Skocz do zawartości
IGNORED

Konwerter USB-I2S-SPDIF na TAS1020B tryb asynchroniczny 24bit/96kHz

JarekC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chwilowo złe wieści.

Układ testowy z dwoma generatorami z Fox Electronics działa (próbki które miałem wcześniej).

Natomiast zmontowane nowe płytki z nowymi generatorami nie.

Co dziwne same generatory działają natomiast mam sytuację że nie działa poprawnie przełączanie dzielnika w TAS1020.

Dla 44.1kHz powinienem mieć na wyjściu MCLK = 22.5792MHz/2 = 11.2896MHz a mam 22.5792MHz czyli nie włączył się dzielnik prze 2.

Wydawałoby się że to błąd w firmware ale ten sam soft na starych generatorach działa. i dzielnik jest włączany poprawnie

Jak na razie zgłupiałem, siedzę na tym od rana i na razie bez rezultatu.

Jedynie co mi jeszcze przychodzi do głowy to, że nowe generatory dłużej startują i podczas przełączania TAS przez chwilę nie ma

aktywnego zegara na MCLCLK In, ale teoretycznie nie powinno to mieć wpływu na przełączanie dzielnika.

Spróbuję złapać na oscyloskopie moment przełączenia i porównać czasy startu tych generatorów.

Pozdrawiam

JarekC

JarekC

Jedynie co mi jeszcze przychodzi do głowy to, że nowe generatory dłużej startują i podczas przełączania TAS przez chwilę nie ma

aktywnego zegara na MCLCLK In, ale teoretycznie nie powinno to mieć wpływu na przełączanie dzielnika.

Z układu wynika że generatory stale pracują i podają sygnał na multiplexer.

Czy pad NC w generatorach pełni w nich jakąś funkcję ?

Od dzisiaj i ja testuje konwerter (wersję podstawową).

Chciałbym zapytać czy jest możliwe przesłanie poprzez SPDIF więcej niż 2 kanałów? Przepuszczając AC3 lub DTS słyszę tylko szum...

Dekoder mam w amplitunerze. Przepuszczając sygnał AC3 lub DTS poprzez inne wyjście SPDIF (w stacji dokującej laptopa) wszystko gra.

W przypadku USB system na podstawie deskryptora określa co potrafi podpięte urządzenie.

Konwerter zgłasza się jako urządzenie stereo z próbkowaniem 24bity i czterema mozliwymi Fs 44.1, 48, 88.2 i 96Khz.

W takim przypadku player dokona downmixu z AC3 lub DTS do stereo.

Przynajmniej ja tak to widzę,

-----------------------------------

Co do generatorów to nóżka NC (a tak naprawdę DISABLE/ENABLE, tylko nie przedefiniowywałem elemenetu w bibliotece) wyłącza generator.

Generator jest wyłączany po pierwsze aby zmniejszyć pobór prądu a po drugie żeby ograniczyć zakłócenia.

Wykonałem pomiary i generator startuje po 80us od podania sygnału ENABLE. Wygląda, że w tym czasie nie można zmieniać dzielnika w TAS.

Jest to bardzo dziwne, Na próbę najpierw zmieniam dzielnik a potem przełączam generator i wygląda że tak działa.

Jutro jeszcze to dokładnie potestuję.

Pozdrawiam

JarekC

W przypadku USB system na podstawie deskryptora określa co potrafi podpięte urządzenie.

Konwerter zgłasza się jako urządzenie stereo z próbkowaniem 24bity i czterema mozliwymi Fs 44.1, 48, 88.2 i 96Khz.

W takim przypadku player dokona downmixu z AC3 lub DTS do stereo.

Przynajmniej ja tak to widzę,

Faktycznie tylko 2 kanały są widzoczne np. przy mapowaniu kanałów w ASIO.

Używając AC3Filter można wyłączyć sprawdzanie obsługiwanych formatów poprzez kartę/konwerter. Wtedy właśnie słyszę szum.

Na stronie microsoftu jest opisane przepuszczanie sygnałów nie PCM poprzez SPDIF:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ale to chyba mało precyzyjny opis :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam,

Wygląda że problem generatorów udało się rozwiązać.

Wygląda na to że nie wolno przełączać dzielnika w przypadku braku zegara.

W karcie katalogowej TAS1020 nie ma o tym żadnej wzmianki.

Następna niewyjaśniona tajemnica tego układu.

Natrafiłem natomiast na dziwny przypadek z izolacja galwaniczną.

