Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Grzesiek widze że wpadłeś na koncepcję Accu + opamp ala 'Burson' na pokładzie :) ..wszystko wszystkim ale pochwal się jak to gra.

Napisał przecież lepiej :)

Powstała bardzo fajny układzik na jfetach, któremu te musesy i jrcki razem wzięte nie są w stanie dorównać i wypadł rewelacyjnie w tej aplikacji

• 2 miesiące później...

Dopiero się do-szlajały pcb , układ wymaga jeszcze złożenia pomiarów i testów . Dwie pcb składane plecami na podwójny opamp .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 tygodnie później...

Koledzy, mam prośbę. Kupiłem jakiś czas temu, od jednego z użytkowników naszego forum, klona 450-ki i chciałbym posprawdzać co gdzie siedzi i ewentualnie trochę go dopieścić. Potrzebuję schemat (lub serwisówkę), czy ktoś mógłby poratować. Pisałem do Jaskiniowca, niestety chyba rzadziej bywa na forach. Będę wdzięczny (PW lub ja_brzoza(małpa)o2.pl)

Pozdrawiam

Łukasz

Witam, walczę z przydźwiękiem w p-7100 i jak na razie przegrywam ... :( Skończyły mi się już pomysły . Czy któryś z kolegów jest z okolic Ciechanowa albo Warszawy? Zależało by mi na tym żeby ktoś obejrzał moje cudo i powiedział co robię źle. Słyszałem, że pojemności kondensatorów mogą być za małe bo mam 33000uF ale przecież tętnienia są już minimalne ... przy tym C.Chciałbym to sprawdzić, więc przydały by mi się jakieś kondensatory do testów z 56000uF może więcej. Ogólnie przydałaby mi się osoba która składała accu , zna się na tematyce brumu sieciowego, posiada trochę sprzętu( kondycjonery sieciowe, kolumny , przedwzmacniacze i cd-ki) tak abyśmy razem doszli co jest nie tak, poprawili to i przetestowali sprzęt. Ja osobiście nie posiadam sprzetu klasy hi-end, dopiero zaczynam swoją przygodę w tej sferze. Co mogę zaoferować to flaszka niedopitka i coś na zagrychę ;P i uśmiech, jak będzie za mało to pomyślimy...

///Piotr

Podrzuć na start zdjęcia i kawałek szkicu jak połączyłeś sygnał/masę/zasilanie itp, może ktoś coś wypatrzy.

Ja na przykład ostatnio walczyłem z Iampem i okazało się najpierw że miałem nadłamany jeden kabelek sygnałowy (nowy był, ktoś gdzieś musiał przeciągnąć), później że trzeba jednak poskręcać kable AC i dodatkową masę a później że jak podłączam obudowę do masy zasilacza, to się wszystkie problemy kończą i jest nieomalże cisza.

Może masz jakiś błąd i ktoś coś wyłapie.

Pojemności bym się raczej nie czepiał przy 450ce, nie ma aż tyle poboru prądu. Ja w Iampie przy 3 parach mam 20mF na stronę i żyję.

Jak chcesz mieć małe tętnienia to dołóż jeszcze Borysowy capacitance multiplier, albo w ogóle cały jego zasilacz :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micwoj
  • 3 tygodnie później...

Pokarze cosik wzmacniacz okablowany oprócz sterowania , wystarczy podpiąć sygnał i już gra .

Szum własny całkowity 10 mili voltów , oscylacje które się na to składają na poziomie 800 khz. Na granicy mierzalności tego analogowego oscyloskopu. Kable sieciowe przebiegają bardzo blisko reszty okablowania i trafko 1,5 kw . Można podłączyć głośnik o skuteczności ponad 100 db i wpakować do niego ucho i gwarantuje że nic nie będzie słychać .wkładając do tego głośnika ucho :)

Tak rozwiązałem układ zasilania stabilizatorów i mas w tych obecnych modułach .

Jak to gra :) .

Ukryta Zawartość

Największa wpadka z wyświetlaczami graficznymi, tymi super chińskimi , musiałem nowe ramki zamówić pod inne wyświetlacze - które jeszcze się robią . 3 miechy w plecy przez kombinacje a ile nerwów - tak już dawno był miał pierwsze gotowe sztuki .

Ukryta Zawartość

10 mili voltów , oscylacje które się na to składają na poziomie 800 khz

10mV i oscylację 800k na wyjściu to raczej kiepsko .

PS

prywatny film ciężko obejrzeć .

Edytowane przez raven1985

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Raczej rewelacyjnie, zwłaszcza że składa się na to całość , razem z wejściowym wzm operacyjnym itp .

ap ropo zera zjadłem to co jest na wyjściu to jest na częstotliwości 80mhz . Po prostu jest to szum układu max rozciągnięty , żeby podejrzeć co tam jest .

Raven proponuje porównać inne końcówki mocy :) .

Należało by sobie odpowiedzieć na pytanie jaka wartość amplitudy ludzie są w stanie usłyszeć ,

Jeżeli grono osób walczy z przydźwiękiem , wzmacniacze generują słyszalny szum w głośnikach po włączeniu - jakie tam są wartości . ??

Jakoś nie mogę uwierzyć, że pasmo wzmacniacza (choćby samego stopnia mocy) pozwala na wygenerowanie czegokolwiek aż do 80MHz.

Czy możesz jakiś ekran z pomiaru pokazać?

Miłego.

Irek.N.

