Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

Wiecie, bezczelność i kłamstwa handlarzy z allegro niekiedy nie mają granic.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie dość, ze kłamie, że to projekt Klapczyńskiej, to jeszcze wykorzystuje mój własny opis do mojego wzmacniacza. Na dodatek "uruchamia produkcję" , pętak jeden :)

Jak jeszcze raz z tym wyskoczy, to zgłoszę naruszenie zasad do allegro.

Ukryta Zawartość

Nie pętak tylko debil. Z ciekawości rzuciłem okiem na inne jego aukcje i oto opis od włoskiej maszyny :):):) - oryginalny

Specifikációk:

- 1.7GHz P4 passzív hűtéssel, gyk. a HDD és a tápegység kelt valamennyi zajt.

- 512MB DDR (2x256MB)

- Intel 845G chipset, 2xDDR bővítőhely (2 GB-ig), 1x IDE, 4x USB2.0 és 1x LAN, 1x line in, 1x line out

- Előlap: 1x USB2.0, 1x mikrofon, 1x fejhallgató

- A félreértések elkerülése végett: spéci optikai meghajtó kell hozzá, jelenleg floppy meghajtó lakik a drive bay-ben (Linux, Windows simán telepíthető pendrive-ról).

- HDD: választható: 10/20 GiB: ajándék, 40 GiB: +1.000 HUF

>jar1

Lepiej zgłoś to od razu. Pętak czy debil - wszystko jedno - trzeba takich tępić.

Dokładnie jak pisze Twonk ...Jarku niema co się pierdzielić z tumankiem ...zgłaszaj naruszenie na allegro.

Niech sobie produkuje papier toaletowy.

brzydkie i "po taniości" obudowy,brak zdjęć środka,dołączona regulacja głosu nie wiadomo po co,wspólny transformator (chyba ) w oddzielnej obudowie.I do tego idiotyzmy w opisie.Kit wciska.Zdjęcia z telefonu,pełna amatorszczyzna,gonić takich pętaków.

Ciekawe za to jest jak wygląda od strony prawnej zastosowanie układu i nazwy do celów komercyjnych?Jeśli każdy może robić beszczelnie kasę na projektach forumowych to kto coś tu opublikuje?:(

Edytowane przez artw

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Wiecie, bezczelność i kłamstwa handlarzy z allegro niekiedy nie mają granic.

Ukryta Zawartość

Nie dość, ze kłamie, że to projekt Klapczyńskiej, to jeszcze wykorzystuje mój własny opis do mojego wzmacniacza. Na dodatek "uruchamia produkcję" , pętak jeden :)

Jak jeszcze raz z tym wyskoczy, to zgłoszę naruszenie zasad do allegro.

Może to nie Ugoda, a właśnie wzmacniacz Klapczyńskiej, bardzo dobrze wszystkim znamy (mój zrobiony ponad 20 lat temu chodzi do dziś),

a nazwał go po prostu "Ugoda". Przypadkiem lub celowo, by łatwo go było wyszukać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sybic

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Sądzę, że coś mu się pozajączkowało, a sprzedaje wzmacniacz Klapczyńskiej.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Nieważne czy mu się coś zajaczkuje czy nie. Według mnie, świadomie wprowadza ludzi w błąd. Nie mógł złożyć tych monobloków ani, jak napisał, rozpocząc produkcji, jeśli nie wie, co sprzedaje. Bo, jeśli byłaby to jego robota, to doskonale by sobie zdawał sprawę, ze to nie jest konstrukcja Klapczyńskiej. Więc oferta jest kłamliwa, a na dodatek, jako opis produktu wykorzystał mój oryginalny opis konstrukcji Ugody, na co się nie powołał ani ja mu na to nie wyraziłem zgodzy. Zwykła, oszukańcza oferta i szwindel.

Bo ani on prawdopodobnie sam tego nie robił, ani nie rozpoczął żadnej produkcji, ani nie istnieje firma, jaką wyszczególnił.

I nie chodzi mi to, ze ktoś wykonał ten wzmacniacz i go sobie odsprzedaje, bo to nie ma wtedy nic wspólnego z działalnościa komercyjną. A ten gostek przekroczył granice przyzwoitości.

A czy czasem nie jest tak, że jeśli zamieściłeś jakąś treść na forum to prawa autorskie do niej przechodzą na właściciela portalu? Coś takiego dziwnego zdaje się jest w regulaminie.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Z przykrością muszę stwierdzić, że w zasadzie Ty osobiście nic nie możesz zrobić i to z kilku powodów. Po pierwsze Ugoda nie ma żadnych zastrzeżonych praw czy to patentowych czy z tytułu wzoru użytkowego czy też w końcu do samej nazwy wzmacniacza "Ugoda" a ponieważ opublikowałeś to na powszechnie dostępnym forum AS to nawet nie masz żadnych praw do opisu (ma je natomiast Site jako właściciel forum).

