Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

1 - rezystory w torze sygnałowym .

2 - Za pomocą Preampa .

3 - wzmacniacze operacyjne na tej pcb wejściowej (wzm instrumentalny)

Ostatnio mnie wzięło za szukanie lepszych zamienników zamiast tych jrc .

Jaskiniowiec, napisz trochę o swoich spostrzeżeniach?

Co do tego soft startu , ale jak na moje oko koleś nie pomyślał o stanie nieustalonym . Dotychczas wszystkie gadżety co zrobiłem na timerze , zawsze albo prawie zawsze , po prostu po podaniu zasilania na ten scalak na wyjściu pojawiał się stan wysoki na ułamek sekundy .

Układ prawdopodobnie będzie miał skłonności do niekontrolowanego samoistnego włączania tych przekaźników po zaniku i ponownym pojawieniu się 230 V . Na tym przerzutniku podobnie .

Najlepsze do tego typu zastosowania jest prosty układzik czasowy na tranach .

Hi_aro kupiłem , raczej zainwestowałem w kilka wzmacniaczy operacyjnych do tego 7100 , Jeszcze nie doszły , ale jak przyjdzie paczuszka to zobaczę co z tego wyjdzie .

Uwaliłem trochę hajsu w te wzmacniacze operacyjne .

Już kiedyś testowałem , ale teraz poszedłem trochę wyżej z poprzeczką .

Najbardziej mnie ciekawi jak to zagra .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Każdy opek który się włoży do tej płytki wzm instr.. gra inaczej i w dużej mierze kształtuje dźwięk tych wzmacniaczy .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja dzisiaj przetestowałem MUSES 8820 i powiem, że jak na pierwsze wrażenie to zmieniło się bardzo dużo. Poprawa basu -bardziej czyste uderzenia, lepsza przestrzeń i dużo szczegółów.

Muses 8820 to wybitna kostka, oficjalnie produkcja rozpoczęta 1 marca 2010 roku, czyli jeden z najnowszych opampów na świecie.

Warty uwagi w tej aplikacji Accu bo chyba wiele wniósłby do przestrzeni dźwiękowej :)!

Ukryta Zawartość

z tego źródła byłby pewny ?jak myślicie..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micha7n

Ukryta Zawartość

Ale po co przepłacać za obudowę DIL-8 skoro za 19zł z linku Jaskiniowca jest w obudowie SOP-8 i chyba też pochodzi z pewnego źródła.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jutro jak poczta nie zawali powiem,bo właśnie są w drodze...

Ukryta Zawartość

Te jrc4580 D stanowiły wąskie gardło i ograniczały możliwości tych końcówek .

Zresztą jest to scalak za 1 zł

No niestety jeszcze jakiś czas temu nie było tych muses, może być z tego mały przełom .

Mi już przyszły muses02d oraz 8920 , no i ::::))) .

Ale niż się bardziej konkretnie wypowiem mój 7100 ,musi być to osłuchany w miejscowym gronie .

Jeszcze chciałbym sprawdzić opa627 tylko muszę przejściówki wytrawić .

I jeszcze raz AD747 kiedyś je sprawdzałem i były kompletnie do kitu w tej aplikacji .

Juz jakiś czas temu myslałem nad wstawieniem 8820 do 7100 ,pozstaje mi narazie czekac na opinie chyba sam tez wezme na test i sprawdze ,muse02 to bardziej wypasiona wesja 8820 a jeszcze lepiej - pisze z ciekawości bo cena jest ... zaporowa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja właśnie wczoraj wpiąłem na pałę OPA627, miałem ze starego DAC, ale nie rabotajet. Objawiało się to tym że jeden kanał po prostu trzeszczał. Po zamianie miejscami było to samo. Podmieniłem na jeszcze inny zestaw i objaw był ten sam.

Mam dwa OPA na jednej podstawce. Jeszcze sprawdzę serwisówki.

Moim zdaniem ważna jest szybkość OP-ampów. Tylko w eksperymentach z najszybszymi uważaj. Trzeba bocznikować zasilanie przy samych nogach 10nf najlepszą ceramiką bo mają tendencję do wzbudzania.

Właśnie słucham cicho DAC-X-a i nie wiem co powiedzieć....

PCM 1704 - zabijają.

Edytowane przez bendix101

Jak odsłuchy? Myślę że można już jakieś wnioski wysnuć.

