Skocz do zawartości
IGNORED

Jak walczyć z trującą lub niejadalną żywnością.


Piotr_1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego ja piję 4 piwa wieczorem, zawsze po aktywności fizycznej, bo piwo wypłukuje nadmiar soli z organizmu.
Wypłukuje też inne mikroelementy...

Tak, te szare, pod kopula, nawet jesli sa mikro i nie sa w nadmiarze

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 7.10.2020 o 19:20, Grzegorz7 napisał:

Żadna tajemna.

Sól kamienna jest niezbędna organizmowi, najlepiej z mikroelementami. Żadna tam ważona.

Mądrości w stylu; "wszyscy jemy za dużo soli..." są warte Onetów itp. Tudzież wybitnych znawców żywienia.

Przypominam, że jeszcze niektórzy z nich stawiają margarynę ponad masłem. Gardzą tłuszczami zwierzęcymi,...

Ostatnio dowiadujemy się o szkodliwości mięsa.

Tymczasem woda, woda jest trująca!

Wszystko zależy od dawki. Zalecane 3 l dziennie skutecznie wypłukuje z organizmu mikroelementy. 5 l może zabić.

Natomiast nie widziałem aby ktokolwiek szamał sól łyżeczkami. Jak je fast food`y i chińskie zupki to jest właśnie wytworem tych wszystkich Onetów...

Tak, nie trzeba być specjalnie rozgarniętym aby zobaczyć że sól to medialny temat zastępczy. W mediach nie mówi się o tym jak jesteśmy truci, o antybiotykach, chemikaliach, nawozach itp.

Jest to nie na rękę wielkim koncernom współpracującym z mediami. Dlatego musi być temat zastępczy. Wiatrak na który każdy radiosłuchacz musi nastawić swoją kopię i rozpędzić się nań na swoim rumaku. Wszystko w imię wartości wyższych, zdrowia pozornego.

Główny medialny wróg to sól, tłuszcz, marnowanie żywności. Rozmowy o tym ile kawy pić. Co tam jeszcze... chyba nic, cukier? Cukier jednak niechętnie, 1/4 produktów w markecie bazuje na cukrze i sprzedaje się ich pewnie najwięcej. Po co psuć biznes reklamodawcom i żywicielom. Alkohol, broń Boże, po co się słuchaczom narażać.

W bułce sklepowej może być 2x więcej soli niż w takiej domowej. Dla smaku lepiej trochę za dużo niż za mało. Taka niedosolona to i nawet z dżemem nie smakuje. W chleb można wpakować dużo soli i nie czuć, chleb przyjmie.

W innych produktach czuć czy są przesolone. W wędlinach dodaje się jeszcze azotyn sodu, to też jest sól, tylko bardziej gryząca w smaku i bardziej konserwuje, nie jest to zdrowe. nazywane też solą peklową.

Jednak glutaminian sodu też się dodaje i też on zwiększa słoność. Smak ma jeszcze bardziej gryzący, ja bym powiedział razem z gryzieniem gardła, ale zarazem bogatszy i poprawia smak wędlin bez naturalnego smaku, dodaje kopa.

NIE ROZMAWIAMY O SOLI! To przypomina kłótnie kumoszek w komentarzach pod przepisami na YT! Za mało posolił! Za dużo posolił! Runk nie umył i dotykał paluchem! A patelnia nie domyto ma!

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O tak, nie przeszkadza oczywiście że pszenica to najlepsze zboże na chleby od wieków, ale wróg jest. O tym że zatruta ani słowa. Wniosek jeden: winne białe pieczywo.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepsze nie, ale najbardzeiej wydajne, najtanasze i najlatwiejsze w obrobce.
Najlepsze jest zyto, ale skaplikowane w obrobce. Kazdy piekarz ci to powie

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
23 minuty temu, xajas napisał:

Najlepsze nie, ale najbardzeiej wydajne, najtanasze i najlatwiejsze w obrobce.
Najlepsze jest zyto, ale skaplikowane w obrobce. Kazdy piekarz ci to powie

Nie, żyto to po prostu jest co innego. Poza tym pszenica była kiedyś bardziej wartościowa i droga, a ekologiczna teraz jest też droga.

Do wypieków drożdżowych wiadomo pszenica lepsza i szybsza z drożdżami, ale to wcale nie znaczy że nie można robić wypieków pszennych długiej fermentacji, nawet 2- dniowej.

Fakt jest ogólnie prostsza bo mniej się klei jak żyto, żyto obkleja wszystko, szczególnie powyżej 60% zawartości żyta.

