Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Michael_68150 napisał:

Przy takich kolumnach nie tyle ważna jest moc co wydajność prądowa, a najbardziej wydajność chwilowa. Także moze być Ok, trzeba sprawdzić 😎

Co to jest wydajność prądowa? 

5 minut temu, seba3002 napisał:

Nie jestem specjalista od konstrukcji wzmacniaczy ale wydając prądowa to dla mnie jaka energię możesz dostarczyć w bardzo krótkim czasie do urządzenia, co przekłada się później na dynamikę wzmacniacza. Ja tak to rozumiem.

BTW ja mam końcówkę o mocy 450W i nie jestem pewien czy scm 50 i wyżej zagrają z nią w sposób zadowalający, dlatego biorę na odsłuch scm 40. 
Co prawda czytałem ze scm 40 / 50 dobrze zrywały się z MA7000 i MA9000, ale każda konstrukcja jest inna…

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

to dobre jest  kupuję 🙂

Cieszę się ze mogłem kogoś rozbawić, tak jak napisałem nie jestem specjalista, cytuje tylko wypowiedzi panów z salonów Audio, mogłem coś pokręcić 

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, seba3002 napisał:

jest to cecha wzmacniacza ... polega na tym , że w przypadku piku sygnału na minimum impedancji kolumny wzmak jest w stanie dostarczyć potrzebne natężenie prądu bez clipingu

wydajność prądowa zależy od wielkości pojemności kondów w zasilaczu , tranów wyjściowych i wielkości trafa

wydajność prądowa jest również wymagana przy złożonym obciążeniu kolumną o dużych zmianach kątów fazowych impedancji

dobierająć wzmacniacz do kolumn zawsze warto znać i rozumieć przebieg ich impedancji

ATC SCM 150 SL muszą chwilę na mnie poczekać więc w poszukiwaniu kolejnych postępów postanowiłem spróbować bi-ampingu poziomego. Nigdy nie testowałem takiego sposobu zasilania zg. Dołożyłem drugą końcówkę MF M8s500s, kable zasilające, sygnałowe oraz głośnikowe te same co mam w systemie. Muszę szczerze przyznać że efekty są nader obiecujące. Jedna zasila LF, druga MF i HF. ATC SCM 100SL dostały energii, uderzenia mają zdecydowanie większą moc, poprawiła się rozdzielczość, dalsze plany akcentowane są mocniej. Całkiem fajnie się to prezentuje 😄  

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

W dniu 24.11.2022 o 19:36, muzofan napisał:

ATC SCM 150 SL muszą chwilę na mnie poczekać więc w poszukiwaniu kolejnych postępów postanowiłem spróbować bi-ampingu poziomego. Nigdy nie testowałem takiego sposobu zasilania zg. Dołożyłem drugą końcówkę MF M8s500s, kable zasilające, sygnałowe oraz głośnikowe te same co mam w systemie. Muszę szczerze przyznać że efekty są nader obiecujące. Jedna zasila LF, druga MF i HF. ATC SCM 100SL dostały energii, uderzenia mają zdecydowanie większą moc, poprawiła się rozdzielczość, dalsze plany akcentowane są mocniej. Całkiem fajnie się to prezentuje 😄  

A dlaczego 150 nie chcesz aktywnych? Po co tam się bawić w wzmacniacze i pasywna zwrotnice?

Ja mocno kibicuje Twojemu zakupowi, domyślasz się czemu 🙂

Na marginesie, wersja PRO ATC 150 do której ja się ślinie i o której śnie (w sporej części przez opowieści piano, ale i właśnie doświadczenia z ATC, bo słuchałem już w kilku miejscach, wielokrotnie) jest sporo tańsza niż wersja domowa. Wczoraj sprawdzałem to classic domowa aktywna 128 koła a wersja PRO 82, różnica całkiem sporo jak za ten sam dźwięk. Mówię oczywiście o cenie wyjściowej 🙂

obiektywnie o audio

No właśnie z 3 różnych źródeł już słyszałem że wzmocnienie w aktywnych można zamienić lepszym w opcji pasywnej 😉. Po 3 dniach już wiem że powrotu do jednej końcówki u mnie nie ma. Różnica na plus przy takim bi-ampingu jaki obecnie mam zdecydowana i niepodważalna 😁.

