Skocz do zawartości
IGNORED

Warszawski Klub Audiofila i Melomana

Rekomendowane odpowiedzi

No coz, gestosci w tym wzmacniaczu za duzo nie bylo, chociaz calosciowo wypadl bardzo przyzwoicie, mogla podobac sie przestrzen, reszta troche po jasnej stronie mocy, co na pewno mozna zmienic odpowiednim doborem lamp sterujacych. U nas zagral na firmowych EH, ktore mocno wyszczuplaja dzwiek(wszystko w gore). Taka chrakterystyka Electro Harmonixa-wiem, bo w moim jadisie robia to samo. Kabelki QSW Audio dodaly barwy i lagodnosci, co bylo bardzo pozadana cecha. Dobry wybor do jasniejszych systemow.

Co do lampek sterujacych, zacytuje z testu Paculy:

Z samego przodu, przed lampami końcowymi, w jednym rządku, umieszczono małe lampy – wejściową, podwójną triodę ECC83, tutaj typu NOS, produkcji Sovteka, w wersji z długą anodą – 12AX7LPS, oraz sterujące lampami końcowymi i odwracające dla nich fazę – dwoma, po jednej na kanał ECC81 (też Electro-Harmonix)

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

No coz, gestosci w tym wzmacniaczu za duzo nie bylo,

I tak na tle starszych konstrukcji w estetyce grania był bliższy lampie niż tranzystorowi. Oczywiście pomijam fakt, że Wasze ilości niezbędnej barwy dla mnie oscylują czasem na pograniczu przelewania się dźwięku. Dlatego z obawy o jego chęć do łamania standardów, że lampa ma grać jak lampa, wziąłem ze sobą dwie kablowe deski ratunkowe. Na szczęście radził sobie z tym co było na stanie.

Wzmacniacze Octave generalnie grają jasnym dźwiękiem. Tam gdzie pojawia się przestrzeń musi być jasno i źle że lampa chce naśladować tranzystor,

nie tędy droga do dobrego dźwięku. Ale kolejne doświadczenie dowodzi że prawidłowe brzmienie wzmacniacza lampowego powinno być nasycone

barwą , ciężarem i ogólnym dopaleniem dźwięku.

Ja bym mu wsadzil mullardy ecc81, mogloby dociazyc i dobarwic. Wszystkie wzmaki na lampach KT potrzebuja odp. sterujacych( dociazajacych i dosycajacych). Na pewno nie sa to EH. Roznice sa bardzo duze wlasnie w tych aspektach.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Wzmacniacze Octave generalnie grają jasnym dźwiękiem. Tam gdzie pojawia się przestrzeń musi być jasno i źle że lampa chce naśladować tranzystor,

nie tędy droga do dobrego dźwięku. Ale kolejne doświadczenie dowodzi że prawidłowe brzmienie wzmacniacza lampowego powinno być nasycone

Masz rację, ale weź pod uwagę, że w klubie zawsze chcemy (mamy do tego prawo, bo to dla nas jest zabawa ) zderzyć wynik brzmienia produktu z naszym ideałem, dlatego narzekamy, a to ma się nijak do punktu odniesienia innych słuchaczy. No i oczywiście na potrzeby walki wewnętrznych klubowych frakcji baaardzo często dochodzi do obrony kontrowersyjnych opinii. U Jarka i u mnie to prawie standard. ;-)

Fajnie byłoby poczytać o porównaniu kt120 z kt150. Pewnie najlepiej na wzmacniaczu przyjmujący oba typy lamp. ??? :)

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Masz rację, ale weź pod uwagę, że w klubie zawsze chcemy (mamy do tego prawo, bo to dla nas jest zabawa ) zderzyć wynik brzmienia produktu z naszym ideałem, dlatego narzekamy, a to ma się nijak do punktu odniesienia innych słuchaczy. No i oczywiście na potrzeby walki wewnętrznych klubowych frakcji baaardzo często dochodzi do obrony kontrowersyjnych opinii. U Jarka i u mnie to prawie standard. ;-)

Jacku , dlatego śledzę wasze spotkania już w każdy piątek ( tak , tak ) i czekam na pierwsze komentarze dotyczące nowych urządzeń.

Masz w sobie dużo zapału , podobnie jak Piotr i reszta klubowiczów którzy czekają na dźwięk swojego życia ( nirvanę ). Takie spotkania przybliżają ten

moment coraz bliżej.

