Skocz do zawartości
IGNORED

Płatny odsłuch.

Kaszana

Rekomendowane odpowiedzi

Z tą lokówką to chyba przesada. Nie wierzę aby Zyzio chadzał do damskiego.

Za to ja wierzę, że jak wstawiam furę na warsztat, to dostanę nie tylko kawy i pączków do oporu ile tylko w siebie wcisnę,

ale zazwyczaj gratisową dolewkę płynu spryskiwaczy, o podwózce w dowolne miejsce nie wspominając.

Ale też nie sądzę, żebym dostał cokolwiek oprócz gratisowego gwoździa w oponie, gdyby mechanik spędził pół dnia pod samochodem

na szukaniu ewentualnych usterek, zdemontował pół podwozia i na koniec ode mnie usłyszał:

- Wie pan co, to ja może przyjadę innym razem, bo teraz akurat nie mam kasy, żeby to wszystko robic,

tak tylko wpadłem, żeby za darmo kawy się opic i pączków nażrec, a przy okazji pobyc przez chwilę ważnym,

a w ogóle to taki jeden Pan Zenek kumpel szwagra z pekaesu zrobi mi to wszystko taniej u siebie na bazie...

i w tym prawdopodobnie momencie już bym miał łyżkę do opon wbitą w przednią szybę albo i w plecy jakby się komuś omskło niechcący.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Za to ja wierzę, że jak wstawiam furę na warsztat, to dostanę nie tylko kawy i pączków do oporu ile tylko w siebie wcisnę,

ale zazwyczaj gratisową dolewkę płynu spryskiwaczy, o podwózce w dowolne miejsce nie wspominając.

Ale też nie sądzę, żebym dostał cokolwiek oprócz gratisowego gwoździa w oponie, gdyby mechanik spędził pół dnia pod samochodem

na szukaniu ewentualnych usterek, zdemontował pół podwozia i na koniec ode mnie usłyszał:

- Wie pan co, to ja może przyjadę innym razem, bo teraz akurat nie mam kasy, żeby to wszystko robic,

tak tylko wpadłem, żeby za darmo kawy się opic i pączków nażrec, a przy okazji pobyc przez chwilę ważnym,

a w ogóle to taki jeden Pan Zenek kumpel szwagra z pekaesu zrobi mi to wszystko taniej u siebie na bazie...

i w tym prawdopodobnie momencie już bym miał łyżkę do opon wbitą w przednią szybę albo i w plecy jakby się komuś omskło niechcący.

Racja.

Ciekaw jestem jeszcze sytuacji, gdy taki klient zaprezentował by na głos swoje "motto", które można w tym wątku odnaleźć:

"to sklep jest dla klienta i ma lizać mu du.., a nie klient dla sklepu.... Tyle w temacie."

Widzę, ze co poniektórym wszystko się poprzestawiało, nie ma więc zamiaru tego prostować, bo jest to po prostu niewykonalne :-)

Może to wynika z postawy życiowej, że szefowi, który płaci trzeba w dupę wchodzić, kawkę robić i popracować czasem za darmo... W końcu każdy pracownik sprzedaje swoją pracę a szef ją kupuje...

Totalnie popier...wręcz ! :D

• 8 miesięcy później...

Dziwne jest to usprawiedliwianie płatnych odsłuchów: jazdy próbne samochodem za kilkadziesiąt czy kilkaset tysięcy

są bezpłatne i nikomu nie przyszłoby nawet do głowy żądać za to pieniędzy. Jeśli jest potrzeba to przyjadą

(oczywiście również za darmo) autem z innego miasta byleś się tylko mógł przejechać. A koszty takiej jazdy są nieporównywalnie większe niż odsłuch.

Klienci audio (oczywiście Ci, którzy uważają, żę odsłuch powinien być płatny) po prostu "zeszli na psy" i nawet

nie zdają sobie sprawy jak bardzo.

dwa lata temu mogłem zaoszczędzić dokładnie 1.000zł na zakupie kolumn. Ale nie zrobiłem tego. Dlaczego? Czyżbym miał za dużo kasy?! Nie. Juz opowiadam.

(...)

A teraz pomyślcie - jesteście pewni, że każdy na moim miejscu by tak postąpił?

(...)

Nie chce broń Boże gloryfikować swojej postawy, ale wiem, że wielu w podobnej sytuacji wybrałoby jednak ten 1.000zł.

Chyba na odwrót - wielu by zrobiło to samo co Ty

Dziwne jest to usprawiedliwianie płatnych odsłuchów: jazdy próbne samochodem za kilkadziesiąt czy kilkaset tysięcy

są bezpłatne i nikomu nie przyszłoby nawet do głowy żądać za to pieniędzy. Jeśli jest potrzeba to przyjadą

(oczywiście również za darmo) autem z innego miasta byleś się tylko mógł przejechać. A koszty takiej jazdy są nieporównywalnie większe niż odsłuch.

Klienci audio (oczywiście Ci, którzy uważają, żę odsłuch powinien być płatny) po prostu "zeszli na psy" i nawet

nie zdają sobie sprawy jak bardzo.

Większość wpisów tutaj popełnili pacjenci szpitali psychiatrycznych...To jest straszne, ale prawdziwe.

zlotowki bym nie dal za odsluch, wyjeb..ne mam na to ze salon placi za prad czynsz itp. jak bede chcial to przyjde i bede tam siedzial 4 godziny i ogladal same klocki,ja jestem pan klient a klient to prawie bog dla buraka sprzedafcy,ma sie sluchac byc grzeczny pomocny i nie jeczec ze juz siedze 3 godzine i slucham 20 wzmacniacza,sprzedawca powinien byc wdzieczny i calowac po stopach takiego klienta ktory przyszedl wlasnie do niego posluchac bo nie musial wcale do niego,a takie rzeczy jak kawa czy cherbata to chyba juz norma, kazdemu potencjalnemu klientowi powinno sie to proponowac,a tam gdzie chca oplate za odsluch to oszczac takiego salonu bym nie chcial!!!

Większość wpisów tutaj popełnili pacjenci szpitali psychiatrycznych...To jest straszne, ale prawdziwe.

A ty go chyba tyle co opuściłeś niewyleczony skoro zacytowałeś Kaszanę.... to jest straszne jak nieskuteczna jest medycyna w beznadziejnych przypadkach.....

• Moderatorzy

wiecie co , 20 - 50 zeta za odsłuch można zapłacić , przy założeniu, że jak się zdecydujemy to odlicza się to od ceny

taki odsłuch , że przywożę część swoich gratów i łączę je z klockami z salonu.

w salonie kupowałem jeśli cena korespondowała z tymi z all.. +10%

ale dziś salony mają tylko wybrane marki więc ciężko robić testy porównawcze i może zaboleć zaliczenie z płatnym odsłuchem 5 salonów

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

wiecie co , 20 - 50 zeta za odsłuch można zapłacić , przy założeniu, że jak się zdecydujemy to odlicza się to od ceny

taki odsłuch , że przywożę część swoich gratów i łączę je z klockami z salonu.

w salonie kupowałem jeśli cena korespondowała z tymi z all.. +10%

ale dziś salony mają tylko wybrane marki więc ciężko robić testy porównawcze i może zaboleć zaliczenie z płatnym odsłuchem 5 salonów

a ja wychodzę z założenie że płatny odsłuch to powinien być ale jak przywiozą do domu w docelowym lokalu a nie w przygotowanym pokoiku salonowym

gdzie często ich praca w połączeniu zajmuje 2minuty,, ewentualnie jak nie mają czegoś i muszą to załatwić poza swoją ofertą to mogę zapłacić za transport,

dla mnie jest to nieporozumienie idziesz i możesz obcować z czymś zanim to kupisz to jest twoje prawo jako konsumenta, zagrywki że testowanie czegoś ma być płatne jest niedopuszczalne, zwłaszcza w salonie sprzedawcy, to tak jak byś chciał kupić auto ale wcześniej przejechać się nim i musiał za to płacić, albo kupić tv i wcześniej go włączyć i za samo włączenie i oglądanie w salonie płacić nonsens,, naciąganie frajerów na kasę bojkotować salony które u siebie każą płacić za odsłuchy! płatne odsłuchy zgoda ale jak chcę testować to we własnym domu!

