Skocz do zawartości
IGNORED

Jak walczyć z trującą lub niejadalną żywnością.


Piotr_1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zakwas buraczany, surowy sok - barszcz.

Jeszcze nie robiłem, ale bio buraki już mam.

Już widzę że 2x więcej soli dać, poza tym ok.

W sumie dosolić można potem.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
17 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Już widzę że 2x więcej soli dać, poza tym ok.

Super hiper zdrowie w pigułce.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bez soli nie ma trawienia.

Skąd niby miałby się produkować kwas solny?

Niedokwaśność. Złe trawienie, złe przyswajanie i problemy zdrowotne.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bilans sodowo - potasowy w organiźmie, buraki mają potas, bez soli nie będą smaczne, ilość soli zależy od tego ile tych buraków wrzucimy do wody, one ją wchłoną jak ogórki. Na ogórki daje się czubatą łyżkę soli na litr wody. I to takiej soli mocnej, niejodowanej.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Sól jako źródło sodu jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy w regulacji gospodarki wodnej, ciśnienia osmotycznego i pH ustroju. Ponadto sód reguluje zawartość wody w organizmie, przez co zapewnia optymalne ciśnienie krwi oraz utrzymuje prawidłową równowagę kwasowo-zasadową w organizmie....

Cytat

...Jednak naukowcy coraz częściej podkreślają, że sól jest „białą śmiercią”...

...Zdaniem WHO, Polacy spożywają za dużo soli. Tezę tę potwierdzają eksperci z Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, którzy twierdzą, że spożywamy aż 3 razy więcej soli niż zaleca WHO...

Cytat

...Sól dostarczona w produktach spożywczych, jak np.: zupy w torebkach, kostki bulionowe, dania typu instant niejednokrotnie pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik...

Ilość soli w przykładowych produktach:

wędlina paczkowana - ok. 600 mg/2 plastry salami wieprzowego,

kromka pełnoziarnistego chleba - ok. 500 mg,

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), bezpieczny poziom spożycia soli wynosi maksymalnie 5 gramów dziennie. To tyle co jedna płaska łyżeczka od herbaty

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
35 minut temu, Jacchusia napisał:

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), bezpieczny poziom spożycia soli wynosi maksymalnie 5 gramów dziennie. To tyle co jedna płaska łyżeczka od herbaty

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak nie masz pojęcia ile to jest dużo, a ile to jest mało soli na 5 litrów wody do kiszenia, to po co się odzywasz. Idź sobie do innego wątku z twoimi dziadowskimi mainstreamowymi newsami sprzed 10 lat. Obniżaj sobie sól, obniżaj sobie cholesterol, potem zrób sobie operację na serce, jedz pigułki i żyj systemowo.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
48 minut temu, Jacchusia napisał:

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), bezpieczny poziom spożycia soli wynosi maksymalnie 5 gramów dziennie. To tyle co jedna płaska łyżeczka od herbaty

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To co piszą w internecie, zwłaszcza na stronach nieprofesjonalnych, czyli takich co to o wszystkim i o niczym - to można sobie w dupę wsadzić. Nie przeczytałem tam jeszcze ani jednego mądrego kulinarnego tekstu. Wszystkie są pisane po to, by ogłupiać ludzi.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Wszyscy jemy za dużo soli, której nadmiar podnosi ciśnienie krwi oraz zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału i chorób serca – przypominają koalicjanci World Action on Salt and Health (WASH) w ramach obchodzonego w dniach 12-18 marca 2018 Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli. Hasło tegorocznej edycji to „5 kroków do 5 gramów” („5 ways to 5 grams”)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cytat

Instytut Żywności i Żywienia ostrzega, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób i apeluje – nie tylko do konsumentów, lecz także do producentów żywności i placówek żywienia zbiorowego – o podejmowanie zdecydowanych starań na rzecz zmniejszenia zawartości soli w polskiej diecie. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), zaleca ograniczenie spożycia soli do 5 g dziennie na osobę (jedna płaska łyżeczka).

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
10 minut temu, Jacchusia napisał:

 

Zastosuj się do tradycyjnej kulinarnej zasady "soli i pieprzu do smaku".

Ja cytując przepis dałem wolną rękę.

A ty się czepiasz ilości soli i próbujesz komuś narzucić ile soli mu potrzeba. Wyluzuj komunistyczny pisowski pajacu.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
14 minut temu, Piotr_1 napisał:

Zastosuj się do tradycyjnej kulinarnej zasady "soli i pieprzu do smaku".

Ja cytując przepis dałem wolną rękę.

A ty się czepiasz ilości soli i próbujesz komuś narzucić ile soli mu potrzeba. Wyluzuj komunistyczny pisowski pajacu.

To ty wyluzuj, nikomu niczego nie narzucam, zwróciłem tylko uwagę na to, bo wiele osób tak robi, a w końcu to wątek o jedzeniu.

"Wyluzuj komunistyczny pisowski pajacu." -  to pajace w PiS-ie solą za mało?

No i kto powinien wyluzować ?

Avatar odpowiedni do zachowania...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, Jacchusia napisał:

To ty wyluzuj, nikomu niczego nie narzucam, zwróciłem tylko uwagę na to, bo wiele osób tak robi, a w końcu to wątek o jedzeniu.

"Wyluzuj komunistyczny pisowski pajacu." -  to pajace w PiS-ie solą za mało?

No i kto powinien wyluzować ?

Avatar odpowiedni do zachowania...

Najwidoczniej komunistyczni pajace w Pis solą za mało lub za dużo, skoro czytać rozumnie nie potrafią. Było napisane że "w sumie dosolić można potem", mam ci tłumaczyć jak to należy rozumieć?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Najwidoczniej komunistyczni pajace w Pis solą za mało lub za dużo, skoro czytać rozumnie nie potrafią. Było napisane że "w sumie dosolić można potem", mam ci tłumaczyć jak to należy rozumieć?

Zimnej wody sie napij abo co?

Nie dyskutowałem z tobą ani tym bardzie z przepisem. Mnie chodziło tylko o _dosalanie_, że nie jest zdrowe, bo tej soli żremy i tak ponad 3 krotnie więcej niż powinniśmy, nic więcej. A wątek nazwałeś"....trującą żywnością..." tak, przesalanie jest gorsze od trucizny!

A ty się możesz solą na noc osypywać, wiesz gdzie to mam?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Jacchusia napisał:

Zimnej wody sie napij abo co?

Nie dyskutowałem z tobą ani tym bardzie z przepisem. Mnie chodziło tylko o _dosalanie_, że nie jest zdrowe, bo tej soli żremy i tak ponad 3 krotnie więcej niż powinniśmy, nic więcej. A wątek nazwałeś"....trującą żywnością..." tak, przesalanie jest gorsze od trucizny!

A ty się możesz solą na noc osypywać, wiesz gdzie to mam?

Znajdźże sobie inny wątek, a buraków już nie jedz.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A niby to dlaczego? Ten jest prywatny? Chyba ci szkiełka zaparowały, bo znowu średnio trybisz - dla przypomnienia, ja nie o burakach, a soli. A teraz przyrzeknij, ze nie będziesz dosalał ponad miarę.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Teraz, Jacchusia napisał:

A niby to dlaczego? Ten jest prywatny? Chyba ci szkiełka zaparowały, bo znowu średnio trybisz - dla przypomnienia, ja nie o burakach, a soli. A teraz przyrzeknij, ze nie będziesz dosalał ponad miarę.

Odwaliłeś się już od soli w przepisie, czy nadal w to brniesz?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie nie o sól chodziło, tylko dosalanie, bo to nie koreluje ze zdrowa żywnością. A widzę, ze nadal dla wielu to wiedza tajemna.

