Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt zasilacza anodowego - płytka drukowana.

wojtekkom

Rekomendowane odpowiedzi

Wrzucam zdjęcia. Na jednym schematy, reszta jak to wygląda.

Madly, po przywróceniu wzmacniacza do stanu sprzed montażu filtra(tj rezystor w CRC 47r/4W, bezpiecznik 2,5A) gra on normalnie. Po wyjęciu lamp nic się nie pali.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19559-0-60618400-1305399323_thumb.jpg

post-19559-0-79793700-1305399433_thumb.jpg

post-19559-0-07613800-1305399470_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Obudowa ma punkt gdzie łączą się masy, nic nie jest odizolowane więc pewnie tak.

Obudowa ma punkt gdzie łączą się masy, nic nie jest odizolowane więc pewnie tak.

No to w tym miejscu spotyka się ponad 300V z masą :D

Całe szczęście, że nie poszło nic dalej.

Odkręć radiator, a najlepiej pod mosfeta podkładka z izolatorem na śrubę, bo przypadkiem jeszcze zewrzesz radiator i iskry posypią się równo...

Jeśli zachowujesz rezystor R 47R w filtrze CRC, to dobrym miejscem jest wstawienie filtra za pierwszym C, przed R, wyjście filtra aktywnego trafia na R i drugi C (masz za filtrem dodatkowy filtr RC. To tylko przepięcie kabelków, możesz sprawdzić, co zagra u Ciebie lepiej :-).

Btw. czasami jeden obrazek wart jest 1000 słów...

No to w tym miejscu spotyka się ponad 300V z masą :D

Całe szczęście, że nie poszło nic dalej.

Odkręć radiator, a najlepiej pod mosfeta podkładka z izolatorem na śrubę, bo przypadkiem jeszcze zewrzesz radiator i iskry posypią się równo...

Jeśli zachowujesz rezystor R 47R w filtrze CRC, to dobrym miejscem jest wstawienie filtra za pierwszym C, przed R, wyjście filtra aktywnego trafia na R i drugi C (masz za filtrem dodatkowy filtr RC. To tylko przepięcie kabelków, możesz sprawdzić, co zagra u Ciebie lepiej :-).

Dlaczego uważasz, że lepszym miejscem na filtr aktywny jest miejsce za pierwszym kondensatorem, niż kolejność jak w moim układzie, tzn. filtr aktywny na konćy filtra CRCRC?

Dlaczego uważasz, że lepszym miejscem na filtr aktywny jest miejsce za pierwszym kondensatorem, niż kolejność jak w moim układzie, tzn. filtr aktywny na konćy filtra CRCRC?

R za mosfetem z tego, co pamiętam poprawia jego stabilność. Który układ gra lepiej? Sprawdzić w konkretnym układzie i wybrać lepszy na swoje upodobanie.

Należy pamiętać, że często przy lampie jest ostatni człon RC lub samo C. Filtr aktywny przed ostatnim członem RC.

Ostatni filtr RC za mosfetem decyduje o charakterze dźwięku - najlepiej dawać tam spore foliaki lub pio, im większe, tym niżej w pasmie o graniu będzie decydował foliak, a nie elektrolit.

I o to mi chodziło. Nie raz tak miałem, że męczyłem się z układem i wystarczyło, że osoba "z zewnątrz" spojrzała i wyłapała błąd. Jeżeli się tego błędu nie widzi to równocześnie nie jesteśmy w stanie go przekazać słowami, więc opisywanie problemu nic nie daje.

Ostatni filtr RC za mosfetem decyduje o charakterze dźwięku - najlepiej dawać tam spore foliaki lub pio, im większe, tym niżej w pasmie o graniu będzie decydował foliak, a nie elektrolit.

Posunąłbym się jeszcze dalej i bardzo polecam na wyjściu spore pojemności foliowych lub olejowych kondensatorów bez elektrolitu blisko lampy, tak z 10-47uF w zależności od zasilacza i układu lampowego.

Panowie, dzięki waszej pomocy dzisiaj w końcu uruchomiłem wzmaka z filtrami, póki co tylko lampy mocy ale efekt jest ciekawy:)pierwszy raz usłyszałem parę rzeczy ponieważ wydzieliły się w panoramie, gdzieś zza jakiegoś instrumentu.

Teraz kolejna lampy sterujące.

Posunąłbym się jeszcze dalej i bardzo polecam na wyjściu spore pojemności foliowych lub olejowych kondensatorów bez elektrolitu blisko lampy, tak z 10-47uF w zależności od zasilacza i układu lampowego.