Focal + Naim

a ja wychodzę z założenie że płatny odsłuch to powinien być ale jak przywiozą do domu w docelowym lokalu a nie w przygotowanym pokoiku salonowym

gdzie często ich praca w połączeniu zajmuje 2minuty,, ewentualnie jak nie mają czegoś i muszą to załatwić poza swoją ofertą to mogę zapłacić za transport,

dla mnie jest to nieporozumienie idziesz i możesz obcować z czymś zanim to kupisz to jest twoje prawo jako konsumenta, zagrywki że testowanie czegoś ma być płatne jest niedopuszczalne, zwłaszcza w salonie sprzedawcy, to tak jak byś chciał kupić auto ale wcześniej przejechać się nim i musiał za to płacić, albo kupić tv i wcześniej go włączyć i za samo włączenie i oglądanie w salonie płacić nonsens,, naciąganie frajerów na kasę bojkotować salony które u siebie każą płacić za odsłuchy! płatne odsłuchy zgoda ale jak chcę testować to we własnym domu!

Kaucja za odsłuch w domu jest jak najbardziej dopuszczalna i zrozumiała, ale odsłuch w salonie płatny to skrajne chamskie zdziczenie sprzedawców hi-fi nazywając rzeczy dosadnie po imieniu....praktyka absolutnie niedopuszczalna i zasługująca na piętnowanie.

Kaucja za odsłuch w domu jest jak najbardziej dopuszczalna i zrozumiała, ale odsłuch w salonie płatny to skrajne chamskie zdziczenie sprzedawców hi-fi nazywając rzeczy dosadnie po imieniu....praktyka absolutnie niedopuszczalna i zasługująca na piętnowanie.

niedługo to wejście do salonu audio będzie jak do muzeum płatne i niczego nie wolno dotykać bo to eksponaty! dodatkowo kapcie na zmianę i nie wolno rozmawiać zaczepiać kierownika salonu bo jest tak zajęty że nie ma czasu opowiadać kolejnemu biedakowi z ulicy ! tak łatwo oceniają po ubiorze sam zrobiłem eksperyment jakiś czas temu raz ubrany byłem lekko na sportowo i wpadłem do salonu i ocenili mnie w pewnym salonie w wawie dosyć olewczo , raz wpadłem w gajerze do tego samego salonu jak jechałem na spotkanie a miałem po drodze zupełnie inna gatka :)

Focal + Naim

• 2 miesiące później...

Tak się zrzymamy na Polskę i stawiamy za wzór zachodnie sklepy i obsługę klienta. Jako ciekawostka, płatne odsłuchy w DE, za 50 Euro w domu/mieszkaniu klienta. Potem ową kaucję odlicza się od ceny finalnej głośników.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Tak się zrzymamy na Polskę i stawiamy za wzór zachodnie sklepy i obsługę klienta. Jako ciekawostka, płatne odsłuchy w DE, za 50 Euro w domu/mieszkaniu klienta. Potem ową kaucję odlicza się od ceny finalnej głośników.

Ukryta Zawartość

Jeżdże dość często do Niemiec(mam blisko) i nigdy,nikt mnie nie kasował za odsłuch(Cantonów nie słuchałem.Po co?)a kawa i ciastka z urzędu były zawsze.

To pomysł naszego cwaniactwa,brak wystarczającej ilości sprzedanego towaru i szybkiego zarobienia na dom,jacht i dobre albo raczej luksusowe auto.

Lać na takie sklepy i nie chodzić a jak już to na drugą strone ulicy przechodzić.......może zmądrzeją.Nadzieja jest jak zawsze a jak nie,to zostaje zagranica

i nabijanie kasy innym...tym co nie kasują za odsłuchy.

W takim właśnie wątku powinniśmy wymieniać takie sklepy i wskazywać inne,które tego procederu nie praktykują.Szybko przestaną.

Ukryta Zawartość

To pomysł naszego cwaniactwa

Słusznie prawisz. Niemiec jak posłucha i mu się spodoba to kupi w sklepie w którym słuchał. Polak, jak posłucha, to wraca do domu i kupuje na Allegro bo jest 300zł taniej. Masz rację - opłaty za odsłuchy wynikają z naszego cwaniactwa.

Znam kilku właścicieli sklepów audio (również prywatnie) i jakoś fortuny się nie dorobili (u jednego np. 4-letnia Toyota Avensis - to jest auto luksusowe?)

brak wystarczającej ilości sprzedanego towaru

dokładnie tak, ale z przyczyn opisanych jak wyżej

może zmądrzeją.Nadzieja jest jak zawsze a jak nie,to zostaje zagranica i nabijanie kasy innym...tym co nie kasują za odsłuchy.

Jak zorientują się w procederze Polaków to też wprowadzą cenę za odsłuch.

Wiecie dlaczego są opłaty za odsłuchy? Powodem są niskie płace w Polsce. To dlatego nie możemy sobie pozwolić na machnięcie ręką na 300zł.

Jeżeli zarabiacie 3.000zł to 300zł jest dosyć istotną kwotą, dlatego wolimy przycwaniaczyć i kupić sprzęt z sieci. Jeżeli byście zarabiali jak Niemiec - 15.000zł, to machnęlibyście ręką na te 3 stówy. Sklepy widząc sprzedaż radośnie by nie wprowadzały żadnych opłat za odsłuch a wręcz przeciwnie, kupowałby ciastka i kawę.

Jasne?

Wiecie dlaczego są opłaty za odsłuchy? Powodem są niskie płace w Polsce. To dlatego nie możemy sobie pozwolić na machnięcie ręką na 300zł.

Jeżeli zarabiacie 3.000zł to 300zł jest dosyć istotną kwotą, dlatego wolimy przycwaniaczyć i kupić sprzęt z sieci. Jeżeli byście zarabiali jak Niemiec - 15.000zł, to machnęlibyście ręką na te 3 stówy. Sklepy widząc sprzedaż radośnie by nie wprowadzały żadnych opłat za odsłuch a wręcz przeciwnie, kupowałby ciastka i kawę.

Jasne?

Therion, zgadzam się. Dodałbym jednak jeszcze element mentalności. Wielu jest ludzi bogatych, z mentalnością handlarzyny targującego się o 50 PLN. Nie mówię, że są oni specjalnie reprezentaownai wśród audiofilów, ale znam takich, z których wychodzi to w innych dziedzinach.

Powrót po dłuższej przerwie...

i. Wielu jest ludzi bogatych, z mentalnością handlarzyny targującego się o 50 PLN. Nie mówię, że są oni specjalnie reprezentaownai wśród audiofilów, ale znam takich, z których wychodzi to w innych dziedzinach.

To nie ma znaczenia.Klient to ktoś,kto chce wydać pieniądze a to co piszesz,to założenie z góry,że to cwaniak.A takie założenie

jest błędem.O każdego klienta trzeba zabiegać,bo nie ma na czole napisane kim jest.Jestem ciekaw jak księgowane są przychody z opłat za odsłuch i wypożyczenia.Rodzaj działalności gospodarczej jest zawarty we wniosku o rozpoczęciu takowej i jeśli nie ma w nim zawartego wypożyczenia i płatnych odsłuchów,to jest to działanie niezgodne z prawem.

Pomijając czysto formalne problemy takiej działalności pozostaje do wyjaśnienia same podejście do niej.

Znaczy to,że człowiek,który podejmuje się prowadzić taką działalność musi sobie zdawać z tego sprawe,że dopasowanie systemu nie jest sprawą prostą i nie tylko ogniwa systemu sprzedawane przez niego mają wpływ na dźwięk.To logiczne i tym różnią się sklepy czy salony audio od sklepów ze sprzętem do kina domowego,takie jak choćby Media Markt.

A więc z góry powinien założyć,ze takie wypożyczenia i odsłuchy będą miały miejsce i tak jest w Niemczech.

Dilerzy dysponują sprzętem demonstracyjnym do celów prezentacji danego systemu.Kupując buty czy garnitur i płaszcz też mierzymy a sprzedawca nie każe po przymiarce nam kupić i nie pobiera za przymiarke stosownej opłaty,jeśli odchodząc:mówimy że nie kupujemy.To paranoia.

