Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do bardziej obeznanych użytkowników.

Celuję raczej w in 100 tylko i wyłącznie ze względu na koszty.. (może po jakimś czasie dobobię się in 200). W salonie słuchałem go z Focal aria 926 (2 woofery) i było jak na moje ucho naprawdę dobrze jeśli chodzi o moc.

Mam teraz okazję nabyć Focal 836 (3 woofery) i tu moje pytanko czy in 100 poradzi sobię z tymi kolumnami?

Czy któryś z szanownych kolegów wie może ile wattów pobiera z sieci atoll in 100?

(660 VA równa się 660 Watt czy to błędne porównanie? bo tylko taką informację podaję producent)

Będe bardzo wdzięczny za odpowiedź!

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3357280

Mam teraz okazję nabyć Focal 836 (3 woofery) i tu moje pytanko czy in 100 poradzi sobię z tymi kolumnami?

Czy któryś z szanownych kolegów wie może ile wattów pobiera z sieci atoll in 100?

(660 VA równa się 660 Watt czy to błędne porównanie? bo tylko taką informację podaję producent)

Czołem,

1. O ile dobrze widzę, to F836 to 8ohm'owe kolumny, o wysokiej skuteczności (92dB/Wm), co oznacza, że możesz je "obsłużyć" nawet dość słabowitym wzmacniaczem lampowym (skądinąd mój znajomy chwali sobie współpracę Focal'i właśnie z lampą). IN100SE ma 100W/8ohm i 30.000mF w kondensatorach, więc z powodzeniem "udźwignie" znacznie bardziej wymagające kolumny. Z moimi, znacznie "trudniejszymi" głośnikami (4ohm, 87dB/Wm) IN100SE robił co chciał.

2. Pobór prądu z sieci w przypadku każdego urządzenia (może z pominięciem żarówki) nie jest stały i zależy od tego do jakiej "pracy" to urządzenie zagonimy.

W stanie bezczynności AM100SE zużywa pewnie nie więcej jak jakieś 35-50W (= przeciętna żarówka), grając głośno przy obciążeniu mało skutecznymi kolumnami, ciągnie pewnie nie mniej niż 250-300W (3 mocne żarówki). Niestety dokładniejsze dane nie są mi znane.

Tylko nie za bardzo wiem, co chciałbyś wywnioskować z tego parametru ... chyba, że myślisz o kosztach eksploatacji (opłatach za prąd) (?)

Pzdr, P

Lubię sobie pogrywać ... 

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3357498

Czołem,

1. O ile dobrze widzę, to F836 to 8ohm'owe kolumny, o wysokiej skuteczności (92dB/Wm), co oznacza, że możesz je "obsłużyć" nawet dość słabowitym wzmacniaczem lampowym (skądinąd mój znajomy chwali sobie współpracę Focal'i właśnie z lampą). IN100SE ma 100W/8ohm i 30.000mF w kondensatorach, więc z powodzeniem "udźwignie" znacznie bardziej wymagające kolumny. Z moimi, znacznie "trudniejszymi" głośnikami (4ohm, 87dB/Wm) IN100SE robił co chciał.

2. Pobór prądu z sieci w przypadku każdego urządzenia (może z pominięciem żarówki) nie jest stały i zależy od tego do jakiej "pracy" to urządzenie zagonimy.

W stanie bezczynności AM100SE zużywa pewnie nie więcej jak jakieś 35-50W (= przeciętna żarówka), grając głośno przy obciążeniu mało skutecznymi kolumnami, ciągnie pewnie nie mniej niż 250-300W (3 mocne żarówki). Niestety dokładniejsze dane nie są mi znane.

Tylko nie za bardzo wiem, co chciałbyś wywnioskować z tego parametru ... chyba, że myślisz o kosztach eksploatacji (opłatach za prąd) (?)

Pzdr, P

Po pierwsze dziękuję za odpowiedź!

Niestety kolumny kolega już sprzedał, więc temat nieaktualny.. pierwszy właściciel plus cena jak dla mnie 3000 pln wprawiła mnie prawie że w amok.. Poniekąd się cieszę bo ZNACZNIE bym przesadził z rozmiarem.. mój salonik ma zaledwie 20 m2 z otwartym wejściem do sypialni 12m2..

Czego to cena nie robi :)

Tak czy siak przy focalach zostaję tylko z mniejszym modelem! No i oczywiścię z Atollem in 100 którego udało już mi się zarezerwować na luty.