Czy w ogóle coś się zmienia na +, -?

Wczoraj z Adrianem przez parę godzin słuchaliśmy różnych konfiguracji i jesteśmy co do jednego zgodni:wszystkie klony (e450,4100 i 7100) są świetne i naprawdę ciężko mniej osłuchanym znaleźć różnice...Jednak w jednym 7100 z OP Muses 8820 dało się usłyszeć jeszcze bardziej kontrolowany i niższy bas ale i bardziej "miękki"(co mi osobiście bardzo odpowiada) i ...więcej różnic nie wychwyciliśmy-zbyt mało czasu...Ale trzeba też pamiętać,że ciężko tu o jakiś duży skok jakościowy w tym przypadku,z końcówki brzmiącej wybitnie zrobić jeszcze lepszą.

Jednak zmiany są i to bezapelacyjnie na "plus".

jakbyście nie używali przedłużacza made in china i kabla zasilającego z komputera tylko gniazdko w ścianie za pierdylion baksów i kabel za dwa razy tyle to byśćie usłyszeli wszystko 100 razy lepiej

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Odsłuch bez "audiofilskiej " sieciówki i przedłużacza, a fe :)

A tak przy okazji te Musses są zasilane do plus 16 V, a 4580 do 18V.

W E407 zasilanie jest 15 V. Czy należało by zmniejszyć napięcie czy ten 1V nie robi różnicy?

jakbyście nie używali przedłużacza made in china i kabla zasilającego z komputera tylko gniazdko w ścianie za pierdylion baksów i kabel za dwa razy tyle to byśćie usłyszeli wszystko 100 razy lepiej

Ja słucham sprzętu, ale być może kiedyś skuszę się podjechać do obi i posłuchać różnych gniazdek czy przedłużaczy :-)

Edytowane przez adik82

W E-550 , 407 , 408 , 308 - podmiana nie ma sensu poniewaz ten jrc pracuje jako serwo . Także tym osobom które maja te układy proponuje niczego nie podmieniać bo to nie ma sensu .

Tylko E-450 , 4100, 7100, A-45, A-35 .

Opisze to bardziej szczegółowo jak przeprowadzimy zlot miejscowych audio...... :)

i to osłuchamy u znajomego który ma lepsze '' wyposażenie " ::)) .

Rożnica jest jak dla mnie spory plus .

Ja słucham na kablu zasilającym od drukarki 1,5mm2 :P Wczoraj cały dzień 8920 w obudowie SOT8 dziś od rana 8820 tez SOT8. Powiem tak: niewiem :) 8920 jest bardziej rozdzielczy i otwarty, 8820 tak jak inni zauwazyli ma ciekawszy dół pasma. Jak narazie powiedziałbym 8820 ale to się może jeszcze zmienić

02 i 8820 to bipolary a 01 i 8920 fety więc i opinie są identyczne co do wzmacniaczy na fetach vs bipolarach.

Ale faktycznie 8820 nam przypadł do gustu.

No i pokonał (Accu vs Rotel) klasa klang, na razie zbyt gorąco na opinie ale jest super . Dzięki dla Adika i Jaskiniowca

Wobec tego czekamy na obiektywną opinie :)

I trochę OT:

Na diy.pl jest lista na kondensatory odpowiednie do accu: Nippn 47000/80 - może ktoś potrzebuje...

Ukryta Zawartość

info na PW

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez freedi

No i wreszcie swoją sztukę odpaliłem :-)

Już z muses8820, gra rewelacyjnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) h4t245b1ohna4v3sekzy_1394302796.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam , Zrobiliśmy sobie " mały " test tych opeków . Właściwie nie sprawdziłem wszystkich z tych muses sprawdziliśmy tylko 02D .

Na starych jrc , one graja dobrze, ale dźwięk jest bardziej zwarty , płaski , brakuje niektórych niuansów .

A na 02D jest to skok kolosalny , Dźwięk po prostu się otwiera , przestrzenny , bardziej dynamiczny w całym pasmie a zarazem brak natarczywej ostrości . Scena wysuwa się do przodu , gra instrumentów .

Według mnie różnica jest taka że jest ona warta wywalenia 120 zł na ten scalak .

Po wymianie można zapomnieć o tych 240 zł wydanych ::)) .

Tego 8820 nie sprawdzałem zrobiłem kiepskie przejściówki i miałem mały problem , nie pasowały mi goldpiny do podstawek . :::::)))) .

I problem głośnych transformatorów wydaje się rozwiązany....przynajmniej u mnie.

Od jakiegoś czasu zauważyłem dość głośne brumienie toroidów w moich końcówkach na biegu jałowym,bez sygnału.O ile przy normalnej pracy były cichutkie to podczas przerw w muzyce już nie do zaakceptowania.Tym bardziej ,że DC w sieci mam ok 30mV,podobnie jak Adik a u niego identyczny 1,65 kW jest bezgłośny...

Zastosowałem ten układzik,który Accuphase stosuje w swoich konstrukcjach:

1m67izmfxcuexqqn52um_1394521357.jpg

Od paru dni mam bezgłośne trafa !

Edytowane przez freedi

W E-550 , 407 , 408 , 308 - podmiana nie ma sensu poniewaz ten jrc pracuje jako serwo . Także tym osobom które maja te układy proponuje niczego nie podmieniać bo to nie ma sensu .

Tylko E-450 , 4100, 7100, A-45, A-35 .

Opisze to bardziej szczegółowo jak przeprowadzimy zlot miejscowych audio...... :)

i to osłuchamy u znajomego który ma lepsze '' wyposażenie " ::)) .

Rożnica jest jak dla mnie spory plus .

A co z P5000? podmieniać te JRC ?

Według mnie nie warto, w tym układzie to nie wpłynie na dźwięk .

Mam płytki do sterowników w wer 2 do tych końcówek mocy , na płytce są zawarte wszystkie elementy wykonawcze nie trzeba żadnych płytek uzupełniających . Całość jest inna konstrukcją niż wersja pierwsza .

Układ zawiera

- Bezpieczniki po stronie pierwotnej , filtr kond , soft start , ochr przepięciowa , trans potrzeb własnych .

- Dwa nie zależne protektorki jeden odcinający zasilanie końcówki mocy drugi odcinający głośniki , opóźnione załączanie głośników , Zabezpieczenia nad prądowe - możliwość ustawienia czterech zakresów , możliwość wpięcia bimetali . Regulator temperatury który teraz mozna bez jakiś problemów skonfigurować do sterowania wentylatorem lub jako układ wyłączający zamiast czujników bimetalowych .

- zdalne sterowanie załączaniem głównego trafa , dodatkowo dwa niezależnie ster wyjścia na triakach 230 v

- zdal ster - mute , odcięcie głośników

- sterowanie vu metrów

Układ bazuje na pic 16f628 z kitu avt 390 który ma osiem wyj typu zał -wył . Który można kupić za 10 zł zaprogramowany .

Gdzieś tak do 2-3 tyg zwykle zawsze się to przeciąga , będę miał te procki ze zmienionym oprogramowaniem , będzie zrealizowany przełącznik .

Będzie to zrealizowało zdalne ster czterostopniowym przełącznikiem wzmocnienia na pcb wzm instr .

Albo będzie można bezposrednio podpiąć bezposrednio przekaźniki i zrealizować czterokanałowy zdalnie ster selektor .

Programik do tego jest dostępny także można się tym bawić , a płytkę zrobiłem tak żeby była w miarę uniwersalna .Także można nawet zrobić zdalne ster silnikami potencjometrów na np ;ba6418 .

Płytki mam tylko muszę przygotować porządną dokumentację do tego .

Mam tez pcb do zwykłych protektorów w wersji drugiej , z dołożonym ogranicznikiem prądowym bardzo tanio po 18 zł . jest tez ta 7318

No i standardowo płytki do wzmacniaczy , oczywiście są to płytki , super wykonane , bez żadnych błędów i z tymi co kiedyś zamawiałem w gamie nie maja nic wspólnego .

Ukryta Zawartość

full gold

4100

post-35540-0-11864600-1394731159_thumb.jpg

550

post-35540-0-40799600-1394731188_thumb.jpg

450 jest to taki mały hit wśród tych końcówek

post-35540-0-15166200-1394731272_thumb.jpg

Oczywiście są tez dostępne gotowe zmontowane układy .

a za pewien okres czasu będą tez dostępne gotowe wzmacniacze nawet z gwarancją :) bazujące na podobnej topologi .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaskiniowiec
  • Pokaż nowe odpowiedzi