Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dotyczy wcześniejszego wpisu o chęci kupna używanych 7 lub 11. Chcę poinformować, że jest już nieaktualny, ponieważ za namową mojego serdecznego przyjaciela, dzisiaj zamówiłem sobie 40 black. Jestem niezmiernie ciekaw jak to zagra z moją 8 watową lampą na 300B, która jest bardzo wydajna prądowo. Chyba jednak będę musiał zamówić sobie niestety znacznie mocniejszą wnioskując z Waszych wypowiedzi. Pozdrawiam.

200W z tranzystora to min. gownianego zelastwa do atc40 ale 8W z lampy moze cos z tego bedzie;]

ku..wa tusk maczal palce- zrobil pranie mozgu ja wymiekam;....

Pozdrawiam

Łojojoj!

8-watowa lampa do SCM40?!!

Strasznie jestem ciekaw tego eksperymentu - bo chyba inaczej nie można tego nazwać.

Najwyżej zmienisz wzmacniacz, bo kolumny będziesz miał kaptalne i na długo.

Lampiarze są szaleni, jak słowo daję ;o)

Ale może w tym szaleństwie jest metoda?

Wacken!

Serdecznie pozdrawiam i życze powodzenia!

Napisz proszę relację jak to zabrzmiało.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Panowie, które ATC do takiego pomieszczenia? Kanapa będzie ustawiona na ścianie 2,5 m, kolumny na tej 6,5 m poczynając od rogu przy drzwiach balknonowych w odległości ok. 2,5m od siebie.

Słucham bardzo różnych gatunków muzycznych, ale głównie rytmiczny rock, Radiohead, elektronika w stylu Moby'ego, jazz. Lubię dobrze nakreślony bas.

Kolumnom będzie towarzyszył prawdopodobnie Roksan Caspian M2 (słuchałem go w salonie z ATC SCM 11 i takie połączenie było dla mnie bardzo pozytywne), DAC (jeden z: M2tech young, Audiolab M-DAC, Rega DAC) i Mac Mini.

Będę wdzięczny za wskazówki.

post-33533-0-61632800-1338030309_thumb.jpg

Mam bardzo podobne pomieszczenie i ATC 11 slucham roznej myzyki , podobnej moze troche ciezszej w elektronicznej i powiem ze gra bardzo fajnie , bass jest perfekcyjny co do konturowosci i roznorodnosci ale nie schodzi bardzo nisko.

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Porównywałem ATC 11 i 40 w salonie. 40ki były podłączone pod Naima, bas był przepiękny, choć słuchałem krótko. Myślicie że w takie pomieszczenie warto je "upychać"?

A przy okazji - przeglądam fora i recenzje, a jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem. Jak to w końcu jest ze wzmacniaczem do ATC 40? Może jakiś użytkownik może się wypowiedzieć czym je napędza? Zastanawiam się czy taki Caspian M2 wyciągnie z nich to, co najlepsze... Jeśli nie - co innego w podobnym przedziale cenowym?

do atc scm 40 trzeba naprawde dobrego wzmacniacza, ze by zagraly w 100 % , sadze ze z caspianem zagra ale napewno nie pokaza tego co potrafia w pelni. Ja ich sluchalem z tymi monoblokami na as http://www.atcloudspeakers.co.uk/p1.php zagraly wysmienicie , jeden z najlepszych systemow na AS, pozniej podpieli je do naim supernait i zagralo o klase gorzej na moje ucho.

I powiedz mi czy bedziesz siedzial blisko tylej sciany ?jesli tak to ja bym sie nie ladowal w 40 , chyba ze masz pokoj przygotowany akustycznie.

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Tak, kanapa ze względu na rozmiary pomieszczenia będzie niestety dosunięta do ściany, może zostawię z 10-20cm "oddechu"...

Monobloki niestety nie wchodzą w grę, szukam dobrej integry. Najrozsądniejsze wydaje się takie połączenie jak Twoje Anxion :) A tak przy okazji - miałeś kiedyś okazję porównać swoje SCM 11 do SCM 19?

Tak, kanapa ze względu na rozmiary pomieszczenia będzie niestety dosunięta do ściany, może zostawię z 10-20cm "oddechu"...

Monobloki niestety nie wchodzą w grę, szukam dobrej integry. Najrozsądniejsze wydaje się takie połączenie jak Twoje Anxion :) A tak przy okazji - miałeś kiedyś okazję porównać swoje SCM 11 do SCM 19?

Nie slyszalem 19 , ale 11 z kandy graja cieplo i przejrzyscie zarazem , bas jest jak dla mnie wysokiej klasy, jakosc a nie ilosc to co lubie. Jedyny minus kandy to trzeba galke troche wyzej dac ze by zagralo dobrze a drugi minus to kolumn , bardzo dlugi czas wygrzewania dopiero pokazuja co potrafia po 300h grania. Dostalem wczoraj nowe poniewaz wczesniejsza para byla wadliwa '' okleina odchodzila z jedenej kolumny'' i zdecydowanie slychac ze inaczej graja out of box, bas nie tak zroznicowany i gleboki jak po wygrzaniu.