Tak więc niezależnie od Twojej woli każdy może rozpocząć produkcję na podstawie opublikowanej przez Ciebie dokumentacji wcale się przy tym nie powołując na Twoje autorstwo i na domiar złego może przy tym twierdzić, że jest jedynym, wyłącznym autorem "Ugody".

Przykre ale zgodne z obowiązującym prawem.

Wniosek na przyszłość: przede wszystkim należy się poważnie zastanowić czy cokolwiek na temat swoich opracowań publikować (zwłaszcza tu na forum) gdyż w efekcie nie Ty możesz odnosić ze swojej pracy korzyści.

Edytowane przez vittorio

Nie jest z tym tak zupełnie do końca. Schematu, zresztą nie ma na AS.

Ale pomijając już prawa autorskie, to sama oferta na allegro jest oszustwem. Bo towar nie jest zgodny z opisem.

Prawdopodobnie ten człowiek nie wie o czym pisze, trzeba z nim to wyjaśnić.

Nazwę Ugoda o ile nie jest zastrzeżona może używać kto chce,

Natomiast schemat to inna sprawa - jezeli jest komercyjnie kopiowany bez zgody i wiedzy autora to jest naruszenie praw.

To sa osobiste prawa autorskie - niezbywalne.

Z przykrością muszę stwierdzić, że w zasadzie Ty osobiście nic nie możesz zrobić i to z kilku powodów. Po pierwsze Ugoda nie ma żadnych zastrzeżonych praw czy to patentowych czy z tytułu wzoru użytkowego czy też w końcu do samej nazwy wzmacniacza "Ugoda" a ponieważ opublikowałeś to na powszechnie dostępnym forum AS to nawet nie masz żadnych praw do opisu (ma je natomiast Site jako właściciel forum).

Tak więc niezależnie od Twojej woli każdy może rozpocząć produkcję na podstawie opublikowanej przez Ciebie dokumentacji wcale się przy tym nie powołując na Twoje autorstwo i na domiar złego może przy tym twierdzić, że jest jedynym, wyłącznym autorem "Ugody".

Przykre ale zgodne z obowiązującym prawem.

Wniosek na przyszłość: przede wszystkim należy się poważnie zastanowić czy cokolwiek na temat swoich opracowań publikować (zwłaszcza tu na forum) gdyż w efekcie nie Ty możesz odnosić ze swojej pracy korzyści.

A czy odkupił prawa od właściciela czyli firmy Site?

Czy ma jakieś prawa do zerżnięcia opisu?

Chyba do tej zgodności z prawem da się przyczepić

Ale to ostatnie zdanie jest najgorsze,popatrzcie ilu konstruktorów uciekło z Audiostereo,może między innymi dlatego

Edytowane przez artw

Niech Site to z nim wyjaśni. Nie ma co bić piany.

Myślę, że gościu nie wie co sprzedaje.

Pewnie dostał te klocki od kogoś w rozliczeniu długu.

Popatrzył… jakaś samoróbka, zarzucił temat do wujka google.

Dostał jakiś opis… o! to pewnie to, pomyślał…

Żaden z niego profesjonalista, zupełnie niegroźny.

Niech Site to z nim wyjaśni. Nie ma co bić piany.

Myślę, że gościu nie wie co sprzedaje.

Pewnie dostał te klocki od kogoś w rozliczeniu długu.

Popatrzył… jakaś samoróbka, zarzucił temat do wujka google.

Dostał jakiś opis… o! to pewnie to, pomyślał…

Żaden z niego profesjonalista, zupełnie niegroźny.

Zdaje się, że nie rozumiesz tego, co napisał:

"Legendarne Monobloki zaprojektowane przez mgr.inż. Urszulę Klapczyńską wykonane w J.K. Studio

moc max 40W/8Ohm 1szt. wyszły tak dobrze że postanowiłem je produkować. Monobloki nowe brały udział w targach sprzętu hi-end Jest to wierna kopia Urszuli"

To jest oferta sprzedazy, więc dlaczego kłamie? Bo to jest kłamstwo i nie podlega dyskusji ani tłumaczeniu.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Schematu, zresztą nie ma na AS.

