Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty WM_DAC Mk2

Rekomendowane odpowiedzi

możliwe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Panowie jak macie podłączoną masę w tym dacu? I jak ją podłączyliście do obudowy? W tej chwili nie mam podłączonej masy na obudowę i jest ok, jak podłącze to pojawia się brumienie.

Znalazlem problem brumienia, z plytki cyfrowej ida dwie masy do plytki analoga GR i GL tylko te masy sa polaczone na obu plytkach, tu jest petla masy. Odlaczylem jedna i podlaczylem mase analoga do obudowy i teraz cisza jak makiem zasial :-)

Godzinę temu, Łysy76 napisał:

teraz cisza jak makiem zasial :-)

To nie dobrze . Powinno być słychać muzykę :-)  A tak serio to jak ci to gra ? 

...there is no spoon...

Mam stabilizatory muzga w sekcji cyfrowej, spencery ustawione na 14V w analogu, reszta oryginal z zamowienia. Na ne5534 i ad797 gral calkiem przyjemnie, teraz z 4xstaccato jest przeskok ogromny, przede wszystkim scena, szeroka, gleboka, swietne naturalne wybrzmienia. Wczesniej na dobrych nagraniach bylo niezle teraz jest zajebiscie i ta szeroka i gleboka scena to najbardziej lubie (nie lubie jak gra do ucha). Nawet pop i rock brzmi swietnie, nie wiedzialem ze queen jest tak fajnie nagrany. Z daca jestem bardzo zadowolony, gra swietnie co nie znaczy ze nie da sie lepiej. Jak da sie cos tu jeszcze poprawic to chetnie to zrobie.

7 godzin temu, Łysy76 napisał:

gra swietnie co nie znaczy ze nie da sie lepiej.

Mam ten przetwornik ( analogówki robiłem lampowe , na opamapch i na trafach Lundahla ) i Arcama CD73 ( wymieniłem oryginalny WM8740 na WM8742 , testowałem rózne opampy , zrobiłem odrębne zasilanie dla cyfry przetwornika ) . Niestety obydwa grają agresywnie na przełomie średnicy i wysokich tonów . Miałem też DVD Harman Kardon na WM8740 i on tez  miał tę przypadłość . Jest to poprostu męczące .

...there is no spoon...

Jaki miales zasilacz do cyfrowki i analoga? Wykorzystales oryginalne staby czy je wywaliles? U mnie staby od muzga sie sprawdzily ale chetnie sprobowalbym salasa albo cos lepszego.

4 godziny temu, Łysy76 napisał:

Jaki miales zasilacz do cyfrowki i analoga

wszystko jak w oryginale . bez względu na to czy używałem analogu na opampach  , czy transformatorów  ,czy lamp efekt ostrości na górnej średnicy jest taki sam 

...there is no spoon...

5 godzin temu, arturp napisał:

efekt ostrości na górnej średnicy jest taki sam

Ja mam CD na 2x WM8740  i nie występuje żadna ostrość, pasmo jest bardzo wyrównane w całym zakresie.

Poniżej część analoga i przetworników.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

11 godzin temu, Kazik II napisał:

nie występuje żadna ostrość, pasmo jest bardzo wyrównane w całym zakresie

Oczywiście wiele zależy od pozostałych elementów toru , które mogą maskować lub podkreślać tą ostrość . Jednak DAC-ki i odtwarzacze , które mam, zbudowane na innych przetwornikach nie brzmią tak ostro jak te , które są na Wolfsonach serii WM874X. 

...there is no spoon...

7 godzin temu, arturp napisał:

Oczywiście wiele zależy od pozostałych elementów toru , które mogą maskować lub podkreślać tą ostrość .

Akurat pozostałe elementy systemu, raczej nie maskują wad ;))

Z ciekawości podłączyłem końcówkę  D'Agosino Momentum Stereo, pozostawiając resztę bez zmian i było bardzo dobrze, bez maskowania ;))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

no a ja kurczę coraz mocniej utwierdzam się w przekonaniu , ze ta agresywna średnica Wolfsonów to ich typowa cecha . Właśnie zmodyfikowałem i uruchomiłem kolejnego grajka - Harmana Kardona  HD970 na przetworniku  AD1955 i żadnej agresji na średnicy nie ma . Góry jest dużo i brzmienie raczej chłodne - mimo to średnica łagodniejsza . Żeńskich wokali śpiewanych głośno i wysoko już da się słuchać .

1 minutę temu, Łysy76 napisał:

to raczej nie problem daca tylko wzmacniacza

możliwe , mam kilka wzmacniaczy ale tylko tranzystory na bipolarach - może z lampowym zabrzmiałoby łagodniej 

...there is no spoon...

W dniu ‎17‎.‎01‎.‎2019 o 18:06, arturp napisał:

Strasznie się grzeją tranzystory w zasilaczu analogówki , kondensatory też się robią gorące . Czy to się nie spali ? Strach włączać  :-)

Wiadomo dlaczego? Bo to dla mnie dziwny efekt i niepożądany. 

2 godziny temu, jar1 napisał:

Wiadomo dlaczego? Bo to dla mnie dziwny efekt i niepożądany. 

okazało się ,że to nic groźnego - napięcie zasilania z transformatora zamawianego grupowo jest zbyt wysokie , trzeba zredukować większymi rezystorami niż przewidziano w projekcie 

...there is no spoon...

@Łysy76 sporo już zmodowałeś tego dac.☺

Czy robiłeś coś z zasilaniem PLL?

W moim dac zasilałem PLL z salasa i sporej poprawie uległa rozdzielczość.

Acccuphase 

Mam w sumie 4 stabilizatory muzga w cyfrówce na PLL też. Szukam ciągle zasilacza salasa lub innego dobrego do cyfrówki. Po stabilizatorach muzga słychać wyraźną poprawę, szału nie było ale miałem wtedy jeszcze ad797 i ne5534.

Jakie stabilizatory co zasilają (v3.1)?

Stabilizatory @Muzggrają jeszcze lepiej z dobrym pierwszym stopniem stabilizacji zamiast mostka gretza.

Polecam prosty sposob jak to sprawdzć.Podłącz Salasa albo Shunta od Muzga w miejsce po wylutowanym kondensatorze C29.Wtedy wszyskie stabilizatory będą zasilane z dobrego pierwszego stopnia.

Parametry pierwszego stopia w zależności czy masz połączone zasilanie cyfry i analogu zworką.

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

Cztery wersje stabilizatora v3.1 w miejsce tych stabow ktore byly oryginalnie. Chyba tylko zasilanie do optyka pominalem bo uzywam spdif. Moge pozniej zerknac do daca i podam ktore dokladnie staby wymienilem. Sygnal idzie z kompa przez karte jarkaC, ktora jest zasilana z osobnego zasilacza, sam robilem plytke ze zwyklym mostkiem i stabem od muzga. 

Super☺

Co do wyciskania ostatnich soków z tego dac.Uważaj by nie wyszła Ci ostro grająca żyletka.Ten dac nie jest zbyt rozdzielczy i modowanie w kierunku rozdzielczości w koncu doprowadzi do ostrości.

(W moim dac tak sie stało i ostatecznie wycofałem sie z wielu modów poprawiających rozdzielczość na rzecz powrotu do muzykalności)

Zasilanie.

Spróbuj ten pierwszy stopień.

Shunt od Muzga na napięcie 5-9volt 400mA(z możliwością wylutowania jednego rezystora i zmiany na 200mA -Muzg będzie wiedział o co chodzi☺)

W ramach experymentu posłuchaj proszę Usb JarkaC na tym zasilaczu.(mam usb na Shunt Muzga i jest jeszcze lepiej niż na Salasach)

Dobrze zrobione USB( pomyśl o wymianie zegara☺) warto podłączyć do dac przez I2S ,daje to sporą poprawę rozdzielczości ,kontroli basu itp.

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

Bylo troche ostro ale wymiana kondow w spencerach i kilka modyfikacji w ha2013 zrobilo swoje, teraz jest super! Uwazam ze jest zajebiscie rozdzielczo, szerokosc i glebokosc sceny i wybrzmienia, nie spodziewalem sie ze ten zestaw moze tak zagrac. Sluchawki "znikaja" z glowy i muzyka gra na zewnatrz, a to juz mnie satysfakcjonuje. Na bursonie v6 vivid bylo rozdzielczo ale wlasnie sucho, na staccato jest wszystko. 

Napisz o co chodzi z tym pierwszym stopniem bo na schemacie widze, ze sa dwa mostki: jeden zasila 4 staby, drugi dwa, ale nie widze prestabilizacji.

Karte jarkaC zasilam wlasnie z shunta v3.1 muzga ale w oddzielnej obudowie, wrzucenie jej do obudowy daca to kolejny etap ale wiaze sie z budowa nowej obudowy wiec na razie ten temat odkladam.

Napisz cos wiecej o podlaczeniu karty usb do daca przez I2S, jak to wykonac? Docelowo jak bede ja montowal w obudowie daca to chcialbym wlasnie tak podlaczyc.

V3.1 to stabilizator dyskretny ale wydaje mi się że nie typu shunt(V8.0 to shunt).Mogę się  mylić więc lepiej zapytać ich twórcę:)

Są dwa mostki jeden od cyfry drugi od analogu.

Głównym kondensatorem od cyfry jest C29 a od analogu C46.

Proponuję wylutować  C29 i w miejsce tego kondensatora podłączyć pierwszy stopień zasilania ustawiony na 9V.

Tak samo można zrobić z częścią analogową i kondensatorem C46.

Na próbę do paru dni odsłuch można podłączyć się bezpośrednio do C29 czy C46 bez usuwania czegokolwiek.

Na foto Shunt Muzga. Przerabiam je od dłuższego czasu zamienne z Salasami i bardzo polecam.Dają te same korzyści co zastosowanie Salasa i jeszcze trochę więcej układają dźwięk w zakresie średnich tonów.Sa też znacznie bardziej kulturalne w kwesti doboru napięcia z transformatora(spadek napięcia 3V ,Salas wymaga spadku 7V) 

Usb I2S

Generalnie chodzi o to by do dac między kością odbiornika a kością przetwornika wpiąć sie sygnałem I2S z USB.

Trzeba w tym celu usunąć rezystory na płytce dac między tymi kośćmi a sygnał I2S przez takie same rezystory(przewlekane) poprowadzone od USB i wpiąć się do płytki w miejsce padów po starych rezystorach od strony kości przetwornika.

Mogę to wyjaśnić dokładniej jak będzie taka konieczność:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

Mam v3.1 to jednak stab. dyskretny. 

Myslisz, ze taki pierwszy stopien jeszcze cos wniesie ? Musialbym przerobic obudowe bo miejsca za malo ale jesli warto ...

I2S

Jesli dobrze rozumiem to omijamy kosc U1 i wchodzimy sygnalem z karty usb jarkaC przez rezystory 47R do ukladu U2. To jest kuszaca opcja i pewnie wniesie najwiecej. Tak chcialem wlasnie wykonac podlaczenie karty w obudowie daca, wtedy moznaby ja jeszcze zasilic z shunta v8.0. Pytanie jak wyciagnac te 4 sygnaly z karty jarkaC? 

Właśnie wczoraj i dziś cały dzień przerabiam co daje pierwszy stopień zasilania dla stabów V3.1 i V2.1 i przy takich kostkach jak DF1704 czy SRC4192 różnica to spora poprawa lokalizacji i ogólnie wszystkiego co na scenie.

Myślę że warto spróbować,jeżeli Shunt od Muzga nie sprawdzi się w jednym miejscu to wypróbujesz go w innym(np. jako zasilacz do USB).Dlatego proponuję kupić taki z zakresem 5-9V i 200/400mA jest stosunkowo najbardziej uniwersalny. 

I2S

Trzeba wylutować rezystory R8,9,10,11.

Oczyścić pady i do tych padów dolutować podwójną listwę szpilek goldpin.

(czyli łącznie 8 szpilek ,2x4sztuki) wtedy zawsze będzie możliwość podpięcia z powrotem odbiornika przez złączenie goldinów zworkami tak jak to robi Waldi w np. dac na 4xPCM1704 .

I USB też łatwo będzie wpinać w te goldpin:)

Acccuphase 

Kusisz mnie :) a ja lubie grzebanie wiec sprobuje shunta. 

Napisz prosze czy masz karte jarkaC? Jesli tak to jak ja podlaczyles do WM ( I2S), czy ona ma takie wyprowadzenia? Czy trzeba "podciagac" gdzies z elementow?

• Pokaż nowe odpowiedzi