Skocz do zawartości
IGNORED

Niekomercyjne kino artystyczne.

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj obejrzany fińsko-szwedzki film "Serce lwa".Historia neonazisty,który pod wpływem miłości ulega moralnej przemianie.Film unika stereotypów choć ta przemiana nie do końca mnie przekonała.Ale oglada się dobrze.

The Best Offer (tytuł polski: Koneser) - scenariusz i reżyseria: Giuseppe Tornatore. Włoski dramat opowiadający przeciekawą historię konesera, wybitnego znawcy sztuki i właściciela domu aukcyjnego w jednej osobie (znakomita rola Geoffrey'a Rush'a). W filmie dominuje atmosfera samotności, hermetycznego odrealnionego świata, pasji i miłości. Dodatkowo, atmosfera ta podbudowana jest przepiękną dramatyczną muzyką i niepewnością widza co do rozwoju sytuacji... Co tu dużo mówić: świetne kino i warto ten film polecić przyjaciołom i znajomym.

Parker's Mood

W czoraj obejrzałem fascynujący film francuski z 2013r."Czy Noam Chomsky jest wysoki czy szczęśliwy".To rozmowa autora filmu z jednym z najwybitniejszych myslicieli współczesnych.Oryginalność filmu polega na tym,że nie są to tylko "gadające głowy".To rozmowa ilustrowana animacją.A rozmowa to niesamowita.Chomsky to charyzmatyczny gawędziarz i intelektualista.Mówi o swoim życiu,o wychowywaniu dzieci,o nauczaniu dzieci,o prapoczątkach języka,o związkach myśli i języka,o początkach kultury.Choć to trudne tematy z dziedziny psycholingwistyki( nie zawsze zrozumiałe dla laika) to ogląda się i słucha tego z fascynacją.Chciałbym obejrzeć to jeszcze raz,na DVD,w domu.

The Best Offer (tytuł polski: Koneser) - scenariusz i reżyseria: Giuseppe Tornatore. Włoski dramat opowiadający przeciekawą historię konesera, wybitnego znawcy sztuki i właściciela domu aukcyjnego w jednej osobie (znakomita rola Geoffrey'a Rush'a). W filmie dominuje atmosfera samotności, hermetycznego odrealnionego świata, pasji i miłości. Dodatkowo, atmosfera ta podbudowana jest przepiękną dramatyczną muzyką i niepewnością widza co do rozwoju sytuacji... Co tu dużo mówić: świetne kino i warto ten film polecić przyjaciołom i znajomym.

zgadzam się, świetny film :)

Zimowy sen

moralizatorsko - obyczajowa opowieść z Kapadocją w tle, surowy momentami film, mocno przydługi, opowiada o samotności, stosunkach międzyludzkich w związku i społeczności. Mnie ta wizja nie do końca przekonała, ale film warto zobaczyć.

Mama.

Moralizatorstwo rodzicielskie w ujęciu policyjnego i opiekuńczego państwa, jednak podane - w przeciwieństwie do Zimowego Snu - nienachalnie. Relacje matki z synem momentami dziwaczne, momentami przerażąjące (recenzent GW wniebowzięty chyba z racji tych właśnie chorych relacji, brakuje jeszcze tylko rodzeństwa i zdegenerowanych teorii kazirodczej miłości pupilka Hartmana). Dobra muzyka,klimat i temat. Jednak film przydługi - dlaczego koniecznie dziś trzeba sceny rozciągać w nieskończoność w tzw. "ambitnym kinie" ? Zaskakujący koniec. Ogólnie film świetny i warty obejrzenia. Koleś grający syna - kapitalny.

Obejrzałem wczoraj "Zimowy sen" Ceylana.Estetyka podobna do "Pewnego razu w Anatolii" ale tym razem więcej dialogów i dramatyzmu(trudno uwierzyć!).Powolna narracja,bajkowe krajobrazy zimowej Kapadocji i historia rodem z Czechowa rozgrywająca się między głównym bohaterem,jego żoną i siostrą.A w tle napięcia społeczne.Główni bohaterowie toczą dysputy o przeciwstawieniu się złu a właściwie o braku przeciwstawiania się.Gra toczy się o zachowanie godności przez człowieka,nawet w bardzo trudnych sytuacjach.I o konsekwencjach upokorzenia( niesamowita scena spalenia pieniędzy!).Zjawiskowe zdjęcia,wspaniała gra aktorów i klimat.Film rzeczywiście przydługi,wymagający skupienia i cierpliwości.Ale w sumie warto.

Mamę zobaczę pojutrze.

A jutro rosyjski film "Geograf przepił globus".

Tak, założyłem kiedyś taki wątek - to o słynnym standardzie Duke'a, jakby osoba nie wiedziała.

Edytowane przez MarkN

Parker's Mood

"Geograf przepił globus" koleja analiza rosyjskiego społeczeństwa( po Lewiatanie).Przygnębiajacy obraz rozkładu rodziny,instytucji,państwa.Historia nieudacznika zatrudnionego w szkole w charakterze nauczyciela geografii.Tytułowy geograf najpierw nie radzi sobie z rozpuszczoną i zdemoralizowaną młodzieżą a następnie stosując niekonwencjonalne metody wkupia się w jej łaski.Wspólnie udają się w rejs po dzikiej rzece( Kama na Uralu) w czasie którego ujawniają się ich charaktery.Choć w filmie występują elementy humorystyczne a nawet groteskowe to wymowa jest ponura.To społeczeństwo w stanie rozkładu.

Tak,pisałem o nim wcześniej.Czytaj u góry.

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz

Jestem świeżo po obejrzeniu "Mamy".Dla mnie film wybitny,rozegrany w najwyższych rejestrach emocjonalnych.Historia niezrównoważonej kobiety niemogącej sobie poradzić z dzieckiem( właściwie nastolatkiem) z ADHD i ich dziwnego związku z sąsiadką z przeciwka.Główni bohaterowie( dwie kobiety i to dziecko) tworzą dziwną "rodzinę",związek uczuciowy w którym każde z nich coś zyskuje(sąsiadka ma problemy psychiczne,jąka się).Jak łatwo się domyślić związek ten nie ma racji bytu i skazany jest na porażkę.Zwraca uwagę świetna gra aktorska,zdjęcia i ścieżka dźwiękowa.

Lewiatan

Wybitny film rosyjski ze świetnym aktorstwem, ciekawą narracją, wątkami metafizyczno-religijnymi oraz generalnie opwiadający w sposób nienachalny i "barwny" o tym wszystkim, czym jest dziś Rosja. Jest to pozycja obowiązkowa!

Kolejny udany seans po Boyhood, Mama, Zimowy Sen ! Kocham kino!

Właśnie zaliczyłem francuski film "Porwanie M.Houllebecqa" G.Nicloux z 2014r.Obraz dość głośny we Francji bo oparty na sfingowanym porwaniu znanego pisarza i rozegrany w konwencji groteski,humoru ale i w stylu gadających głów.Oczywiście są fragmenty zabawne( ciekawy wątek polski!) ale dominuje statyczny obraz oraz niekończące się rozmowy pisarza( który gra samego siebie) z przygłupimi porywaczami.Dla mnie rozczarowanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi