjadą większe ATC ale obecne spełniają oczekiwania (mimo zarzucanego mniejszego przenoszenia niskich tonów- mam ogarnięta akustykę i jest bardzo dobrze). Pomijam w tym wszystkim 7,11 bo tu bez suba się nie obejdzie (19 jeszcze jako tako dają radę ale dupy nie urywa- wiem co pisze bo mam w 2-gim systemie). Tak czy owak ATC to docelowy sprzęt w odpowiedniej konfiguracji.

7 godzin temu, Melond napisał:

Mimo miłości do większych ATC (100,150) trzeba brać pod uwagę codzienność i tu SCM40 i SCM50 bardzo dobrze się sprawdzają. Miałem 40 i obecnie 50 w 23mkw i więcej trudno sobie wyobrazić. Przyjdzie pora wjadą większe ATC ale obecne spełniają oczekiwania (mimo zarzucanego mniejszego przenoszenia niskich tonów- mam ogarnięta akustykę i jest bardzo dobrze). Pomijam w tym wszystkim 7,11 bo tu bez suba się nie obejdzie (19 jeszcze jako tako dają radę ale dupy nie urywa- wiem co pisze bo mam w 2-gim systemie). Tak czy owak ATC to docelowy sprzęt w odpowiedniej konfiguracji.

Jaki widzisz problem z wsadzeniem 100 vs 50 do 23m2? Moim zdaniem bez problemu, jeszcze jak masz zrobiona akustykę to w ogóle rewelacja.

ATC są tak strojone, że tego niskiego basu jest mniej i grają świetnie.

obiektywnie o audio

Wszystko zawsze jest kwestią porównania. Według mnie nie ma powrotu z większych do mniejszych 😉. @S0nicpełna zgoda. Można z ATC zostać docelowo bez szukania dziury w całym 😁

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

5 godzin temu, szarymak napisał:

Finalnie zamówiony i wyląduje u mnie ATC SIA2-150 do 40-tek, jestem ciekaw co z tego będzie 🙄

Wysteruje jak trzeba 😉

6 godzin temu, muzofan napisał:

Wszystko zawsze jest kwestią porównania. Według mnie nie ma powrotu z większych do mniejszych 😉. @S0nicpełna zgoda. Można z ATC zostać docelowo bez szukania dziury w całym 😁

Na targach świetnie grał zestaw z ch precision. Mi się podobało, ten sam dystrybutor ma w swojej ofercie elektronikę nagra, może w tym roku zagra ATC z nagra. Mocno na to liczę

😉

Tak, wiem, że drogo...

obiektywnie o audio

22 godziny temu, Melond napisał:

Tak czy owak ATC to docelowy sprzęt w odpowiedniej konfiguracji.

Miałem okazję posłuchać rożnych konfiguracji ostatnimi czasy i mam chyba już jakieś skrzywienie w tym kierunku i wrażenie że jak grają inne głośniki niz ATC to coś jest nie tak i finalnie nie gra tak jak grać powinno (oczywiście subiektywne odczucie).

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

16 godzin temu, S0nic napisał:

Jaki widzisz problem z wsadzeniem 100 vs 50 do 23m2? Moim zdaniem bez problemu, jeszcze jak masz zrobiona akustykę to w ogóle rewelacja.

ATC są tak strojone, że tego niskiego basu jest mniej i grają świetnie.

Problemu nie widze żadnego i mam dokładnie takie samo zdanie jak ty. Chodziło mi bardziej o gabaryty kolumny i ze nie u każdego jest możliwość zainstalowania SCM100 czy 150 a w metrażu 23mkw można już dobrze jakościowo słuchać na SCM40 czy SCM50. Droga jaka przetarł Muzofan ma sens i kolejne SCM100 tylko kwestia czasu!!

7 godzin temu, Melond napisał:

Problemu nie widze żadnego i mam dokładnie takie samo zdanie jak ty. Chodziło mi bardziej o gabaryty kolumny i ze nie u każdego jest możliwość zainstalowania SCM100 czy 150 a w metrażu 23mkw można już dobrze jakościowo słuchać na SCM40 czy SCM50. Droga jaka przetarł Muzofan ma sens i kolejne SCM100 tylko kwestia czasu!!

Lubię to 🙂

obiektywnie o audio

Witam wszystkich. Mam kolumny ATC SCM40 mk3, które niestety wymagają naprawy. Czy orientuje się ktoś z tu zgromadzonych, gdzie szukać pomocy? Ma ktoś może już w tym przykrym temacie jakieś doświadczenie?

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

W dniu 2.09.2023 o 12:46, jackobtone napisał:

Witam wszystkich. Mam kolumny ATC SCM40 mk3, które niestety wymagają naprawy. Czy orientuje się ktoś z tu zgromadzonych, gdzie szukać pomocy? Ma ktoś może już w tym przykrym temacie jakieś doświadczenie?

