Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich klubowiczów Atolla.

Niedawno stałem się posiadaczem zestawu Atoll 200 signature z kolumnami AA Hyperion IV plus. Mam pytanie o przedwzmacniacz do opisywanego Atolla czy np Emotiva BasX PT1 zgra sie z tym wzmacniaczem? Brakuje mi zejścia na niskich tonach i góra jest zbyt jasna przy głośniejszym odsłuchu. Ogólnie jestem zadowolony z tego zestawu słucham Tidala przez Malinę z nakładką Hifibery i DAC Toping 50 . Mój Atoll ma wbudowany moduł DAC (2xCoaxial i 2x Optic) sprawdzałem różne konfiguracje i najlepiej gra w połączeniu z Toping50 jako przedwzmacniacz. Czy ta Emotiva sprawdzi sie jako przedwzmacniacz? Czy ewentualnie szukać czegoś innego?

To AM czy IN ? 

Jeśli z dac to IN sorry .

Chcesz się podpierać przedwzmacniaczem z toppinga ? 

Weź się rozejrzyj za jakimś pre z prawdziwego zdarzenia .

A jak z akustyką w pomieszczeniu , bo Atoll to niskich miał aż nadto ,a Tobie brak zejścia .Pzdr

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Wzmacniacz to Atoll IN200 Signature.

Wiem, że Topping D50s to nie jest prawdziwy przedwzmacniacz a jedynie DAC z opcją przedwzmacniacza ale takie połączenie w moim przekonaniu daje najlepszy efekt.

Jakieś propozycje przedwzmacniacza do tego ATOLLa ?

Ale po co w ogóle bawić się w jakieś pre skoro masz pre w in200? 

To nie rozwiąże problemu z Twoim basem. Dokup tel T5/7 albo wzmak z większym basem. 

Chyba masz na myśli zakup końcówki mocy pod pre z toppinga zamiast integry in200. 

Edytowane przez Szczepan88

W sumie fakt , nie używasz daca ani pre, sprzedaj kup AM i szukać wtedy przedwzmacniacza.

Przedwzmacniacz w Dac-ach to półśrodek . Pzdr 

Edytowane przez dedal75

Nie będę sprzedawał IN200 gdyż niedawno go kupiłem i jako końcówka gra też dobrze. Myślałem nad zmianą kolumn ale to już 10 tyś (AA Rhea) Pomysł mam taki by kupić jakiś preamp np. Emotiva i delikatnie korygować braki basu i natarczywość wysokich. W Toppingu sa jakieś filtry i najlepiej gra na fitrze nr 3-4 . Zastanawiam sie tylko czym zastąpić tego Toppinga by nie zrujnować sie finansowo ale by zadowolić ucho 🙂

Czyli całość gra dobrze ale w sumie wysokie i bas Ci nie leżą.... 

Atoll 200 jest spoko. DAC też ujdzie. Zabierz to pod pachę, idź do salonu i dobierz kolumny. Wg mnie wymyślanie z pre itp to marnowanie czasu. Charakteru kolumn nie zmienisz. 

2 godziny temu, Jack Lodz napisał:

Niedawno stałem się posiadaczem zestawu Atoll 200 signature z kolumnami AA Hyperion IV plus. Mam pytanie o przedwzmacniacz do opisywanego Atolla czy np Emotiva BasX PT1 zgra sie z tym wzmacniaczem? Brakuje mi zejścia na niskich tonach i góra jest zbyt jasna przy głośniejszym odsłuchu. Ogólnie jestem zadowolony z tego zestawu słucham Tidala przez Malinę z nakładką Hifibery i DAC Toping 50 . Mój Atoll ma wbudowany moduł DAC (2xCoaxial i 2x Optic) sprawdzałem różne konfiguracje i najlepiej gra w połączeniu z Toping50 jako przedwzmacniacz. Czy ta Emotiva sprawdzi sie jako przedwzmacniacz? Czy ewentualnie szukać czegoś innego?

Próbowałeś przesunać/przestawić kolumny od ściany? Akurat w przypadku basu akustyka pomieszczenia i ustawienie kolumn robi OGROMNA różnicę. Nic bym tam nie sprzedawał, ale generalnie Atolle AM to rewelacja, ale na te sekcje pre w IN ludzie kręca nosem, że da się lepiej.

Edytowane przez gimza

Przerabiałem kilka ustawień kolumn i niewiele to pomogło, były delikatnie zauważalne zmiany ale to nie to. Wcześniej miałem Atolla in100 se i grał w moim odczuciu lepiej. Potwierdził to nawet sam właściciel AA podczas wizyty u mnie gdy po wymianie głośnika w kolumnie zrobiliśmy sobie mały odsłuch.

