Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 8000zł.

jara356

Rekomendowane odpowiedzi

Po paru latach przyszedł w końcu czas na zmiany.

W tej chwili gra u mnie zestaw Cd Krell KAV250 + wzmak Yba Integre + ProAc Studio 125. Pokój to około 25m2, muzyka to najczęściej rock progresywny, ale lubie też Dianę Krall, U2, Midnight Oil, ELO, Seal itp..... Mój zestaw generalnie mi odpowiada, ale mogę w tej chwili zainwestować więc postanowiłem wymienić kolumny. Studio nie są takie najgorsze, ale brakuje mi czasem lepszej rozdzielczości basu (którego o dziwo nie jest tak mało) i bardziej analitycznego grania średnicy. Zastanawiam się nad używkami, np ProAcami Response 2.5 lub Audio Physis Avanti, których słuchałem parę lat temu i pasował mi ich dźwięk. Mieszkam na wsi i wszędzie ode mnie daleko, więc trudno o odsłuch parunastu kolumn - chcę więc maksymalnie zawęzić wybór do 2-3 typów i odsłuchać je z Ybą (notabene jak za te w miarę niewielkie pieniadze gra rewelacyjnie). Dzieki za sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/76100-kolumny-do-8000z%C5%82/

Polecam posłuchać Monitor Audio GS20

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Po paru latach przyszedł w końcu czas na zmiany.

W tej chwili gra u mnie zestaw Cd Krell KAV250 + wzmak Yba Integre + ProAc Studio 125. Pokój to około 25m2, muzyka to najczęściej rock progresywny, ale lubie też Dianę Krall, U2, Midnight Oil, ELO, Seal itp..... Mój zestaw generalnie mi odpowiada, ale mogę w tej chwili zainwestować więc postanowiłem wymienić kolumny. Studio nie są takie najgorsze, ale brakuje mi czasem lepszej rozdzielczości basu (którego o dziwo nie jest tak mało) i bardziej analitycznego grania średnicy. Zastanawiam się nad używkami, np ProAcami Response 2.5 lub Audio Physis Avanti, których słuchałem parę lat temu i pasował mi ich dźwięk. Mieszkam na wsi i wszędzie ode mnie daleko, więc trudno o odsłuch parunastu kolumn - chcę więc maksymalnie zawęzić wybór do 2-3 typów i odsłuchać je z Ybą (notabene jak za te w miarę niewielkie pieniadze gra rewelacyjnie). Dzieki za sugestie.

Polecam polską manufakturę Sound & Line i Labyrynthos z uwzględnieniem tej pierwszej. Jedna i druga organizuje odsłuchy lecz u siebie:(

Słuchałem . Polecam.

pozdr

jara 356

Kup sobie stare znakomite Dali Grand.......i zmień wzmak-taka serdeczna rada,pojawi się bas wszelakiej maści i nie masz go także-bo znam ta integrę.pozdr.

A jak już zmienisz wzmaka to Dali ale Helicon 300mk2. Z lampeczką lub lampowym brzmieniem spodoba się każdemu. Jeśli chodzi o Monitor Audio GS20 to lepiej kupić RS - tańsze a różnicy nie zauważysz :)

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

AP Avanti to chyba trochę inny dźwięk niż AP Tempo VI, bliżej im do Virgo niż do tempo, chociażby ze wzgledu na bass reflex, który dmucha w dół, miałem ostatnio okazję słuchać i Virgo i Tempo i przy muzyce typu rock progresywny tempo wygrywają, ale to jest moja opinia :)

Jako użytkownik AP Avanti mogę śmiało polecić je do twojego metrażu pod warunkiem, że masz trochę miejsca żeby je wysunąć do środka pokoju. Zaczynaja grać jak maja sporo miejsca i "widzą się wzajemnie". Problem może być przy repertuarze - świetnie nadają się do Diany i Seal-a lecz moim zdaniem raczej nie do rocka progresywnego. Nie chce nikogo obrażać ale nie przemawiają do mnie kolumny Monitor Audio (kosze go głośników z kompozytów plastikowych i trochę lepszy paździerz na obudowy). Sprostuje od razu że miałem doczynienia tylko z jedną konstrukcją MA.

