Skocz do zawartości
IGNORED

Na pohybel przeciwnikom postępu w audio!

Bald

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na forum. Bardzo rzadko się udzielam ale tym razem postanowiłem napisać coś o moich ulubionych gęstych formatach i dźwięku jaki wydobywa się z mojego hi-endowego zestawu. Najpierw opiszę czego i na czym słucham:)

Odtwarzacz to najwyższej jakości sprzęt: Denon DVD 1920 wspierający zarówno SACD jak i DVD-Audio. Wzmacniacz to najnowsze dziecko ze stajni mojej ulubionej firmy: PMA 510 AE. Kolumny są dziełem audiofilskiej manufaktury VoiceKraft model VK 1004. Wzmacniacz i odtwarzacz spiąłem Klotzem La Grange natomiast kolumny Procabem LS 25. Słucham głównie tego co dostępne jest na SACD rzadziej DVD-Audio. Od płyty CD odszedłem już dawno temu bo to właściwie format całkiem martwy i kompletnie nieaudiofilski. Dźwięk z niego jest jakiś suchy i bez wyrazu. Nie przekazuje tego co najważniejsze w muzyce czyli emocji. Poza tym SACD i DVD-Audio poza lepszą rozdzielczością oferują też wyższe pasmo przenoszenia. Można rzec że format CD jest bliski jakości mp3 natomiast gęste formaty idą znacznie dalej. Przede wszystkim pozwalają się cieszyć najwyższą możliwą jakością brzmienia za bardzo małe pieniądze. No i jest jeszcze winyl. Po wielu latach powróciłem do słuchania czarnej płyty co daje mi ogromną satysfakcję. Do zestawu podłączony mam gramofon G 603 Bernard ze znakomitą hi-endową wkładką MF 100. Winyl daje mi cudowne chwile ukojenia. Ta wspaniała delikatność brzmienia połączona ze spokojem z jednej strony i hiper dynamiką oraz namacalnością z drugiej. Bardzo dziwię się niektórym na tym forum. Piszą bzdury nie znając zalet gęstych formatów. Niektórzy może nawet w życiu ich nie słyszeli. W najbliższym czasie chcę kupić odtwarzacz plików i kupować w sieci bezstratne FLACi (zwłaszcza interesuje mnie to co ma do zaoferowania Linn Records). Serdeczne pozdrowienia dla abandona i audioholika. Tak trzymać chłopaki! Robert.

Hmm...

że niby kolumny...

pewnie w teście ABX mu wyszło że nie ma różnicy :)

tylko zapomniał że to podobno elektroniki się nie rozróżnia a nie kolumn...

Jak już żartować kolego Bald to pełną gębą :D

Pozdrawiam

W ogóle żarcik przedni, ale tu na AS raczej już ograny.

Miałem napisać to samo :)

Z wiekiem i z kolejnymi życiowymi doświadczeniami dochodzę do wniosku, że najważniejsze w życiu jest...oddychanie.

Witam wszystkich na forum. Bardzo rzadko się udzielam ale tym razem postanowiłem napisać coś o moich ulubionych gęstych formatach i dźwięku jaki wydobywa się z mojego hi-endowego zestawu. Najpierw opiszę czego i na czym słucham:)

Odtwarzacz to najwyższej jakości sprzęt: Denon DVD 1920 wspierający zarówno SACD jak i DVD-Audio. Wzmacniacz to najnowsze dziecko ze stajni mojej ulubionej firmy: PMA 510 AE. Kolumny są dziełem audiofilskiej manufaktury VoiceKraft model VK 1004. Wzmacniacz i odtwarzacz spiąłem Klotzem La Grange natomiast kolumny Procabem LS 25. Słucham głównie tego co dostępne jest na SACD rzadziej DVD-Audio. Od płyty CD odszedłem już dawno temu bo to właściwie format całkiem martwy i kompletnie nieaudiofilski. Dźwięk z niego jest jakiś suchy i bez wyrazu. Nie przekazuje tego co najważniejsze w muzyce czyli emocji. Poza tym SACD i DVD-Audio poza lepszą rozdzielczością oferują też wyższe pasmo przenoszenia. Można rzec że format CD jest bliski jakości mp3 natomiast gęste formaty idą znacznie dalej. Przede wszystkim pozwalają się cieszyć najwyższą możliwą jakością brzmienia za bardzo małe pieniądze. No i jest jeszcze winyl. Po wielu latach powróciłem do słuchania czarnej płyty co daje mi ogromną satysfakcję. Do zestawu podłączony mam gramofon G 603 Bernard ze znakomitą hi-endową wkładką MF 100. Winyl daje mi cudowne chwile ukojenia. Ta wspaniała delikatność brzmienia połączona ze spokojem z jednej strony i hiper dynamiką oraz namacalnością z drugiej. Bardzo dziwię się niektórym na tym forum. Piszą bzdury nie znając zalet gęstych formatów. Niektórzy może nawet w życiu ich nie słyszeli. W najbliższym czasie chcę kupić odtwarzacz plików i kupować w sieci bezstratne FLACi (zwłaszcza interesuje mnie to co ma do zaoferowania Linn Records). Serdeczne pozdrowienia dla abandona i audioholika. Tak trzymać chłopaki! Robert.

Aby uzyskać pełnię możliwości tych wspaniałych hi endowych kolumn, radzę sprzedać gramofon Bernarda i zakupić ''czarnego konia'' dość rzadko spotykanego na rynku wtórnym - Bambino

?