Elementy mentalności w handlu nie mają miejsca a tym bardziej mierzenie klienta z góry i zakładanie teoretyczne,czy jest tym za kogo go uważamy.

A proponowanie opłaty za odsłuchy jest aktem desperacji i złej oceny biznesowej.Każdy biznes musi być poparty rzetelną wiedzą o rynku i jego potrzebach oraz tajnikach zawartych w lokalizacji takiej działalności o miejscu,o parkingach itd.nie wspominając o kablach,akustyce,i częściach poszczególnych systemu odsłuchowego.

Jestem ciekaw jak księgowane są przychody z opłat za odsłuch i wypożyczenia.Rodzaj działalności gospodarczej jest zawarty we wniosku o rozpoczęciu takowej i jeśli nie ma w nim zawartego wypożyczenia i płatnych odsłuchów,to jest to działanie niezgodne z prawem.

Nie miałem płatnych odsłuchów ale kiedy wypożyczałem sprzęt do domu, po jego zwrocie do sklepu otrzymałem paragon z kasy fiskalnej na "usługę". Przedtem podpisałem "umowę użyczenia".

Czyli sklep zaksięgował przychód i odprowadził podatek a ja otrzymałem dowód zakupu usługi :)

Bo taki co przebiera w klockach to niechciany klient, nie oszukujmy się. Gdyby to się dało na czole wyczytać to by go nie wpuszczono. Co innego taki co się dorobił, gazet naczytał, lodówkę na wina już ma...

Dziwne jest to usprawiedliwianie płatnych odsłuchów

Wcale nie jest dziwne na tym forum, przeciez to jeden baner reklamowy handlarzy wiekszych, mniejszych i ich pracowników infiltrujących kazdą dyskusję.

Znaczy to,że człowiek,który podejmuje się prowadzić taką działalność musi sobie zdawać z tego sprawe,że dopasowanie systemu nie jest sprawą prostą i nie tylko ogniwa systemu sprzedawane przez niego mają wpływ na dźwięk.To logiczne i tym różnią się sklepy czy salony audio od sklepów ze sprzętem do kina domowego,takie jak choćby Media Markt.

To by było logiczne gdyby rzeczywiście tak było. Czyli inaczej, gdyby to "dopasowanie systemu" wymagało wielodniowych i wielokrotnych odsłuchów to sprzedawcy bu o tym na pewno sie przekonali i nigdy nie traktowali klientów odsłuchujacych jak intruzów zabierajacych czas. po prostu rzeczywistosć by ich do tego przekonała.

nie przekonała jak widać czyli całe to gadanie o "dopasowywaniu systemu" jest tylko marketingowa bzdurą i sprzedawcy o tym wiedzą. wiedza że klient który przychodzi dopasowac sstem niczego nie kupi bo niczego nie będzie w stanie "dopasować".

A tak naprawdę ludzie mają kłopoty z identyfikacja różnic brzmienia kolumn głosnikowych za to pier**lą na forach i potem w salonach audio o dopasowywaniu wzmacniaczy, odtwarzaczy i kabli zasilających. Sprzedawcy znają po prostu ten motyw i wreszcie zaczeli pokazywc klientom że wiedzą jak robią ich od dupy reklamowymi opowieściami o "dopasowywaniu systemu".

Gdyby był salon hiend z wielkim transparentem bezpłatne odsłuchy - ceny sugerowane, a obok salon z transparentem "tu se nie pogadasz, nie posłuchasz, nie obejrzysz, nic nie utargujesz, ale ceny mamy znacznie niższe od sugerowanych np.30% i wszystko nówki w kartonie nie otwierane, to który salon by lepiej prosperował?

Zgaduje, że to ten pierwszy.

problem w tym ze własnie tak jest. I ten pierwszy ledwie zipie bo u niego słuchają a kupują w Internecie. Ale tego problemu nie rozwiąże płatny odsłuch tylko odpowiednia organizacja sprzedazy internetowej, na której przeciez też sklep nie traci mimo ze ceny sa minimalnie niższe bo nie ma kosztów tak dużej obsługi.

