Skocz do zawartości
IGNORED

Rock progresywny i pochodne - dobre płyty.

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, soundchaser napisał:

Wydaje mi się, że już kiedyś o tym pisałem...w samochodzie po drodze na ten koncert słuchaliśmy płyt "promo", które dostał kolega od wytwórni InsideOut Music. Wśród nich była płyta nieznanego mi jeszcze wtedy zespołu - Spock's Beard - V. Jak się później okazało, to był ich najlepszy album dla mnie.

No to ja też mniej więcej wtedy poznałem spoks.  Bodaj u Kosinskiego w audycji uslyszalem ten band.

Ja wtedy studiowałem w Toruniu więc w ,,hali" Astoria lub w ,,kuzni" zdarzyło mi się kilka razy być 😀

Wspomnienia,  wspomnienia....

Na fali rozmow o prog rocku słucham dziś tego przełomowego i dla zespołu Opeth i dla całego gatunku ( gatunków) albumu. To już prawie 22 lata ...  jak ten czas leci...

Hehe , to też puścił Kosiński w nocnej audycji a ja nagrałem na ,,kaseciaka". I to pierwsze wrażenie i pytanie- ,,mają dwóch wokalistów " ? 🤣🤣

Dokładnie w tej samej audycji puścił pierwszy raz,, this is xxI century" zespołu marillion!  Tyle zajebistego,  przełomowego grania w jednej audycji!!! Czułem się cały poharatany ! Dodatkowo poinformował w tamtej audycji , że marillion wraca z koncertami pierwszy raz po 6 latach!

Gdzie pojechałem na ten koncert ? Oczywiscue Bydgoszcz , Hala Astoria 🤣🤣🤣

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20230205_100854_copy_1008x465.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aether - Scenes os wondering beyond

Alessandro Bertoni - Megas Alexandros - Pt.II City Of Gordium

Alex Carpani - The Eve

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

13 minut temu, audiograde napisał:

Aether - Scenes os wondering beyond

Alessandro Bertoni - Megas Alexandros - Pt.II City Of Gordium

Alex Carpani - The Eve

Jak wstawiasz te youtuby to naprawdę strona chodzi wolniej.

Może podawać spotify/tiadal o ile są tam takie nagrania ...

Na szybko sprawdziłem. Wszystkie 3 albumy są dostępne na tiadalu.

nie wiem na czym obserwujesz forum - ale telefon służy do rozmów i sms 🙂

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

To od kompa zależy. Ja mam dość starego laptopa Dell i mam ten sam problem. U mnie też wolno się strony otwierają gdy jest w nich dużo informacji, a klipy z YT należą do obciążających pamięć podręczną. Pomaga wymiana pasty termoprzewodzącej na procesorze, ogólna konserwacja i przyspieszenie serwisowe, a najlepiej wymiana dysku na szybszy. Wtedy problem znika.

tak jak pisałem wyżej - ja bym chciał, żeby ktoś mi serwował linki do mało znanych a wartych poznania nagrań

tidal tego nie załatwi 🙂

to poczekam - aż będziecie kompatybilni ...  🙂

19 minut temu, audiograde napisał:

tak jak pisałem wyżej - ja bym chciał, żeby ktoś mi serwował linki

To serwuj proszę linki a nie ... obrazki z Youtube np. zrób tak:

Ukryta Zawartość

wystarczy kliknąć w "przywróć odnośnik" i będzie tak jak powyżej bez obrazka

Ukryta Zawartość

kiedyś jak wrzucałem wersje samych linków - to były uwagi że nie wiadomo jaki to tytuł - i ktoś niepotrzebnie otwiera linka którego zawartość już zna, i wychodzi ze strony alboco 🙂

nie dogodzisz... 🙂

1 minutę temu, audiograde napisał:

kiedyś jak wrzucałem wersje samych linków - to były uwagi że nie wiadomo jaki to tytuł - i ktoś niepotrzebnie otwiera linka którego zawartość już zna, i wychodzi ze strony alboco 🙂

nie dogodzisz... 🙂

To można tak (link do tego samego):

Ukryta Zawartość

Czyli optimum to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, audiograde napisał:

nie wiem na czym obserwujesz forum - ale telefon służy do rozmów i sms 🙂

Czasy są dziwne, wszytko się zmienia i telefon służy do wszystkiego tylko nie do rozmów 🤣🤣.

no niestety

W dniu 4.02.2023 o 15:30, audiograde napisał:

Hostsonaten - dla mnie najlepsza włoska progresja, wszystkie ich płyty są co najmniej dobre

Podobnie jak Finisterre, w którym występował ojciec projektu Hostsonaten - Fabio Zuffanti.

8 godzin temu, soundchaser napisał:

Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory.

W Bydgoszczy była Astoria.
Ja byłem w Krakowie dzień później w "Wiśle", mam jeszcze T-shirta w szafie 🙃

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Na wieczór u mnie takie klimaty.

The Swan Chorus - 2018 - The Swan Chorus
The Samurai Of Prog - 2022 - Anthem To The Phoenix Star
Skywhale - 1977 - The World At Mind’s End

1.jpg.af9ed0699a9fb092936b62c04cc393ac.jpg2.jpg.2f1c8dd092eeafa9aace82a7e3d0451e.jpg3.jpg.7f1049ab1eecbf6efa7b10b73bb0dc8a.jpg

Godzinę temu, xniwax napisał:

W Bydgoszczy była Astoria.
Ja byłem w Krakowie dzień później w "Wiśle", mam jeszcze T-shirta w szafie 🙃

W Krakowie było 3  kumpli moich. Jeden z nich byl wtedy ,, kamerzystą weselnym" 😀. Nie mógł tam jechać bez kamery🤣. Nagrał z bocznych trybun ponad godzinną relację. 