(słuchałem Arie 926 na Vincencie i mi osobiście nie podeszło, pewnie ze względu na moją muzykę, która głównie jest elektroniczna, Atoll ją znacznie ożywił i dodał mocy)

O pobór prądu pytałem poniewaź gdzieś na forum wpadł mi post, w którym wystąpiła bużliwa opinia na temat wzmacniacza do focali 826 vw (lepsze przetworniki niż wersja v) i jeden z panów twierdził że oprócz mocy wyjściowej RMS wzmacniacz powinien mieć trafo które też jest prądożerne żeby odpowiednio napędzić takie kolumny.. stąd moje pytanie

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3358355

O pobór prądu pytałem poniewaź gdzieś na forum wpadł mi post, w którym wystąpiła bużliwa opinia na temat wzmacniacza do focali 826 vw (lepsze przetworniki niż wersja v) i jeden z panów twierdził że oprócz mocy wyjściowej RMS wzmacniacz powinien mieć trafo które też jest prądożerne żeby odpowiednio napędzić takie kolumny.. stąd moje pytanie

Pewno ten "pan" miał na myśli rezerwę prądową takiego wzmacniacza.

Na chłopski rozum można to wytłumaczyć tak:

Wzmacniacz np. (Atoll IN100) oddaje 2x100W, a pobór mocy z gniazdka 220,V w max 660W (konsumpcja energii elektr.) co oznacza, że w rezerwie wzmacniacz ma ponad 400W dokładnie 460W, więc poradzi sobie z niejednym zestawem głośnikowym, ale też ma to przełożenie na lepszą kontrolę basu.

Taka np. końcówka Technics SE A800 oddawał 2x80W a pobierał z gniazda 220V moc 230W, więc miał zaledwie 70W rezerwy prądowej, kiedy go swojego czasu zastąpiłem wzmacniaczem zintegrowanym CA Azur A540 zrozumiałem o co w tym chodzi, bo ten z kolei oddawał 2x50W, ale poboru z gniazdka w maxie miał aż 615W co dawało ponad 500W rezerwy prądowej, co zresztą było słychać w tym jak radził sobie z basem i jego kontrolą w porównaniu z takim technicsem.

Jest to jeden z ważniejszych parametrów we wzmacniaczu, któremu warto się przyjrzeć i który powinien być jakimś wyznacznikiem przy zakupie.

Pozdrawiam

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3358424

Wzmacniacz np. (Atoll IN100) oddaje 2x100W, a pobór mocy z gniazdka 220,V w max 660W (konsumpcja energii elektr.) co oznacza, że w rezerwie wzmacniacz ma ponad 400W dokładnie 460W, więc poradzi sobie z niejednym zestawem głośnikowym, ale też ma to przełożenie na lepszą kontrolę basu.

Taka np. końcówka Technics SE A800 oddawał 2x80W a pobierał z gniazda 220V moc 230W, więc miał zaledwie 70W rezerwy prądowej, kiedy go swojego czasu zastąpiłem wzmacniaczem zintegrowanym CA Azur A540 zrozumiałem o co w tym chodzi, bo ten z kolei oddawał 2x50W, ale poboru z gniazdka w maxie miał aż 615W co dawało ponad 500W rezerwy prądowej, co zresztą było słychać w tym jak radził sobie z basem i jego kontrolą w porównaniu z takim technicsem.

Jest to jeden z ważniejszych parametrów we wzmacniaczu, któremu warto się przyjrzeć i który powinien być jakimś wyznacznikiem przy zakupie.

Pozdrawiam

Zajebist* odpowiedź! takiej oczekiwałem dzięki!!

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3358459

To jest olbrzymie uproszczenie i trochę się mija z prawdą. Po pierwsze wzmacniacz ma swoją sprawność, więc nie ma żadnej rezerwy 460 W, tylko dużo mniej, bo część mocy idzie jeszcze w grzanie obudowy (np. kolejne 150 W). Po drugie, jest to pobór maksymalny, więc uwzględnia podłączenie np. głośników 4-ohmowych, których minimum obciążenia będzie jeszcze niżej, a więc będzie to większe obciążenie dla zasilacza. Dochodzi do tego jeszcze nieuwzględnienie pojemności filtrującej, a ona też ma wpływ na to co wzmacniacz potrafi. Sprawność wzmacniacza zależy też od jego klasy, inaczej te relacje będą wyglądały dla klasy AB, a inaczej dla pracy w klasie A czy we wzmacniaczu cyfrowym. Także teoretycznie im więcej tym lepiej, ale nie jest to bezpośredni wyznacznik co który sprzęt potrafi.