Ale pomijając już prawa autorskie, to sama oferta na allegro jest oszustwem

Jarek tego puki co nie wiesz czy jest oszustwem, nie zaglądałeś do wnętrza tego ampa więc możesz tylko domniemywać.

Natomiast schemat to inna sprawa - jezeli jest komercyjnie kopiowany bez zgody i wiedzy autora to jest naruszenie praw.

W myśl polskiego prawa aby np schemat był prawnie chroniony musi być formalnie zgłoszony do odpowiednich instytucji ale w przypadku osób fizycznych jedyną możliwą ochroną jest zasadniczo tylko ochrona patentowa, jeśli Jar nie zgłosił swojego rozwiązania do Urzędu Patentowego gdzie przyznano by mu patent (o ile by przyznano) to nie ma do tego rozwiązania żadnych praw natomiast drugi przypadek w którym również bierze udział Urząd Patentowy dotyczy tzw. wzoru użytkowego (nie jest on chroniony patentem) w którym, o ile został taki wzór użytkowy zastrzeżony, nikt na terytorium RP nie może wszcząć produkcji identycznego pod względem zastrzeżonych rozwiązań produktu ani wprowadzać go do obrotu handlowego na terenie RP rzecz w tym, że takie zastrzeżenia mogą zgłaszć tylko podmioty gospodarcze (prowadzące działalność firmy nawet jednoosobowe) a nie osoby fizyczne nie prowadzące działalności, tak więc Jar nie prowadzący dziłalności gospodarczej nie może zastrzec wzoru użytkowego poza tym okres ochrony danego wzoru użytkowego trwa tylko 5 lat od daty zgłoszenia więc nizależnie od czegokolwiek jest po rybach.

A czy odkupił prawa od właściciela czyli firmy Site?

Czy ma jakieś prawa do zerżnięcia opisu?

Chyba do tej zgodności z prawem da się przyczepić

Ale to ostatnie zdanie jest najgorsze,popatrzcie ilu konstruktorów uciekło z Audiostereo,może między innymi dlatego

Jeśli nie ma zgody Site na posługiwanie się treściami skopiowanymi ze stron internetowych forum AS nie ma prawa ich używać z tym, że to tylko Site jako właściciel praw do opisu może interweniować a nie Jar mimo iż to on jest faktycznym jego autorem.

Niestety publikowanie czegokolwiek na forum wiąże się z nieodpłatnym przekazaniem praw do tej publikacji na rzecz Site (jako formalnego właściciela forum), na co wyrażana jest zgoda przy rejestracji na forum i potwierdzana przez otrzymanie login'u.

A ja tak z zupełnie innej beczki. Nie zalegają komuś całkiem niepotrzebne płytki PCB do Ugody?

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Zdaje się, że nie rozumiesz tego, co napisał:

"Legendarne Monobloki zaprojektowane przez mgr.inż. Urszulę Klapczyńską wykonane w J.K. Studio

moc max 40W/8Ohm 1szt. wyszły tak dobrze że postanowiłem je produkować. Monobloki nowe brały udział w targach sprzętu hi-end Jest to wierna kopia Urszuli"

To jest oferta sprzedazy, więc dlaczego kłamie? Bo to jest kłamstwo i nie podlega dyskusji ani tłumaczeniu.

Dlaczego kłamie?

To proste, by sprzedać produkt.

W każdej ofercie cenowej, reklamie znajdziesz jakieś kłamstwo.

Kłamią sprzedawcy, kłamią producenci, kłamią i politycy…

mam wymieniać dalej?

To norma w dzisiejszych czasach.

Jarek tego puki co nie wiesz czy jest oszustwem, nie zaglądałeś do wnętrza tego ampa więc możesz tylko domniemywać.

W myśl polskiego prawa aby np schemat był prawnie chroniony musi być formalnie zgłoszony do odpowiednich instytucji ale w przypadku osób fizycznych jedyną możliwą ochroną jest zasadniczo tylko ochrona patentowa, jeśli Jar nie zgłosił swojego rozwiązania do Urzędu Patentowego gdzie przyznano by mu patent (o ile by przyznano) to nie ma do tego rozwiązania żadnych praw natomiast drugi przypadek w którym również bierze udział Urząd Patentowy dotyczy tzw. wzoru użytkowego (nie jest on chroniony patentem) w którym, o ile został taki wzór użytkowy zastrzeżony, nikt na terytorium RP nie może wszcząć produkcji identycznego pod względem zastrzeżonych rozwiązań produktu ani wprowadzać go do obrotu handlowego na terenie RP rzecz w tym, że takie zastrzeżenia mogą zgłaszć tylko podmioty gospodarcze (prowadzące działalność firmy nawet jednoosobowe) a nie osoby fizyczne nie prowadzące działalności, tak więc Jar nie prowadzący dziłalności gospodarczej nie może zastrzec wzoru użytkowego poza tym okres ochrony danego wzoru użytkowego trwa tylko 5 lat od daty zgłoszenia więc nizależnie od czegokolwiek jest po rybach.

