Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  143 członków

PMC Klub Kolumn
IGNORED

Klub miłośników kolumn PMC

Gość Wireless

Rekomendowane odpowiedzi

Widzicie podobieństwo? Cena od Chińczyka w zamówieniu hurtowym pewnie jeszcze niższa. A potem cena już audiofilska... od PMC. Czemu producenci audio mają nas za... ?

IMG-20250116-WA0000.jpg

IMG-20250116-WA0001.jpg

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

11 godzin temu, Adam 38 napisał:

Widzicie podobieństwo? Cena od Chińczyka w zamówieniu hurtowym pewnie jeszcze niższa. A potem cena już audiofilska... od PMC. Czemu producenci audio mają nas za... ?

IMG-20250116-WA0000.jpg

IMG-20250116-WA0001.jpg

Kolega odkrył prawidłowość, która funkcjonuje od co najmniej 20 lat. Podpowiem, że Chiny to fabryka świata i oprócz rzeźby czy obrazu namalowanego przez artystę wszystko inne jest tam produkowane. To jedno mamy z głowy.

A teraz dla czego to tyle kosztuje ? Kosztuje to tyle bo jest firmowane przez markę, która ugruntowała sobie pozycję rynkową i drogo sprzedaje swój produkt. Pomijam fakt czy komuś się ten produkt podoba czy nie, ale za PMC trzeba słono zapłacić.  Oczywiście identyczne praktyki dotyczą 99% procentów mniej lub bardziej drogich/znanych marek czy to w świecie audio czy w każdej innej branży. Dla przykładu podam coraz szerzej znaną historie z rynku tzw. zielonej energii gdzie tanie pompy basenowe kupowane u chińczyka są przerabiane na pompy ciepła i sprzedawane jako drogi, ekologiczny i poszukiwany wyrób montowany do ogrzewania domów w dobie zielonego szaleństwa.  

17 minut temu, dlmtb napisał:

Kolega odkrył prawidłowość

Nie każdy znany producent stosuje taką „prawidłowość” więc żaden to argument, że jest to norma i powinniśmy się z tego cieszyć/akceptować.

Im więcej osób odkryje to zdzierstwo tym więcej zagłosuje swoim portfelem na nie i następnym razem PMC zastanowi się dwa razy czy warto tak koszmarnie doić audiofilów zaślepionych ultra wysokim narzutem za najtańsze chińskie podzespoły. 

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

6 minut temu, meloV8 napisał:

No ale co ? Źle to gra ? Są konstrukcje z głośnikami po pare tysi i efekt marny. 😟

1 minutę temu, dlmtb napisał:

No ale co ? Źle to gra ? Są konstrukcje z głośnikami po pare tysi i efekt marny. 😟

Nie napisałem ani jednego słowa o jakości dźwięku, który jest przecież całkowicie subiektywny. Jedynie pomiary można traktować obiektywnie, bo wskazują, co jest technicznie lepsze lub gorsze. Niestety w pomiarach wiele konstrukcji PMC wypada słabo, a nawet bardzo słabo, a mimo to znajdują swoich odbiorców. 

Pokazałem przykłady, że komponenty to mały procent ceny finalnej.

3 minuty temu, meloV8 napisał:

Pokazałem przykłady, że komponenty to mały procent ceny finalnej.

No właśnie w tej branży liczy się to co słychać a nie co ile kosztuje. Jeżeli ktoś potrafi zaaplikować tani głośnik do kolumn które grają lepiej niż (to oczywiście sprawa subiektywna) inne tańsze, ale za to z lepszymi/droższymi przetwornikami to chyba wybór jest oczywisty.  Gdyby to nie działało nikt by nie dał za PMC pięciu złotych. Jak widać firma ma się dobrze a każda nowa odsłona dowolnych kolumn z dowolnej linii jest zawsze droższa od poprzedniej i zdaje się, że bez problemu znajduje nabywców. 

7 minut temu, dlmtb napisał:

No właśnie w tej branży liczy się to co słychać a nie co ile kosztuje. Jeżeli ktoś potrafi zaaplikować tani głośnik do kolumn które grają lepiej niż (to oczywiście sprawa subiektywna) inne tańsze, ale za to z lepszymi/droższymi przetwornikami to chyba wybór jest oczywisty.  Gdyby to nie działało nikt by nie dał za PMC pięciu złotych. Jak widać firma ma się dobrze a każda nowa odsłona dowolnych kolumn z dowolnej linii jest zawsze droższa od poprzedniej i zdaje się, że bez problemu znajduje nabywców. 

Niby tak, ale mając świadomość tego, o ile lepszy dźwięk można  uzyskać stosując lepszy tweeter, to jednak trochę budzi niesmak, jak patrzysz na cenę kolumn w okolicy 200 tysiecy.

Szczególnie domowe wersje PMC mają ogromne zniekształcenia pasma przenoszenia i to jest po prostu fakt. Jeśli ktoś lubi taki dźwięk, to ok, ale jest to dźwięk daleki od ogólnie pojętego ideału, tego co zostało zapisane na źródle dźwięku. Pamiętaj, że to głośniki, jako ostatni element toru audio wprowadza największe zniekształcenia i to głośniki mają największy wpływ na to, co słyszysz.

3 godziny temu, meloV8 napisał:

zczególnie domowe wersje PMC mają ogromne zniekształcenia pasma przenoszenia i to jest po prostu fakt. Jeśli ktoś lubi taki dźwięk, to ok, ale jest to dźwięk daleki od ogólnie pojętego ideału, tego co zostało zapisane na źródle dźwięku. Pamiętaj, że to głośniki, jako ostatni element toru audio wprowadza największe zniekształcenia i to głośniki mają największy wpływ na to, co słyszysz.

Zniekształcenia.... ? Na szczęście dla PMC wielu klientom taki sposób prezentacji muzyki odpowiada. Zapewne ci co wybierają tę markę nie byli zainteresowani tym co inni traktują jako wzorzec dźwięku. No cóż ja też do takich zadowolonych klientów PMC należę i to już od ponad 10 lat. Co do wzorca dźwięku zapisanego na źródle, to dla mnie np. KEF i jego sposób prezentacji absolutnie mi nie leży a być może na wykresach ich kolumny wypadają świetnie i nie zniekształcają pasma przenoszenia. 

Edytowane przez dlmtb

12 minut temu, dlmtb napisał:

Zniekształcenia.... ?

Tak. Pierwszy przyklad z brzegu https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/pmc-twenty-21-bookshelf-speaker-review.14442/

Niektóre ich produkty są po prostu fatalnie zaprojektowane, ale jak widać, nie przeszkadza to pewnej grupie osób, aby mimo wszystko sięgać po takie głośniki.

Osobiście mam wielki sentyment do tej marki, ale nie będę się rozwodził, dlaczego tak jest.

Wracając na chwile do tweetera Vify, który stosują do dzisiaj, to warto wspomnieć, skąd taka koncepcja może się wywodzić. Otóż niegdys PMC stosowało ten sam tweeter we wszystkich modelach danej grupy, np pasywnych monitorach studyjnych. Klient, który nie miał kasy na lepszy produkt, mógł kupić najtańsze i najmniejsze monitory PMC DB1 czy lekko większe TB2, które posiadały dokładnie taki sam tweeter jak topowe MB2 czy nawet BB5. Jest w tym sporo sensu, ponieważ w ten sposób da się utrzymać pewien sznyt brzmienia całej rodziny głośników, szczególnie w zastosowaniu studyjnym. Z drugiej strony, przy najtańszych modelach nie ma miejsca na sięgnięcie po droższe i lepsze tweetery. Coś za coś.