Thorsten Loesh zaleca 47uF, tylko że na to trzeba mieć już miejsce. Schodzi się wówczas odpowiednio nisko i nie mamy przejścia w części wrażliwej słuchowo pomiędzy charakterem dźwięku kreowanym przez foliaka, a elektrolit. A sygnatury są przeważnie różne. Przy zbyt małych wartościach foliaka czasami może być słyszalna niespójność w odbiorze poszczególnych zakresów częstotliwości (np. nadmierne zaakcentowanie góry pasma).

Panowie, dzięki waszej pomocy dzisiaj w końcu uruchomiłem wzmaka z filtrami, póki co tylko lampy mocy ale efekt jest ciekawy:)pierwszy raz usłyszałem parę rzeczy ponieważ wydzieliły się w panoramie, gdzieś zza jakiegoś instrumentu.

Teraz kolejna lampy sterujące.

A nie mówiłem ;-) Dla sterujących efekt powinien być jeszcze bardziej słyszalny.

Thorsten Loesh zaleca 47uF, tylko że na to trzeba mieć już miejsce. Schodzi się wówczas odpowiednio nisko i nie mamy przejścia w części wrażliwej słuchowo pomiędzy charakterem dźwięku kreowanym przez foliaka, a elektrolit. A sygnatury są przeważnie różne. Przy zbyt małych wartościach foliaka czasami może być słyszalna niespójność w odbiorze poszczególnych zakresów częstotliwości (np. nadmierne zaakcentowanie góry pasma).

To teoria? Wiedza przeczytana czy sprawdzona w praktyce?

To teoria? Wiedza przeczytana czy sprawdzona w praktyce?

Jedno i drugie. To tak na prawdę filtr górnoprzepustowy. Bardzo ładnie masz to opisane tutaj:

Ukryta Zawartość

zajrzyj na koniec: Power-supplies and Single Ended Amplifiers... i wczytaj się dokładnie. Zapuść PSU designera i posymuluj, co się dzieje przy skokowym obciążeniu zasilacza - dobre zasilacze to szybkie zasilacze i ciche.

W mojej praktyce, przykładowo wstawienie 10uF foliaka jako ostatniego członu filtracji (za mosfetem) owszem dało mnóstwo dobrego (mikrodynamika, bardziej otwarta góra, pogłosy i wybrzmienia) ale... sporo musiałem się przekonywać i oswajać, bo znikła gdzieś poprzednia spójność przekazu -> wyeksponowanie górnej części pasma. Po jakimś czasie czy to adapatacja słuchu, czy dotarcie się foliaka zmniejszyło to wrażenie.

Pamiętaj, że nie mówimy tutaj o bocznikach, tylko o ostatnim członie filtracji RC.

Ukryta Zawartość

Jedno i drugie...

Mamy podobne wrażenia z tym, że ja nie mam doświadczenia ze wzmacniaczami mocy, a tym samym z ich zasilaniem, bawię się układami małej mocy ale efekty podobne jak opisałeś z tym, że "wyeksponowanie górnego pasma" jak dla mnie jest wynikiem szybkiego basu, który nie "przysłania" średnicy i wysokich co w efekcie pozwala na usłyszenie niuansów, a wszystko jest wynikiem, tak jak napisałeś, szybkości zasilacza, dobrej odpowiedzi impulsowej.

• 2 tygodnie później...

Mam problem, może wydać się banalny ale potrzebuję pomocy. Otóż to układu filtra nr.2 z audiotonu w miejsce R13, za radą kolegi madly`a, chcę wstawić potencjometr. Jak go podłączyć?Bolec 1 w potku to naturalnie wejście, nie wiem jak podłączyć bolce: 2gi i 3ci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podłączyłem ostatecznie filtry to lamp sterujących. Niestety jest późno i nie mogłem posłuchać niczego głośniej, mimo to wrażenia mam bardzo pozytywne. Przestrzeń, swoboda, ilość słyszalnych detali...wszystko znacznie się poprawiło.

Para zasilaczy anodowych do wzmacniacza na 6C33C gotowa.

Ukryta Zawartość

post-32030-0-95805600-1306539638_thumb.jpg

post-32030-0-76061300-1306539649_thumb.jpg

post-32030-0-39566000-1306539673_thumb.jpg

post-32030-0-29288800-1306539682_thumb.jpg

Tutaj jeszcze bez diód zenera, gdyż napięcia będą dobrane doświadczalnie.

Moduły przetestowane i działają poprawnie.