Dzisiaj po zmontowaniu dwóch układów które miały iść do wysyłki zasiliłem je z zasilacza laboratoryjnego (jakieś chińskie badziewie)

i pojawiły się problemy w postaci zrywania transmisji USB. Zacząłem szukać przyczyny w błędnym montażu lub złym doborze

komponentów (TI podaje rezystor 27 Ohm w liniach USB a AD podaje 24 Ohm). Wczoraj na układzie testowym wszystko działało.

Wróciłem więc do układu testowego (lekka pajęczyna) i to samo. Dopiero po chwili załapałem że wczoraj testowałem na zwykłym

zasilaczu wtyczkowym 9V. Gdy wróciłem do niego wszystkie problemy zniknęły.

Po obejrzeniu wyjścia z zasilacza laboratoryjnego na oscyloskopie, na widzę jakiś przyczyn takiej sytuacji.

Musze poeksperymentować jeszcze z innymi zasilaczami.

Czy ktoś używa konwertera z izolacją i trafił na takie zjawisko?

Pozdrawiam

JarekC

PS.

Mam trochę dość tych problemów.

Znowu straciłem cały dzień a chciałbym zrealizować wszystkie wysyłki i chwilę odetchnąć.

Chyba mam dziś zły dzień.

Czy ktoś używa konwertera z izolacją i trafił na takie zjawisko?

Mam izolacje na ADUM 4160. Zasilanie z zasilacza transformatorowego wtyczkowego stabilizowanego razem z konwerterem.

Wystarczy że do tej samej listwy podłącze jakiś inny odbiornik i transmisja pada.

Wczoraj trochę lutowałem i każde włączenie lutownicy to zerwanie transmisji.

Bez izolacji ta przypadłość nie występuje. Strasznie czułe te układy.

Mam izolacje na ADUM 4160. Zasilanie z zasilacza transformatorowego wtyczkowego stabilizowanego razem z konwerterem.

Wystarczy że do tej samej listwy podłącze jakiś inny odbiornik i transmisja pada.

Mam podobny problem w konwerterze na Tenorze tam też jest ten ADUM, z tym , że zerwanie transmisji zdarzało się rzadko . Dziwne to ponieważ izolator zaprojektowano do stosowania w przemyśle , a tam wiadomo pełno śmieci w zasilaniu.

Podłączyłem dzisiaj konwerter do routera z dystrybucją OpenWrt i nie został on wykryty. Dodatkowo port usb przestał działać (działa ponownie po restarcie routera). W logach systemowych brak jakichkolwiek informacji. Postaram się jutro podłączyć konwerter przez jakiś hub z własnym zasilaniem.

Podłączyłem dzisiaj konwerter do routera z dystrybucją OpenWrt i nie został on wykryty. Dodatkowo port usb przestał działać (działa ponownie po restarcie routera). W logach systemowych brak jakichkolwiek informacji. Postaram się jutro podłączyć konwerter przez jakiś hub z własnym zasilaniem.

Nic to nie da. OpenWrt to w końcu linuks i trzeba raczej coś doinstalować. Ja mam w planie zrobić serwer multimediów na Raspbbery Pi i ciekawe czy konwerter będzie chciał z nim działać.

Nic to nie da. OpenWrt to w końcu linuks i trzeba raczej coś doinstalować. Ja mam w planie zrobić serwer multimediów na Raspbbery Pi i ciekawe czy konwerter będzie chciał z nim działać.

Moduły do obsługi karty miałem zainstalowane. Problem leżał gdzieś indziej :) Konfigurując kiedyś system usunąłem moduł do obsługi usb 1.1 (zostawiłęm tylko dla 2.0). Po ponownym zainstalowaniu modułu karta jest poprawnie wykrywana:

Ukryta Zawartość

Witam,

Instrukcja dla osób które samodzilnie bądą montować płytką z izolacją galwaniczną (wersja ze stabilizatorem).

- wylutować gniazdo USB (najtrudniejsza część zadania, bo druk dwustronny i dość małe pady złącza, najlepszą metodą będzie chyba destrukcja złącza i wylutowanie po jednym pinie

- wywiercić otwór 0.7mm w padzie SMD na zdjęciu zaznaczony strzałką nr 1, zworka na padzie ma pozostać

- przeciąć sciękżę pomiędzy padem złącza USB a układem zabezpieczenia przeciwprzepięciowego, na zdjęciu zaznaczone strzałką nr 2 (dawna scieżka +5V)

(brak tego przecięcia może skutkować uszkodzeniem układu zabezpieczenia przeciwprzepięciowego które jest przystosowane do 5V)

- zamontować zworkę pomiędzy dwoma padami przełącznika, na zdjęciu prostokąt nr 3

- zamontować zworkę pomiędzy dwoma padami , na zdjęciu prostokąt nr 4

- zamontować płytkę izolacji, pamiętać o włożeniu kawałka folii lub innego izolatora pomiędzy płytki lub odpowiednie podniesienie płytki tak aby nie było zwarcia pomiędzy ścieżkami płytek.

lutowanie jest 5 punktów: 4 złącza USB, 1 przez wywiercony wcześniej otwór (złuży on do połączenia lini PUR zTASa do lini PIN ADUMa)

Nie łączyć ekranów starego i nowego złącza USB jak pisałem we wczesniejszym poście, to była pomyłka.