Zrobię wszystko żeby niedługo SCM 150SL zagościły u mnie na odsłuchach 😊. Jeśli się uda to może być end game gdyż wyżej z budżetem już nie wskoczę. Pomieszczenie to też jedynie 23m2 otwartej przestrzeni więc głośna muza musi się zmieścić 😉.

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

9 minut temu, muzofan napisał:

No właśnie z 3 różnych źródeł już słyszałem że wzmocnienie w aktywnych można zamienić lepszym w opcji pasywnej 😉. Po 3 dniach już wiem że powrotu do jednej końcówki u mnie nie ma. Różnica na plus przy takim bi-ampingu jaki obecnie mam zdecydowana i niepodważalna 😁.

Zrobię wszystko żeby niedługo SCM 150SL zagościły u mnie na odsłuchach 😊. Jeśli się uda to może być end game gdyż wyżej z budżetem już nie wskoczę. Pomieszczenie to też jedynie 23m2 otwartej przestrzeni więc głośna muza musi się zmieścić 😉.

Kto ci takie gupoty opowiedział że pasywnie można lepiej :)?

Bardzo wątpię że coś w rozsądnych pieniądzach do SCM 150 zagra lepiej niż aktywne. Oczywiście nie porównywałem osobiście więc moja opinia proszę się nie sugerować. Ja po prostu lubię aktywnie 🙂

obiektywnie o audio

4 minuty temu, S0nic napisał:

Kto ci takie gupoty opowiedział że pasywnie można lepiej :)?

Bardzo wątpię że coś w rozsądnych pieniądzach do SCM 150 zagra lepiej niż aktywne. Oczywiście nie porównywałem osobiście więc moja opinia proszę się nie sugerować. Ja po prostu lubię aktywnie 🙂

Dlatego pasja audio jest taka fajna.  Każdy może mieć swoje zdanie i dokonywać wyborów według własnego uznania 😉. Nie będę wymieniał całego toru żeby sprawdzać wersję aktywną, której dystrybutor nawet nie ma do wypożyczenia 🤣

1 minutę temu, muzofan napisał:

Dlatego pasja audio jest taka fajna.  Każdy może mieć swoje zdanie i dokonywać wyborów według własnego uznania 😉. Nie będę wymieniał całego toru żeby sprawdzać wersję aktywną, której dystrybutor nawet nie ma do wypożyczenia 🤣

Jasna sprawa, grunt żebyś był zadowolony! Ja mocno kibicuje bo to piękne potworki 😉

obiektywnie o audio

Godzinę temu, S0nic napisał:

w sporej części przez opowieści piano,

kto to jest ten piano? To przypadkiem nie jest ten od pianin?

To przecie on się nie zna na kolumnach!

Edytowane przez piano

Nie zna się na kolumnach a jednak kilku kolegów z forum liczy się z Jego zdaniem i bazuje na Jego doświadczeniu 😉

21 minut temu, piano napisał:

kto to jest ten piano? To przypadkiem nie jest ten od pianin?

To przecie on się nie zna na kolumnach!

Maciek aka gaduła 🙂

żona mi ostatnio mówiła, że nawet za czasów panieńskich tak długo ze mną nie gadała przez telefon co ja wisze na łączach z Maćkiem 😄

obiektywnie o audio

7 minut temu, muzofan napisał:

Nie zna się na kolumnach a jednak kilku kolegów z forum liczy się z Jego zdaniem i bazuje na Jego doświadczeniu 😉

to błąd!

Tam u góry jest taki, który się nie zna, a mu zawierzono. Liczyli się z jego zdaniem i dalej liczą, niestety...

I mamy co mamy!?

To dopiero zobaczymy, bo teraz to tylko powiew. 

Nie idźcie tą drogą!!!

ps. na serio, dzięki, choć zawsze warto pamiętać, że moje opinie, to tylko subiektywne i też się mylę. 😉 Grunt, to Wasze ucha. Ale zawsze fajnie pogadać 👍📞

8 minut temu, S0nic napisał:

żona mi ostatnio mówiła, że nawet za czasów panieńskich tak długo ze mną nie gadała przez telefon co ja wisze na łączach z Maćkiem 😄

next pogadam z żoną, co by jej smutno nie było 😉

ps. trzymam kciuki za Wasze 150 -tki 👍

pisałem o tym, mając jeszcze active 150.