Jeśli nie ma zgody Site na posługiwanie się treściami skopiowanymi ze stron internetowych forum AS nie ma prawa ich używać z tym, że to tylko Site jako właściciel praw do opisu może interweniować a nie Jar mimo iż to on jest faktycznym jego autorem.

Niestety publikowanie czegokolwiek na forum wiąże się z nieodpłatnym przekazaniem praw do tej publikacji na rzecz Site (jako formalnego właściciela forum), na co wyrażana jest zgoda przy rejestracji na forum i potwierdzana przez otrzymanie login'u.

Najlepsze jest to, że wmacniacz z aukcji musiałby kupić np. sam kol. Jar1. Wtedy dopiero miałby podstawę do dochodzenia swoich praw odnośnie opisu itp

Dlaczego kłamie?

To proste, by sprzedać produkt.

W każdej ofercie cenowej, reklamie znajdziesz jakieś kłamstwo.

Kłamią sprzedawcy, kłamią producenci, kłamią i politycy…

mam wymieniać dalej?

To norma w dzisiejszych czasach.

Niestety tak. A ty konsumencie lepiej żebyś niebył zbyt inteligentny. Masz łatwo dać się wkręcić. Czym łatwiej tym lepiej

Edytowane przez Krzych 2

Niestety tak. A ty konsumencie lepiej żebyś niebył zbyt inteligentny. Masz łatwo dać się wkręcić. Czym łatwiej tym lepiej

A najlepiej klient w krawacie, bo "klient w krawacie jest mniej awanturujący się".

Wiem na pewno, ze oferta na allegro jest kłamstwem, Nie ma znaczenia, co jest w środku. Kłamstwo jest w opisie oferty.

Nie rozumiem dlaczego to tak trudno pojąć. Ktoś oferuje produkt wykonany według projektu Klapczyńskiej a w opisie przytacza opis, który ja osobiście napisałem dla mojego projektu Ugody. To są dwie sprzeczne ze soba inforamcje , bo oba wzmacniacze są zupełnie inne. Albo więc jest to wzmacniacz Klapczyńskiej albo Ugoda. Czyli opis jest fałszywy.

Po drugie, wklejając mój, autorski opis jako własny (bo przecież nie podał jego źródła) , a który napisany jest w formie osobowej sugeruje, że sam ten wzmacniacz projektował i wykonał. Patrz np. zdanie z tego opisu: "Zanim wykonałem prototyp wykonałem szereg symulacji układu a ich wyniki zachęciły do jego wykonania".

Czyli ewidentne kłamstwo również.

Odnośnie praw autorskich, to już przedtem kolega krowaklara napisał, ze są one niezbywalne. I nie ma znaczenia, czy utwór jest opublikowany na forum internetowym czy wykrzyczany na ulicy.

Jeśli chodzi o Site, to w zamian za możliwość pisania na forum (to jest zapłata dla mnie) udzielam tej spółce licencji do korzystania z utworu ale prawa autorskie pozostają przy twórcy (czyli mnie). Jeśli kupisz licencje na windowsy, to nie stajesz się z tego tytułu ich twórcą i nie możesz sprzedawać jako własnego produktu.

Warto dokładniej zrozumieć przepisy dotyczące praw autorskich:

Ukryta Zawartość

"Autorskie prawa osobiste – zespół uprawnień, jakie przysługują twórcy utworu. Autorskie prawa osobiste chronią „intelektualny” związek twórcy z jego dziełem. W prawie polskim pojęcie autorskich praw osobistych reguluje art. 16 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631). Jest to rodzaj szczególnej więzi niezbywalnej i nie podlegającej zrzeczeniu się, łączącej twórcę z jego utworem, a wyrażającej się w prawie:

autorstwa utworu;

oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo;

nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania;

decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności;

nadzoru nad sposobem korzystania z utworu"

Warto zajrzeć do wyszczególnionej w opisie ustawy o ochronie praw autorskich:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może po prostu napisz do tego gostka z alle?

btw aukcja dawno zakończona ,kupujących nie było widać.