Pozostaje jeszcze kosmetyka mechaniczna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam problem, może wydać się banalny ale potrzebuję pomocy. Otóż to układu filtra nr.2 z audiotonu w miejsce R13, za radą kolegi madly`a, chcę wstawić potencjometr. Jak go podłączyć?Bolec 1 w potku to naturalnie wejście, nie wiem jak podłączyć bolce: 2gi i 3ci.

Środkową nóżkę potencjometru wieloobrotowego połącz z jedną z pozostałych nóżek potka lub połącz tylko między środkową, a jedną z pozostałych. To pierwsze rozwiązanie IMHO jest lepsze (w razie zerwania kontaktu ślizgacza). Ustal tylko po tym, czy kręcąc w prawo zwiększasz, czy zmniejszasz rezystancję, jeśli masz na odwrót i nie odpowiada Ci to, to zamień podłączenie środkowej nóżki z drugą "zewnętrzną".

Dzięki. Wczoraj doświadczalnie poradziłem sobie z tym. Muszę jeszcze podregulować napięcia ale generalnie gra świetnie teraz.

Dzięki. Wczoraj doświadczalnie poradziłem sobie z tym. Muszę jeszcze podregulować napięcia ale generalnie gra świetnie teraz.

Czy u Ciebie zmiany większe dla wymiany filtra dla pre, niż dla lamp mocy?

Ciężko jest mi jednoznacznie odpowiedzieć. Musiałbym odłączyć filtry z lamp mocy i sprawdzić jak by grało z filtrami tylko ja sterujących. Prawdę mówiąc to nie chce mi się z tym grzebać. Wydaje mi się, że nie założenie filtrów w którejś gałęzi będzie tylko połową sukcesu, a co daje lepszy rezultat, nie wiem.

Mam pytanie i prośbę do bardziej doświadczonych, jak dobrze i dokładnie pomierzyć wartości napięć tętnień i inne ważne parametry zasilacza, mam na myśli ten powstały anodowy.

Kiedy bedzie mozliwosc zbiorowego zamowienia plytki zasilacza anodowego jak i siatki?

Nieprzewidywałem robienia zamówienia zbiorowego, płytki są może za mało uniwersalne, sam nieweim?

Dodam zdjęcie prawie gotowej płytki zasilacza siatkowego, po ukończeniu działa bez problemu zapewniając regulację napięcia w zakresie od -66V do -99V

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam jeszcze do Was pytanie, jak można zrealizować załączenie zasilacza poprzez podanie zewnętrznego napięcia (np. ze sterownika). Chciałbym uniknąć przekaźników i myślę, że można zrobić to na istniejącym w projekcie zasilacza tranzystorze w filtrze aktywnym, poprzez zwieranie bramki do masy uzyskałbym kluczowanie wyjścia zasilacza. Czy gdzieś widzieliście takie rozwiązanie? Jak to powinno wyglądać, przez dodatkowy tranzystor, transoptor?

Dla uzupełnienia tematu dodaję schemat i pcb układu zasilania lamp sterujących u mnie to 6E5P.

Ukryta Zawartość

post-32030-0-08687000-1308145654_thumb.png

Zasilanie zmiennym 300V, napięcie wyjściowe dobrane dzielnikiem rezystorowym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

wojtekkom czy coś nowego w temacie ? jak wrażenia odsłuchowe wzmacniacza z tym zasilaczem ? jestem żywotnie zainteresowany tym tematem stąd pytania

pozdrawiam Piotrek

Nowości w temacie są następujące:

Poprawiona wersja zasilacza anodowego do lamp 6E5P.

Ciągle trwają prace nad obudową, bardzo dużo szczegłów konstrukcyjnych do przewidzenia. Szukam dobrego potencjometru stereo z wyłącznikiem, ktoś zna? Niedługo zamieszczę zdjęcia obudowy i rozmieszczenia modułów, do odsłuchów jeszcze daleko, bo wzmacniacz buduję całkowicie bez pośpiechu.

Ukryta Zawartość

post-32030-0-08169400-1310330340_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę zdjęć z budowy i przymiarek.

Wkradł się błąd do płytki i schematu zasilacza anodowego do 6E5P, zlę była włączona dioda zenera zabezpieczająca mosfeta, teraz jest poprawnie na schem i pcb.

Według tego schematu i układu ścieżek zrobiłem płytkę, zdjęcia wkrótce.

Ukryta Zawartość

post-32030-0-81846100-1310738740_thumb.jpg

post-32030-0-33908600-1310738755_thumb.jpg

post-32030-0-98499300-1310738778_thumb.jpg

post-32030-0-53225700-1310738824_thumb.jpg

post-32030-0-11332800-1310739357_thumb.png

post-32030-0-21734000-1310739362_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.