Zasadniczo Najważniejsze Jest To Abyś Ty i Tylko Ty Był Zadowolony.

Reszta gości wyp..ć.

Przepiękne! :)

Z wiekiem i z kolejnymi życiowymi doświadczeniami dochodzę do wniosku, że najważniejsze w życiu jest...oddychanie.

Nie rozumiem dlaczego od razu prowokacja? Czy jestem zadowolony? Tak, jestem bardzo zadowolony:) Rozumiem że posiadacze hiper hi-endowych odtwarzaczy CD za 100kzł mogą się czuć zazdrośni że taki mały zestawik potrafi zagrać lepiej ale postępu nie da się oszukać. Prawda jest taka że czas płyty CD minął podobnie jak kasety magnetofonowej czy szpuli. Pytanie ile musi kosztować odtwarzacz CD żeby zagrał na poziomie mojego Denona? Krocie! Myślę że trzeba byłoby sprzedać luksusowy samochód osobowy tylko po co? Skoro za ułamek ceny mamy coś co nas przynajmniej na równi zadowoli. No ale jak gdzieś przeczytałem liczy się konfiguracja. Moja zapewnia mi masę frajdy:) Mam wzmacniacz który gra zdecydowanie lepiej niż wszelkie 10 15 czy 20-letnie graty! Nawet te które kosztowały najdrożej. Jedyne nad czym myślę to że mógłbym wymienić kolumny. Tak zupełnie poza tematem: co sądzicie o Tonsil Siesta?

Pogratulować ! Konkretny zestaw ! Pamiętaj, że liczy się tylko muzyka. Nie waż się pozbywać tych kolumn ! Sprzedaj ten gramofon, trzeba iść do przodu, a uzyskaną kwotę przeznacz na zakup dobrze wydanych płyt SACD w ilości... 1 ?

- ważne żeby sprzęt dobrze grał a nie żeby dużo kosztował - to nie zawsze idzie w parze o czym przekonałem się słuchając różnych dziwolągów na Audioshow - z drugiej strony, jeżeli wartość sprzętu jest większa od wartości posiadanych płyt, to warto się zastanowić czy idziemy właściwą drogą ?

excelvinyl winylmania blog szukaj

Kolumny audiofilskiej manufaktury robia swoje - w koncu to kolumny nie dla frajerow!

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Nie rozumiem dlaczego od razu prowokacja? Czy jestem zadowolony? Tak, jestem bardzo zadowolony:) Rozumiem że posiadacze hiper hi-endowych odtwarzaczy CD za 100kzł mogą się czuć zazdrośni że taki mały zestawik potrafi zagrać lepiej ale postępu nie da się oszukać. Prawda jest taka że czas płyty CD minął podobnie jak kasety magnetofonowej czy szpuli. Pytanie ile musi kosztować odtwarzacz CD żeby zagrał na poziomie mojego Denona? Krocie! Myślę że trzeba byłoby sprzedać luksusowy samochód osobowy tylko po co? Skoro za ułamek ceny mamy coś co nas przynajmniej na równi zadowoli. No ale jak gdzieś przeczytałem liczy się konfiguracja. Moja zapewnia mi masę frajdy:) Mam wzmacniacz który gra zdecydowanie lepiej niż wszelkie 10 15 czy 20-letnie graty! Nawet te które kosztowały najdrożej. Jedyne nad czym myślę to że mógłbym wymienić kolumny. Tak zupełnie poza tematem: co sądzicie o Tonsil Siesta?

Twoj wpis mozna rozumiec dwojako =>

Jesli chodzi o twoje zadowolenie to jest super , gratuluje => udalo ci sie zlozyc zestaw ktory dla ciebie prezentuje bardzo wysoki poziom i jestez z niego bardzo zadowolony i...

Gdyby takie bylo twoje do tego podejscie to wszystko byloby OK ale...

Glosisz prawde objawiona i autorytatywnie stwierdzasz ze te babole ktorych sluchasz to HE i (tutaj wszystkie bzdziny ktore do tej pory wygenerowales)

to juz niestety porazka i objaw choroby albo wynik stosowania uzywek , ktore kalecza twoj mozg...

Proponuję bardzo szczerze i życzliwie autorowi watku spacery kilka razy dziennie po kilka minut w.....

......stroju Adamowym na mrozie,może mu pomoże.Szczerze i serdecznie polecam!!!!-lekarstwo świetne)))))

z drugiej strony, jeżeli wartość sprzętu jest większa od wartości posiadanych płyt, to warto się zastanowić czy idziemy właściwą drogą ?

Skąd ci takie bsdury przychodzą do głowy?

Czyli jak ktos ma 200 oryginalnych płyt CD to moze wydać na sprzęt 10tyśPLB, a ten posiadający 1000CD moze juz bez stresu wydać 50tyśPLN.

Dziwne podejście...

Bald na temat twojego zestawu nie będę się wypowiadał bo go po prostu nie słyszałem. Co do zachwytów nad gęstymi formatami to nie jest to moim zdaniem absolutna i jedyna prawda. Tak jak w przypadku płyt CD tak samo wśród wydań na tych gęstych formatach zadarzają się takie, że tylko żal wydanej kasy taka jest ich jakość (najczęściej dźwięk jest "przewalony"), a jeśli wszystko co masz na tych gęstych formatach słyszysz lepiej to albo masz cholerne szczęście i zawsze trafiasz na super zrealizowane płytki, albo masz wade słuchu, albo twój sprzeęt jednak nie jest taki dobry ;))

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.