Skocz do zawartości
IGNORED

Tranzystor czy Lampa oto jest pytanie...

ratanpuri

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Potem Yaqin MC-100B poddaj tuningowi oraz zlampizuj sobie CD. Widzę, że masz DVD Yamahy i jak się da to i tą Yamahę zlampizuj. Koszt bedzie niewspółmiernie pozytywny do poprawy.

A po co lampizować CD-eka lepiej niech zainwestuje potem w dobrego Daca

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

No i nie doczekalem sie odpowiedzi, jakim tranzystorem zastapic Manleya, zeby bylo duuuzo lepiej(nawet dwa razy drozszym)???

a moze Yakinem, moge go dostac za 600dol?

pozdro i czekam na odp

No i nie doczekalem sie odpowiedzi, jakim tranzystorem zastapic Manleya, zeby bylo duuuzo lepiej(nawet dwa razy drozszym)???

a moze Yakinem, moge go dostac za 600dol?

pozdro i czekam na odp

Ayon Triton , Manley Snapper ,mocna i nieźle brzmiąca lampa. Wśród wzmacniaczy tranzystorowych może Accuphase E 550 lub Musica

A może postaw na wzmacniacz lampowy SET i kup kolumny o dużej efektywności.

Piotr

dzieki, ale ja jestem zadowolony z manleya, po prostu chcialem wiedziec, co z tranzystorow godnie go zastapi, lub nawet poprawi , ale jak na razie bez odpowiedzi. co do manleya to chodzi jak zegarek, i nikt na forum nie musi mnie przekonywac, czy lampa jest dobra, czy tranzystor lepszy, nadal uwazam ze jedno i drugie, tyle,ze tranzystora bardzo dobrego to jeszcze nie slyszalem , wiec stad moje pytanie.na dodatek odkad podlaczylem sub velo spl nie mam zadnych zastrzezen do dolu, o ktorym sie mowi,ze manley kuleje.

wiec prosze o kolejne podpowiedzi odnosnie tranzystorow, a yakina i tak kupie zeby porownac do manleya chyba ze ktos to uczynil i sie podzieli wrazeniami

pozdro

rs

23031970

Chwilunie chwilunie ten Twój Luxman to jest ten 20 wat w klasie a czy a/b moje życiowe marzenie i to przegrało z Yaqinem którego sie pozbyłem? Zastanawiam sie czy kupic tego polskiego SETA na 6s33s bo pilnie potrzebuje cos dobrego do 2000 do biampingu do hornów ale z drugiej strony powinienem sie ugryżć w d. i odkładać na życie albo na 300b:).

dzieki, ale ja jestem zadowolony z manleya, po prostu chcialem wiedziec, co z tranzystorow godnie go zastapi, lub nawet poprawi , ale jak na razie bez odpowiedzi. co do manleya to chodzi jak zegarek, i nikt na forum nie musi mnie przekonywac, czy lampa jest dobra, czy tranzystor lepszy, nadal uwazam ze jedno i drugie, tyle,ze tranzystora bardzo dobrego to jeszcze nie slyszalem , wiec stad moje pytanie.na dodatek odkad podlaczylem sub velo spl nie mam zadnych zastrzezen do dolu, o ktorym sie mowi,ze manley kuleje.

wiec prosze o kolejne podpowiedzi odnosnie tranzystorow, a yakina i tak kupie zeby porownac do manleya chyba ze ktos to uczynil i sie podzieli wrazeniami

pozdro

rs

... czyli oczekujesz zabarwień lampy i czekasz, aż ktoś poda Ci wzmacniacz tranzystorowy z takimi zniekształceniami jak lampa :]

23031970

Chwilunie chwilunie ten Twój Luxman to jest ten 20 wat w klasie a czy a/b moje życiowe marzenie i to przegrało z Yaqinem którego sie pozbyłem? Zastanawiam sie czy kupic tego polskiego SETA na 6s33s bo pilnie potrzebuje cos dobrego do 2000 do biampingu do hornów ale z drugiej strony powinienem sie ugryżć w d. i odkładać na życie albo na 300b:).

Tak , mam Luxmana L 550 A(cena katologowa 16 900 zł.)jest to bardzo dobry wzmacniacz tranzystorowy,brzmi muzykalnie ,jest rozdzielczy ,ma bardzo dobrą górę ,zero zapiaszczeń ,potężny i świetnie kontrolowany bas ale w porównaniu z Yaqinem B 100 przegrywa w każdej kategorii poza mocą.Nie wierzysz ,przyjedź do mnie i sam się przekonaj.Luxman ,to zacny wzmacniacz ale ustępuje dobremu wzmacniaczowi lampowemu.Co ciekawe w kategorii brzmienia (pomijając wydajność ,moc) Luxman przegrywa z Amplifonem WT 40 II ,Yaqinem B 100 ,JAG electronics ,Manley Snapper , Ayon

Piotr

Tak , mam Luxmana L 550 A(cena katologowa 16 900 zł.)jest to bardzo dobry wzmacniacz tranzystorowy,brzmi muzykalnie ,jest rozdzielczy ,ma bardzo dobrą górę ,zero zapiaszczeń ,potężny i świetnie kontrolowany bas ale w porównaniu z Yaqinem B 100 przegrywa w każdej kategorii poza mocą.Nie wierzysz ,przyjedź do mnie i sam się przekonaj.Luxman ,to zacny wzmacniacz ale ustępuje dobremu wzmacniaczowi lampowemu.Co ciekawe w kategorii brzmienia (pomijając wydajność ,moc) Luxman przegrywa z Amplifonem WT 40 II ,Yaqinem B 100 ,JAG electronics ,Manley Snapper , Ayon

odważna i godna podziwu wypowiedź

Po prostu subiektywna. ... wg. gustu/oczekiwań. Tak jak winyl gra niektórym lepiej od jakiegokolwiek formatu "cyfrowego". ... są też tacy którym przeszkadza większa dynamika (!!!)

>Kyle,

Rozumiem, że kupując sprzęt dla siebie, drobiazgowo analizujesz wszelkie jego parametry techniczne i wyniki pomiarów. Oczywiście nie ma w tym nic złego i nie odżegnuję się od tego. Chciałbym tylko dodać, że zestaw ucho-mózg też jest jakimś tam przyrządem pomiarowym - oczywiście zawodnym i podatnym na rozmaite manipulacje. Tym niemniej, u kogoś, kto dużo słucha, tenże zawodny zespół jedno rozpoznaje bezbłędnie - frajdę, jakiej ma nam dostarczać muzyka. Świadomość, że jakiś tam wzmacniacz ma charakterystykę w pasmie 10Hz - 100kHz równą jak stół, zniekształcenia THD+N na poziomie 0,01% i trzycyfrowy współczynnik tłumienia niewątpliwie też może pomóc w odbiorze muzyki, zwiększając samozadowolenie jego posiadacza (miałem tranzystorowce z górnej półki, więc wiem o czym mówię). Pomiarowo (a zatem pewnie i obiektywnie) tranzystory są lepsze od najlepszej lampy. Niestety, subiektywnie (dla mnie, bo nie głoszę tutaj żadnych prawd objawionych) - dobra lampa nie pozostawia na większości z nich suchej nitki - kiedy chodzi o przyjemność ze słuchania. A to przecież właśnie mnie ma ten sprzęt dostarczać frajdy. Zdaje się, że red. Pacuła zapytał kiedyś: "hi-fi" czy "hi-fun"? Ja się opowiadam zdecydowanie za "hi-fun"... ;-)

Niektórzy maja hi-fun w taplaniu się na ringu z błotem, inni na wolą nie zakładac okularów, bo świat jest piękniejszy bez szczegółów... szczególnie przed lustrm :)

Kurcze to w takim razie mój Caspian jest lepszy od Luxmana 550.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Kyle czy miales okazje posluchac wzmacnaicza lampowego na lampach KT88??? Czy w ogole sluchales jakiegos wzmacniacza lampowego??