Jeszcze śpię.., ale z punktu widzenia sprawności zg, to chyba najlepsze co może się jej przytrafić.  

Jednak audiofil kieruje się innymi prawami, których czasem nie rozumiem.

Może ATC powinien wypuścić jeszcze wersje aktywną na lampach 😉

7 minut temu, piano napisał:

pisałem o tym, mając jeszcze active 150.

Jeszcze śpię.., ale z punktu widzenia sprawności zg, to chyba najlepsze co może się jej przytrafić.  

Jednak audiofil kieruje się innymi prawami, których czasem nie rozumiem.

Może ATC powinien wypuścić jeszcze wersje aktywną na lampach 😉

150 akurat sprawność mają zacna bo 91dB/1W/1m mówię oczywiście o wersji pasywnej bo aktywna rządzi się swoimi prawami 

obiektywnie o audio

Najlepiej byłoby sprawdzić sobie wersję aktywną i pasywną w swoim pomieszczeniu w krótkim czasie. Wtedy wybrać świadomie.

Niestety z racji ograniczeń dystrybutora i ... własnego portfela jest to mocno ciężkie 😉

Wzmacniacze są na tyle akuratne na ile pozwala budżet, niestety 😁

Jeśli chodzi o moje ucho, to porównanie widzę tak;

- active 150 z mbl 6010D/ 1611F/ 1621A na Tarach

- passive 150 z  mbl 9011x2/ 6010D/ 1611F/ 1621A na Tarach

ale wiadomo, ze moje ucho nie jest równe Waszym czy Wasze z moim, jakoś tak 😉

Edytowane przez piano

Wymienione powyżej zabawki to już zdeeeecydowanie nie mój budżet 😊

Muszę zaprosić chyba do domu kogoś bardziej osłuchanego ode mnie żeby  krytycznie spojrzał na mój system 😉. Wydaje mi się że z posiadaną elektroniką ATC dobrze gra ale chyba do MBL-a to nie ma startu 🤣🤣

Po sąsiedzku można najwyżej skoczyć po cukier, którego... nie używam 🤣

Musisz @pianokiedyś wpaść przejazdem przez okolice Łodzi na kawę 😉. Może wytkniesz jakieś braki brzmieniowe do ewentualnej poprawy 😊

4 minuty temu, muzofan napisał:

ale chyba do MBL-a to nie ma startu

nie twierdzę, ze to najlepsze co przytrafiło się ludzkości, natomiast twierdzę, że to ma zespół cech, które Maćkowym podobają się najbardziej. 

2 minuty temu, muzofan napisał:

Musisz @pianokiedyś wpaść przejazdem przez okolice Łodzi na kawę 😉. Może wytkniesz jakieś braki brzmieniowe do ewentualnej poprawy 😊

uścisnąć grabę, to chętnie z kawką na boku 👍 ale kto powiedział, ze moje ucho, to wzorzec 1 m dźwięku? 😉 

5 minut temu, muzofan napisał:

Po sąsiedzku można najwyżej skoczyć po cukier, którego... nie używam 🤣

czyli muszę wziąć swój, bo kaleczę kawę.

Tylko po co cudować z wzmacniaczem jak producent zrobił to za nas, w dodatku w najlepszej, aktywnej, formie. I tak jest drogo a w pasywnej wersji z końcówkami mocy to już w ogóle wyjdzie mega dużo. Na prawdę cieżko mi sobie wyobrazić coś co zagra lepiej niż 3 dedykowane wzmacniacze filtrowanie aktywne vs jakieś losowe końcówki mocy + pasywna zwrotnica. Cena do jakości jest niepodważalnie najlepsza w wersji ASL.

Bawić to się można potem źródłem i PRE mając 150 litrowe potworki odpowiednio napędzone w pokoju jako bazę.

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

Dróg do audio nirvany jest wiele. Ważne żeby każdy wybierał najlepszą dla siebie 😉

Gość

(Konto usunięte)
45 minut temu, S0nic napisał:

Tylko po co cudować z wzmacniaczem jak producent zrobił to za nas, w dodatku w najlepszej, aktywnej, formie. I tak jest drogo a w pasywnej wersji z końcówkami mocy to już w ogóle wyjdzie mega dużo.

ATC znane jest z konstruowania studyjnej jakości aktywnych kolumn głośnikowych i tym samym wydajnych, wysoko prądowych wzmacniaczy wbudowanych w kolumny.

SCM40A to jednak model przeznaczony do użytku w domowych systemach audio. Zastosowana tutaj aktywna zwrotnica oraz trzy wzmacniacze o łącznej mocy 242W dla jednej kolumny, sprawiają że dźwięk jest jeszcze bardziej realistyczny.

Skoro grają lepiej od pasywnych, dlaczego nie aktywne?

Różnic pomiędzy pasywną a aktywną kolumną głośnikową jest mnóstwo, ale od czegoś trzeba zacząć.
Aktywna kolumna SCM40A to również aktywna zwrotnica z korekcją fazy, ze znaczącym zmniejszeniem zniekształceń intermodulacji na poziomie 20db. Zapewnia  to doskonałą barwę dźwięku, ale też idealne odwzorowanie detali oraz dokładne obrazowanie lokalizacji instrumentów / dźwięku.

Głośnik basowy SCM40A zasilany jest wzmacniaczem o maksymalnej mocy 150W, średni 60W a wysokotonowy 32W a tym samym każda kolumna wyposażona jest w trzy wzmacniacze dla doskonałego zasilenia każdego z głośników
Krótkie prowadzenie sygnału z modułu aktywnego do każdego z trzech głośników również nie jest bez znaczenia. Właśnie dzięki takiej kombinacji straty na sygnale wzmocnionym zminimalizowane zostały maksymalnie względem rozwiązań pasywny i tym samym kabli głośnikowych rzędu 2-3 lub większej ilości metrów.

Sygnał z przedwzmacniacza lub przetwornika DAC do SCM40A prowadzony jest zbalansowanym kablem XLR, co w praktyce oznacza prąd bez wzmocnienia, sam czysty sygnał, który podlega zaledwie minimalnym stratom w trakcie przesyłania, nawet na poziomie XLRów długości 15m na kanał.

ATC znane jest z konstruowania studyjnej jakości aktywnych kolumn głośnikowych i tym samym wydajnych, wysoko prądowych wzmacniaczy wbudowanych w kolumny.

SCM40A to jednak model przeznaczony do użytku w domowych systemach audio. Zastosowana tutaj aktywna zwrotnica oraz trzy wzmacniacze o łącznej mocy 242W dla jednej kolumny, sprawiają że dźwięk jest jeszcze bardziej realistyczny.

Skoro grają lepiej od pasywnych, dlaczego nie aktywne?

Różnic pomiędzy pasywną a aktywną kolumną głośnikową jest mnóstwo, ale od czegoś trzeba zacząć.
Aktywna kolumna SCM40A to również aktywna zwrotnica z korekcją fazy, ze znaczącym zmniejszeniem zniekształceń intermodulacji na poziomie 20db. Zapewnia  to doskonałą barwę dźwięku, ale też idealne odwzorowanie detali oraz dokładne obrazowanie lokalizacji instrumentów / dźwięku.

Głośnik basowy SCM40A zasilany jest wzmacniaczem o maksymalnej mocy 150W, średni 60W a wysokotonowy 32W a tym samym każda kolumna wyposażona jest w trzy wzmacniacze dla doskonałego zasilenia każdego z głośników
Krótkie prowadzenie sygnału z modułu aktywnego do każdego z trzech głośników również nie jest bez znaczenia. Właśnie dzięki takiej kombinacji straty na sygnale wzmocnionym zminimalizowane zostały maksymalnie względem rozwiązań pasywny i tym samym kabli głośnikowych rzędu 2-3 lub większej ilości metrów.

Sygnał z przedwzmacniacza lub przetwornika DAC do SCM40A prowadzony jest zbalansowanym kablem XLR, co w praktyce oznacza prąd bez wzmocnienia, sam czysty sygnał, który podlega zaledwie minimalnym stratom w trakcie przesyłania, nawet na poziomie XLRów długości 15m na kanał.

https://k2audio.pl/atc-scm40a-p-98.html

Edytowane przez owegar
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.