Sporo osób kompletnie nie ma poziomu odniesienia i tu jest problem .

Przykładowo karta komputerowa asusa za ok 1000 zł generuje śmietnik na poziomie 20mV .

Ukryta Zawartość

Po wzmocnieniu w końcówce mocy przykładowo w tej 450 która leży na biurku uzyskujemy już taki śmietnik .

post-35540-0-09186800-1470827162_thumb.jpgpost-35540-0-68772500-1470827172_thumb.jpg .

Wartość jest już na poziomie 100mV na oscyloskopie przełączyłem już na 10 mV na dz .

Zapewniam ze tego nikt nie usłyszy .

Jak bym podpiął ten oscyloskop pod jakieś inne fabryczne sprzęty audio i podejrzał co one generują . To zapewniam ze większość audiofilii zrobiła by seppuku .

A teraz co jest na wyjściu takich wzmacniaczy które już same w sobie coś tam generują :) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pokazujesz tu jakies skrajne przypadki, zmierz dobrej klasy japonski wzmacniacz z lat 90 i szybko zejdziesz na ziemie i zobaczysz ze ameryki nie odkryles, no offence oczywiscie

Jeżeli grono osób walczy z przydźwiękiem , wzmacniacze generują słyszalny szum w głośnikach po włączeniu - jakie tam są wartości . ??

Sytuacje o ktorych piszesz dotycza albo bardzo kiepskich konstrukcji albo zwyczajnie uszkodzonych.

wymien moze jakies przyklady, z zycia moge Ci podac przyklad, sony ta f 830es, vol odkrecony na max, z uchem przy glosniku wysokotonowym cisza jak w grobowcu, to co jest na wyjsciu z ledwoscia siega 5mV

Sprawa jest bardzo prosta nie ma przetwornika który by ten śmietnik przeniósł oraz słuchu który by to usłyszał . Są to wszystko częstotliwości rzędu mhz, khz . Chociaż sporo sprzętów jedzie już na pasmie akustycznym co już słychać .

Tak małe wartości przechodzą przez filtry wejściowe bez żadnego tłumienia .

A tanie oscyloskopy cyfrowe i tak nic nie zmierza, także niech żyje błoga nieświadomość .

Bumpalump , te sprzęty generują taka sieczkę że oj . 830 akurat miałem .

Bumpalump , te sprzęty generują taka sieczkę że oj . 830 akurat miałem .

nie zgodze sie, albo miales uszkodzony albo jakies liche zrodlo.

cdp 338esd podlaczone do 830es, vol na maxa, na cd vol na min zamiast pauzy bo by przekaznik zwarl wyjscie z masa, i tak jak mowilem 4-5mV, grobowa cisza w glosniku wysokotonowym w dodatku aluminiowym :)

Pamiętajmy że nie robimy aparatury pomiarowej a wzmacniacz audio. Jak mamy wysokoskuteczne kolumny które wychwycą nawet niewielki szum to tam przecież zastosujemy małe wzmacniacze i np. Firstwatt F3 ma szum własny 50 ale nie mili a mikro wolty czyli 20 razy lepiej niż twoje 10mili. Wielki Aleph2 też ma mniejszy szum własny.. ale czy to jest takie ważne ?

Czekamy na filmik a bardziej na jakiś opis topologii bo to jest ciekawsze niż oglądanie szumu na oscyloskopie

Przykładowo karta komputerowa asusa za ok 1000 zł generuje śmietnik na poziomie 20mV .

Po pierwsze spr. bym czy to co widzisz to nie syf common mode który jest tylko wtedy kiedy podłączysz oscyloskop :)

Inna sprawa, że producenci oszczędzają i na wyjściu dac jest często wysoki niefiltrowany syf w.cz. to inna sprawa .

Jakoś nie mogę uwierzyć, że pasmo wzmacniacza (choćby samego stopnia mocy) pozwala na wygenerowanie czegokolwiek aż do 80MHz.

Jak najbardziej mogą być takie częstotliwości lokalnych oscylacji .

np . kaskody lubią tak oscylować i jest to trudne to uchwycenia .

Wielokrotnie spotkałem się z tym nawet w markowych wzmacniaczach ( w tym Sony Hawksfordowe kaskody chodzą tam gołe ) gdzie projektanci często z uporem maniaka nie wkładają żadnych rezystorów antyparazytowych.

Wiec jak są obecne jakieś w.cz. na wyjściu zawsze trzeba spr. czy jest to zewnętrzny syf łapany przez setup pomiarowy czy źródłem jest sam układ .

Często jest to trudne :)

Tutaj co nieco i jak leczyć :)

Ukryta Zawartość

szum własny 50 ale nie mili a mikro wolty czyli 20 razy lepiej niż twoje 10mili.

Jeśli mówimy o szumie zawsze musimy podać pasmo w jakim się poruszamy .

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Każdy układ gdzie są kabelki , ścieżki tworzy jakiś tam obwód rezonansowy, wszystko to oddziały wuje na siebie. Oddziaływanie pola elektromagnetycznego itp .

.Także nie ma czegoś takiego żeby w jakimś passie występowały jakieś mikrowolty gość co pisał chyba miał mikrowolty w głowie .

Sam kabel głośnikowy także tworzy obwód rezonansowy a zarazem odbiornik całego syfu , amplituda tego co może się w nim wygenerować może przekroczyć znacznie więcej niż te parę mikrowoltów .

• Pokaż nowe odpowiedzi