Oglądałem to później z wypiekami na twarzy wiele razy. Wersja oczywiście vhs. Muszę to zdigitalizowac bo to bardzo ważne nagranie dla mnie ( dzień po bydgoszczy).

Godzinę temu, xniwax napisał:

The Samurai Of Prog - 2022 - Anthem To The Phoenix Star

No i co? Podoba Ci się ta ich nowa płyta? Bo ja mam wrażenie, że rozwadniają się coraz bardziej i od jakiegoś czasu zaczęli zjadać własny ogon. Wyłączyłem po 3 utworach.

Ja ich lubię, ale masz trochę racji, nie rozwijają się, jest stagnacja.
Mimo tego lubię ich posłuchać.

10 minut temu, xniwax napisał:

Ja ich lubię, ale masz trochę racji, nie rozwijają się, jest stagnacja.
Mimo tego lubię ich posłuchać.

Ja też mam słabość do niektórych kapel, które kręcą się wokół własnego ogona...np. Glass Hammer to jest taki zespół, na którego każdą płytę czekam z zaciekawieniem, bo jednak oprócz wtórności co jakiś czas odnawiają formułę grania i wnoszą coś nowego.
Nie mogę niestety tego powiedzieć o Samurajach. Podobnie jak dawno temu umarł dla mnie The Flower Kings - zespół, który gdy go poznałem w latach 90-tych był absolutną rewelacją i kwintesencją nowego wcielenia progresywnego rocka.

13 minut temu, soundchaser napisał:

Glass Hammer

Mam prawie wszystkie płyty na różnych nośnikach (muszę sobie ich starsze płyty znowu odkurzyć).
Nie znam ich ostatniej At The Gate.

18 minut temu, soundchaser napisał:

Podobnie jak dawno temu umarł dla mnie The Flower Kings - zespół, który gdy go poznałem w latach 90-tych był absolutną rewelacją

Boję się, że dla mnie i Porcupine Tree też doszedł do tego momentu, tak jak kiedyś ukochany Rush.

Większość kapel po pewnym czasie egzystencji nie ma pomysłu. Ostatnio wyjątkiem jest nasz rodzimy Riverside. Nagrali naprawdę świetną płytę. Absolutnie nie ganię ich za momentami inspiracje synth-popowe, bo zrobili to ze smakiem, a oprócz tego zaproponowali nową formułę na wysokim poziomie. Serce się raduje, że to TEN Duda i zespół z Polski. 😉

40 minut temu, xniwax napisał:

.

Boję się, że dla mnie i Porcupine Tree też doszedł do tego momentu, tak jak kiedyś ukochany Rush.

Nawet jeśli rush lub porcupine mieli słabsze momenty to giną one wszystkie w natłoku jakości i muzycznego charakteru Najwyższych Lotów!!!

26 minut temu, soundchaser napisał:

Serce się raduje, że to TEN Duda i zespół z Polski. 😉

Tak, przynajmniej on nie jest synonimem czegoś bardzo ch*jowego!

31 minut temu, soundchaser napisał:

Większość kapel po pewnym czasie egzystencji nie ma pomysłu. Ostatnio wyjątkiem jest nasz rodzimy Riverside. Nagrali naprawdę świetną płytę. Absolutnie nie ganię ich za momentami inspiracje synth-popowe, bo zrobili to ze smakiem, a oprócz tego zaproponowali nową formułę na wysokim poziomie. Serce się raduje, że to TEN Duda i zespół z Polski. 😉

Już pomijając to jak fajna jest ta płyta,  to zwróć uwagę jakim zajebistym punktem wyjścia dla zespołu jest ten krążek. Jaka to trampolina do dalszych poszukiwań i rozwoju. W zasadzie, chłopaki mogą teraz zagrać/ nagrać  wszystko ... kto im zabroni? 😀 

Większość kapel po pewnym czasie egzystencji nie ma pomysłu. Ostatnio wyjątkiem jest nasz rodzimy Riverside. Nagrali naprawdę świetną płytę. Absolutnie nie ganię ich za momentami inspiracje synth-popowe, bo zrobili to ze smakiem, a oprócz tego zaproponowali nową formułę na wysokim poziomie. Serce się raduje, że to TEN Duda i zespół z Polski.
No i wskoczyli na listę przebojów Trójki
Steven Wilson marzy o tym. Aż się boję nowej płyty PT.
2 godziny temu, piorasz napisał:

Ukryta Zawartość

Steven Wilson marzy o tym. Aż się boję nowej płyty PT.

Peter Gabriel też jest na liście i to na 1 miejscu ( lista radia 357, czyli dawna trojka  ). 

Dobrze to czy nie dobrze?, bo już nie wiem ..😀

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, piorasz napisał:

Po wydaniu poprzedniej płyty - Wasteland też regularnie gościli w Trójce. To jest też bardzo dobra muzyka. Posłuchaj jeśli nie znasz.

5 minut temu, piorasz napisał:

Jakoś Riverside mało mnie kręci ale rozumiem, że ma swoich fanów.

Podzielam pogląd kolegi 🖐️

W dniu 5.01.2023 o 13:52, Ajothe napisał:

Dziękuję, faktycznie jest beznadziejny, nie znałem tego materiału! .....🤣😁😋😉

kontynuując (zupełnie niezobowiązującą) dyskusję o Tool...

😉

• Pokaż nowe odpowiedzi