Czy opinie swoja opierasz li tylko na wykresach i opiniach innych???

Idac dalej czy wsyzstkie kolumny aktywne graja identycznie???

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Po prostu subiektywna. ... wg. gustu/oczekiwań. Tak jak winyl gra niektórym lepiej od jakiegokolwiek formatu "cyfrowego". ... są też tacy którym przeszkadza większa dynamika (!!!)

Kyle ,w aspektach takich jak szum ,dynamika ,rozdzielczość - kompakt wygrywa z winylem aczkolwiek w barwie , naturalności dźwięku ,zwyczajnej przyjemności z słuchania dobry gramofon i dobrze wydana płyta winylowa wygrywa z kompaktem ,miałem okazję parokrotnie słuchać amerykańskiej firmy gramofonu za 70 tyś.zł .i takiego dźwięku nigdy nie słyszałem nawet z WADI.

W skali absolutnej Luxman bije Yaqina B 100 tylko niższymi szumami i wydajnością prądową ,świetnie mimo 20 wat na kanał wysterowywuje kolumny .W aspekcie wielobarwności basu ,wybrzmień na średnicy ,górze ,naturalności ,przestrzenności ,stereofonii ,muzykalności ,barwy itd.,itp.Yaqin B 100 znacznie przewyższa Luxmana.Zastanów się , mam 3 wzmacniacze Amplifona WT 40 II , Yaqina B 100 oraz rzeczonego Luxmana L 550 A bo stać mnie aby posiadać 3 wzmacniacze i naprawdę nie mam interesu aby gloryfikować lud dyskredytować któryś ze wzmacniaczy ,miałem dość czasu aby każdy ze wspomnianych wzm.osłuchać i wysłuchać ,że tak powiem do znudzenia i zdania na temat walorów tych wzmacniaczy nie zmienię.Luxmana mam i zostawiłem sobie do codziennego słuchania ,gdy słucham radia ,bardzo się przydaje korekcja barwy w Luxmanie.Kiedy chcę nie tylko słuchać lecz rozkoszować się muzyką ,to wówczas odpalam Amplifona lub Yaqina B 100

Vasco , nie jestem pismakiem branżowego brukowca ,nie jestem dystrybutorem żadnej uznanej lub tylko znanej marki ,nie jestem skoligacony

z nikim , nie jestem rasistą ani szowinistą i nie jestem zmanierowanym audiofilem i DLATEGO STAĆ MNIE ABY MIEĆ WŁASNE ZDANIE i audiofilska presja mnie nie wzrusza i w moim przekonaniu jestem a już na pewno się staram być obiektywny i uczciwy wobec siebie a także innych-pozdrawiam serdecznie.

Ps. Nigdy już nie odważę się głosić takich rewelacji w klubie Luxmana lub Accuphase w obawie przed klątwą rzuconą na moją skromną osobę

w wyżej wymienionych obozach

Kurcze to w takim razie mój Caspian jest lepszy od Luxmana 550.

Bardzo możliwe ,nigdy nie słuchałem Caspiana ,może i szkoda .W końcu na Luxmanie lub Accuphase-ie świat dźwięków się nie zaczął i na nich

się nie kończy ,co pokazują i udowadniają inne urządzenia i marki

Piotr

Kyle może pochwal się nam jaki to wybitny tranzystor stoi u Ciebie. Może i ja zapragnę i wrócę dobrego tranzystora.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Nie wiem kto ale ktoś ostatnio powiedział że marzył o Accuphase i wkońcu go zdobył, następnie odsłuchał Luxmana L510 czy 525 i dał sobie spokój z Accuphase( niższym modelem jak myśłe,monobloki to muszą być super)Jeśli Lux gra aż tak fajnie to może bym go tak kiedyś sobie sprawił.Spoko bo cena jeszcze nie wywalona w kosmos.

