Skocz do zawartości
IGNORED

Jak walczyć z trującą lub niejadalną żywnością.


Piotr_1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, skynyrd napisał:

A jakże!

leciało kilkanaście  odcinków o wytwórcach ''nalewek'' w USA był gość z Twojego filmiku , jak nie piję to ichnich  specyfików po naparstku bym spróbował , z Podlasia próbowałem zdecydowanie ciekawsze smakowo niż sklepowe badziewie , polecam

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak się robi kompot z jabłek ?

Dlaczego braki mrożonych truskawek skoro był mega urodzaj ?

Do Biedronki właśnie trafiła dostawa pomarańczy najwyższej klasy. Ale ludzie stracili poprzednio zaufanie bo wcześniej oferowali gatunki pastewne (na sok). Skutek taki, że topowe (stołowo - deserowe) pomarańcze są teraz po 2,99 pln/kg. BRAĆ !!! 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez janunio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, janunio napisał:

Jak się robi kompot z jabłek ?

Pierwsze to musisz mieć japka najlepiej z lekko zdziczałej jabłonki , ze sklepowych tzw. deserowych  na pewno nie zrobisz kompotu 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam poczekać z kompotem do września ?

Mieszkam w rejonie gdzie dużo sadów. W lokalnych sklepach mnóstwo odmian. Nikt tego nie ściąga tu z Bronisz. 

Jak się robi kompot z jabłek ? Jakaś porada ...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez janunio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
10 minut temu, janunio napisał:

Mam poczekać z kompotem do września ?

Mieszkam w rejonie gdzie dużo sadów. W lokalnych sklepach mnóstwo odmian. Nikt tego nie ściąga tu z Bronisz. 

No , wychowałem się na Mazurach tam jest dużo przydomowych sadów   tzw poniemieckich  wiele odmian jabłek i gruszek niespotykanych w sklepach z takich byly najlepsze kompoty ,może przesadzam ale jak jabłko ''wykręcało'' gębę znaczy dobre na kompoty i  marmolady , cierpkość ,kwaśność zasypana cukrem 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarekb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@janunio weź już się w końcu zaszczep w tym Serocku. Może wtedy nie będziesz pisał tylu pierdół.
Serio...nie żartuję.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 2.01.2021 o 23:09, soundchaser napisał:

@janunio weź już się w końcu zaszczep w tym Serocku. Może wtedy nie będziesz pisał tylu pierdół.
Serio...nie żartuję.

Porada taka bardzo prostacka. Pisuję bardzo rzadko w tym chlewie. Więc kłamiesz w tym chlewie. A tak serio to uzupełnij wiedzę o terminach szczepień i nam tu je napisz w tym chlewie. Twoja auto-ocena wpisu ma niewiele wspólnego z żartowaniem. Raczej z wrodzoną głupotą.  

Zasada prosta; im więcej tępych ziomali nie będzie się szczepić tym kolejka będzie krótsza i będę szczepiony szybciej.   

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez janunio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, janunio napisał:

................ Raczej z wrodzoną głupotą.  

Zasada prosta; im więcej tępych ziomali nie będzie się szczepić tym kolejka będzie krótsza i będę szczepiony szybciej.   

A ty jaką i skąd masz wiedze ze tak pouczasz ? Z TV czy internetu ?

Zasada jest prosta, czym więcej tępych się zaszczepi tym szybciej świat wróci do normy

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musisz zdecydowanie podnieść poziom publikacji. 

O jakim pouczaniu piszesz ? Kto i kogo poucza ? Zacytuj, PLEASE ...

Omów zapytanie: "jaką masz wiedzę ..." Chodzi ci o kształt, rozmiar, kolor, zapach ...  

Pytanie o źródło wiedzy jest łatwiejsze. Tylko odpowiedź będzie za trudna dla ciebie więc szkoda prądu.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
16 minut temu, janunio napisał:

Musisz zdecydowanie podnieść poziom publikacji. 

O jakim pouczaniu piszesz ? Kto i kogo poucza ? Zacytuj, PLEASE ...

Omów zapytanie: "jaką masz wiedzę ..." Chodzi ci o kształt, rozmiar, kolor, zapach ...  

Pytanie o źródło wiedzy jest łatwiejsze. Tylko odpowiedź będzie za trudna dla ciebie więc szkoda prądu.