Moim zdaniem, to naprawdę całkiem przyzwoity wzmacniacz. Szybki jak na lampę a próby dociążenia kablami, czy innymi sposobami raczej psują niż poprawiają.

Gość

(Konto usunięte)

Moim zdaniem, to naprawdę całkiem przyzwoity wzmacniacz. Szybki jak na lampę a próby dociążenia kablami, czy innymi sposobami raczej psują niż poprawiają.

O właśnie, o to chodzi...nie wszyscy lubimy "lukier w nadmiarze"...

Wyobrażacie sobie Milesa Davisa On The Corner przesłodzone? Przecież straci wtedy cały urok...

Nie chodzi o jakies mocne przesladzanie, po prostu przydaloby sie troche wiecej masy w dolnei srednicy i troche wiecej basu. Mysle, ze daloby to lepsza rownowage i nie musialoby zabijac zalet. Moze inne kable, np czarno zolty harmonix, a moze zmiana lamp.

Edytowane przez bubusia

• Redaktorzy

Sugeruję posłuchać Octave Jubilee ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Jak usłyszysz tam jasność i suchość, to znaczy, że tor w którym grają jest do wymiany ;-) Generalnie fenomenalne końcówki i świetne pre

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Mi się osobiście brzmienie tej lampy podobało. Obstawiał bym, że ona jednak nie schodzi tak nisko jak potrafi tranzystor ale to w moim odczuciu jest zaletą bo wolę basu mniej ale lepiej kontrolowanego niż gdy zaczyna się rozlewać. Dość wyraźnie reagował na aplikowane mi interkonekty i bezdyskusyjnie na kabel sieciowy.

Masz w sobie dużo zapału , podobnie jak Piotr i reszta klubowiczów

To fakt. Wczoraj po przewaleniu 3 ton złomu na skup (zbierałem się z tym od roku) byłem wyrąbany na maksa, ale wiedząc, że posłuchanie czegoś nowego weszło klubowiczom w krew, jakoś wtargałem jeszcze te kilkadziesiąt kilogramów do bagażnika. Czasem sam siebie nie kumam. Ale cóż, taki charakter, aby sprawić komuś pewnego rodzaju przyjemność, bez względu na fakt częstego szukania w tym drugiego dna przez tropicieli sensacji. ;-)

Ps. Ale spoko, teraz dwa tygodnie przerwy. Tylko browar, słońce nad zatoką i brak internetu. ;-)

Pozdro.

Witajcie.

Mam takie pytanko czy ktorys z was ma,lub miał,albo słuchał preampa Jadis?.

Portfolio tego Francuza ostatnio mocno penetrował Bubusia, ale czy pre jako osobny produkt niestety nie wiem. Z pewnością się odezwie.

Jak to jadis, cieply, dosyc gesty, ale i dosyc szybki, rozdzielczy, lampy sterujace ustawiaja brzmienie

To fakt. Wczoraj po przewaleniu 3 ton złomu na skup (zbierałem się z tym od roku) byłem wyrąbany na maksa, ale wiedząc, że posłuchanie czegoś nowego weszło klubowiczom w krew, jakoś wtargałem jeszcze te kilkadziesiąt kilogramów do bagażnika. Czasem sam siebie nie kumam. Ale cóż, taki charakter, aby sprawić komuś pewnego rodzaju przyjemność, bez względu na fakt częstego szukania w tym drugiego dna przez tropicieli sensacji. ;-)

Ps. Ale spoko, teraz dwa tygodnie przerwy. Tylko browar, słońce nad zatoką i brak internetu. ;-)

Pozdro.

Gdybyś sam nie maił w tym przyjemności to dawno byś zrezygnował. W sumie zawsze chodzi o to, by wszyscy mieli przyjemność.

A jaki charakter ma Jadis,końcówki mocy,integry?

Duzo zależy od bubusi - on czesto zmienia lampy, bo wracają mu niekiedy nawroty na barwe i miłe dla ucha zmulonko.

Ale już sam od razu rozpoznaję, jak tylko posłucham coś u niego, co znowu "zmajstrował" ;)

Gdybyś sam nie maił w tym przyjemności to dawno byś zrezygnował. W sumie zawsze chodzi o to, by wszyscy mieli przyjemność.

Oczywiście. Sam wiesz, że sprzęt jest tylko przykrywką do spotkań. Napić się dobrej kawy, zapalić z Wami papierosa (oczywiście biernie), niestety po-obżerać się w nadmiarze ciastkami, a co najważniejsze pospierać mimo tych samych poglądów na dany temat jest esencją naszych kontaktów. ;-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.