Widać kolego, że nie miałeś GS20 i nawet ich nie widziałeś na żywo, gdyż kosze nie są wykonane z plastików, obudowy wykonane naprawdę solidnie. Z resztą jeżeli Ci się nie podoba srebrny kolor to przecież są maskownice, które otrzymujesz również przy zakupie. Mikel co do różnicy to zależy na jakim sprzęcie słuchałeś i w jakim pomieszczeniu. Ja jednak troszkę czasu spędziłem nad wyborem kolumn i uwierz mi przed wydaniem tylu pieniążków człowiek zastanowi się kilka razy czy warto wydać tyle kasy, ale oczywiście nie zmuszam do zakupu MA. Jednym się spodobają drugim nie. Mi bardzo przypadły do gustu i jak będę zmieniał to na Monitor Audio PL200. Traiugle Quartet również ładnie grają. Bardzo czysto lecz niestety mają bardzo dla mnie ważną cechę. W Quartetach nie było basu. Kompletnie jakby zapomnieli o tym paśmie. Bardzo ciekawie grają Esa Triton może warto spróbować większych braci? AP Tempo VI to chyba inna półka cenowa.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

A jak z ProAcami 2.5 (ewentualnie 1.5 lub D15)? Co do Vienny, to słuchałem Mozatr i jakoś do mnie nie przemawiały - brakowało mi wysokich tonów...

Co do odsuniecia od sciany powyżej 30-40cm, to mogą być problemy.

I pytanie nr. 2 - gdzie mogę wymienić laser w Krellu - zaczyna chyba padać, bo nie widzi paru płyt, które jakiś czas temu odtwarzał?

Widać kolego, że nie miałeś GS20 i nawet ich nie widziałeś na żywo, gdyż kosze nie są wykonane z plastików, obudowy wykonane naprawdę solidnie...

Nie chcą zaczynać pyskówek w wątku, zaznaczyłem, że miałem doczynienia tylko z niższą półką MA. Gold Signature mają rzeczywiście kosze odlewane.

Sam posluchaj, do mnie np tak chwalone MA, wogole nie przemawiaja, rx8 ma kolega, jak dla mnie nie maja niczego intetesujacego w brzmieniu, seria gs tylko odrobine lepsza a o wiele drozsza. Ap lubie;) Z nowych to chyba najlepiek cos z polski na scanspeakah. A w uzywkach to juz wybor olbrzymi. Dali helion 300 ladnie brzmia ale di rocka progresywnego sie nie nadaja zbytnio, za slaby bas no i wogole do takiego pomieszczenia sa zwyczajnie za male.

Sam posluchaj, do mnie np tak chwalone MA, wogole nie przemawiaja, rx8 ma kolega, jak dla mnie nie maja niczego intetesujacego w brzmieniu, seria gs tylko odrobine lepsza a o wiele drozsza. Ap lubie;) Z nowych to chyba najlepiek cos z polski na scanspeakah. A w uzywkach to juz wybor olbrzymi. Dali helion 300 ladnie brzmia ale di rocka progresywnego sie nie nadaja zbytnio, za slaby bas no i wogole do takiego pomieszczenia sa zwyczajnie za male.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Potwierdzam

mialem MA GS20 nigdy nikomu bym nie polecil do progresywnego rocka, slaby wyzszy bas, ogolnie bardziej miekki niz punktowy, i gora jakby za ostra i jazgotliwa za malo czysta, a w rocku przy wiekszosci srednio zrealizowanch plytach da po uszach

a może coś z chario? używki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Witam

Co do ma zgadzam sie nie mozna sluchac Kazdej plyty rockowej moze pojechac po uszach. Ale jesli mialbym wydac 8k to napewno nie gs20 sa nie warte tej ceny, dla mnie warto pośuchac AP tempo naprawde swietne glosniki dzwiek byl wysokiej klasy nawet w pro. Rock

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Sonus Faber!

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.