Proszę, wytłuszczę i podkresle

36 minut temu, janunio napisał:

 A tak serio to uzupełnij wiedzę o terminach szczepień i nam tu je napisz w tym chlewie. Twoja auto-ocena wpisu ma niewiele wspólnego z żartowaniem. Raczej z wrodzoną głupotą.  

Zasada prosta; im więcej tępych ziomali nie będzie się szczepić tym kolejka będzie krótsza i będę szczepiony szybciej.   

Na dzień dzisiejszy wiedza promowana jest od producentów szczepień, znaczy żadna 

 

P.S
Wiesz ile dobrej jakości BIO cytrusy kosztują ? Od 2,99€
A wiesz gdzie znajdują sie największe plantacje bananów i jak tam opryskują szkodliwą chemią oszukując odbiorców ? 

I poszukaj Hiszpańskich plantacji pomidorów

Na pierwszym miejscu jest ekonomia, nie zmniejszą podatków, przeciwnie, koszta pójdą do góry,
zdrowie człowieka jest daleko poniżej i nic nie warte dla rządów 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj to moda kupowanie w Lidl czy Biedronka, tanio wmawiając sobie ze to zdrowe,
oszczędzać na żarciu żeby kupić droższe auto czy ciuch, oczekiwać ze farmacja mi pomoże i wyleczy w razie czego,

już z tego obłudnego świata wyrosłem

 

Po Niemiecku ale porównajcie wartości, ile pozwalają dodatkowych składników standardy

od lewej konwencjonalny, eko i po prawej z tego sklepu
 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 911196122_Screenshot(76).thumb.png.e0297def60bf3445caf269a4699d74f0.png

 

a tyle kosztuje chleb taki co kiedyś w Polsce

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 2.01.2021 o 20:04, janunio napisał:

Jak się robi kompot z jabłek ?

Dlaczego braki mrożonych truskawek skoro był mega urodzaj ?

Do Biedronki właśnie trafiła dostawa pomarańczy najwyższej klasy. Ale ludzie stracili poprzednio zaufanie bo wcześniej oferowali gatunki pastewne (na sok). Skutek taki, że topowe (stołowo - deserowe) pomarańcze są teraz po 2,99 pln/kg. BRAĆ !!! 

Lepsze są dość kwaśne odmiany jabłek, zalewa się to po prostu wodą po samą górę jabłek i trochę się gotuje. Dosładzamy cukrem trzcinowym, a lepiej miodem. Dokwaszamy cytryną lub limonką. Musi być odpowiednio słodko-kwaśno-aromatyczny. Rozgotowanie jabłek wg. gustu, po 30min już będą raczej dostatecznie miękkie. Potem musi odestać, ostygnąć, wtedy jest lepszy. Najlepiej pół dnia. Za dużo wody lepiej nie, rozwodnić zawsze można, zagęścić - nie.

U mnie eko zakupy przez Internet, przyszła paczka! Sprawdźmy co to to! Dobre przysłali? Dobre.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • 4 tygodnie później...
Cytat

Czy olej palmowy jest szkodliwy?

Rafinowany olej palmowy jest szkodliwy do zdrowia. Zawiera tłuszcze trans, które powstają w procesie jego uwodornienia. Sprzyja odkładaniu się cholesterolu, co w dalszej perspektywie prowadzi do zmian miażdżycowych i rozwoju groźnych dla życia chorób. Dodatkowo zaburza metabolizm, co jest przyczyną nadwagi i otyłości, szczególnie wśród dzieci, które zjadają stosunkowo dużo produktów z wysoką zawartością oleju palmowego (słodyczy, lodów i słonych przekąsek).

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Moderatorzy
W dniu 2.01.2021 o 20:58, janunio napisał:

Jak się robi kompot z jabłek ? Jakaś porada ...

Są dwa rodzaje kompotu z jabłek. Oba skłądają się z wody, jabłek, goździka, cynamonu i cukru.

Pierwszy smaczniejszy: dajesz dużo jabłek, robi się kwasior, który żeby wypić trzeba mega osłodzić. Cukru na garnek z kilogram.

Drugi funkcjonalny - cieniutki. Dajesz trochę jabłek, które dają mniej smaku ale i wymagają mało cukru.

Ja robię kompoty te cieniutkie bo mi szkoda tyle cukru żreć.

Dobry jest rabarbarowy (ale to trucizna) więc można zrobić rabarbarowo-jabłkowy.

Lubię też z czereśni i śliwek. Mirabelkowy pięknie pachnie ale też kupa cukru do niego.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 4.01.2021 o 10:24, xajas napisał:

A slyszales o tym, ze zbyt glebokie zagladanie do szklanki tez jest trujace. Wtedy nie pomogaja nawet najwyzsze normy typu "Reinheitsgebot" ?

w każdej zdrowej diecie odstawienie używek to podstawa. zamiana tłuszczy nasyconych na nienasycone to krok nr 2. Eliminacja z diety cukru i i zamiana pieczywa białego na ciemne. Warzywa, owoce i ŻP, a po jakimś czasie z tego ŻP jeszcze raz ŻP. w moim przypadku pozwoliło mi to schudnąć kilkanaście kg, parametry zdrowotne poprawiły się na tyle, że przestałem  prawie w ogóle wspomagać bigfarme.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, jurek1 napisał:

 Eliminacja z diety cukru i i zamiana pieczywa białego na ciemne.

Yep, przy czym "ciemne" nie oznacza "koloru". Wiele wypiekow (chleby, bulki,... ) jest "podkolorowanych", by wygladaly na zdrowe, ale de facto nadal zawieraja "jasna" make przenna.

Czyli podstawa jest typ uzytej maki a nie kolor. Ja nie jem/unikam produktow przennych.

Topowe sa produkty 100% zytnie, ale niestety nie tak latwe do dostania, bo trudne w obrobce   

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
12 minut temu, xajas napisał:

Yep, przy czym "ciemne" nie oznacza "koloru". Wiele wypiekow (chleby, bulki,... ) jest "podkolorowanych", by wygladaly na zdrowe, ale de facto nadal zawieraja "jasna" make przenna.

Czyli podstawa jest typ uzytej maki a nie kolor. Ja nie jem/unikam produktow przennych.

Topowe sa produkty 100% zytnie, ale niestety nie tak latwe do dostania, bo trudne w obrobce   

I zdecydowanie droższe.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
16 minut temu, Grzegorz7 napisał:

A w zasadzie co trującego jest w pszenicy?

 

Nic. spożywanie w nadmiarze tuczy, co w konsekwencji maże prowadzić do wielu chorób. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

Od chleba żytniego nie utyjemy?

 

Wszystko zależy od wieku, bilansu spalanych kalorii, aktywności fizycznej. Wszystko co naturalne jest zdrowe, ale w rozsądnych ilościach. Zaobserwuj w sklepie sylwetki osób, które mają koszyki wypchane najtańszymi bułkami. w większości przypadków są to osoby otyłe. oczywiście nie każdego stać na zdrowe jedzenie, ale umiar przede wszystkim.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pszenica byłą równie wartościowa co żyto. 

Niestety przez stulecia a nawet tysiąclecia zauważono, że daje lepsze wypieki. 

W oczywisty sposób popyt na pszenicę rósł. Więcej, preparowano coraz lepsze odmiany. Lepsze dla piekarnictwa, a to oznaczało w tych odmianach większe ilości glutenu. Ten rodzaj białka jest odpowiedzialny m.in. na sprężystość.

I w ten sposób przez stulecia mamy modyfikowana pszenicę o wyższej niż inne zboża zawartości glutenu. Do tego mąki wysokiego przemiału wyzbyte składników odżywczych...

Sam gluten nie jest zły, w nadmiarze. Medialnie opluty za sprawą osób o małej jego tolerancji...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

Pszenica byłą równie wartościowa co żyto. 

Niestety przez stulecia a nawet tysiąclecia zauważono, że daje lepsze wypieki. 

W oczywisty sposób popyt na pszenicę rósł. Więcej, preparowano coraz lepsze odmiany. Lepsze dla piekarnictwa, a to oznaczało w tych odmianach większe ilości glutenu. Ten rodzaj białka jest odpowiedzialny m.in. na sprężystość.

I w ten sposób przez stulecia mamy modyfikowana pszenicę o wyższej niż inne zboża zawartości glutenu. Do tego mąki wysokiego przemiału wyzbyte składników odżywczych...

Sam gluten nie jest zły, w nadmiarze. Medialnie opluty za sprawą osób o małej jego tolerancji...

poza modyfikacją samej pszenicy, w najtańszym pieczywie jest bardzo dużo chemii, polepszaczy stabilizatorów itd...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.