Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Panie kolego, taki amp to mi się wcześniej nawet nie marzył :)) Na przyszłość jak ta lala. Kolega Freedi zdaje się poruszał nim wielkie Infinity zanim ogarnął 7100!

Plisss, przybliżone koszty?

ciągłe zmiany ...

Na gotowo, własnymi siłami, buda z modu, przyzwoite części to okolice 3kzł w zwyż.

Same końcówki z zasilaczem to okolice 2kzł (pcb ok 200, części ok 500, kondensatory do zasilacza (te duże) ok 300, trafo audio ok 500-600, przesyłki itp).

Na tym forum nikt nie znosi kompromisów ekonomicznych, ale taki wzmacniacz można wykonać taniej. Płytkę możesz wykonać samemu, zamiast drogich kondensatorów w zasilaczu możesz zastosować baterię mniejszych kondensatorów ''z metra ciętych'', jeżeli z zasilaniem końcówki zejdziesz poniżej 63V dodatkowo zaoszczędzisz. Toroida możesz kupić taniej i samemu zalać, stopień sterujący możesz zasilić z osobnego trafo. Na tranzystorach nie warto oszczędzać, jeżeli kupujesz taniej końcowe to warto kupić jeden więcej i sprawdzić wielkość struktury rozbijając go młotkiem. Nie należy się na wstępie zrażać kosztami bo one rozłożone są w czasie.

Ale z natury wiem że teraz sie przyoszczędzi to w późniejszym czasie będzie się chciało mieć lepsze. Trzeba będzie znowu wszystko pruć i wymieniać. Na pcb jest to trochę trudniejsze bo jest gruba warstwa miedzi, gruby laminat i dla kogoś mniej wprawionego skończy się to powyrywaniem przelotek lub przegrzaniem padów i ich odpadanie. Podsumowując, gdzie tu oszczędności? Lepiej jest składać powoli na raty, raz a dobrze. Na obudowie możesz zaoszczędzić adoptując po innym sprzęcie i tu już okolice 1kzł potrafi odejść, kondensatory do zasilacza też wyrwać taniej używki tu na forum lub aukcjach.

Edytowane przez adik82

Cholera wie! Teraz zaoszczędzę a później nieuniknione parcie na mody :) (czytaj wątek)

W takim przypadku wczesniej przemyśleć:)

Mam ze 2 obudowy co nie poszły na All, cd marantza i po amp denona.

ciągłe zmiany ...

Czy w serwisówce acu 450 są widoczne pcb końcówek?

A może ktoś posiada w dobrej rozdzielczości zdjęcia tych końcówek i zrobić "orginalny klonik" pcb?

Tyle się naczytałem dobrych opinii o 450 że też zapytam o pcb ? (tylko bez udziwnień typu złocenie).

Czy ktoś sie orientuje, w starszych niż 450 modelach Accuphase był wstawiany potek Alps ? zamiast AVAA, a druga sprawa w którym miejscu on był przed czy za stopniem preampa ?bo to wcale nie jest takie jednoznaczne.

Mógłby mi ktoś podać wartości kondensatorów C5 , C6 w E-307 ( płytka kolegi jaskiniowca ) , jaki prąd spoczynkowy ustawić i co proponujecie wstawić z przystępnych tranzystorów za Q12 , Q13 ( 2SA1150 , 2SC2710 ).

Ok 25 mA .

Pokończyłem projekty obudów - wnętrza . Trzy typy , Do tego wszystkie pcb nakładane i lutowane bezpośrednio do gniazd, Wszystko zoptymalizowane tak aby uzyskać minimalna ilość połączeń przewodami . Składane modułami .

Wzmacniacze będą wyposażone w filtry sieciowe , dc bloker . takie z prawdziwego zdarzenia .

Jedynie brakuje jeszcze ramek pod wyświetlacze :) .

Myślę ze jak pokarze realne wykonanie , to sporo osób się nieźle zdziwi . ::)))

Nie będzie żadnych 450 tylko układy bardziej dziabnięte - wiadomo . Ale na pewno nie gorsze . Koszta zależne na razie ciężkie do określenia, robienie prototypów - jedna sprawa . Przy większej ilości zamówień koszta można znacznie przyciąć .

Ogólnie największy problem to było znalezienie podwykonawców na miejscu, bo po zgłoszeniu działalności już nie będzie się opłacało ściągać z Chin . To jest bardzo zawiłe :) .

Ale ta kwestie już ugryzłem : ) Połapałem parę dobrych kontaktów w branży , nie jest źle .

Ogólnie na razie mnie denerwuje mnie to że nie dostane dofinansowania po zgłoszeniu działalności - a zwalniać z obecnej pracy się nie przymierzam - ale to są drobniaki .

Musze obczaić jak to wygląda z dof z unii .

Ja bym nie wrzucał, co mówi to robi a sprzedawać za bezcen rozwiązania? Cieszyć się wogole,że pisze jak postęp wygląda.

Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Na elektrodzie co nie co pokazałem, ale zawsze mam coś w zanadrzu :) .i nie pokarzę :)

Panele które pokazałem to jest klasyka , bardziej podoba mi się wygląd futurystyczny , coś nie spotykanego .

Już coś takiego skroiłem, na razie jeszcze nie w realu, panel kilku segmentowy . coś la projekty obcych ze stargate atlantis ::)) z podświetlanymi segmentami. Dopiero to zamówię jak mi zejdą wewnętrzne elementy konstrukcyjne.

Powoli do przodu

Na elektrodzie co nie co pokazałem, ale zawsze mam coś w zanadrzu :) .i nie pokarzę :)

Panele które pokazałem to jest klasyka , bardziej podoba mi się wygląd futurystyczny , coś nie spotykanego .

Już coś takiego skroiłem, na razie jeszcze nie w realu, panel kilku segmentowy . coś la projekty obcych ze stargate atlantis ::)) z podświetlanymi segmentami. Dopiero to zamówię jak mi zejdą wewnętrzne elementy konstrukcyjne.

Powoli do przodu

Nie wiem co odpowiedzieć.

Jak nie pokażesz, to nikt nic nie kupi.

Takie trochę dziwne (lekko afektywne) wpisy.

----------------

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

pamięta ktoś, wartości rezystorów R35, 36 w preampie 408 - tak żeby zejść z wzmocnieniem z +30dB na 10dB ?

Odnoszę wrażenie, że coś na ten temat jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pamięta ktoś, wartości rezystorów R35, 36 w preampie 408 - tak żeby zejść z wzmocnieniem z +30dB na 10dB ?

Jeden z kolegów (niestety nie pamiętam który) podawał 100 ohm i ja takie też dałem.

Tak będą wyglądały trafa w tych wzmacniaczach Akufarre :) pierwsze prototypu moich super puszek ozdobno-ekranujących

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak będą wyglądały trafa w tych wzmacniaczach Akufarre :) pierwsze prototypu moich super puszek ozdobno-ekranujących

A jak wygląda sprawa traf? Uporałeś się już z tymi rdzeniami? Widzę, że coś nawijasz więc jak jest z ich jakością?

A ja mam pytanie - taka puszka działa też jako radiator (pewnie wszystko w środku zalane żywica - jaka ona ma przewodność cieplną?), a jak wiadomo max obciążenie transformatora zależy w dużej mierze od jego temperatury. Czy taka puszka wpływa wyraźnie na działanie trafa, czy to tak tylko bardziej dla dobrego samopoczucia? :) oczywiście pomijam kwestie buczenia czy ekranowania, pytam tylko o temperaturę.

• Pokaż nowe odpowiedzi