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3358480

Razem z in 100 mam mozliwość kupienia DAC'a 100 jako że nie mam żadnego odtwarzacza raczej go nabędę.. tymbardziej że swoją dyskografię mam na macbook'u.

I teraz kolejne pytanko czy maca podłączam pod Daca kablem USB typ A => USB tyb B włączam muzykę BitPerfect oczywiście i już..??

I jako że składam wszystko od zera więc nie wyjaśnionych kwestii jest dość sporo, a ilość przeczytanych postów potrafi nieźle namieszać na usta ciśnie mi się jeszcze jedno dość ważne zdanie, a mianowicie

jakie kable??

co byście panowie polecili sprawdzonego i nie koniecznie za 160 zł za mb jeśli chodzi o kabel głośnikowy, słucham głównie muzyki elektronicznej, wokale, soczysty bas, r'n'b, ale też Pink Floyd, Queen, Phil Colins, babcia Tina, poważna raczej rzadko ale napewno też posłucham..

MacBook=>DAC=>IN100=>Focal 800

Prosiłbym o jakieś propozycje podłączenia całego zestawu.

Z góry dziękuję!!

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3358594

I teraz kolejne pytanko czy maca podłączam pod Daca kablem USB typ A => USB tyb B włączam muzykę BitPerfect oczywiście i już..??

W zasadzie "i już". Z tym, że temat jest nieco bardziej skomplikowany; wybór programu i konfiguracja systemu mogą być niezłą "zabawą" (rzuć okiem np. na http://www.tweaks.pl/poprawianie-jakosci-brzmienia-muzyki-czyli-konfiguracja-bit-perfect-pc-audio/)

Poszczególne odtwarzacze systemowe - Audiorvana, JPlay, JRiver, Foobar, itp itd mają sowich zwolenników i zajadłych przeciwników. W tej chwili korzystam na McBook'u z Audirvany i jestem zadowolony.

akie kable??

co byście panowie polecili sprawdzonego i nie koniecznie za 160 zł za mb jeśli chodzi o kabel głośnikowy, słucham głównie muzyki elektronicznej, wokale, soczysty bas, r'n'b, ale też Pink Floyd, Queen, Phil Colins, babcia Tina, poważna raczej rzadko ale napewno też posłucham..

napisz coś więcej - jaki dźwięk masz a jaki chciałbyś uzyskać

Lubię sobie pogrywać ... 

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3358652

Dźwięku nie mam narazie żadnego do jeszcze nic nie kupiłem.. Czekam na luty..

Lubię te podbite skraje pasma w Focalach plus in 100 daje dynamikę i mięsisty bas..

Wychodzi na to że wszystko mam..

Pytanie czy jest sens coś jeszcze podkreślać okablowaniem czy postawić na neutralność

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3358755

Dźwięku nie mam narazie żadnego do jeszcze nic nie kupiłem.. Czekam na luty..

W takim razie sugeruję, abyś nie robił, póki co, żadnych dodatkowych zakupów.

Focal + In100 to, moim zdaniem, nieco ryzykowny zabieg. Testując kable (RCA, SC, AC) będziesz mógł skorygować "conieco" (empirycznie, ze sprzętem na pokładzie). Na tym etapie efekt finalny jest jednak nie do przewidzenia - np. wpływ pomieszczenia może poważnie skorygować pierwotne założenia. Sugerowanie okablowania "na sucho" jest kompletnym nieporozumieniem.

Pzdr, M

Lubię sobie pogrywać ... 

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3358785

W takim razie sugeruję, abyś nie robił, póki co, żadnych dodatkowych zakupów.

Focal + In100 to, moim zdaniem, nieco ryzykowny zabieg. Testując kable (RCA, SC, AC) będziesz mógł skorygować "conieco" (empirycznie, ze sprzętem na pokładzie). Na tym etapie efekt finalny jest jednak nie do przewidzenia - np. wpływ pomieszczenia może poważnie skorygować pierwotne założenia. Sugerowanie okablowania "na sucho" jest kompletnym nieporozumieniem.

Pzdr, M

Ryzykowny zabieg..? Co masz na myśli?