Dlatego trzeba zapytac sprzedawcy ile godzina maja grania Kolumny przed kupnem.

Edytowane przez anxion

Jeśli nie - co innego w podobnym przedziale cenowym?

rozmawialem z forumowiczem ktory posiada quad 909 zestaw i napedza jego scm40 rewelacyjnie.

Ja bym sprobowal tego setupu.

• 4 tygodnie później...

Panowie sprawdzalem ostatnio kolegi wzmacniacz Jungson ja88d Klasa A i nie zagralo z atc , glosnosc byla az do 35( wskazowka) i poprostu nie zagralo bylem w wielkim szoku bo liczylem na ten wzmacniacz.

Najciekawsze jest to ze u niego z MA gs20 wskazowka idzie do 20 i jest Glosnoo , a tutaj jak by nie wyrabial z ATC o co tutaj chodzi hmm , przeciez to 80w klasa A .

A tak wyglada on

ale najlepsze jest to ze tydzien temu kolega wpadl ze swoja lampa icon audiostereo 50 i poprostu robil z ATC co chcial Cos Pieknego a ten bass ojjj , zakochalem w lampowcu od nowa :) Zdjecie ponizej tego wzmaka

Zdjecie Janka i lampowca

post-23552-0-36831900-1340553721_thumb.jpg

post-23552-0-57507800-1340557206_thumb.jpg

Edytowane przez anxion

to zmieniaj na ta lampe co tu jeszcze kombinowac tym bardziej, ze odsluch robiles u siebie

kombinowales ze zmiana, kasa nie duza wiec brac i sluchac...

Wiesz , roksan duzo nie odstaje bassem od lampki ale wiadomo to tranzystorowy bas, ale janka zjadl na sniadanie co jest smieszne dla mnie 80w W KLASIE A :), jedynie brakowalo mi troche precyzji w gorze jak chodzilo z lampa , jednal roksan ma wiecej detali :)

Dlatego Chyba raczej zostane przy Roksanie bo jednak chyba bede musial wydac okolo 2k euro na wzmak ze by miec wszystko :)

Edytowane przez anxion

oczywiscie ze italiano

hehe

http://www.changye.com.cn/bbs/viewthread.php?action=printable&tid=34869

roksan z atc to ponoć świetne połączenie , :) posłuchaj z caspianem

z tego co slysze to racja , pasuje i to jeszcze jak .

a tak sie zastanawiam czy mozna uzywac integry jako procesor , koncowk mocy i dokupic sama koncowke kandy, wtedy bym mial jak by 2 mono, czy orientuje sie ktos?

a tak sie zastanawiam

Edytowane przez anxion

witam,

jeżeli kogoś nie zrazi wygląd oraz pochodzenie DIY wzmacniacza, warto by posłuchać wzmacniacza (integry) Darka Kuleszy. Abstrahując od różnych opinii dotyczących samej osoby "Darkula", nikt nie zaprzeczy, że jego urządzenia w tym nowe wzmacniacze grają naprawdę dobrze.

Być może nie podpowiadałbym takiego rozwiązania, jednak wiele osób używało wzmocnienia D. Kuleszy właśnie z głośnikami ATC. Dodam, że były to chwalone i udane zestawienia, co można było przeczytać także na forum.

Sam użytkuje phono by "Darkul". Jako zagorzały miłośnik lampy sam z ciekawością czekam na test integry (mocno chwalonej przez znajomego lampiarza).

pozdrawiam

Robert

witam,

jeżeli kogoś nie zrazi wygląd oraz pochodzenie DIY wzmacniacza, warto by posłuchać wzmacniacza (integry) Darka Kuleszy. Abstrahując od różnych opinii dotyczących samej osoby "Darkula", nikt nie zaprzeczy, że jego urządzenia w tym nowe wzmacniacze grają naprawdę dobrze.

Być może nie podpowiadałbym takiego rozwiązania, jednak wiele osób używało wzmocnienia D. Kuleszy właśnie z głośnikami ATC. Dodam, że były to chwalone i udane zestawienia, co można było przeczytać także na forum.

Sam użytkuje phono by "Darkul". Jako zagorzały miłośnik lampy sam z ciekawością czekam na test integry (mocno chwalonej przez znajomego lampiarza).

pozdrawiam

Robert

witam

Kiedys z nim rozmawialem on robi wzmacniacze uzywajac Kolumn ATC , podobno potrafi wycisnac z nich wszystko.

Wyslal mi kilka fotek integr , wygladaja bosko i cena bardzo fajna, bede napewno chcial sprawdzic w swoim czasie jego wzmacniacza tyle ze mieszkam w Dublinie wiec troche skomplikowana sytuacja :(

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.