To wszystko jest dość skomplikowane i ma różne aspekty, ja wiem bo umiem dużo różnych rzeczy piec.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, xajas napisał:

Przenne pieczywo mozesz nastepnego dnia wyrzucic.
Zytnie smakuje caly tydzien

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możesz wyhodować sobie zakwas pszenny  z mąki razowej pszennej i wtedy zrobić chleb zakwasowy pszeniczny. Jednak tutaj Ci nie powiem jak długo mi leżał bo nie pamiętam, z resztą czasem wszystko zjem w 2 dni. Żytnie faktycznie miałem takie że dopiero po 3 dniach robiły się smaczniejsze i mogły leżeć 10 dni. W kategoriach sklepowo-marketowych zgodzę się na taki stereotyp, choć miałem takie chleby żytnie z rozmrażanego ciasta marketowego że na nast dzień już bielały i były suche, więc... tematu jeszcze do końca nie zbadałem. Niemniej kiedyś zrobiłem pszenny na drożdżach który wcale nie chciał zesychać i po 4 dniach był nadal dobry, jednak miał dodatki bakaliowe.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakoś nikt nie podjął tematu szkodliwości wody.

Dorzucę do tego szkodliwość powietrza. Patrz hiperwentylacja niebezpieczna dla zdrowia m.in. przez zmniejszenie ilości CO2 w krwi człowieka. A CO2 uznajecie za truciznę. CO2 jest niezbędne do oddychania (sic). 

Wszystko jest szkodliwe. 

O truciźnie decyduje dawka. 

Jak się przyjrzeć biologii to związki chemiczne uważane za trucizny są niezbędne do życia. Jakie to więc trucizny. 

Arszenik natomiast nie jest niezbędny do życia. Czy to nie jest trucizna?

Świat stanął na głowie. 

A propos tej soli. Zwierzę liżące sól, robi to zapewne dla popełnienia samobójstwa...

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dosłownie, są zwierzęta ryzykujące życie dla grama soli czy minerałów. Co do reszty, to chyba szukasz dużych uproszczeń. Nasze organizmy mają plany już na miesiąc w przód, gdyby tylko pozbyły się tych wszystkich trucizn, a ciągle trute nie mogą iść naprzód, tylko ciągle kręcą się w błędnym kole. Takim uogólnieniom w kwestii trucizn ja mówię nie. Wszystko działa inaczej, na pewno.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Nie zrozumiałeś moich intencji. 

 

Cudzych intencji nigdy nie będę znał. Nowoczesne trucizny to wytwory człowieka, działają w przebiegły sposób. Jakiś Glifosat? Nawozy?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 9.10.2020 o 21:29, Grzegorz7 napisał:

A propos tej soli. Zwierzę liżące sól, robi to zapewne dla popełnienia samobójstwa...

A czy to zwierzę je żarcie z marketu?

Mój pies nie zje, parówki, pysznej slaskiej, nawet suchej krakowskiej, ale wędlinki z własnej wędzarni juz tak. Przypadek?

Szynka jest ze sklepu, peklowana z 3 dni i wędzona, jedyny dodatek to listek laurowy za sznurkiem.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem ten zakwas - barszcz. Nie kłamię: Petarda! Kolor prawdziwe bordo, wręcz purpurowy. Buraki Bio z Lidla. Super! Dałem dość mało wody i jest ok. Dużo czosnku, dużo przypraw. Polecam! Jednak jak dacie dużo więcej wody powyżej linii buraków, to dajcie trochę mniej soli, bo to jest idealnie jak na małą ilość wody.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 9.10.2020 o 21:01, xajas napisał:

Przenne pieczywo mozesz nastepnego dnia wyrzucic.

"Przenne" to wyrzucam, zanim kupię. ?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • 2 miesiące temu...

Cześć! Nakręciłem dzisiaj filmik o różnych zbożach do wypieku domowego ekologicznego chleba. Planuję całą serię tematyczną o chlebie. Może się przydać dla osób przechodzących na zdrową dietę, post, lub robiących jakieś tam zapasy żywności.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hello! Zapraszam na drugi odcinek o chlebkach wielozbożowych - dzisiaj pokazuję przepis na chlebki - tortille wielozbożowe na zakwasie żytnim. Warto się nauczyć!

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyrzuc pierwsze 4 min. z pierwszej czesci. Zbedne. To film o chlebie a nie o koronie.

Kup groszowy statyw, to machanie jest niespokojne,
Uwazam ze pokazywanie naklejek produktow jest ciekawe, ale bez machania kamera. I jesli juz masz pojecie, jak te naklejki czytac i interpretowac, podkresl na co zwracac uwage i co jeden produkt od drugiego odroznia i ktory/dlaczego jest zdrowy

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
11 godzin temu, xajas napisał:

Wyrzuc pierwsze 4 min. z pierwszej czesci. Zbedne. To film o chlebie a nie o koronie.

Kup groszowy statyw, to machanie jest niespokojne,
Uwazam ze pokazywanie naklejek produktow jest ciekawe, ale bez machania kamera. I jesli juz masz pojecie, jak te naklejki czytac i interpretowac, podkresl na co zwracac uwage i co jeden produkt od drugiego odroznia i ktory/dlaczego jest zdrowy

Akurat już rano zamówiłem statywy adaptery i sprzęt. Duży statyw profesjonalny już mam. To jest kanał na którym dzielę się tym co chcę i jak chcę. Dodatkowych tematów staram się unikać, musisz ocenić procentową zawartość filmu, w ilu procentach tam mówię o trudnych czasach. Przekazuję to co wiem i to co chcę przekazać. Odcinek o chlebie jest faktycznie w kontekście tego co mówię w pierwszych 4min. i uważam że mówię o realnym zagrożeniu. Niemniej wiem że tylko około 20% w to wierzy i będzie wierzyć. Pozostałe 80% osób musi sobie to umysłowo odrzucić. Te produkty były w większości dla mnie nowe, więc się na nich nie znam, nie znam się na wszystkim. Dzięki za porady i koment. Na pewno będziesz widział stopniową poprawę jakości.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zycze powodzenia z poprawa techniki, ale zdecyduj sie co chcesz przekazac: nastawienie do problematyki z Corona czy jak zrobic dobry chleb

Jestem fanatykiem dobrego (zytniego) chleba i nie widze sensu mieszania tych tematow. Nagraj osobne sensowne Video na temat Corony i osobne o chlebie.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
33 minuty temu, xajas napisał:

Zycze powodzenia z poprawa techniki, ale zdecyduj sie co chcesz przekazac: nastawienie do problematyki z Corona czy jak zrobic dobry chleb

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem fanatykiem dobrego (zytniego) chleba i nie widze sensu mieszania tych tematow. Nagraj osobne sensowne Video na temat Corony i osobne o chlebie.

Mój kanał nie będzie typowy. Nie jest nastawiony na promowanie zbytniego materializmu, a raczej rozsądku i z braku czasu będę się musiał skupić na sprawnym przekazaniu jakichś użytecznych informacji, zamiast robienia godzinami efektów wideo i zabawy w robienie obiektywem. Estetyka jedyne tyle żeby nie zrazić ludzi.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 15.10.2020 o 15:38, Piotr_1 napisał:

Zrobiłem ten zakwas - barszcz. Nie kłamię: Petarda! Kolor prawdziwe bordo, wręcz purpurowy. Buraki Bio z Lidla. Super! Dałem dość mało wody i jest ok. Dużo czosnku, dużo przypraw. Polecam!

Moja żona robi taki zakwas często, jak już się skończy zrobiony wcześniej. Samo zdrowie!
A ja dodatkowo zjadam buraki wykorzystane do tego zakwasu. Nic się nie marnuje.
 

W dniu 18.12.2020 o 20:40, Piotr_1 napisał:

dzisiaj pokazuję przepis na chlebki

Jak naleśniki. ? 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, soundchaser napisał:

Moja żona robi taki zakwas często, jak już się skończy zrobiony wcześniej. Samo zdrowie!
A ja dodatkowo zjadam buraki wykorzystane do tego zakwasu. Nic się nie marnuje.
 

Jak naleśniki. ? 

I dobrze robisz.

Taki zakwas świetnie neutralizuje te wszystkie chemiczne świństwa dodawane do naszego jedzenia i je ekspresowo wywala z organizmu.

Podobnie działa kwas z ogórków czy kapusty. No i wzmacnia odporność.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jest! Wczoraj przy okazji nagrałem odcinek o dokarmianiu zakwasu, podtrzymywaniu go. Zapomniałem dodać że jak używamy wody z kranu i jest dość mocno chlorowana, to woda musi odestać 12-24h, żeby nie zaszkodzić naszemu zakwasowi.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Amator 2b napisał:

Podobnie działa kwas z ogórków czy kapusty.

Moja Pani też robi kapustę kiszoną. Ze względu na łatwiejszą robotę kupujemy kapustę pekińską. Do tego marchew, papryka, czosnek (całe ząbki), imbir (korzeń) i inne przyprawy. W życiu nie kupisz takiej na rynku, choćby była najlepsza.
Tam też dodają "ulepszaczy" i to się czuje.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja widziałem już tego faceta łysego od "Odmładzania na surowo". Nigdy nie mogłem go słuchać, ponieważ mówi jakby skończył wszystkie kursy NLP (NLP neuro lingwistycznego programowania). Możliwe że mówi dużo dobrych rzeczy, ale te techniki są stworzone po to żeby manipulować odbiorcą, więc się boję, a może nie się boję. Nie lubię tego.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć! W dzisiejszym odcinku pokazuję jak parzyć naturalną kawę zbożową. Jeżeli znacie inne metody, to piszcie. Zapraszam osoby dbające o zdrowie!

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.