Widać tam gdzie trafia hasło Ugoda ,opis i zdjęcia wywołały odpowiednie odruchy:):):)

może po prostu napisz do tego gostka z alle?

btw aukcja dawno zakończona ,kupujących nie było widać.

Widać tam gdzie trafia hasło Ugoda ,opis i zdjęcia wywołały odpowiednie odruchy:):):)

A po co mam do niego pisać? Jeśli w tej samej formie uruchomi kolejną aukcję tego, to zgłoszę naruszenie do allegro.

Opisując ten przykład chcę głównie zwócić uwagę na rzeczy, z których każdy, szczególnie ci, którzy tu na forum też działają, powinien sobie zdawać sprawę. To, że na około jest pełno szwindli i kłamstwa nie oznacza, ze to jest zgodne z prawem i że każdy może robić sobie co chce, bez konsekwencji. Bo nawet, te zastrzeżenia, które padły w tym wątku są już tego konsekwencją. A internet, jak widać, raz może posłuzyć na plus a raz na minus. Dlatego warto się zastanowić nad tym, co sie robi i jak.

Druga sprawa, to rzeczywiśie brak jest powszechnej świadomości na temat funkcjonowania praw autorskich i jak one wyglądają i działają w rzeczywistości.

Poza tym, jestem zdania, że kłamstwa, oszustwa i krętactwa należy publicznie piętnować.

Jak to mówił klasyk : "Niech cham boi się sam" ;)

Ciężkie działa tu wytaczacie, a ja wam mówię, że ten gościu jest zupełnie nie groźny. Zwyczajnie mu się pomyliło :) Nie miał nawet zamiaru niczego kraść. Poza tym aukcja jest już zakończona. Sprawy nie ma! Każdy może się pomylić, wkleić to co nie trzeba, a jedynym sposobem naprawy tego jest zakończenie aukcji. On to zrobił. Sprawy nie ma.

Czekamy teraz na głos Pani Klapczyńskiej, bo i ona może podnieść larum, że w opisie aukcji jest kłamstwo. Wszyscy kłamią, pisałem już o tym.

Ciężkie działa tu wytaczacie, a ja wam mówię, że ten gościu jest zupełnie nie groźny. Zwyczajnie mu się pomyliło :) Nie miał nawet zamiaru niczego kraść. Poza tym aukcja jest już zakończona. Sprawy nie ma! Każdy może się pomylić, wkleić to co nie trzeba, a jedynym sposobem naprawy tego jest zakończenie aukcji. On to zrobił. Sprawy nie ma.

Czekamy teraz na głos Pani Klapczyńskiej, bo i ona może podnieść larum, że w opisie aukcji jest kłamstwo. Wszyscy kłamią, pisałem już o tym.

On groźny nie jest, ale Ty raczej już tak :)

Może Ty nie przywiązujesz żadnej wagi, do tego, czy ludzie cię okłamują czy nie. Może też ci nie przeszkadza być jak "ci wszyscy". To cecha charakteru. Niektóre typy tak mają.

Ale wiedz, że nie wszyscy kłamią.

Ja nie kłamię a tych, którzy mnie próbują okłamać, po prostu nie szanuję.

Stary, pojechałeś…

Piszesz, że jestem groźny mając miałkie podstawy i co gorsza miedzy zdaniami sugerujesz, że i ja kłamie. Oj nieładnie, a fe... :)

Z pewnością nic, to jedynie banialuki, które, jak uważa sprzedający, "uwiarygodnią" jego samego jak i przedmiot sprzedawany.

Ale to przynajmniej jego tekst własny :)

Stary, pojechałeś…

Piszesz, że jestem groźny mając miałkie podstawy i co gorsza miedzy zdaniami sugerujesz, że i ja kłamie. Oj nieładnie, a fe... :)

To nie ja napisałem tu kilkukrotnie, ze wszyscy kłamią. Ja poczułem się urażony. Stąd moja reakcja.

Nie zastrzegłeś, ze ciebie to nie dotyczy :)

Poza tym aukcja jest już zakończona. Sprawy nie ma! Każdy może się pomylić, wkleić to co nie trzeba, a jedynym sposobem naprawy tego jest zakończenie aukcji. On to zrobił. Sprawy nie ma.

Cholera, bez urazy, ale piszesz to tak jakbyś miał z tym coś wspólnego. Mam nadzieję że jestem, jak mawiał klasyk, w "mylnym błędzie".

Poniekąd treść tej aukcji dość dobrze się wpisuje w temat mojego wątku o granicach marketingowego bełkotu, z tym że tu posunięto się do jawnego oszustwa.

Edytowane przez frobek

• Pokaż nowe odpowiedzi