Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

Czy kondensator w sprzężeniu musi być faktycznie aż na 50V? Cena dobrego kondensatora zależy w dużym stopniu od napięcia. Jakie jest tutaj minimum?

---

Nie musi. Z tym, że na ogół się daje taki, żeby mógł wytrzymać pełne zasilanie. Ma to sens w przypadku awarii wzmacniacza. Zasilanie Ugody to ok. 35V.

• 2 tygodnie później...

z góry przepraszam za załatwianie spraw handlowych tutaj.

otóż kupiłem kilkanaście sztuk kondensatorów elna RBD (Miniature Bipolar Capacitors for Audio) 100uf/50v właśnie do ugody bo nichicon ES nie przypadł mi do gustu

mam 8szt do sprzedania po kosztach 5,5zł sztuka wysyłka 5zł eko 6zł prio poleconym.

zainteresowanych zapraszam na priva.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18951-0-74064000-1344605557_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jaki preamp jest dedykowany do Ugody?

Od trzech dni słucham ugody podłączonej do HA2002 cóż mogę napisać jest bd.moje m32i nawet nie myślałem że potrafią taki dźwięk z siebie wydawać.

ugody podłączonej do HA2002

co to dokładnie za pre ?

wybacz, ale jestem zielony w tej dziedzinie :)

EDIT

OK już mam :)

Edytowane przez Waluch

audiokarma.org

Od trzech dni słucham ugody podłączonej do HA2002

Myślę, że konkretnie chodzi Ci o klona HA-5000 ochrzczonego symbolem HA-2012 - jeśli to ta sztuka od Jeremego.

Napisz jak dokładnie połączyłeś te urządzenia ze sobą i jak taki układ brzmi.

co sądzicie o tym,żeby 'wysterować' Ugodę takim prostym, chińskim pre ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Waluch

audiokarma.org

Myślę, że konkretnie chodzi Ci o klona HA-5000 ochrzczonego symbolem HA-2012 - jeśli to ta sztuka od Jeremego.

Napisz jak dokładnie połączyłeś te urządzenia ze sobą i jak taki układ brzmi.

tak dokładnie to ta sztuka od Jeremego.jak dla mnie jest tak dobry że nieoficjalnie zapisałem się na drugie zamówienie na dwa komplety.

podłączyłem go z wyjścia słuchawkowego bezpośrednio do wejścia ugody przez mój ulubiony kondensator 4.7uF 100V Jupiter VT Flat Stack Beeswax Capacitors.

jak już pisałem wcześniej jak dla mnie to chyba tak zostanie nie będę szukał nic lepszego.ugody które testuję są zbudowane z byle jakich części(tylko do testów) ale wszystkie tranzystory są orginalne.

na pewno jak zmontuję pozostałe pcb na wypasach to będzie jeszcze lepiej.

Edytowane przez cezar504

tak dokładnie to ta sztuka od Jeremego.jak dla mnie jest tak dobry że nieoficjalnie zapisałem się na drugie zamówienie na dwa komplety.

podłączyłem go z wyjścia słuchawkowego bezpośrednio do wejścia ugody przez mój ulubiony kondensator 4.7uF 100V Jupiter VT Flat Stack Beeswax Capacitors.

jak już pisałem wcześniej jak dla mnie to chyba tak zostanie nie będę szukał nic lepszego.ugody które testuję są zbudowane z byle jakich części(tylko do testów) ale wszystkie tranzystory są orginalne.

na pewno jak zmontuję pozostałe pcb na wypasach to będzie jeszcze lepiej.

Jak rozumiem nie lubisz się rozpisywać o brzmieniu. Ja też nie, ale lubie poczytać. (:

No cóż, gratuluję udanego zestawienia sprzętu.

czy jest coś złego w przeniesieniu kondensatora wejściowego przed rezystor wejściowy R25(poza PCB ,przed złączem wejściowym) oczywiście zwora zamiast Cwe na PCB?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

• 3 miesiące później...
Gość

(Konto usunięte)

Pozwolę sobie odświeżyć temat :) tego zacnego wzmaka.

Własnie wczoraj odpaliłem końcowkę w formie dual mono, ( z dużą pomocą kolegi Koluszkina) i pełen szacunek dla projektu dla Jar1.

Ukłony za za tak fajną konstrukcję.

O dźwięku za wiele nie moge powiedzieć, bo się zwmacniacz wygrzewa, ale co na pewno sie rzuca w uszy to dynamika i kontrola basu, na razie jest ciut wycofana średnica.

Zobaczymy po kilku dniach jak sie zmieni dźwięk. Brzmi obiecująco :)

Jar1 jeszcze raz dziekuję :)

przepraszam,że trochę nie na temat ,ale też to dotyczy Ugody.Moje wzmacniacze po czasach grania na desce doczekały się pomysłu na obudowy.Obecnie czekam na cięte radiatory z Piekarza.Doszły kilka dni temu,ale tak krzywo przycięte,że po wyrównaniu wyszłyby krótsze o ponad pół centymetra.Koncepcję obudowy diabli wzieli.Napisałem rozżalonego maila.Wyobraźcie sobie moje zdziwienie,gdy następnego dnia rano otrzymałem telefon od Pani z Piekarza z zapytaniem w jaki najkorzystniejszy dla mnie sposób może załatwić tę reklamację:) Idzie nowe?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

O dźwięku za wiele nie moge powiedzieć, bo się zwmacniacz wygrzewa, ale co na pewno sie rzuca w uszy to dynamika i kontrola basu, na razie jest ciut wycofana średnica.

Jak już sobie pograsz to rozważ pominięcie zworą kondensatora 100uF w sprzężeniu zwrotnym.

Gość

(Konto usunięte)

Jak już sobie pograsz to rozważ pominięcie zworą kondensatora 100uF w sprzężeniu zwrotnym.

Już kond wywalony :) W zasadzie wywaliłem go od razu :) Po żonglerce kondami (mam podstawki) dźwięk nareszcie jest taki jak oczekiwałem :) i to na razie bez pre :).

Naprawdę żałuje, że wcześniej do niej się nie zabrałem.

Zobaczymy po wygrzaniu ile się polepszy i podłaczę pre.

Pozdrawiam "ugodowców" i autora bardzo udanego projektu.

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi