Skocz do zawartości
IGNORED

Proporcje kosztów w systemie

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy wiemy, że mówi się - głosniki powinny być najlepsze, prawda najdroższe z całego systemu, potem zapewne wzmacniacz, na trzecim miejscu odtwarzacz być może (kable tym razem sobie darujmy w rozważaniach). Ale jakie proporcje? Tego chyba nikt nie wie - ile razy mogą być głośniki droższe od wzmacniacza by spełniony był ten audiofilski sens pierwszego zdania?

https://www.audiostereo.pl/topic/75828-proporcje-koszt%C3%B3w-w-systemie/

Według mnie ustalanie jakichkolwiek proporcji, nawet w przybliżeniu, mija się z sensem.

Wszystko zależy od upodobań, budżetu i oczekiwań. Może okazać się, że np. konkretny wzmacniacz, droższy od kolumn, jest w stanie wydobyć z systemu dźwięk, który nas satysfakcjonuje. To samo dotyczy wszystkich elementów, także okablowania. Nie zostaje inna droga, jak doświadczenie - a recenzje w gazetach, opinie przyjaciół czy forumowe to jedynie winny być wskazówki, nigdy wyrocznia.

Dokładnie tak.

Inaczej będą się rozkładac proporcje dla budżetu 5.000, inaczej dla 10.000, jeszcze inaczej dla 50.000 a zupełnie inaczej dla 100.000 itd.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Kochani, zatem wolno sądzić że zakup głośników za 20K do wzmacniacza 5K może być sukcesem

Jeszcze raz powiem ważna konfiguracja.

U mnie jest np.tak,że kable i zasilanie są 10-razy droższe od wzmaka,natomiast cd stanowi 50% wartości kabli,a kolumy to 20% wartości cd......

........i można śmiało stwierdzić,że to jest h-end.

W sprawach h-endowego brzmienia nie ma reguły-jest natomiast otwarta sprawa doboru poszczególnych elementow-tu trzeba mieć trochę praktyki,wiedzy,

szczęścia i wyczucia.

Jeszcze raz powiem ważna konfiguracja.

U mnie jest np.tak,że kable i zasilanie są 10-razy droższe od wzmaka,natomiast cd stanowi 50% wartości kabli,a kolumy to 20% wartości cd......

........i można śmiało stwierdzić,że to jest h-end.

W sprawach h-endowego brzmienia nie ma reguły-jest natomiast otwarta sprawa doboru poszczególnych elementow-tu trzeba mieć trochę praktyki,wiedzy,

szczęścia i wyczucia.

To mi przypomina by najwiecej wydac na akustykę pokoju odsłuchowego

Akustyka: bezcenna… (ile kto może i ile warto…)

Zespoły głośnikowe: 60%

Wzmacniacz: 20%

Źródło: 20%

A tak mi się dziś napisało, jutro może wyszłoby inaczej,…

1! Spójrz na przetworniki: na basie przynajmniej 10 cali, trzy drogi, zamknięta.

Niespełnienie tego warunku to żaden hi-end.

Spełnienie nie gwarantuje jeszcze szczęścia.

Wzmacniacz, dowolny dobry. Wielu uważa, że wszystkie brzmią tak samo ;).

Źródło, jakiś dobry CD, DVD, BD, coś do plików,…

Jak bez DAC`a to jeszcze DAC. Transmisja asynchroniczna i jak to mówią „bit perfect”.

Jakiś patefon, jakiś deck… Wszak muzyka może nam się przytrafić na różnych nośnikach…

Cena całości: od kilku tysięcy zł za całość (z drugiej ręki), po kilkaset tysiecy…

Kable?

Jak ktoś nie spełni warunku 1! to kablami może jedynie pieścić swoje ego…

Nigdy nie zapomnę jak z Kolegą miąchaliśmy kilkoma zacnymi zespołami głośnikowymi (różnice były aż nadto słyszalne) podłączając je jakąś przypadkową plecionką 0,75mm2.

Grały świetnie, a jeden ze słuchaczy nie ogarniał i tylko pytał o kable. Na podłodze leżało ich kilka, ale kto by tam przejmował się i je kolejno podkręcał (widełki).

Nasz „drut” był po prostu luźno wtykany w gniazda ;).

Myślę, że kolegę audiofila wyleczyliśmy z kompleksów. Do dziś widzę jego rozbiegane oczka. Nie sadzę, że słuchał (słyszał) wówczas muzyki…

Swoja drogą za kable (grające, nie jakiś no name z kosza w markecie za 10zł) do systemu (IC, głośnikowe) wyjdzie spoko z kilkaset zł. No i przy używanym sprzęcie może to stanowić jakiś zauważalny procent.

To mi przypomina by najwiecej wydac na akustykę pokoju odsłuchowego

Chyba masz sedno....

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

• Użytkownicy+

Konfiguracja jest najważniejsza, SA dobrze mówi. Przykład : są bardzo trudne do napędzenia kolumny (np. niektóre ESA) i trzeba elektrowni żeby je obudzić, a to kosztuje(Krell itp). Dla odmiany, wysokoskuteczne Tannoye Lutka, zagrają z tanim wzmacniaczem ;)

Proporcje kosztow w systemie - jedna z legend audio o prostym, dobrym przepisie na rownomierny, planowany upgrade systemu, zapewniajacy najlepsze efekty dzwiekowe. Niestety to tylko legenda jak uczy doswiadczenie.

Kolumny 70%

Wzmacniacz + CD 29,9%

Okablowanie 0,1%

Ale to chyba w bardzo drogich zestawach (kilkadziesiąt-ponad sto tys. zł). Bo 0,1% z zestawu o wartości 10000zł to dopiero zaledwie 10zł. Za 10zł nie kupimy zestawu przyzwoicie zbudowanych interkonektów. Sam kabel głośnikowy miedziany 2,5mm kw. kosztuje 2,5zł/mb

U mnie:

kable zasilające - 30%

kable glosnikowe - 18%

IC - 7%

Kolumny - 28%

Wzmak - 7%

CD - 10%

i wcale nie uwazam, zeby byly to zle proporcje ;)

Nie wiem, czy złe, ale oryginalne, bo wydałeś 2 x więcej na kable niż na kolumny, ok. 8 razy więcej niż na wzmaka i 5 razy więcej niż na źródło. Jak dla mnie to jednak zaburzenie proporcji.

Powrót po dłuższej przerwie...

45% - CD

20% - wzmocnienie

20$ - głośniki

15% - okablowanie

CD - straci % jak będzie gramofon.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Mi wychodzi tak:

Kolumny: 33%

Amplifikacja: 60%

Źródło CD: 6% (po okazyjnej cenie) + gramofon, tuner, kaseciak gratis (podarunek).

Zwrotnica aktywna - nie wiem do jakiej części toru przyporządkować? - jeśli do kolumn, to ich udział procentowy w całości wzrośnie.

Nie wliczam tu kosztów na adaptację akustyczną pokoju, bo zmieniłoby to znacząco proporcje. Pod 'adaptacją akustyczną' mam na myśli wkład włożony w wyremontowanie pokoju muzycznego (trudno mi rozdzielić iel to tylko dekoracja pokoju, a ile adaptacja akustyki, bo remont był robiony z myśla o połączeniu obu funkcji).

Problem w tym, że proporcje zmieniają się w zależności od tego czy zestaw jest nowy, czy używany. W przypadku uzywanych mozna znaleźć okazje i wyrwać coś nieprzeciętnie tanio. Dlatego przy uzywanym sprzęcie należałoby raczej liczyć proporcje biorąc za pkt wyjścia ceny nominalne nowych sprzętów.

U mnie jest tak:

wzmak=33%

kolumny=33%

cd/dac=20%

kable/zasilanie=14%

Jednak w wysokiej klasy sprzecie powinno byc : wzmak=kolumny=cd/dac oraz kable/zasilanie minimum 15% wydanych pieniedzy na pierwsze trzy elementy

ps.rozmawialem z rezyserem dzwieku wczoraj i z ciekawosci zapytalem o proporcje kosztow w systemie, wiec jego zdanie bylo ciekawe, czyli na pierwszym miejscu wzmak=50% i wiecej, drugie miejsce i zarazem ostatnie to kolumny=nawet polowa sumy wzmaka, reszta jak to ujal malo wazna, ale ostatnie zdanie najwazniejsze- wszystkie urzadzenia przesylajace jakies fale typu komorki etc w pokoju odsluchowym/mieszkaniu absolutnie wylaczone(wprowadzaja bardzo duze znieksztalcenia)

i jeszcze jedno wazne zdanie(jego)- im lepsze kable(lacznie z zasilajacymi) tym wieksze prawdopodobienstwo zaklocen z innych sieci(glownie bezprzewodowych- komorkowych etc)

I co wy na to?

Pozdro

rs

ps.rozmawialem z rezyserem dzwieku wczoraj i z ciekawosci zapytalem o proporcje kosztow w systemie, wiec jego zdanie bylo ciekawe, czyli na pierwszym miejscu wzmak=50% i wiecej, drugie miejsce i zarazem ostatnie to kolumny=nawet polowa sumy wzmaka, reszta jak to ujal malo wazna, ale ostatnie zdanie najwazniejsze- wszystkie urzadzenia przesylajace jakies fale typu komorki etc w pokoju odsluchowym/mieszkaniu absolutnie wylaczone(wprowadzaja bardzo duze znieksztalcenia)

i jeszcze jedno wazne zdanie(jego)- im lepsze kable(lacznie z zasilajacymi) tym wieksze prawdopodobienstwo zaklocen z innych sieci(glownie bezprzewodowych- komorkowych etc)

I co wy na to?

Pozdro

rs

Noo, to proporcje jak u mnie ;-)

Co do lepszych kabli, to lepsze obejmuje chyba także odpowiednie ich ekranowanie, więc wydaje mi się, że prawdopodobieństwo zakłóceń maleje.

Nie wiem, czy złe, ale oryginalne, bo wydałeś 2 x więcej na kable niż na kolumny, ok. 8 razy więcej niż na wzmaka i 5 razy więcej niż na źródło. Jak dla mnie to jednak zaburzenie proporcji.

źródło robiłem sam. W sklepie zapłąciłbym za tą jakosc dużo więcej.

zreszta.. to nie ceny grają. Ludzie mają różne podejscia, ja uważam ze zasilanie i dobre kable potrafią zdziałać cuda, często więcej niż wymiana dużego klocka.

Panowie powiem jeszcze jedno zdanie-proporcje nie ważne,bo system ma grać pięknie.

Mogę podac inne proporcje tez bedzie super-bo na to nie ma reguły.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.