Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Masz na myśli jakiś dc-blocker czy bardziej wyszukane rozwiązania? Akurat DC u mnie jest na minimalnym poziomie ok. 20mV

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niedawno sam zlozylem - jesli chcesz moge pozyczyc na testy;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zrobienie takiego filtra wydaje się tracić sens kiedy sieć nie ma uziemienia (PE) albo nie jest wyzerowana. Jak uważacie?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Na alle chyba w od jakiegoś czasu w ogóle nie ma-Grzesiek wzystkie wykupił :)

Są dostępne w Cyfronice...

Tam je właśnie odnalazłem i zakupiłem jedną sztukę, Miałem wątpliwości bo trochę mają dziwny opis, ale przyszło to co miało przyjść. Niemniej jednak nie są to zbyt popularne trafa - u większości dystrybutorów ich nie ma w sprzedaży.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niedawno sam zlozylem - jesli chcesz moge pozyczyc na testy;)

Problem z buczącym trafem się u mnie rozwiązał :) Rozwiązanie było banalne :) Pod trafo poszła podkładka o gr. 6mm z miękkiej gumy. Teraz po dostawieniu ucha do obudowy cisza. Słychać je przez chwilę po włączeniu wzmacniacza ale po 5-10 sek cisza. Wcześniej nie było żadnej podkładki i dźwięk trafa przenosił się na obudowę.

Miałem ciekawy przypadek z soft startem. Zaczęło się od wystrzału bezpiecznika 5A w protektorze. Następna próba po wymianie bezpiecznika poskutkowała wystrzałem kolejnego 5A i jednoczesnym wyłączeniem 16A eSa w tablicy rozdzielczej. Uwalił się triak. Wymiana triaka na nowy + rezystorów 5W z 18R na 33R sprawę na razie załatwiło. Grzegorz poradził zrobić takiego miksa do tej wielkości trafa.

Ukryta Zawartość

Pewnie dlatego, że ta 450-ka gra B.dobrze . Słuchałem 7100 i 450 . Jak ktoś słuchał i porównywał, to może mieć dylemat.

Idealnie miec P-5000 i 450,

I masz całkowitą rację Paweł!

Dzisiaj właśnie odpaliłem 450 i zapakowałem w to co miałem pod ręką...

I nie mogę uwierzyć ,że to nie gra 7100 a skromna końcówka na 2 parach tranzystorów !

Miałem nie robić więcej wzmacniaczy po tym jak słyszałem 7100 w akcji a teraz się zastanawiam czy jest sens robić 7100 ?

....żarcik :)

Wojtekkom kupisz je w nort, nie są to oryginały ale działają dobrze (nie patrz że są w różnych obudowach, jakąś pomyłkę mają, to są te same).

Wojtekkom kupisz je w nort, nie są to oryginały ale działają dobrze (nie patrz że są w różnych obudowach, jakąś pomyłkę mają, to są te same).

Dziękuję, zakupiłem, jak poleciłeś, w north.pl

Witam , opracowałem nowy sterownik do końcówek mocy - wersja druga :) .

Zawiera wszystko co potrzebne do budowy gotowego wzmacniacza , wszystko bo więcej nie trzeba :) .

Jedna płytka załatwia wszystkie zabezpieczenia , jest tez ster vumetrów , zdalne sterowanie , można nawet na tył wzmacniacza dołożyć nawet dodatkowe gniazda wyjsciowe 230 ster z pilota .

Wersja jest znacznie ulepszona od poprzedniej i bardziej przyjazna i łatwiejsza w uruchamianiu .

Plus drugi protektorek znacznie tańszy , też druga wersja , jest dołożony ogranicznik prądowy , plus wejście na bimetal . Ta 7318 tez jest , nagrzewające się rezy od stabilizatorów są znacznie bardziej oddalone od elektrolitów .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-35540-0-03373000-1390840715_thumb.jpg

Jak by ktoś chciał to mam jeszcze płytki do 4100 , 7100 , E-550 .

plus moja konstrukcja Phoenix . oraz pree - 408 .

Zwykłe protektorki wersja pierwsza po - 15 zł wyprzedaż :)

Mam jeszcze parę szt płytek do E-450 w super cenie - 110 zł kpl , plus wysyłka .

post-35540-0-36535300-1390841204_thumb.jpgpost-35540-0-79567500-1390841218_thumb.jpg

Płytki protektorów w "wersji 2 " są już dostępne ? czy są tylko na razie w fazie gotowych projektów ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie przebrnąłem przez wiercenie i gwintowanie do p-7100 i już miałem zabierać się za zasilanie, ale tak kontrolnie chciałem się upewnić jak wyglądają napięcia na trafie. Nadmienię że ze słynnej manufaktury Toroidy. Samo trafo jest bezgłośne bez obciążenia. No ale nie wszystkie napięcia są jak powinny.

Napięcie zasilania u mnie to 226,9V. Sprawdzałem na dwóch miernikach i było 0,2V różnicy.

Najbardziej zaniepokoiło mnie napięcie do wzmacniacza instrumentacyjnego. Otóż jest 16,88V bez obciążenia i 16,78 z obciążeniem.

Pamiętam że jaskiniowiec pisał że musi być 18V (jest to druga wersja wzmacniacza). Co robić, czy dalej składać czy cisną za j...a manufakturę?

Właśnie przebrnąłem przez wiercenie i gwintowanie do p-7100 i już miałem zabierać się za zasilanie, ale tak kontrolnie chciałem się upewnić jak wyglądają napięcia na trafie. Nadmienię że ze słynnej manufaktury Toroidy. Samo trafo jest bezgłośne bez obciążenia. No ale nie wszystkie napięcia są jak powinny.

Napięcie zasilania u mnie to 226,9V. Sprawdzałem na dwóch miernikach i było 0,2V różnicy.

Najbardziej zaniepokoiło mnie napięcie do wzmacniacza instrumentacyjnego. Otóż jest 16,88V bez obciążenia i 16,78 z obciążeniem.

Pamiętam że jaskiniowiec pisał że musi być 18V (jest to druga wersja wzmacniacza). Co robić, czy dalej składać czy cisną za j...a manufakturę?

Składaj,jest ok.

Nie pamiętam,żeby Grzesiek tak pisał,tym bardziej,że to 18V to raczej max napięcie dla tego 4580

Składaj,jest ok.

Nie pamiętam,żeby Grzesiek tak pisał,tym bardziej,że to 18V to raczej max napięcie dla tego 4580

Kilka dni temu pisałem o trafie, a tu proszę nowa graj-zabawka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-819-0-70609100-1392104788_thumb.jpg

Jak widać na zdjęciu zasilanie takie jak bozia przykazała. Pomimo że jest to wersja Alfa, starałem się zrobić je przyzwoicie. Co dało bardzo wymierne skutki. Totalne ZERO brumienia, przydźwięków czy szumów, pomimo 100% wysterowania. Samo trafo było od samego porządku bezdźwięczne, nawet na starcie nie ma typowego zaciągnięcia. Nie wiem jakie ma znaczenie (na pewno jakieś ma), ale to już druga konstrukcja gdzie zastosowałem śrubę z niemagnetycznego materiału. Jest to chromo-nikiem gatunek 316. Trafo jest spore i może wygenerować spore prądy wirowe. Miałem wcześniej mały problem, z przydźwiękiem sieciowym, z Aleph (bardzo budżetowe transformatory ) i to rozwiązanie znacznie go ograniczyło. Wcześniej były zwykłe śrubki stalowe.

Nie wiem czy można nazwać to obudową, w czym teraz pracuje P-7100. Po prostu jest na desce. Docelowo obudowa będzie total custom. Powstają projekty, powoli schodzą wyceny. Pomysły zaczerpnięte z Jeff Rowland i Dan D'Agostino. Od razu utnę spekulacje. Taki custom trzeba liczyć 100-180% wartości samych bebechów. Ale to jest nadal nic w porównaniu do oryginałów.

Moim zdaniem, nie można opisywać dźwięku we wzmacniaczu, który grał 2h. Jego charakter zmieni się myślę że o 60%, więc pewnie diametralnie, po 200h Massive Attack "100th windows", którego używam do wygrzewania. A propos, jest to płyta która nie ma ani jednego naturalnego instrumentu, same sample;)

Poza tym przewody sygnałowe są wzięte pierwsze, lepsze. Wej srebro i teflon, wyj LS25 (bardzo przymulający) i wszystkie są za długie.