Tak kupiłem w ciemno bez odsłuchu, miałem IN100 więc pomyślałem, że gorzej nie powinno być. Jest lepiej pod kątem mocy. Natomiast IN200 nie jest z tymi kolumnami taki muzykalny jak z IN100. Gdy przymierzałem się do kupna wzmacniacza do tych kolumn to w Q21 doradzali mi bym do Hyperionów brał w ciemno IN100 bo IN200 to już inne granie. Niby jest lepiej ale czegoś w tym dźwięku brakuje. Zmieniłem kable głośnikowe i interkonekty ale w dalszym ciągu wysokie są takie drażniące rozmyte a niskie nie maja takiego zejścia jak było w IN100. Poszukam jakiegoś przedwzmacniacza Emotivy albo Rotela i pobawię się ustawieniami może to rozwiąże problem.

Bo to inne granie. 200 kultura , porządek 100 dynamika ,atak 

Sporo osób się zawiodło przechodząc z in 80 na in 100 . 

Więc teraz tylko odsłuch w domu 😏 .Pzdr 

4 godziny temu, Jack Lodz napisał:

Wzmacniacz to Atoll IN200 Signature.

Wiem, że Topping D50s to nie jest prawdziwy przedwzmacniacz a jedynie DAC z opcją przedwzmacniacza ale takie połączenie w moim przekonaniu daje najlepszy efekt.

Jakieś propozycje przedwzmacniacza do tego ATOLLa ?

Bo integry Atolla zawsze lepiej grały w roli końcówek.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

2 godziny temu, Jack Lodz napisał:

Tak kupiłem w ciemno bez odsłuchu, miałem IN100 więc pomyślałem, że gorzej nie powinno być. Jest lepiej pod kątem mocy. Natomiast IN200 nie jest z tymi kolumnami taki muzykalny jak z IN100. Gdy przymierzałem się do kupna wzmacniacza do tych kolumn to w Q21 doradzali mi bym do Hyperionów brał w ciemno IN100 bo IN200 to już inne granie. Niby jest lepiej ale czegoś w tym dźwięku brakuje. Zmieniłem kable głośnikowe i interkonekty ale w dalszym ciągu wysokie są takie drażniące rozmyte a niskie nie maja takiego zejścia jak było w IN100. Poszukam jakiegoś przedwzmacniacza Emotivy albo Rotela i pobawię się ustawieniami może to rozwiąże problem.

Może daj mu trochę czasu? Parę osób pisało tutaj jaka jest różnica między 100 a 200.
100 w skrócie zapierd… do przodu i zrywa asfalt. 200 to inna bajka. Pamiętam, że jak miałem AM200 i dokupiłem AM100 - nie mogłem się nadziwić jak one różnie grają. Wydawało mi się, że 100 gra jakby 2 razy szybciej. Nie wiem czy sekcja pre jest taka sama w IN100/200.

A IN200 lepiej kontroluje bas? Może to zejście w 100 to było tak naprawdę przysłowiowe łupanie basu?

Edytowane przez gimza
9 godzin temu, Jack Lodz napisał:

A na czym stoi wzmacniacz oraz kolumny?

9 godzin temu, dedal75 napisał:

No sama końcówka nie gra , ale nawet zwykła pasywka dawała radę .

Pasywka z tego co wiem łoi jak nic standardowe przedwzmacniacze, można wyrzeźbić coś na wzór Khozmo.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Po 2 tygodniach użytkowania wiem jedno, że 200 nie nadaje się do bezmyślnego łupania na maxa. To wzmacniacz do delektowania się muzyką. To wzmacniacz do spokojnego słuchania. Moje Hyperiony nagłaśniają 35m2 pomieszczenia bez adaptacji akustycznej. Może wymiana kolumn na jakieś inne, był by dobry kierunek? Z jakimi kolumnami oprócz Hyperionów Atoll 200 mógł by sobie poradzić w takim pomieszczeniu?

