Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

W duecie z AM200 znacznie lepiej (niż AP) wypadają choćby B&W serii CM, Amphiony Argony, Focale lub Triangle. Zapewniają wyższy poziom dźwięczności i przezroczystości.

Przez jakieś 2 lata miałem AM200/ST200 z AP Sitara. U mojego przyjaciela wciąż gra taki zestaw tyle, że z BW CM10S2.... i jest znacznie lepiej.

Wesołych Świąt

W nawiązaniu do w/w kolumn które konkretnie serie Amphionów Argonów wchodziłyby w grę, Focale Aria 926, czy wyżej 936?? 948 za drogo. Bo z Triangli to wiem, że EZ Antal.

Atoll AM 200 + ATOLL ST200 ( RCA TQ Ultra Black ) + CA CD Azur 651 C ( S/PDIF Wireworld Starlight Siver 7 )  + ( ELAC 247.3+ TQ Black II ) + Beyerdynamic Dt 860

Wesołych Świąt

W nawiązaniu do w/w kolumn które konkretnie serie Amphionów Argonów wchodziłyby w grę, Focale Aria 926, czy wyżej 936?? 948 za drogo. Bo z Triangli to wiem, że EZ Antal.

Wszystko zależy od budżetu, wielkości pomieszczenia.

Jeśli masz +/- 12-14 tys PLN i pomieszczenie 20-30m2 sugeruję zapoznać się bliżej z Amphion Argon 3LS i BW CM10S2 (na te ostatnie, w związku z wejściem nowej serii 700, jest spory rabat).

Lubię sobie pogrywać ... 

• 4 tygodnie później...

W przyszłym tygodniu w środę dołączę do klubu nie tylko jako piszący, ale jako posiadacz sprzętu. Zamówiłem odtwarzacz i CD z serii 100 :)

Będzie to grało z głośnikami Paradigm SE3, kable głośnikowe Wireworld Oasis. Mam interkonekt Wireworld Solstice, ale popróbuje też inne opcje. Jaki IC do 1000 zł polecacie do Atolla?

Będzie to grało z głośnikami Paradigm SE3

Możesz uzyskać całkiem miłe doznania w zakresie brzmienia albowiem te kanadyjskie podłogówki w zestawieniu z francuską manufakturą potrafią zauroczyć. Tak było i w moim przypadku gdzie 200 od Atolla współpracowała z serią 11V7. Niemniej z tego co pamiętam okablowanie było również dedykowane od Ultralinka (dość duży przekrój). Czasami wspominam te swoje krucjaty wokół pozyskania doskonałego sprzętu audio.

Tak na marginesie od czasu gdy zawitała do mnie lampa ze stajni polskiej manufaktury delektuję się ciepłem przekazu i od ponad pół roku nie poszukuję tzw. króliczka.

Kiedyś ktoś zacny z Naszego Grona powiedział coś na temat magii lamp. Wzruszyło mnie to granic.

Cóż życzę Ci Drogi Kolego zadowolenia z konfitury Twojego audio.

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

<p><p>Powinno zagrac bardzo energetycznie, z mocnym wzmocnieniem w ok. 100hz, fajnie, ze wysokie blyszcza, sa detaliczne wiec podciagna zgaszona najwyzsza gore cedeka cd100se mk2. Zagadka zostaje srednica, oby tez sie ladnie wszystko zgralo.

Az z tego wszystkiego przypomniala mi sie swietna plytka Faithless - ForeverFaithless, ktora na zadnych innych kolumnach jakie u siebie mialem nie brzmiala tak ladnie, tak zywo, bez tego sztucznej, wymuszonej na kolumnie przez wzmocnienie szybkosci, swobody jak na Paradigmach. To uczucie niesamowitej lekkosci, swobody oddania muzyki w ktorej liczy sie rytm, potocznie rozumiana dynamika, przy Paradigm czlowiek slucha i wie, ze te kolumny w takiej muzie nigdy nie zawioda.

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

W nawiązaniu do powyższego - ma ktoś jakieś doświadczenia z DAC-ami Atolla ? Między DAC100 a DAC200 jest bardzo duża różnica w cenie - czy tutaj rzeczywiście jest duży przeskok jakościowy ?

Arcam SA30 + Tannoy Revolution XT 8F

Pisałem o tym kilkadziesiąt stron temu ;-)

Moim zdaniem DAC200 jest szlachetniejszy w brzmieniu, dużo bardziej przestrzenny z większą ilością informacji...

Zależy jednak kto czego szuka i jakie ma oczekiwania

Pany, myślę o DAC100SE. Jak to w połączeniu z jakimś starym cd w roli transportu ma się do powiedzmy CD50SE-2 ??

Nie miałem przyjemności z CD50, ale DAC100 stał u mnie jakiś czas i "dawał radę"; oczywiście trzeba mu zapewnić jakiś przyzwoity transport/źródło oraz niezbyt wierzyć legendom o magicznych DAC 'ach, karmionych przez marketowe DVD/BluRaye ;-)

zresztą dotyczy to nie tylko sprzętu Atolla

Nie miałem przyjemności z CD50, ale DAC100 stał u mnie jakiś czas i "dawał radę"; oczywiście trzeba mu zapewnić jakiś przyzwoity transport/źródło oraz niezbyt wierzyć legendom o magicznych DAC 'ach, karmionych przez marketowe DVD/BluRaye ;-)

zresztą dotyczy to nie tylko sprzętu Atolla

Pytanie tylko co to znaczy "dawał radę" :)

Jak podepnę powiedzmy Marantza 6006 to zblizy się do Atolla Cd50/100 ???

jakie zmiany wnoszą AHP a jakie SR?

Jakie wartości AHP do Atolla ST200, chodzi mi o bezpieczniki T jak i F tzn, zwłoczne i szybkie. 5x20mm.

Wartości należne dla AM 200 : zewnętrzne 8A T; wewnętrzne 4A F

Nie wiem jakie do ST200.

...i czy faktycznie jest różnica w odbiorze po wymianie fabrycznych atollowskich na AHP??, bo parę złotych kosztują, a jeśli jest coś na granicy percepcji, to sobie daruję;-).

..., ew. jakie bezpieczniki byście polecali do w/w zestawu. Czy bawić się z wymianą również wewnętrznych??

Atoll AM 200 + ATOLL ST200 ( RCA TQ Ultra Black ) + CA CD Azur 651 C ( S/PDIF Wireworld Starlight Siver 7 )  + ( ELAC 247.3+ TQ Black II ) + Beyerdynamic Dt 860

Budyn a czemu z góry zakładasz, że Marantz 6006 musi się zbliżać do Atoll-a CD50/100 a nie odwrotnie? Myślę, że jak wypożyczysz ten DAC 100 Atoll-a to jeszcze bardziej polubisz to co już masz.

Edytowane przez Adam 38

Grały u mnie: rotel rcd06, nad c542 i yamaha cd-s700. Wszystkie prezentują ten sam poziom. Idzie o niuanse.

Jak podpiąłem atolla cd100mk3 to szczęka na podłodze i przekonałem się ile znaczy źródło.

Chciałbym coś podobnego ale wolę porządny dac plus przyzwoity transport bo jak mi się coś za 3 lata posypie to będzie to cd i stosunkowo tanim kosztem to wymienie.

Stąd pytanie czy muszę jednak wykaszleć kasę na cd czy opykam temat daciem z transportem..

cd100mk3 to chyba cos z duuuuzo starszych wersji i na 100% brzmieniowo calkiem co innego niz obecne cedeki se mk2, sprawa prosta, wypozyczasz i wiesz na czym stoisz, napisz jak mozesz jak wypadl atoll przy marantzu, jakie roznice, moim zdaniem rozczarujesz sie dac 100 atoll-a, jak koniecznie musi byc atoll to sprawdz tez ich wyzszy model

Pytanie tylko co to znaczy "dawał radę" :)

Jak podepnę powiedzmy Marantza 6006 to zblizy się do Atolla Cd50/100 ???