Ja miałem robić front aluminiowy Yaqinowi i cały na czarny mat lakierem proszkowym zrobić. Fajnie by wyglądał.

Kyle może pochwal się nam jaki to wybitny tranzystor stoi u Ciebie. Może i ja zapragnę i wrócę dobrego tranzystora.

Moze nie ma nic ??? Tylko sie wymadrza , tacy tez sie zdarzaja :( Ponaglam POCHWAL sie co tam masz !!! Kolega mi tu z forum podpowiada ze Kyle ma amplituner kina domowego :(

Panowie nie ma co sie spierac, mam lampke, ale sa tranzystory ktorych slucha sie przyjemniej niz niektorych lamp. Malel Hegel H100 tranzystor i dzwiek byl plynniejszy i i oglonie lepszy od Yaqina 100B, teraz mam Phaste dzielonego i jest jeszcze lepiej. Tak wiec nie ma co sie spierac co lepsze, tylko doradzic koledze, a w jego przypadku to raczej ciepla lampka.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Panowie nie ma co sie spierac, mam lampke, ale sa tranzystory ktorych slucha sie przyjemniej niz niektorych lamp. Malel Hegel H100 tranzystor i dzwiek byl plynniejszy i i oglonie lepszy od Yaqina 100B, teraz mam Phaste dzielonego i jest jeszcze lepiej. Tak wiec nie ma co sie spierac co lepsze, tylko doradzic koledze, a w jego przypadku to raczej ciepla lampka.

a kto sie spiera, doradzamy koledze tak jak Ty aby posmakowal lampki, a Kyle tylko swoje .....tranzystor !!

Każdy ma prawo do własnego zdania. Jeśli ktoś słuchał i lamp, i tranzystorów i wybiera tranzystor, to jestem to w stanie zrozumieć (bo np. zależy mu na dobrej kontroli basu, albo wszystkie lampy w danym zakresie cen "muliły" mu dźwięk). Gorzej, jeśli ktoś nie słuchał, ale z góry wie, że lampa nie ma prawa lepiej zagrać, skoro w pomiarach wychodzi gorzej... Trochę też zależy od muzyki, jakiej się słucha.

No a ja twierdzę że jeśli Yaqin mc10l to takie cudo a u mnie ugody były bezkonkurencyjnie lepsze. To chyba mam wypasiony sprzęt no nie Panowie?

Ja aż tak bym nie czarował że to twór cudowny. Dobrze grająca lampa z przegrzewającym się transformatorem zasilającym. Wszyscy co mają ten model wiedzą jak nagrzewa się trafo zasilające np w lecie. Jeśli komuś to nie przeszkadza to ok. No ale tak to każdy ma we wzmacniaczu przewymiarowane trafo z 2 krotnie większym zapasem mocy i opis 100 tysięcy zjawisk które mają wpływ na dźwięk. A tutaj taki tani Yaqin który trafa nie ma nawet porządnego jest jak hi-end. Panowie jak bym nie miał tego wzmacniacz to może bym uwierzył. Ale ja naprawdę miałem ten wzmacniacz i wiem jak grał ten model np. u kogoś innego. Ale moim zdaniem zdrowo tutaj go przeceniacie.

Pozdrawiam Arczi

a kto sie spiera, doradzamy koledze tak jak Ty aby posmakowal lampki, a Kyle tylko swoje .....tranzystor !!

Przeczytaj swoje ostatnie 2 wpisy i porównaj z moimi np. 2-ma ostatnimi ... jesteś jak PiS + PO razem wzięte, które atakuje innych a samo jest stertą wad. I z czym do ludu ? Napisałem że kolega ocenia subiektywnie a ty w odpowiedzi ... z resztą szkoda mojego czasu.