Nigdy w życiu nie płaciłem za przymiarke butów,płaszcza czy czapki,nie płaciłem za jazdy próbne samochodem i nigdy nie zapłace.Ci,którym się to nie podoba to nie są handlowcy,to dorobkiewicze i cwaniacy.Współczuje tym co mają daleko do Niemiec,bo oni nie mają takiej możliwości

pojechać na umówiony odsłuch i do tego niepłatny.

Ciekawe co by powiedzieli z domu odzieżowego na propozycje pobierania kaucji za przymiarki.Popukali by się w czoło...jak w banku.

Zastanawiające jest to,że mówią ci co pobierają kaucje o klientach cwaniacy(tu posłuchają a kupią w necie)a to może być sprowokowane tym pobieraniem.

Bo taki co przebiera w klockach to niechciany klient, nie oszukujmy się. Gdyby to się dało na czole wyczytać to by go nie wpuszczono

Dokładnie tak jest.Komuna zrobiła ludziom wode z mózgu i ciężkie to przypadki....do wyleczenia.

Ale tego problemu nie rozwiąże płatny odsłuch tylko odpowiednia organizacja sprzedazy internetowej, na której przeciez też sklep nie traci mimo ze ceny sa minimalnie niższe bo nie ma kosztów tak dużej obsługi.

Jak tylko wytłumaczyć to sklepikarzom?Niektórzy to zrozumieli i sprzedają w necie a jeszcze inni też sprzedają ale z pobierania kaucji nie zrezygnowali.Biorą jedno i drugie a udają głąba...do tego.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

...

Jak tylko wytłumaczyć to sklepikarzom?Niektórzy to zrozumieli i sprzedają w necie a jeszcze inni też sprzedają ale z pobierania kaucji nie zrezygnowali.Biorą jedno i drugie a udają głąba...do tego.

Dopóki rynek im tego nie wytłumaczy, to nie zrozumieją. Póki będzie popyt, będzie i podaż. Oby tylko nie pojawił się jakiś nawiedzony biurokrata, który będzie to chciał

zwalczyć jakimiś nowymi przepisami. Bo idea weźmie w łeb, a rynek się jeszcze bardziej, że tak powiem, spatologizuje (dobry przykład - handel zwierzętami na allegro)

punkt widzenia/punkt siedzenia. nigdy nie zdarzyło mi się pobierać opłat za odsłuchy.

za to ustawienie równej poprzeczki w stosunku sprzedawca/potencjalny klient jest zdrowe.

Wybaczcie Panowie ale w kwesti wspomnianych relacji nie ma ideałów po żadnej ze stron. każdy jest tylko człowiekiem.

degeneracja rynku audio jest proporcjonalna do degeneracji ogólnych norm międzyludzkich.

Pierwsze co się stało to ludzie przestali zwracać się do siebie Per Pan/Pani.

Mimo wielkich pokładów tolerancji nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego 17 letni klient zwraca sie per Ty do starszych od siebie. O co tu chodzi. nie wiem.

A ja mam proste pytanie - skąd ten tańszy sprzęt w internecie?

Co jest, nikt nie wie???

Spokojnie można kupić legalny sprzęt z gwarancją dystrybutora do 30 % taniej. Każdy jest CWANIAKIEM, bo chyba tylko idiota chce kupować drożej....Element cwaniactwa często jest wplatany w dyskusji przez co poniektórych branżowców....jest to niezwykle, irracjonalnie wręcz zabawne ;D Dobre salony są stacjonarne i internetowe....więc gadki o kupowaniu w internecie sprzętu tylko z nielegalnego źródła rozpyla zmanierowana branża biorąca kaucję za odsłuch w salonie, przepraszam za USŁUGĘ, która jest psim obowiązkiem każdego sprzedawcy.....

Może moje pytanie nie do końca jest jasne więc rozwinę: skąd sprzedający taniej w internecie biorą sprzęt? I kto tam sprzedaje?

Zwyczajne salony sprzedają w internecie również - choćby Q21...a taniej sprzedają, bo schodzą z marży....jakbyście poznali ceny hurtowe to włosy dęba by wam stanęły....naprawdę jest z czego schodzić....a im droższy klocek tym większa przebitka, a jak bierze się spore ilości sztuk to nawet kilkanaście sztuk dostaje się totalnie za darmo i potem sprzedaje w dobrych cenach....temat rzeka....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.