Czy macie jakieś swoje doświadczenia i sugestie odnośnie przewodów sygnałowych.

Nie wiem jak Wam się spisuje P-7100, mój jest podłączony do pre AlephL, i sama końcówka gra o 30-40% ciszej niż moje pozostałe. Wzmocnienie na płytce wzmacniacza instrumentacyjnego jest na MAX.

Na koniec, podziękowania dla twórcy projektu. Kawał porządnej inżynierskiej roboty ze 100% wkładem serca w tą robotę!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o avaa, mam juz switche i z nimi walcze, pojawiło sie jakieś zakłucenie w okolicach 3-4khz po odkręceniu gałki na maksa, słyszale dopiero po przyłozeniu ucha do głośnika i z tym też walcze sprawa nie jest prosta bo musze to znaleźć, nie wiem ile to jeszcze potrwa ale mam nadzieje ze szybko to skończe

Panowie, będę się zabierał za kompletowanie elementów do E-450 i teraz pytanie.

Na pewno ktoś brał cały zestaw w rezystory.net - mógłby mi ktoś podesłać na PW, numer swojego zamówienia (koszyka), tak będzie Tomkiewiczowi na pewno łatwiej niż od nowa kompletować.

I pytanie nr. dwa co warto dać na C30, C31, C9, C10 ?

Panowie, będę się zabierał za kompletowanie elementów do E-450 i teraz pytanie.

Na pewno ktoś brał cały zestaw w rezystory.net - mógłby mi ktoś podesłać na PW, numer swojego zamówienia (koszyka), tak będzie Tomkiewiczowi na pewno łatwiej niż od nowa kompletować.

I pytanie nr. dwa co warto dać na C30, C31, C9, C10 ?

Koszyka nie dam ,bo nie mam-zamawiałem normalnie przez pocztę,nie przez stronę sklepu.

W tych miejscach dawałem SilverMica 300p.

Ukryta Zawartość

poskładany i uruchomiony c2810 z avaa:))) gra rewelacyjnie, jedynie co zostało to znaleźć i usunąć problemy z 2 stopniami z avyy, reszta działa, nie wiem narazie co ale coś tam jest z nimi nie tak, pewnie tran jakiś walniety albo coś nie styka, no i usunąć bo tego praktycznie nie słychać ale przy regulacji wzmocnienia lekko słychać stuki, bede musiał prawdopodonie snubbera wsadzić na tran sterujący lub odizolować sterowanie od reszty. A tak generalnie juz prawie końcówa:) tam kable troche na pająka widać ale to zrobiłem tak dla ułatwienia bo nie chciało mi sie ciagle odkrecać i przykręcać do kostek ;p

Ukryta Zawartość

Chyba wszyscy już słuchają swoich klonów a może szukają ciągle lepszych ?

I żeby nie było,że nic się nie dzieje,bo w niedzielę będzie bezpośrednie porównanie:450,4100 i 7100(może nawet biamp 7100 z Infinity RE90)

Moja 7100 na razie trafi do opakowania docelowego ale w konfiguracji tymczasowej...:)

Dźwięk tych końcówek można w dużym stopniu kształtować wedle upodobania .

Brzmienie , przestrzeń własciwie wszystko , tylko sporo osób zostawia to jak jest .

1 - rezystory w torze sygnałowym .

2 - Za pomocą Preampa .

3 - wzmacniacze operacyjne na tej pcb wejściowej (wzm instrumentalny)

Ostatnio mnie wzięło za szukanie lepszych zamienników zamiast tych jrc .

Właściwie to można się tym bawić do nieskończoności .

Ostatnio trochę z ''czipowałem'' tego swojego 7100 :) .

Ciekawe czy mój P5000 okiełzna moje Dynki F140 ? Rotel RB991 nie dał rady . Podniosły moment

"chwili prawdy" nadchodzi powoli ale nieubłaganie ;-)

Ciekawe czy mój P5000 okiełzna moje Dynki F140 ? Rotel RB991 nie dał rady . Podniosły moment

"chwili prawdy" nadchodzi powoli ale nieubłaganie ;-)

Trochę się dziwie. Rotel 991 to kawał pieca

Testował ktoś może taki soft start?

Ukryta Zawartość

Bo chciałem do mojego 7100 taki zastosować.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi