Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil coś dłubie

KotD

Rekomendowane odpowiedzi

Nie no ważą ponad 20kg tylko co z tego?

No o to chodzi. Jezeli sa takie duze to czemu mialby nie wazyc ponad 20kg. Moje mniejsze diory na 20cm wooferach tez wazyly 20kg. A spasowanie bylo tragiczne. Spod przedniej scianki dmuchalo powietrze, trzeba bylo to uszczelniac silikonem.

?👈

No o to chodzi. Jezeli sa takie duze to czemu mialby nie wazyc ponad 20kg. Moje mniejsze diory na 20cm wooferach tez wazyly 20kg.

No i bardzo dobrze. Ważyły tyle ile trzeba było.

A teraz proszę sobie iść do sklepu, wyszukać produkt klasy popularnej dla przysłowiowego Mr Smitha i sprawdzić ile ważą oferowane podłogówki. Okaże się, że w porywach 12 kg. O czym to świadczy? Chyba o tym, że obudowa to papier bądź cholera wie co, środek pusty a kosze głośników i magnesy to chyba tylko z nazwy przypominają właściwy produkt.

Poza tym trochę śmiesznie się chyba zrobiło.

Zaraz ktoś powie, że kolumn się nie kupuje na wagę bo to nie kartofle :) I będzie w tym też sporo racji.

W każdym razie nie mam zaufania do podłogówki jaką można niechcący łokciem trącić i przewrócić/przestawić.

A spasowanie bylo tragiczne. Spod przedniej scianki dmuchalo powietrze, trzeba bylo to uszczelniac silikonem.

Kurde bele, kupowaliście te klocki z przeceny czy co? Owszem był rozrzut jakościowy ale takich nieszczelnych bubli nie spotkałem.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Ja tam nie spotkalem sie z podlogowkami 12kg, chyba ze jakies MAudio, alo inny smiec. Minimum to te 16kg mają byle jakie podlogowki, np Heco Victa czy jakies podstawowe Magnaty.

?👈

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hmm?

btw 10kg monitorki

Ukryta Zawartość

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

fox tą "masywnością" Tonsilu rozbawiłeś mnie do łez;-) Miałeś Ty kiedyś w ogóle Tonsila w domu? Nie sądzę. Scherzo 350 to zwykła sklejka pusta w środku. Tyle że nawalili głośników - tylko po co? Mówisz ze głośniki Tonsilu są wysokiej klasy? A które dokładnie? Bo na pewno nie twetery. Zgadzam się że Tonsil należy porównywać do firm marketowych i sprzętu z najniższej półki brzmieniowej dla tzw. Kowalskiego.

Ja miałem/mam kilka modeli Tonsilu i nie zgodzę się z tym, że były tak źle wykonane. Ale mówię o wczesnych modelach z końca lat 70. i początku 80. Potem jakość poleciała znacznie. Miałem np. kolumienki do Elizabeth Hi-Fi. Cewki powietrzne, kondensatory foliowe, zwrotnica solidnie zmontowana na dodatkowej płytce, angielska tkanina na maskownicy, drewniana okleina, solidna obudowa. Jak na tę klasę sprzętu całkiem nieźle. Ale potem, gdzieś w pierwszej połowie lat 80. zaczęło się obniżanie jakości. Przykładem mogą być ZG40C z membraną bierną (chyba najlepsza konstrukcja w tamtych czasach). Do początku lat 80. stosowano zwrotnice na foliowych kondensatorach (jeden największy był w moich kolumnach elektrolityczny - importowany duński), a potem zaczęto stosować same elektrolity. W innych kolumnach było podobnie. Nawet wygłuszenie w postaci pianki zastępowano workami wypełnionymi jakimś barachłem. Nowszych konstrukcji nie znam, to się nie wypowiadam.

Ja oprócz Altusów (w dawnych czasach), miałem Excellence 1F i muszę przyznać, że wykonanie było całkiem fajne, projekt plastyczny, wygląd na piątkę. Gdyby jeszcze posiadały lepszy tweeter, to naprawdę byłyby zupełnie przyzwoitymi zestawami. Ale i tak bardzo je lubiałem.

"Tynk pożera dźwięk" 747

nadal nie mamy ceny za Pulse ( a od tego bedzie bardzo wiele zależeć...)

Więć sam postanowiłem wycenic ten produkt :

głośniki ( wg cen Tonsilu w detalu ) 250 zł

obudowa z montażem ( materiał plus kompletacja jednostkowa ) 600 zł

zwrotnice 200 zł

inne ( kolce wyciszenie ) 100 zł

czyli razem mamy koszt w przypadku 1 kpl robionego nie seryjnie 1150 zł - jeżeli się myle poprawcie

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

nadal nie mamy ceny za Pulse ...

Już mamy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ceny nie ma, nadal nie została podana przez producenta. Rzeczywista cena bedzie znana dopiero kiedy zestawy trafia do sklepu internetowego www.kupglosnik.pl

Aukcję na Alle-drogo z tymi zestawami prowadzi dwóch ludzi - Marek z Poznania i Krzysztof ze Szczecina brylujący na www.audiohobby.pl - kandydują na szamanów audiobiznesu pod nazwą "cubeaudio".

Kolumny dotrą do dystrybucji na początku stycznia. Zdjęcia są te same co na stronie firmowej www.tonsilaudio.com, tam pokazano zestaw jeszcze bez nalepki znamionowej nad terminalami.

zwrotnice 200 zł

czyli razem mamy koszt w przypadku 1 kpl robionego nie seryjnie 1150 zł - jeżeli się myle poprawcie

Zwrotnica to jeden kondensator i jedna cewka. Tonsil Ostatnio stosował kondensatory Mant i cewki więc przypuszaczam że jedna zwrotnica to koszt 30 złotych. Natomiast taka obudowa w detalu robiona jednostkowo moze być droższa. W produkcji seryjnej para może kosztować te 600-800 złotych. Wyliczenie prawidłowe. Trzeba tylko odjac od tego VAT i mamy 943 złote oraz jakieś 10-15% opustów ogółem z tytułu zamówień duzych serii. Robi się nam 800 złotych.

Do tego nalezy dodac koszty ogólnozakładowe - nieznane nam, zalezne od kosztó stałych zakładu i mogące wynosić dla rozsądnie prowadzonej firmy od 20 do 80% - ale np. 40% to już byłoby nienajlepiej na taki biznes, Ponieważ ceny pobralismy detaliczne czyli zawierajace już koszty ogólne, mozemy przyjąc że będzie to raczej w granicach 20% na całość. Do tego 25% zysku i wychodzimy dopiero na cenę hurtową netto czyli 1200 złotych. Na to przychodzi jeszcze marża detaliczna która w przypadku Tonsilu zawsze była niska - to było powodem dla którego Tonsile nigdy nie były sprzedawane przez dealerów i importerów zachodniego sprzętu. Tonsil majac własną dystrybucję mógł olac astronomiczne wymagania pośredników dochodzące nierzadko do 70-100%. Wiec załózmy narzut jak w typowym drogim detalu na poziomie 25% plus VAT i wychodzimy na 1850 złoty.

Ale kosztów rzeczywistych nie znamy, dla produkcji seryjnej jaka ma zamiar ptowadzic Tonsil AC powinny byc znacznie niższe. a bardziej skomplikowany zestaw Siesta/Fiesta kosztował od 1750 do 1600 złotych i jak rozumiem wtedy też się opłacał przy tej cenie. Zatem Nowy produkt powinien być co najwyżej w podobnej albo nizszej cenie - rasczej niższej niż 1600.

zwrotnice 200 zł

przelicz teraz wg cennika ile kosztuje złożenie rDac proszę

Tonsil w audiowoodo nie ma szans, dlatego że nazywa się Tonsil. Co znaczy że ceny musi kalkulować w przedziale konkurencyjnym z najdroższą masówką i najtańszym audiofilizmem. Musi na ich tle wypadać korzystnie żeby przyciągnąć klientów. PULSE jest pierwszym projektem z serii wyprodukowanej przez Tonsil AC. Jak sie spalą na starcie to bedą mieli problem z wprowadzaniem kolejnych.

• Redaktorzy

Wyglądają jakby autorzy mieli na myśli cenę około 2000 pln. Do 2200.

A, nie widziałem tej z Allegro. Trochę przesadzili, nawet te okleiny są z drugiej jakości materiału.

Wyglądają jakby autorzy mieli na myśli cenę około 2000 pln. Do 2200.

A, nie widziałem tej z Allegro. Trochę przesadzili, nawet te okleiny są z drugiej jakości materiału.

Ze zdjęć zestawów raczej nie uda się wnioskować na temat jakości oklein, zwłaszcza że zdjęcia były zamieszczane dla wersji przedprodukcyjnej i nie sa najwyższych lotów.

Nie wiem skąd są wzory oklein. Być może ta ilustracja jest inicjatywą własną cwaniaków, którzy liczą że opchną zestawy przez Allegro zanim trafią do dystrybucji z ceną producenta.

Próbując ustalić cenę trzeba brać pod uwagę postrzeganie marki Tonsil w Polsce i odnosić ją dopiero do postrzeganej wartości produktu. Ten zestaw wygląda lekko i skromnie w jasnej okleinie, można odnieść wrażenie że tak będzie brzmiał. I tak się będą sytuowały oczekiwania akceptowalnej ceny. Ale może sie okaże że audiofile po odsłuchach będą zachwyceni - jednak wystawiający aukcję PULSE w Allegro z taka ceną nie mogą tego wiedzieć.

znając zwyczaje handlu elektronicznego spzredający NIE MAJA NA stanie oferowanego produktu . Zgarną kase a wyśla do kupującego po rzeczywistej premierze handlowej np po nowym roku.

Kupując w cenie dystrybutorskiej oczywiście ...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Redaktorzy
Ze zdjęć zestawów raczej nie uda się wnioskować na temat jakości oklein, zwłaszcza że zdjęcia były zamieszczane dla wersji przedprodukcyjnej i nie sa najwyższych lotów.

Znalazłem tam gdzieś trzy typy oklein do wyboru, to są takie "półsztuczne" drewniane okleiny, robione częściowo z klejonego drewna.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tonsil w audiowoodo nie ma szans, dlatego że nazywa się Tonsil.

Raczej dlatego że nie ma nic uczciwie brzmiącego w ofercie. Sięgają po niego ludzie młodzi (cena) i tacy którzy mają wątłe doświadczenie odsłuchowe. Sam też byłem na etapie Tonsilu nie tylko w latach 80-tych.

Bardzo ładne te wyliczenia ceny, ale od kiedy to w audio cena zależy od rzeczywistych kosztów? ;) W przypadku Tonsila i tak będzie ona zapewne znacznie niższa, niż u konkurencji, ale nie liczyłbym raczej na 2000 zł za parę, bliżej pewnie będzie tej ceny z aukcji.

Bardzo jestem ciekawy recenzji tych kolumn. Chociaż pewnie pierwsze już powstają, na podstawie zdjęć. Skoro można ocenić okleinę i jakość wykonania, to czemu nie brzmienie ;)

ja też jestem ciekaw i kibicuję aby relacja brzmienia do ceny była wyższa niż marketingowego reklamowanego wszędzie brytyjskiego towaru :) oczywiście nic nie mam do wyspiarzy ale reklama w sumie kosztuje ;)

Focal + Naim

Brzmienie Pulse jest lekkie zwiewne "punktowe" z miękką tekstylną bym rzekł górą i punktowym szybkim basem.*

*Typowe forumowe lanie wody o czymś czego się nie słuchało :)

No nieźle, to ja proponuję od siebie:

Nie mogę się z tym zgodzić, brzmi to jak typowa budżetówka, bas jest dudniący, góra natarczywa i mało selektywna, do tego wycofana średnica. Słowem nic ciekawego, warte to jest może z 500 zł. Wrażenie psuje jeszcze słabe spasowanie obudowy i przeciętna okleina.

;)

No nieźle, to ja proponuję od siebie:

Nie mogę się z tym zgodzić, brzmi to jak typowa budżetówka, bas jest dudniący, góra natarczywa i mało selektywna, do tego wycofana średnica. Słowem nic ciekawego, warte to jest może z 500 zł. Wrażenie psuje jeszcze słabe spasowanie obudowy i przeciętna okleina.

;)

Nie chcę kłócić ale dudniący bas mógł być spowodowany złym okablowaniem w Twoim systemie!Natarczywa góra jest powodem niewygrzania głośników!

xD

Mnie niestety nie udało się odłuchać Pulsów w kolorze dąb mleczny... Zaraz po ustawieniu ich w domu, gdy zabrałem się za podpinanie okablowania okleina kolumn w dzikim i natarczywym szale pogryzła się z kolorystyką mojej meblościanki. Gdyby na ratunek nie ruszyła moja żona skutki mogłyby się okazać tragicznie. Udało jej się odciągnąć lewą kolumnę, ja ratowałem resztki z okleiny meblościanki po prawej stronie. Nie wiem kto zaczął pierwszy Tonsil czy meblościanka, ale narazie stoją odseprowane. Tonsil tymczasowo w łazience, gdyż nie wykazywał agresji w kierunku jasnokremowych kafelek i białej kolorystyki armatury i pralki. Pstanowiliśmy, że kolumny pozostaną tam, aż do przyjazdu kuriera, który zabierze je spowrotem do sprzedawcy. Zastanawiam się czy po tej całej nieszcześliwej historii ryzykować wymianę na parę kolumn w okleinie wenge, czyli zgodną tonalnie z tą, którą pokryta jest moja meblościanka, czy może lepiej dać sobie spokój z ryzykownym Tonsilem. Narazie zająłem się szpachlowaniem wyryw w poszkodowanych meblach i wysłuchiwaniem w między czasie uwag od mojej żony o bezsensowym i ryzykownym zakupie sprzętu z internetu. Nie było audiofilskich uniesień, eksperymetowania z ustawieniami i akustyką pozostał strach i brak zaufania do produktów firmy Tonsil. NIE POLECAM!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.