Panowie , przyszły do mnie PMC db 1 gold . Kolumny są nowiutkie i ja je pierwszy wyjąłem z pudełka. Po zdjęciu maskownic zauważyłem tak jakby zawieszenia gumowe były ubrudzone jakimś talkiem. Co to może być ?

IMG_1828.thumb.JPG.005be7c51f8343fcf97cec8b1a4cc7df.JPG

17 minut temu, meloV8 napisał:

Nic poważnego. Często spotykany nalot na gumowych zawieszeniach, szczególnie na głośnikach produkowanych przez Vife i Scan Speaka.

Dostałem oficjalną odpowiedź z serwisu :

"Resor wykonany jest z masy kauczukowej i pojawienie się białego osadu jest naturalnym zjawiskiem, nie ma to wpływu na jakość i trwałość zastosowanego materiału. Tym bardziej na walory odsłuchowe."

Sprzedałem ostatnio swoje pmc i ostatnie i raczej nie wrócę do firmy za te ich chore ceny i jakoś dźwięku w cale nie jest powalająca i jakość podzespołów. Wiele firm robi nas w druta. Produkt jest produkowany w Chinach np. firmy kablarskie kupują kable od chińczyka za grosze a takowy kabel głośnikowy składają u siebie w firmie jakimś baraku dajmy na to mert kabla który mają od chińczyka kosztuje 1 zł a wsadzą go w swój oplot ze swoim logiem niby producenta i za taki kabel już wołają 100 zł lub więcej za metr. I później recenzja jaki to on jest zajebisty. Czy ktoś widział nowa serię głośników pmc Prophecy zastępuje serie twenty.

Edytowane przez shiver07
21 minut temu, shiver07 napisał:

. Produkt jest produkowany w Chinach np. firmy kablarskie kupują kable od chińczyka za grosze a takowy kabel głośnikowy składają u siebie w firmie jakimś baraku dajmy na to mert kabla który mają od chińczyka kosztuje 1 zł a wsadzą go w swój oplot ze swoim logiem niby producenta i za taki kabel już wołają 100 zł lub więcej za metr. I później recenzja jaki to on jest zajebisty. 

Dlatego lubię szwedzką firmę Supra. Ceny nie wygórowane i są to uniwersalne kable sprawdzające się w większości systemach. Trwałość ocynowanej miedzi jest chyba wieczna. Druciki nie kruszą się i kable świetnie się układają .

Edytowane przez Luk77
Godzinę temu, Luk77 napisał:

Dlatego lubię szwedzką firmę Supra. Ceny nie wygórowane i są to uniwersalne kable sprawdzające się w większości systemach. Trwałość ocynowanej miedzi jest chyba wieczna. Druciki nie kruszą się i kable świetnie się układają .

Sam u siebie po wymieniałem okablowanie na supre i jestem mega zadowolony. Mają rozsądne ceny dobrze wycenione swoje produkty warte swojej ceny. I juz nie szukam żadnego badziewia za $$$. 

Edytowane przez shiver07

Miałem na testach głośnikowe Tellurium black ii i ultra blue ii . To przyzwoite  kable nie powiem ale zostałem przy Supra PLY Wide.

Edytowane przez Luk77
2 godziny temu, Luk77 napisał:

Miałem na testach głośnikowe Tellurium black ii i ultra blue ii . To przyzwoite  kable nie powiem ale zostałem przy Supra PLY Wide.

Też miałem u siebie w posiadaniu tellurium Black II,silver i powiem nic specjalnego. Miałem różne kable przewody głośnikowe. Żaden nie został wszystkie sprzedałem. Supra ply 3.4 u mnie zostaje bardzo wygodny dobrze zrobiony kabel fajne zakończenia można sobie wkręcić widełki lub banany co komu odpowiada. Nie problemu z ułożeniem kabla na co zwracam szczególną uwagę. 

• 2 miesiące później...
W dniu 17.01.2025 o 10:16, meloV8 napisał:

Niestety w pomiarach wiele konstrukcji PMC wypada słabo, a nawet bardzo słabo

No to już rozumiem mój sentyment do PMC. 🙂 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

5 godzin temu, il Dottore napisał:

No to już rozumiem mój sentyment do PMC. 🙂 

Sentyment broni, sentyment radzi, sentyment nigdy Cie nie zdradzi i wszystko Ci wybaczy. Zmieści się w nim PMC jak i Tonsil Altus. 

https://audio.com.pl/files/btu/3344-PMC ACTIVE TWENTY5 21i.pdf

24 minuty temu, meloV8 napisał:

wszystko Ci wybaczy

To ma GRAĆ a nie się mierzyć. Przecież ci goście dostarczają głośniki do Abbey Road Studios i do domu Briana Maya. 🙂 

Więc pomiary są takie jak moc w samochodach Rolls Royce - WYSTARCZAJĄCE. 😄 

Moje PMC grają, nigdy ich nie mierzyłem. Nie jestem jakiś mierniczy, żeby mierzyć. 

A raczej - grały... Teraz mają urlop, ale może we wtorek znów je sobie podłączę? Zrobimy sobie porównanie: papier vs polipropylen. A raczej: Radial! 😄 

https://rumble.com/v5hyq31-accoustic-blues-sample.html

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

49 minut temu, il Dottore napisał:
Godzinę temu, meloV8 napisał:

wszystko Ci wybaczy

To ma GRAĆ a nie się mierzyć. Przecież ci goście dostarczają głośniki do Abbey Road Studios i do domu Briana Maya. 🙂

To nie jest żaden argument. Różni ludzie i różnie studia mają różne głośniki. 

50 minut temu, il Dottore napisał:

Więc pomiary są takie jak moc w samochodach Rolls Royce - WYSTARCZAJĄCE. 😄 

To również nietrafiony argument.

51 minut temu, il Dottore napisał:

Moje PMC grają, nigdy ich nie mierzyłem. Nie jestem jakiś mierniczy, żeby mierzyć.

Nie musisz ich mierzyć, bo inni zrobili to za Ciebie, a skoro lubisz brzmienie o dużych zniekształceniach, to co mi do tego?

Są tacy, dla których brzmienie przedwojennych płyt szlakowych jest niepowtarzalne i sentymentalne, co nie zmienia faktu, że taki dźwięk jest obarczony ogromnymi zniekształceniami.

6 godzin temu, meloV8 napisał:

lubisz brzmienie o dużych zniekształceniach

UWIELBIAM! Im większe zniekształcenia, tym bardziej trafia w mój gust! Widać inżynierowie dźwięku z Abbey Road, Skywalker Studios i z innych prestiżowych miejsc też lubią zniekształcenia.

Pociesza mnie, że nie jestem sam.

48 minut temu, il Dottore napisał:

UWIELBIAM! Im większe zniekształcenia, tym bardziej trafia w mój gust! Widać inżynierowie dźwięku z Abbey Road, Skywalker Studios i z innych prestiżowych miejsc też lubią zniekształcenia.

Pociesza mnie, że nie jestem sam.

Zawsze mnie zastanawiało, o ile lepsze byłyby nagrania, miksy i masteringi zrobione na PMC jeśli zamiast nich, dostępne by były znacznie lepsze systemy głośnikowe, a takich było i jest całkiem sporo... 

Pociesza mnie, że w tych rozmyślaniach nie jestem sam.

Godzinę temu, meloV8 napisał:

Zawsze mnie zastanawiało,

Zawsze mnie zastanawiało, czy gdyby ciocia miała wąsy to by była wujkiem? 🙂

13 minut temu, il Dottore napisał:

Zawsze mnie zastanawiało, czy gdyby ciocia miała wąsy to by była wujkiem? 🙂

Oglądając takie wyniki pomiarów narzędzia studyjnego wcale nie jest mi do śmiechu. To jest dramat, ale przecież tych zniekształcen pasma nie słychać, prawda? 

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/pmc-result6-monitor-review.60937/

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.