Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 400VA do Ugoda w wersji audio, jest ciche. Mam 50VA do pre lampowego i jest głośne, ale to wersja standard.

Co muszę podkreślić - świetny kontakt i możliwość dopasowania trafa do swojego widzimisie. Przynajmniej tak było z rok temu...

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Aktualnie mam w Ugodzie trafo Toroidy Supreme, oczywiście jest cisza :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poprzednio była wersja Audio z Toroidów, też nic nie buczało

post-19552-0-69969200-1452018704_thumb.jpg

Pierwotnie był Indel, jedno trafo buczało tak głośno,że było je słychać z kanapy.

post-19552-0-04668900-1452018736_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Różnie z tym buczeniem jest.

U mnie przy trafie 2kW była niemal cisza, niemal tzn zdarzało się 1-2 razy na dzień że zawarczało przez 1-2 minuty.

Te samo trafo u innego kolegi buczy, u jeszcze innego nie.

Czasami pomagał dc blocker ale nie do końca.

Tak że albo te trafa są "wrażliwsze", albo gorszej jakości, albo nasza sieć coraz to gorsza, albo ...

Mierzalnie dc wszędzie się utrzymywało na poziomie 30-50mV.

Edytowane przez adik82

Sprawdźcie napięcie w gniazdku. Jak macie powyżej 250VAC (szczególnie w porze późnowieczornej) to może brumić. U mnie było 255 swego czasu i trafa z toroidów buczały (może nie masakrycznie, ale dało się wysłyszeć).

jakie to były trafa ? audio ? supreme ? czy zwykłe ?

a dlaczego to ma być różnica?Psim obowiązkiem producenta jest dostarczenie poprawnie działajacego transformatora w każdym przedziale cenowym i w każdej grupie jakościowej.Za to mu się płaci,nikt nie dostaje transformatora za darmo.A buczenia to już nie jest poprawna praca.

Edytowane przez artw

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Mądrze prawisz, ale toroidy częsta każe wypchać się sianem, sugerując, że tylko wersja audio nie buczy.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Gość

(Konto usunięte)

artw chciałbyś jeździć mercedesem płacąc za malucha. Taka polska mentalność.

Miałem trafa indela, miałem trafa z trafbetu, więcej tego shitu nie kupię. Tym bardziej, że też nie były takie bardzo tanie. Wszystkie bez wyjątku buczały czy małe 15W czy duże 240W.

Każdy ma prawo własnego wyboru, to jego kasa...

Ja mam problem z głowy, bo jestem zadowolony z traf, które teraz mam.

artw jeśli masz jakąś inna firmę, która robi tak dobre transformatory i w podobnej cenie wal śmiało to nie będzie reklama tylko pomożesz innym "diyajowcom".

Chyba o to chodzi żeby sobie pomagać, prawda?

pozdrawiam

<br />artw chciałbyś jeździć mercedesem płacąc za malucha. Taka polska mentalność.<br />

Nie. Płacąc za pełnowartościowy towar chcę otrzymć towar pełnowartościowy a nie towar wybrakowany. Czy to takie nienormalne?

Edytowane przez artw

Gość

(Konto usunięte)

Nie. Płacąc za pełnowartościowy towar chcę otrzymć towar pełnowartościowy a nie towar wybrakowany. Czy to takie nienormalne?

maluch też jest pełnowartościowy tak jak mercedes tylko w swojej klasie. Jeśli uważasz, że to ta sama klasa, no to jedynie "zazdraszczam" spojrzenia na świat :)

Ja tak jeszcze nie umiem ale się staram :)

Kończę bo to nie temat wątku. Przepraszam kolegów.

Edytowane przez boomaga

maluchy to samochody z przed lat.Spróbuj wymyśleć porównanie z dzisiejszych czasów.

Może takie: wchodząc do salonu samochodowego i kupując "gołą " wersję nie dostajesz bubla.Dlaczego? bo rynek to wymusił,bo producenci samochodów muszą się liczyć z klientem,bo jest duża konkurencja.Na rynku transformatorów wersja standard jest bublem.Jak sam piszesz tak samo jest w Indelu,Breve itp.A wyprodukowanie niebuczącego transformatora nie jest magią ani filozofią.Wystarczy go prawidłowo zaprojektować.I najciekawsze : do tego ani nie trzeba łyżki żywicy,ani impregnowanego rdzenia ani wybajerowanego kubka.(btw ktoś sprawdził może czy w jego wersji audio rdeń naprawdę jest impregnowany?:)Prawidłowo zaprojektowany i prawidłowo wykonany transformator w wersji standard nie ma prawa buczeć.A to ,że Ty i inni godzą się na buble spowodowało taki układ jaki obecnie funkcjonuje.

Sorry za OT ,więcej nie widzę powodu o tym pisać bo wszystko jest jak na dłoni:)

Edytowane przez artw

jakie to były trafa ? audio ? supreme ? czy zwykłe ?

Wersja audio (zalany środek), ale bez wodotrysków. Buczały tylko przy napięciu rzędu 255V, jak było poniżej 240 to pracowały cicho. W sumie to nie mam pretensji, napięcie powyżej 250V jest już na granicy dopuszczalnej tolerancji i zdarza się niezwykle rzadko.

Prawidłowo zaprojektowany i prawidłowo wykonany transformator w wersji standard nie ma prawa buczeć.A to ,że Ty i inni godzą się na buble spowodowało taki układ jaki obecnie funkcjonuje

Nie kupują buczących, więc się nie godzą. Nie ma zgody na buble.

A tak na marginesie, jest jakaś norma na poziom buczenia? I czy jest co w takim przypadku reklamować?

A co ma do tego zastosowanie prywatne?

Jeżeli norma określa poziom buczenia, to norma dla producenta i odbiorcy jest wiążąca.

Jeżeli się na nią powołuje, budując w ten sposób specyfikację produktu, to tak, ale tylko wtedy.

Miłego.

Irek.N.

Więc jeszcze raz:

Jeżeli istnieje norma określająca poziom buczenia(ewentualnie; producent określa taki poziom), to norma taka dla producenta i odbiorcy jest wiążąca.(np. przy reklamacji)

Nie ma tutaj znaczenia rodzaj odbiorcy (osoba prywatna, firma itd.).

Producent nie jest zwolniony Irku od stosowania stosownych norm(jakościowych, bezpieczeństwa) w sensie, że tylko wtedy one go dotyczą, gdy się "na nie powołuje budując w ten sposób specyfikację produktu".

Pozdro :)

Bogdan

Więc jeszcze raz:

Jeżeli istnieje norma określająca poziom buczenia(ewentualnie; producent określa taki poziom), to norma taka dla producenta i odbiorcy jest wiążąca.(np. przy reklamacji)

Nie ma tutaj znaczenia rodzaj odbiorcy (osoba prywatna, firma itd.).

Producent nie jest zwolniony Irku od stosowania stosownych norm(jakościowych, bezpieczeństwa) w sensie, że tylko wtedy one go dotyczą, gdy się "na nie powołuje budując w ten sposób specyfikację produktu".

Pozdro :)

Bogdan

Na pewno rodzaj odbiorcy nie ma znaczenia (chyba, że odbiorcą jest wytwórca, wtedy nie jestem pewny).

Muszę podpytać osobę zajmującą się tego typu rzeczami. Wiesz, nie muszę powoływać się na normy, ale faktycznie muszę spełnić pewne wymagania budując trafo. Zastosowanie się do norm zwalnia mnie w jakiejś tam części z odpowiedzialności, ale przecież mogę zrobić własne badania i uznać że jest cacy - na własne ryzyko oczywiście.

Jak się okaże, że buczenie jest niedopuszczalne, to produkt trzeba będzie wycofać, może jakieś działania odszkodowawcze to pociągnie za sobą. Pytanie tylko kto i w jaki sposób udowodni, że buczenie jest niedopuszczalne. Nie można tego zrobić powołując się na normy, bo te nie są przecież prawnie wymagane. Wot i zagwozdka dla mnie.

Swoją drogą zabezpiecza się surowymi wytycznymi takie elementy jak choćby sznurek od rolety okiennej - a jednocześnie bezproblemowo dopuszcza używanie piły łańcuchowej :) Ale to już nie ten temat.

Miłego.

Irek.N.

Witam,

czy Ugoda uciągnie

Ukryta Zawartość

Fajnie grające kolumny na początek, grały u mnie również z ugodą.

Ukryta Zawartość

Chciałbym wydobyc max możliwości ze swojej "Ugody". Zastanawiam się z jakimi kolumnami wzmacniacz pokaze co potrafi.

Chodza mi po glowie B&W 805. Czy dobrym pomyslem jest szukanie kolumn tej klasy do Ugody?

pozdr.

Im lepsze kolumny podłączysz, tym bardziej wzmacniacz się odwdzięczy. Ugoda ma fajną cechę dużo droższych wzmacniaczy tranzystorowych - dosyć "ciemny" dźwięk, ale bez jakiejkolwiek utraty rozdzielczości. Dlatego z lekko rozjaśnionymi kolumnami (jak B&W 805) powinno być dobrze.

Edytowane przez twonk

Wiec mierzenie w kolumny z jak najwyższej polki nie będzie bledem,ok:)

Przy okazji zapytam jeszcze o to co by moglo przed Ugoda godnie stać.

Chodzi mi o DACa,ewentualnie jakiś odtwarzacz CD

Ma być to "tzw Hi-End dla ubogich". Może ktorys z DACow DIY?

Polecam DAC'a Soekrisa. Sam użytkuję i jestem bardziej niż zadowolony. A jest to już szósty przetwornik z jakim mam do czynienia wraz z UGODĄ więc jakieś tam osłuchanie jest. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz wpisy ludzi, którzy zamienili bardzo drogie komercyjne przetworniki na ten duński wyrób.

• Pokaż nowe odpowiedzi