Ponieważ wygląda że ADUM wymaga dość dobrego zasilania, ja dołożyłem jeszcze na wejściu zasilania konwertera 47uF Low-ESR i 10uF SC-CON na głównym 3.3V.

Proszę o sprawdzenie czy się gdzieś nie pomyliłem bo nie montowałem jeszcze takiej wersji izolacji, wszystkie były na razie bez dodatkowego stabilizatora.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kontynuując temat związany z uruchomieniem konwertera pod linuxem (OpenWrt) mam problem ze strumieniem wyjściowym. Szum różowy brzmi tak (nagranie z telefonu):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Karta jest skonfigurowana zgodnie z opisem ze strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Parametry formatu wyjściowego:

Ukryta Zawartość

Czy problem tkwi w złej konfiguracji?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ADUM uruchomiony w wersji ze stabilizatorem, chyba jest postęp, ale trzeba się osłuchać. Płytka na razie jest te kilka milimetrów nad główną i trzyma się na tych czterech połączeniach, trzeba to wzmocnić po po czasie się urwie, jeszcze nie wiem jak , żeby to było demontowalne. Opis montażu Jarka OK.

Teraz tylko zegary i zmiana softu.

Tego low esr wlutowałem przy gnieździe. Os-cona na razie nie montowałem , wydaje mi się , że przydałby się też na zasilaniu zegarów i TASa , czyli C10, C13, C19

ADUM uruchomiony w wersji ze stabilizatorem, chyba jest postęp, ale trzeba się osłuchać. Płytka na razie jest te kilka milimetrów nad główną i trzyma się na tych czterech połączeniach, trzeba to wzmocnić po po czasie się urwie, jeszcze nie wiem jak , żeby to było demontowalne. Opis montażu Jarka OK.

Teraz tylko zegary i zmiana softu.

Tego low esr wlutowałem przy gnieździe. Os-cona na razie nie montowałem , wydaje mi się , że przydałby się też na zasilaniu zegarów i TASa , czyli C10, C13, C19

Oczywiście płytka trzyma się na pięciu połączeniach :)

Ukryta Zawartość

post-9598-0-44468600-1332100858_thumb.jpg

post-9598-0-33454200-1332100874_thumb.jpg

post-9598-0-13710600-1332100888_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Przedstawiam procedurę aktualizacji oprogramowania konwertera z wersji SPDIF 1.01 do wersji SPDIF 1.02.

Aktualizacja dotyczy tylko przypadku rozbudowy układu o zew. generatory kwarcowe.

Wykonanie aktualizacji na konwerterze nie posiadającym generatorów spowoduje brak transmisji SPDIF.

Aktualna wersja oprogramowania aktualizującego pracuje tylko na Windows wersja 32-bit

1. Rozpakować plik upgrade.zip powinny zostać wypakowane 5 plików "upgrade.exe" "usb2i2sdfu.dll" "dfuusb.sys", "dfuusb.inf" i "spdif102enc.bin"

2. Podłączyć konwerter do PC

2. Uruchomić program upgrade.exe (nie wymaga żadnej instalacji) (zdjęcie 1A)

3. Nacisnąć przycisk ODCZYTAJ, powinna zostać wyświetlona aktualna wersja i numer seryjny konwertera

4. Wybrać plik do aktualizacji "spdif102end.bin"

5. Nacisnąć przycisk PRZEŁĄCZ, pojawi się komunikat o tym że konwerter zostanie przełączony w tryb DFU i powrót do trybu normalnej pracy

nastąpi dopiero po poprawnym zaktualizowaniu oprogramowania. (zdjęcie 1B)

6. Potwierdzić chęć przełączenia w tryb DFU, pojawi się komunikat potwierdzający przełączenie (zdjęcie 1C), diody LED na konwerterze powinny zgasnąć.

7. W tym momencie nastąpi wykrycie nowego urządzenia "TI DFU Device" dla którego trzeba zainstalować sterownik

8. Należy postępować zgodnie z wymaganiami systemu, tok postępowania dla Windows XP został przedstawiony na zdjęciach 2A-2F.

Gdy system zażąda podania ścieżki do plików należy podać tą do której zostały rozpakowane (dotyczy plików dfuusb.inf i dfuusb.sys)

9. Po poprawnym zainstalowaniu driverów nacisnąć przycisk AKTUALIZUJ

10. Powinien być widoczny zielony pasek sygnalizujący postęp aktualizacji a po zakończeniu powinno nastąpić powrotne przełączenie

konwertera do normalnego trybu pracy. (zdjęcie 1D) W przypadku gdyby aktualizacja się nie powiodła można ponowić próbę naciskając AKTUALIZUJ

Pozdrawiam

JarekC

PS. osoby zainteresowane które podały e-mail dostaną spakowany program jutro.

Przepraszam za opóźnienie.

Ukryta Zawartość

post-3707-0-29516700-1332283973_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Program rozesłany.

Wszystkie opłacone przesyłki powinny wyjść dzisiaj.

Dwa konwertery pojechały na testy porównawcze do Elberoth-a, szczegóły w wątkch:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

JarekC

PS . Ze względu na wyjazd zagraniczny przez najbliższe 10 dni mogę mieć ograniczony dostęp do forum.

Pozostałe wysyłki elementów i konwerterów po powrocie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Program upgrade.exe nie uruchomił się na Win7, nie pomagały próby w trybie zgodności z XP, a mam "7" 32 bitową

Jest taki komunikat:

Natomiast uruchomił się na Win XP i chyba jest OK

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie jestem po uruchomieniu wersji z generatorami, może się zdarzyć sytuacja , a przynajmniej tak było u mnie, że konwerter nie ruszył. Przypadek taki miał miejsce ze względu na upgrade na innym kompie z XP, a poprzednio na lapku z Win7 zainstalowany był jako wersja 1 . 01- ręczne odinstalowanie i pomogło , po ponownym włączeniu jest jako 1 .02 - działa!

Trudno powiedzieć jak gra bo nie ma jak zrobić porównania (przydałby się plik ze starym softem) , wydaje się , że wszystkie cechy są zachowane , czyli kultura i porządek, przestrzeń i spokój, zero nerwowości

W sumie- fajnie jest!

Po powrocie postaram się przygotować wersję, którą będzie można dowolnie konfigurować z PC (interfejs USB HID)

Ustawienie typu:

- I2S/SPDIF

- Syntezer/zew.generatory

- dodatkowe strojenie syntezera

- MCLK dla poszczególnych Fs

- ...

Pozdrawiam

JarekC

Super :)

TAS przynajmniej teoretycznie mógłby pracować nawet przy 192 khz, czy rzeczywiście sterownik USB-audio jest nie do przejścia?

Niestety nie, TAS1020B nie ma możliwości pracy 24bit/192Khz.

Wynika to ze zbyt małej ilości pamięci dostępnej na bufory dla Endpointów

Endpoint dla transmisji USB ISO musi mieć wielkość 2*max rozmiar ramki

dla 24/192 mamy rozmiar ramki 2*3*192=1152 bajty*2 =2304 bajty a tyle pamięci RAM nie mamy.

Co do USB AUDIO 2.0 i gęste formaty to pracuje na nowym projektem opartym od DSP TI z serii C5000.

Na razie przekopuję się przez dokumentację i przykłady.

Planowałem też użycie XMOSa ale jakoś nie mogę się do niego przekonać.

Wady:

Wymagany zew PHY dla USB. Recloking portów I/O z f=400Mhz, spory pobór prądu.

Zalety:

Gotowy projekt, możliwość zakupu układów z licencją na driver.

Pozdrawiam

JarekC

Sprzętowo nie może pracować to wiem bo tak wynika z dataszita. Gdzieś wyczytałem , że ktoś to zrobił, ale pewnie z downsamplingiem.

pracuje na nowym projektem opartym od DSP TI z serii C5000.

wow!

Poprawiony program do aktualizacji rozesłany.

Dodatkowo dołączyłem plik z wersją 1.01 w przypadku gdyby komuś nie odpaliły generatory i chciał wrócić do poprzedniej wersji.

Z DSP TI jest tylko mały problem, że występuje wyłącznie w obudowie uBGA 144pin.

Na razie działam na zestawie startowym z TI.

Pozdrawiam

JarekC

A mogę spytać do kogo rozesłany?

Chciałbym też spytać jak się ma sprawa z generatorkami, bo w temacie o generatorach ucichło?

pozdrawiam

Poprawiony program do aktualizacji rozesłany.

Dodatkowo dołączyłem plik z wersją 1.01 w przypadku gdyby komuś nie odpaliły generatory i chciał wrócić do poprzedniej wersji.

Z DSP TI jest tylko mały problem, że występuje wyłącznie w obudowie uBGA 144pin.

Na razie działam na zestawie startowym z TI.

Pozdrawiam

JarekC

Który zestaw posiadasz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.