Ja bym sprawdził coś innego zamiast Toppinga , mnie zupełnie nie pasuje takie granie. Bo zmieniłeś wzmacniacz by było lepiej a ,już planujesz zmianę kolumny . Więc wniosek jest jeden in 200 to był błąd .Pzdr

D50 grała dla mnie gorzej niż D30 czy E30, a to dalej słabe granie. Na pociechę D90 nie gra również wiele lepiej 🙃

7 godzin temu, Jack Lodz napisał:

Po 2 tygodniach użytkowania wiem jedno, że 200 nie nadaje się do bezmyślnego łupania na maxa. To wzmacniacz do delektowania się muzyką. To wzmacniacz do spokojnego słuchania. Moje Hyperiony nagłaśniają 35m2 pomieszczenia bez adaptacji akustycznej. Może wymiana kolumn na jakieś inne, był by dobry kierunek? Z jakimi kolumnami oprócz Hyperionów Atoll 200 mógł by sobie poradzić w takim pomieszczeniu?

Kilka lat temu grałem na Atoll in100se w połączeniu z AA Phoebe III ,tylko że na 23metrach.Brakowało mi w tym zestawieniu dołu i wymieniłem AA na Dynaudio i była duża poprawa.Może spróbuj iść w tym kierunku,kto wie może Tobie przypasuje.

Witam wszystkich 

obecnie korzystam z amplitunera do odsłuchów w stereo, muzyki słucham głównie w oparcie o Tidal HI FI Premium , sporadycznie winyle i CD.

Prośba kolegów o doradzenie co będzie lepsze w tym przypadku wzmacniacz IN 200 czy końcówka mocy AM 200, mój zestaw wygląda tak i nie będę miał możliwości odsłuchu:

- Tannoy Revolution XT8 F

- sub Rel 1003

- pozostałe głośniki w kinie Tannoy

- amplituner Marantz 6012

- przedwzmacniacz Rega mini

- gramofon Rega Plannar 2

- odtwarzacz Oppo 203 udp

Sam byłem zdecydowany na wzmacniacz natomiast Panowie z Q21 zasugerowali końcówkę mocy Atolla , prośba o opinie.

Moim zdaniem obojętne co wybierzesz to i tak sobie poprawisz  ,ale wybierając AM będziesz musiał korzystać z PRE w amplitunerze . W IN 200 jest napewno lepszy i jeżeli nie planujesz szybko kolejnego wydatku na sensowny PRE to brałbym INtegre. Wybór AM jest uzasadniony gdy zapewnisz mu odpowiednie towarzystwo , czyli lepsze niż proponuje producent w IN200. Pamiętaj że zestaw dzielonygra lepiej zazwyczaj ,ale  to 2 x większe pieniądze . Wypadałoby dokupić następną sieciówkę ,podstawki , no i trzeba połączyć czymś normalnym te klocki. 2x większe pieniądze ,ale zestaw nie zagra 2 x lepiej . Ja wyznaję taką zasadę że zestaw dzielony ma sens dopiero w HI-ENDzie i jak już koszty mają drugorzędne znaczenie  .Jeżeli miałbym kupić zestaw dzielony ATOLLA z serii 200 , brałbym IN 300 . Rozumiem ,że nie wszyscy się zgodzą ze mną.Przyznam ,że jak by mnie nie trzymały finanse to chętnie bym zwariował i kupił zestaw dzielony ,bo to poprostu cieszy😁.Pozdrawiam .

9 godzin temu, januszbe napisał:

Witam wszystkich 

obecnie korzystam z amplitunera do odsłuchów w stereo, muzyki słucham głównie w oparcie o Tidal HI FI Premium , sporadycznie winyle i CD.

Prośba kolegów o doradzenie co będzie lepsze w tym przypadku wzmacniacz IN 200 czy końcówka mocy AM 200, mój zestaw wygląda tak i nie będę miał możliwości odsłuchu:

- Tannoy Revolution XT8 F

- sub Rel 1003

- pozostałe głośniki w kinie Tannoy

- amplituner Marantz 6012

- przedwzmacniacz Rega mini

- gramofon Rega Plannar 2

- odtwarzacz Oppo 203 udp

Sam byłem zdecydowany na wzmacniacz natomiast Panowie z Q21 zasugerowali końcówkę mocy Atolla , prośba o opinie.

Wiesz, że możesz sterować głośnością z Oppo spiętego z końcówką mocy?

Edytowane przez gimza

Cześć, 
używam atolla st i po roku zdecydowalem się na zakup Qobuza. Trochę zajęło mi założenie konta, bo na Polskę nie wchodzą. 

Kiedy streamuję HIgh REs , to streamuje mi w MPEG 😞
Na qobuzie pokazuje 24 bity , 196khz, a na stremarze po włączeniu 16bit, 44,1khz...

nie wiem , czy coś w ustawieniach trzeba przestawić? 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.