Buraki sa b.zdrowe w umiarze oczywiście, ale sok z nich powinno się pozyskiwać przy jak najmniejszym udziale soli. Wtedy i tylko wtedy to ma sens.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
12 minut temu, Jacchusia napisał:

Mnie nie o sól chodziło, tylko dosalanie, bo to nie koreluje ze zdrowa żywnością. A widzę, ze nadal dla wielu to wiedza tajemna.

Buraki sa b.zdrowe w umiarze oczywiście, ale sok z nich powinno się pozyskiwać przy jak najmniejszym udziale soli. Wtedy i tylko wtedy to ma sens.

W ogóle się z tym nie zgadzam. Zgadzam się z teorią że ciało i krew jest w optymalnej równowadze sodowo-potasowej i przyjmowanie jedzenia w innej proporcji niż ta równowaga wymaga od organizmu późniejszego wyrównania tej równowagi, a co za tym idzie jest to wyrównywane z naszych wewnętrznych zasobów. Bądź mineralnych bądź innych energetycznych, ale też poprzez wydalenie. W związku z tym wierzę że ani w tę stronę, a ni w drugą nie jest dobrze, optymalnie jest dobrze. Zaś każdy organizm innego dnia ma inne potrzeby i żadna łyżeczka WHO nie będzie na pewno dla mnie żadną normą. Tym bardziej że każdego dnia mogę więcej lub mniej jeść w zależności od moich potrzeb. Natomiast ten barszcz kwaśny empirycznie sprawdzę i dam 3 łyżki soli kłodawskiej na 5 litrów wody i wtedy będę wiedział czy jest za mało czy za dużo. Każde jedzenie wymaga dla mnie odpowiedniego dosolenia, to jest w ogóle podstawa w każdej kuchni, żaden skorumpowany  fartuch z WHO nie będzie mi na nowo koła odkrywał.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
11 godzin temu, Piotr_1 napisał:

żaden skorumpowany  fartuch z WHO nie będzie mi na nowo koła odkrywał.

EOT

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
18 godzin temu, Jacchusia napisał:

A widzę, ze nadal dla wielu to wiedza tajemna.

Żadna tajemna.

Sól kamienna jest niezbędna organizmowi, najlepiej z mikroelementami. Żadna tam ważona.

Mądrości w stylu; "wszyscy jemy za dużo soli..." są warte Onetów itp. Tudzież wybitnych znawców żywienia.

Przypominam, że jeszcze niektórzy z nich stawiają margarynę ponad masłem. Gardzą tłuszczami zwierzęcymi,...

Ostatnio dowiadujemy się o szkodliwości mięsa.

Tymczasem woda, woda jest trująca!

Wszystko zależy od dawki. Zalecane 3 l dziennie skutecznie wypłukuje z organizmu mikroelementy. 5 l może zabić.

Natomiast nie widziałem aby ktokolwiek szamał sól łyżeczkami. Jak je fast food`y i chińskie zupki to jest właśnie wytworem tych wszystkich Onetów...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Zalecane 3 l dziennie skutecznie wypłukuje z organizmu mikroelementy. 5 l może zabić.

Dlatego ja piję tylko 2 l piwa wieczorem, a w dzień tylko 2 szklanki wierzbownicy bez cukru. ?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
16 godzin temu, xajas napisał:

Sol to trucizna

Jako przyprawa nie jest żadną trucizną. Ale jak zjesz sobie np. łyżkę stołową soli to zgodzę się.
Prawie wszystkie przetwory opierają się na dodawaniu soli.
Weź na przykład wszelakie kiszonki, które są prawdziwym źródłem zdrowia.
Bez soli ich nie zrobisz.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
11 minut temu, soundchaser napisał:

Jako przyprawa nie jest żadną trucizną

W nadmiarze już niekoniecznie. I nie mówimy tu o truciźnie typu, zażyjesz i zejdziesz.

11 minut temu, soundchaser napisał:

Weź na przykład wszelakie kiszonki, które są prawdziwym źródłem zdrowia.

Jedz je codziennie i za rok pogadamy po  zmierzeniu ciśnienia i zrobieniu  gastroskopii.

Panowie nie mylić smacznie ze zdrowo, bo to mało kiedy idzie w parze.

Trzy podstawowe nośniki smaku to sól, cukier i tłuszcz. Wszystkie dla nas w nadmiarze i długofalowo zabójcze.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do tego dochodzi, ze w dyskusjach o dziennej dopuszczalnej dawce soli wiekszosc osob zapomina o soli zawartej w kazdym przerobionym produkcie typu szynka, kielbasa, wedzone produkty, sery,....
Jesli odejmisz te zawartosci, od dziennych racji (tej wspomnianej „lyzce“), to nie pozostanie niewiele na posolenie jajka albo kartofli

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
12 minut temu, Jacchusia napisał:

Jedz je codziennie i za rok pogadamy po  zmierzeniu ciśnienia i zrobieniu  gastroskopii.

Wszystko jest dla ludzi i wszystko trzeba stosować z umiarem.
Przedawkować można nawet coś co jest najzdrowsze na świecie.

1 minutę temu, xajas napisał:

Do tego dochodzi, ze w dsskusjach o dziennej dopuszczalnej dawce soli wiekszosc osob zapomina o soli zawartej w kazdym przerobionym produkcie typu szynka, kielbasa, wedzone produkty, sery,....
Jesli odejmoesz te zawartosci, od dziennych racji, to nie pozostanie niewiele na posolenie jajka albo kartofli

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dlatego ja piję 4 piwa wieczorem, zawsze po aktywności fizycznej, bo piwo wypłukuje nadmiar soli z organizmu. ?
Wypłukuje też inne mikroelementy, jak np. magnez, ale wiem w jaki sposób te minerały uzupełniać odpowiednią dietą, czy nawet suplementami. Nie mam żadnych dolegliwości żołądkowych, żadnego nadciśnienia, cukrzycy...itp. Czuję się dobrze, bo ruch i odpowiednia dieta to jest PODSTAWA.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
27 minut temu, xajas napisał:

Do tego dochodzi, ze w dyskusjach o dziennej dopuszczalnej dawce soli wiekszosc osob zapomina o soli zawartej w kazdym przerobionym produkcie typu szynka, kielbasa, wedzone produkty, sery,....
Jesli odejmisz te zawartosci, od dziennych racji (tej wspomnianej „lyzce“), to nie pozostanie niewiele na posolenie jajka albo kartofli

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na to dawałem wyżej przykłady ?

29 minut temu, soundchaser napisał:

Wszystko jest dla ludzi i wszystko trzeba stosować z umiarem.
Przedawkować można nawet coś co jest najzdrowsze na świecie.

Dlatego ja piję 4 piwa wieczorem, zawsze po aktywności fizycznej, bo piwo wypłukuje nadmiar soli z organizmu. ?
Wypłukuje też inne mikroelementy, jak np. magnez, ale wiem w jaki sposób te minerały uzupełniać odpowiednią dietą, czy nawet suplementami. Nie mam żadnych dolegliwości żołądkowych, żadnego nadciśnienia, cukrzycy...itp. Czuję się dobrze, bo ruch i odpowiednia dieta to jest PODSTAWA.

Sound, świadomość jest najważniejsza. U kolegi _dosalającego_ sok z buraków, jej brakło, nie specjalnie wiedział o co mi chodzi. Chodzi o to, żeby uzywac zycia rozumnie. Mozna sobie dosollic kiedy nam potrzeba, ale można tej soli unikac tam gdzie się da, wtedy to sie zbilansuje tak jak powinno, ale żeby to robić, trzeba mieć świadomość problemu.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.