Problem rozwiązany za pośrednictwem serwisu. W obu kolumnach głośniki niskotonowe do wymiany. 🙂 

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

8 godzin temu, jackobtone napisał:

Problem rozwiązany za pośrednictwem serwisu. W obu kolumnach głośniki niskotonowe do wymiany. 🙂 

Czy można wiedzieć co spowodowało taką sytuacje? Jakie koszty naprawy?

10 godzin temu, jackobtone napisał:

W obu kolumnach głośniki niskotonowe do wymiany. 🙂 

To była najwidoczniej bardzo udana domówka 🙂

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

W dniu 31.08.2023 o 21:25, PanAntoni napisał:

Miałem okazję posłuchać rożnych konfiguracji ostatnimi czasy i mam chyba już jakieś skrzywienie w tym kierunku i wrażenie że jak grają inne głośniki niz ATC to coś jest nie tak i finalnie nie gra tak jak grać powinno (oczywiście subiektywne odczucie).

Mam podobnie. Jednak ja trafiam na monitory w których góra pasma potrafi mi się bardziej podobać niż w moich ATC, chociażby ta z Falcon M10 (bardzo w moim typie) czy JMR Lucia. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

12 godzin temu, PanAntoni napisał:

To była najwidoczniej bardzo udana domówka 🙂

W punkt 🙂 

15 godzin temu, Melond napisał:

Czy można wiedzieć co spowodowało taką sytuacje? Jakie koszty naprawy?

Tak jak wyżej, a nie było nikogo przytomnego, kto choćby zerknął na Maka, czy przypadkiem nie ostrzega przed przesterowaniami. 🙂 Serwis wycenił naprawę (wymianę wspomnianych wcześniej głośników niskotonowych) na 6tys zł. Gdyby uszkodzone zostały głośniki średnio-wysokotonowe zapewne nie podejmowałbym się naprawy tylko kupiłbym nowe kolumny bądź rozważyłbym przetestowanie SCM50. Jako że koszt naprawy szczęśliwie nie jest  wysoki, a ja wyjątkowo polubiłem te kolumny, to SCM40 zostają. 

Na przyjęciu mnie nie było, ale cytując imprezującego domownika „bas był taki, że pękały balony”, także impreza zdaje się, że udana. 🙂 

Dla debila udana...

Pewnie jeszcze dragi były... lepiej się dokładnie przyjrzyj domownikom

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Komentarz trochę nie na miejscu. 😉 To tylko kolumny, przedmioty, martwe skrzynki, nie bądźmy materialistami. Nie należę do tych, co stawiają pieniądze ponad wszystko. Od czasu do czasu przyglądałem się domownikom i innym imprezowiczom online. Bawili się dobrze i to się dla mnie liczy, będą mieli co wspominać z wejścia w dorosłe życie. 🙂 

Tak czy inaczej robi się offtopic. Pozostańmy przy temacie audio. 

1 godzinę temu, jackobtone napisał:

W punkt 🙂 

Tak jak wyżej, a nie było nikogo przytomnego, kto choćby zerknął na Maka, czy przypadkiem nie ostrzega przed przesterowaniami. 🙂 Serwis wycenił naprawę (wymianę wspomnianych wcześniej głośników niskotonowych) na 6tys zł. Gdyby uszkodzone zostały głośniki średnio-wysokotonowe zapewne nie podejmowałbym się naprawy tylko kupiłbym nowe kolumny bądź rozważyłbym przetestowanie SCM50. Jako że koszt naprawy szczęśliwie nie jest  wysoki, a ja wyjątkowo polubiłem te kolumny, to SCM40 zostają. 

Na przyjęciu mnie nie było, ale cytując imprezującego domownika „bas był taki, że pękały balony”, także impreza zdaje się, że udana. 🙂 

Jakbyś miał scm150 to nic by się nie stało 🙂

obiektywnie o audio

1 minutę temu, S0nic napisał:

Jakbyś miał scm150 to nic by się nie stało 🙂

Wtedy prawdopodobnie w znacznym stopniu pogorszyłyby się moje stosunki z sąsiadami za siatką 🙂 

Pytanie też, czy Mak by je uciągnął 🙂 

4 minuty temu, jackobtone napisał:

Wtedy prawdopodobnie w znacznym stopniu pogorszyłyby się moje stosunki z sąsiadami za siatką 🙂 

Pytanie też, czy Mak by je uciągnął 🙂 

One maja 91dB sprawności, wszystko je uciagnie;)

obiektywnie o audio

Myślę że z wysterowaniem nie byłoby problemu 😉

• 2 tygodnie później...

Jako że dość mało dzieje się w klubie, to napiszę że obecnie testuję sobie jak zagrają moje ATC napędzane MF M8s500s w tri-ampingu. Zobaczymy czym się odwdzięczą jak każdy głośnik dostanie swoją końcówkę mocy 😁

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.