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3358965

Kolega Pantaleon ma na mysli, ze po tygodniu w takim polaczeniu bedziesz chcial wyrzucic sprzet przez okno. Focale to bardzo krzykliwe paczuszki.

Nie do końca to mam na myśli ... ale tak się to może skończyć.

Focale, których miałem okazję słuchać, dzięki berylowej kopułce wysokotonowej, potrafiły sypnąć obficie sopranami. IN100SE też potrafi...

Tak czy inaczej ze "szlifowaniem" brzmienia kablami warto zaczekać do czasu aż sprzęt stanie w docelowym pomieszczeniu i wygrzeje się trochę.

Uszy to najlepszy doradca. Wnioski formułowane "na papierze" są zazwyczaj przestrzelone - konsekwencje będą widoczne ... w portfelu.

U mnie Focale Electra 12 lat temu ze wzmakiem AudioNote grały obłędnie :-)

Focale zazwyczaj właśnie z lampą dobrze wypadają. Wysoka skuteczność i ekspozycja skrajów pasma często uzupełniają się z czarującą średnicą lamp.

Podłączanie do F dzikusa w postaci IN100SE (również eksponujący skrajne składowe), przypomina gaszenia pożaru benzyną wysoooktanową.

Jednak to niekoniecznie zły pomysł - jak każdy inny powinien być sprawdzony organoleptycznie w warunkach domowych.

Lubię sobie pogrywać ... 

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3359074

Hmm.. Sam jestem ciekaw bo raczej póki co taki zestaw do mnie zawita.. Słuchałem in 100 z focalami co prawda tylko przez 3 godziny i może raz przy dość specyficznym utworze tweeter zrobił się dokuczliwy..

Co prawda może mam troche zdeformowany odbiór domowego sprzętu audio bo w aucie mam dość przyjemny zestawik szwedzkiej firmy dls z serii Ultimate gdzie sam tweeter ma 40W rms i to są dopiero głośne i potrafiące wywiercić dziurę głośniki.. Oczywiście zmodowałem zwrotnice pociąłem troche na procesorze i jest ok..

Mówicie też o lampie próbowałem focale z vickiem 237 i mi się nie podobało.. Odbiór muzyki jak dla mnie był lepszy z atollem.. Może za mało jeszcze posłuchałem..

Spośród Dali ikon i zestor , canton nie pamiętam, jbl studio, monitor audio. Najlepiej przypadł mi do gustu zestaw Atoll plus Focal..

Choć nie twierdzę że ten zestaw po jakimś czasie nie może zrobić się męczący przy pewnych utworach..

Pytanko: Czy ktoś z was miał zestaw w którym wszystko było idealne? Czyli taki którego nigdy się nie zmienia bo po co coś zmieniać na gorsze..?

Edytowane przez Fasola
https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3359224

To jest olbrzymie uproszczenie i trochę się mija z prawdą. Po pierwsze wzmacniacz ma swoją sprawność, więc nie ma żadnej rezerwy 460 W, tylko dużo mniej, bo część mocy idzie jeszcze w grzanie obudowy (np. kolejne 150 W). Po drugie, jest to pobór maksymalny, więc uwzględnia podłączenie np. głośników 4-ohmowych, których minimum obciążenia będzie jeszcze niżej, a więc będzie to większe obciążenie dla zasilacza. Dochodzi do tego jeszcze nieuwzględnienie pojemności filtrującej, a ona też ma wpływ na to co wzmacniacz potrafi. Sprawność wzmacniacza zależy też od jego klasy, inaczej te relacje będą wyglądały dla klasy AB, a inaczej dla pracy w klasie A czy we wzmacniaczu cyfrowym. Także teoretycznie im więcej tym lepiej, ale nie jest to bezpośredni wyznacznik co który sprzęt potrafi.

Dokladnie. Wzmacniacz klasy AB ma sprawnosc rzedu 60%. Oznacza to zeby oddac moc 100W musi pobrac z sieci mniej wiecej 160W. Zatem pobor pradu przez Atolla in100 w szczycie przy obciazeniu 8ohm bedzie 320W. Przy normalnym sluchaniu muzyki nie przekroczymy poboru pradu 50W. Mierzylem to na swoim Atollu amperomierzem.

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3359353

Pytanko: Czy ktoś z was miał zestaw w którym wszystko było idealne? Czyli taki którego nigdy się nie zmienia bo po co coś zmieniać na gorsze..?

??? to jest taki???? :-))))

Spośród Dali ikon i zestor , canton nie pamiętam, jbl studio, monitor audio. Najlepiej przypadł mi do gustu zestaw Atoll plus Focal..

Choć nie twierdzę że ten zestaw po jakimś czasie nie może zrobić się męczący przy pewnych utworach..

Po pierwsze primo, to Tobie się musi podobać i koniec.

Po drugie primo, jeśli teraz zauważasz, że może Cię męczyć takie zestawienie to ... męczyć Cię będzie na bank. Nie wiem ile czasu słuchasz muzyki w samochodzie ale zakładając przez chwilę, że znacznie więcej czasu poświęcisz tej czynności w zaciszu domowym, każdy irytujący element urośnie do rozmiarów Petronas Towers w Kualalumpur. Kilka dni temu urządziliśmy sobie odsłuch z "janicniewiem" - kupił kolumny, które zachwyciły go w sklepie. Niestety okazało się, że we własnym domu nie jest w stanie z nimi żyć = kilka tysięcy w plecy. Spektakularne granie - spektakularny problem.

Lubię sobie pogrywać ... 

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3359381

To jest olbrzymie uproszczenie i trochę się mija z prawdą.

Oczywiście, że to jest pewne uproszczenie, ale czy mija się z prawdą trochę wątpię...

ponieważ za każdym razem w mmoim przypadku teoria się potwierdzała.

bo część mocy idzie jeszcze w grzanie obudowy (np. kolejne 150 W

A jak to się ma do tego, że odkąd mam AM100 jeszcze nie udało mi się nagrzać obudowy, a cicho nie słucham...czasami gdyby nie świecąca dioda na płycie czołowej to miałbym wątpliwości, czy w ogóle jest włączony wzmacniacz.

Może dlatego, że trochę miejsca ma wokół siebie ten wzmak.

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3359413

Pobór prądu AC dla urządzeń mierzy się watomierzem, sam amperomierz jest mylący.

W sieci znajdziecie metody i wzory które należy wykorzystać do prawidłowych obliczeń.

Amperomierzem to żarówkę można sobie pomierzyć.

Pomiar mocy wzmacniacza:

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3359425

Pobór prądu AC dla urządzeń mierzy się watomierzem, sam amperomierz jest mylący.

W sieci znajdziecie metody i wzory które należy wykorzystać do prawidłowych obliczeń.

Amperomierzem to żarówkę można sobie pomierzyć.

Pomiar mocy wzmacniacza:

To byl miernik, ktory mierzy wartosc skuteczna pradu (true rms). Na chlopski rozum z prostych obliczen mozna wywnioskowac ze nie bedzie wielkiego poboru pradu przy sluchaniu muzyki (nikt przeciez nie slucha sygnalow testowych).

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3359477

A teraz zupełne z innej beczki:

1. Jak się mają urządzenia i plany Atolla odnośne streamingu muzyki od dostawców typu WIMP czy Spotify.
  2. Czy da się jakoś tak skonfigurować urządzenia aby to zastosowac np. z obsługą z tabletu czy z PCta?

Próbował ktos takiego słuchania?

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3362717

A teraz zupełne z innej beczki:

1. Jak się mają urządzenia i plany Atolla odnośne streamingu muzyki od dostawców typu WIMP czy Spotify.

2. Czy da się jakoś tak skonfigurować urządzenia aby to zastosowac np. z obsługą z tabletu czy z PCta?

Próbował ktos takiego słuchania?

1. Diabli wiedzą - może napiszę do nich jak wrócę z nart (póki co leczę zakwasy)

2. Oczywiście - nic prostszego: laptop/Spotify - wejście USB-B w DAC'ach/Streamerach i działa jak trzeba.

Lubię sobie pogrywać ... 

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3364185

Witam, zastanawiam się nad końcówką am100 do Daca z Preampem na Sabre. Czy ktoś się orientuje, czy brzmienie byloby podobne, do tego, jakie ma Integra in100?

Brzmienie będzie lepsze, integra jest bardziej narwana :)

Końcówka jest spokojniejsza i przyjemniejsza w odbiorze, ja mialem takiej wrażenie i zostałem przy końcówce.

Koniecznie przećwicz pod wzmakiem podkładki Finite Elemente CeraOne o których pisał pantaleon, ja akurat mam izolatory połączone ze stożkami Vibrapoda.

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/31/#findComment-3365434
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.