No a ja twierdzę że jeśli Yaqin mc10l to takie cudo a u mnie ugody były bezkonkurencyjnie lepsze. To chyba mam wypasiony sprzęt no nie Panowie?

Ja aż tak bym nie czarował że to twór cudowny. Dobrze grająca lampa z przegrzewającym się transformatorem zasilającym. Wszyscy co mają ten model wiedzą jak nagrzewa się trafo zasilające np w lecie. Jeśli komuś to nie przeszkadza to ok. No ale tak to każdy ma we wzmacniaczu przewymiarowane trafo z 2 krotnie większym zapasem mocy i opis 100 tysięcy zjawisk które mają wpływ na dźwięk. A tutaj taki tani Yaqin który trafa nie ma nawet porządnego jest jak hi-end. Panowie jak bym nie miał tego wzmacniacz to może bym uwierzył. Ale ja naprawdę miałem ten wzmacniacz i wiem jak grał ten model np. u kogoś innego. Ale moim zdaniem zdrowo tutaj go przeceniacie.

Pozdrawiam Arczi

Może MC10L hi-endem nie jest ,ale znajdź mi za tą cenę nowy ,tak grający wzmacniacz znanego producenta,a co do trafa to można wymienić jak komuś przeszkadza że się grzeje , koszt nie taki duży a pod okrągłą puszką miejsca pod toroid w sam raz.Tylko po wymianie na mocniejsze trafo trzeba będzie znowu kombinować ze zbijaniem napięcia na żarzeniu żeby było 6,3V bo pewnie jak się da trafo z zapasem to napięcie podskoczy.

Wiesz Arczi, twórca Ugody od wielu lat jest osłuchany z dobrym (i bardzo dobrym) dźwiękiem, w związku z czym dokładnie wiedział czego chce, projektując taki a nie inny układ. Skutek jest taki, że Ugoda niedrogie lampowce potrafi "zjeść na śniadanie"... ;-) To naprawdę wyjątkowo udana końcówka mocy - chociaż tranzystor. ;-)

Przeczytaj swoje ostatnie 2 wpisy i porównaj z moimi np. 2-ma ostatnimi ... jesteś jak PiS + PO razem wzięte, które atakuje innych a samo jest stertą wad. I z czym do ludu ? Napisałem że kolega ocenia subiektywnie a ty w odpowiedzi ... z resztą szkoda mojego czasu.

ales madrosc napisal ?? pochwal sie tranzystorem ktorego masz , szkoda Ci czasu bo juz wszyscy wiedza ze kolega cie zdradzil i zapodal ze nawet wzmaka nie masz tylko amplituner, przeciez Ty nigdy lampy nie sluchales , a te cale halo tu na forum to z Twojego powodu !!

ales madrosc napisal ?? pochwal sie tranzystorem ktorego masz , szkoda Ci czasu bo juz wszyscy wiedza ze kolega cie zdradzil i zapodal ze nawet wzmaka nie masz tylko amplituner, przeciez Ty nigdy lampy nie sluchales , a te cale halo tu na forum to z Twojego powodu !!

No to zdradź co to za "kolega" takie brednie wypisuje :]

ten od Leppera no wiesz z bylej Samoobrony :):):)

No to fajnych masz znajomych :)

ps. choć mogło być gorzej ... np. ktoś od Palikota (swoją drogą ... kto głosuje na takich ludzi? {bo przecież jakoś musieli dotrzeć do tego rządu - sami się nie wybrali} ... na prawdę jestem tego ciekaw ... )

... czyli oczekujesz zabarwień lampy i czekasz, aż ktoś poda Ci wzmacniacz tranzystorowy z takimi zniekształceniami jak lampa :]

Ja pier. do..lę - ten facet od dwóch lat powtarza ta samą mantrę

na dodatek nadal pojęcia nie ma o czym pisze

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.