Po pierwsze w pewnym sensie już sobie odpowiedziałeś ;-)

Jak podpiąłem atolla cd100mk3 to szczęka na podłodze i przekonałem się ile znaczy źródło

Po drugie Marantz 6006 nie jest najlepszym transportem...jeśli wszystko miałoby "zostać w rodzinie", to spróbuj jako transport użyć właśnie coś Atolla

Ponadto - kiedyś zrobiliśmy takie pobieżne porównanie i CD100 zagrał znakomicie jako transport do DAC100; lepiej (oczywiście to określenie subiektywne - więcej szczegółów itd, nie wszyscy to lubią) od samego CD100

Po drugie Marantz 6006 nie jest najlepszym transportem...jeśli wszystko miałoby "zostać w rodzinie", to spróbuj jako transport użyć właśnie coś Atolla

Tak gwoli przypomnienia - Atoll robi też czyste transporty; DR100, DR200, DR400.

Jeśli mamy sensownego DAC'a pod strzechą, sam transport może być sensownym (a przy okazji istotnie tańszym) rozwiązaniem.

Lubię sobie pogrywać ... 

Jakie wartości AHP do Atolla ST200, chodzi mi o bezpieczniki T jak i F tzn, zwłoczne i szybkie. 5x20mm.

Wartości należne dla AM 200 : zewnętrzne 8A T; wewnętrzne 4A F

Nie wiem jakie do ST200.

...i czy faktycznie jest różnica w odbiorze po wymianie fabrycznych atollowskich na AHP??, bo parę złotych kosztują, a jeśli jest coś na granicy percepcji, to sobie daruję;-).

..., ew. jakie bezpieczniki byście polecali do w/w zestawu. Czy bawić się z wymianą również wewnętrznych??

W moim systemie siedzą SR RED końcówka, Verictum X-fuse DAC, SR RED streamer, słuchawkowy AMR.

AHP miałem bardzo dawno temu, przy powyższych nie wypada najlepiej w porównaniu ze zwykłym owszem zrobi wrażenie.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Witam

W jednym z zachodnich sklepów zauważyłem takie oto wynalazki od Atolla z serii 200 - seria "Signature"

https://www.homecinesolutions.fr/p/17248-atoll-electronique-cd200-signature-noir

https://www.homecinesolutions.fr/p/16708-atoll-electronique-in200se-signature-noir

Jest też PR 300 i AM 200,a poniżej wzmianka na stronie co to za nowości (niestety nie po polsku)

http://audiophilefr.com/atoll-electronique-serie-signature-va-bientot-faire-apparition.html

Nowa ulepszona wersja "Signature" ma się pojawić teraz w 2018 r-ceny niewiele wyższe od standardowej serii 200-ciekawe jak to brzmieniowo będzie się kształtowało w stosunku do starszej serii.

Nie powiem - wygląda to ciekawie nowy IN 200 wygląda identycznie jak IN 300 a i CD 200 ma też dość ciekawy "świeższy" wygląd

I co wy na to Panowie?

Cieszy mnie to, że w nowym IN200 Atoll odszedł od przyciskologii na rzecz starych dobrych pokręteł. Trochę szkoda, że integry 200 i 300 są tak do siebie teraz podobne, ale oddać trzeba, że ten design może się podobać, prostota zawsze w cenie.

<p>Ciekawe jakie zmiany w brzmieniu i czy setki tez doczekaja sie odswiezenia/ulepszenia w najblizszym czasie. Troche w wygladzie czuc Hegla ale ladnie te nowe modele wygladaja moim zdaniem.

Edytowane przez Adam 38

Od lat kupuję i stosuję bezpieczniki AHP, myślałem tym razem o bezpiecznikach Synergistic Research Bezpieczniki QUANTUM SR20 - , ale nie wiem czy to nie przerost formy nad treścią, chociaż CA SM6 AV ulokowało w segmencie A (High End), a Atolla AM 100 w segmencie B i należało by potraktować je czymś na miarę ich możliwości.

Jednak cena 244pln za sztukę Quantuma SR20 narazie skutecznie mnie odstrasza.

jakie zmiany wnoszą AHP a jakie SR?

Proszę o odpowiedź dotyczącą bezpieczników, czy wymieniacie tylko te zwłoczne zewnętrzne, czy też szybkie w środku ???

Bo przy zmianie kompletu robi się już niezłe parę złotych ;-)

W moim systemie siedzą SR RED końcówka, Verictum X-fuse DAC, SR RED streamer, słuchawkowy AMR.

AHP miałem bardzo dawno temu, przy powyższych nie wypada najlepiej w porównaniu ze zwykłym owszem zrobi wrażenie.

Czy ktoś z Szanownych Atollowiczów wie jaki bezpiecznik jest w ST200 II, w jedynce jest 3,15A, nikt z Was nie rokręcał środka ??

Proszę o pomoc.

Hej.

Witam Was wszystkich. No i stałem sie posiadaczem ST200. Czy szczęśliwym to sie okaże. Narazie mam same problemy. Nie mogę podłączyć sie do WiFi. Niby widzi sieć ale po wpisaniu klucza pokazuje sie że nie udało sie podłączyć. Czy wyjście słuchawkowe to jest jakiś żart? Mam go ustawionego w trybie preampu i to co płynie za słuchawek to jest jakaś kpina. Mój IPhone gra lepiej. Chyba że coś robię nie tak. Wejścia analogowe są ale jak dobrze rozumiem instrukcję nie działają w trybie preampu. Czy mógł by ktoś powiedzieć mi o co chodzi.

Pozdrawiam.

Pociesze Cie, ze wyjscie sluchawkowe w in100se to dopiero jest dramat, po co dawac wyjscie sluchawkowe, ktore jest bezwartosciowe? I nie tyczy sie to tylko Atoll-a. Na chwile obecna jedynie wyjscie sluchawkowe w Soul Note SA300 uwazam za powazne podejscie do tematu sluchawek.

Mam takie wrażenie, być może mylne że sygnał do wejścia słuchawkowego to idzie z tego samego miejsca co sygnał wyjściowy do wzmacniacza. Porażka, mój Creek Evolution pod tym kontem względem tego Atolla to mistrz jest. Nie ukrywam że chciałem się pozbyć Creeka i słychać tylko z ST200 podłączonego do końcówek mocy. Skusił mnie tym wyjściem słuchawkowym ale okazuje się że lipa jest.

Miałem do tej pory SM6. I powiem tyle, francuzi muszą się jeszcze trochę nauczyć. Może brzmieniowo jest on lepszy, ale przepaści nie ma. Ale interfejs pozostawia wiele do życzenia, w SM6 jest pod tym kontem jest dużo lepiej. Regulacja głośności też jakoś dziwnie działa, jakoś nie płynnie, tylko tak skokowo, raz szybciej, raz wolniej. Może skoki są mniejsze niż w CA ale płynność jest gorsza. Jak Cambridge wymyślił by streamer z takimi funkcjami jak Atoll to mają pierwszego klienta.

Ja również mam ST200. Dopiero po 6-8 miesiącach przychodzi do człowieka, że to taki składak. Okładki to najlepiej mu wchodzą te z flac-a. Dla okładek przy mp3 jest kapryśny - ja się poddałem. Dodam, co nie jest może dla innych posiadaczy zaskoczeniem, wbudowany-dodany moduł streamera mocno odstaje od pre i dac-a. Ciekawi mnie czy korzystasz z interfejsu wifi i czy się tak reguralnie wylogowuje?

Wiesz co, ja mam na razie po kablu. Nie ma z tym problemu. Ja gram z flaców i te same płyty przerzucone z dysku sieciowego i grane z pendriva pokazują okładki a bezpośrednio z dysku sieciowego nie chcą się pokazywać. Ot taka zagadka.

Dzien dobry, posiadam kolumny monitor audio gold 100 narazie podlaczone do denona 1520ae jednak powaznie mysle nad Atoll in 200. Czy ktos z forumowiczow posiada lub testowal polaczenie Atolla i Monitor Audio?. Dodaje ze slucham ciezkiej muzyki a denon przy niektorych plytach brzmi jakby sucho bez mocy. Jest szczegolowosc analitycznosc ale brakuje kopa :-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.