Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RSP 1098 vs gramofon

smax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,czy z procesorem rotela 1098 + wzmacniacz mocy RMB 1075 może zagrać bardzo dobrze gramofon?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-17364-001077100 1299144410_thumb.jpg post-17364-008627200 1299144423_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

https://www.audiostereo.pl/topic/79593-rotel-rsp-1098-vs-gramofon/

Żadnej podpowiedzi,czy wogóle jest sens łaczyc procesor z gramofonem,szkoda:(

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Witam ,czy z procesorem rotela 1098 + wzmacniacz mocy RMB 1075 może zagrać bardzo dobrze gramofon?

Nie może.

Przeczytaj instrukcję - ten procesor nie ma przedwzmacniacza gramofonowego. Musisz takowy nabyć osobno.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Nie może.

Przeczytaj instrukcję - ten procesor nie ma przedwzmacniacza gramofonowego. Musisz takowy nabyć osobno.

Dzięki wielkie.Ten sprzęt w stereo naprawde gra bardzo dobrze.Mam Cd Sacd i jest naprawde, jak dla mnie super.Czyli rozumiem,że gdybym chciał mieć bardzo dobry dzwięk, to muszę kupic też b.dobry przedwzmacniacz gramofonowy.Czy jakiś możecie polecić ?

na tor analogowy składają się wszystkie elementy - wkładka , gramofon (ramię, napęd), przedwzmacniacz gram.

jeśli chociaż jeden z nich będzie marny stanie się wąskim gardłem dla całości, nie ma tak ,że coś jest ważniejsze a coś mniej , każdy element jest ważny

Skoro pytasz o pre gram. sądzę, że masz już gramofon i wkładkę, więc napisz jaki/jaką wtedy się dobierze pre

audiokarma.org

Własnie nie mam gramofonu jeszcze.Dlatego zadaje te pytania.Chce kupic gramofon z wkładką i ramieniem w cenie ok 6 tys zł.

Kup Regę P2/P3 z RB300 do tego CA P640 i wkładkę MM do 900zł np. Ortofon, Goldring, Sumiko (wg własnych preferencji brzmieniowych). Jak nazbierasz trochę płyt i spodoba się zabawa to kupisz coś lepszego. A jak chcesz wydać całą kwotę to resztę możesz mi przelać na konto.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Kup Regę P2/P3 z RB300 do tego CA P640 i wkładkę MM do 900zł np. Ortofon, Goldring, Sumiko (wg własnych preferencji brzmieniowych). Jak nazbierasz trochę płyt i spodoba się zabawa to kupisz coś lepszego. A jak chcesz wydać całą kwotę to resztę możesz mi przelać na konto.

Szczerze mówiąc myslałem o zakupie Thorens TD 309

Kupuj jak najszybciej. Ten gramik kosztuje 5900zł i w komplecie ma wkładkę MM za 130zł. Takie połączenie wręcz musi grać wspaniale, przecież kosztuje 6kzł.

Nie wiem czy słyszałes jak gra ten gramofon.Ja go słucham raz na dwa tygodnie u kuzyna w Hamburgu.To jest jego drugi Thorens..Pozatym poczytaj sobie opini niemieckich pism: audio,stereoplay,stereo...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchałem, dotykałem, testowałem na nim różne wkładki i dlatego się o nim wypowiadam. A nagrody zawsze można sobie kupić.

Bardziej zj**@anym gramofonem pod względem budowy, ustawiania i wartości cena/jakość jest tylko Goldenote Bellavista Signature.

P.S.

O ile lepiej gra gramofon z nagrodą od EISA 2010/2011 względem tego bez nagrody?

To daje brzmienie lepsze o jedną, dwie czy więcej klas?

Słuchałem, dotykałem, testowałem na nim różne wkładki i dlatego się o nim wypowiadam. A nagrody zawsze można sobie kupić.

Bardziej zj**@anym gramofonem pod względem budowy, ustawiania i wartości cena/jakość jest tylko Goldenote Bellavista Signature.

P.S.

O ile lepiej gra gramofon z nagrodą od EISA 2010/2011 względem tego bez nagrody?

To daje brzmienie lepsze o jedną, dwie czy więcej klas?

Dlaczego piszesz z taka agresją? Napisalem tylko ze myślalem o kupnie tego torensa ,a nie że go kupuje.Jak na razie tylko ty podales mi rege P3.

żadna inna propozycja jeszcze nie padła.

1. Wnioskuje że nie użyłeś wyszukiwarki. O TD309 była mowa w kilku wątkach.

2. Jak wcześniej krzysiek napisał potrzebujesz przedwzmacniacz gramofonowy. A Ty mając 6kzł chcesz kupić jak najdroższy gramofon.

3. Ten drogi gramofon ma nieporównywalnie tanią wkładkę gramofonową. Gdybyś wcześniej przeczytał kilka stron z wątku "Początek przygody z analogiem - jaki gramofon?" wiedział byś ile ma kosztować wkładka względem gramofonu. Poza tym nawet na zdrowy rozum zestaw w którym wkładka stanowi 2,5% wartości gramofonu jest powiedzmy niepoważny.

4. Zapominasz całkowicie o przedwzmacniaczu gramofonowym. Kupując td309 z at95 pozostaje Ci 100zł na przedwzmacniacz. Coś na allegro by się znalazło w tej kwocie i będzie to odpowiednie pod at95, ale wtedy masz jakość brzmienia jak z jakiegoś trupa z allegro za 80zł (razem z wkładką). Wniosek taki że płacisz prawie całe 6kzł tylko po to aby gramofon wyglądał. Według mnie on powinien przede wszystkim dobrze grać. Szczególnie iż posiadasz JC11 które są jednymi z najlepszych kolumn do 10, a może nawet 15 tyś zł.

Poczytaj sobie o Technics'ie - na forum, nie reviews'y ...

Jak tego typu sprzęt nie będzie ci odpowiadać i chciałbyś grubo to zainteresuj się gramofonami Scheu Analog.

Tak czy inaczej weź pod uwagę preamp. Źródło analogowe to nie sam napęd a dodatkowo ramię/wkładka i pre.

Na takie samej zasadzie jak w sedesach: napęd/laser/przetwornik/stopień analogowy.

Zagra to zawsze na takim poziomie na jakim poziomie jest najsłabszy element układanki.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Dlaczego piszesz z taka agresją? Napisalem tylko ze myślalem o kupnie tego torensa ,a nie że go kupuje.Jak na razie tylko ty podales mi rege P3.

Regę P-3 z kolebiącym się na wszystkie strony talerzem? Przecież od patrzenia na to choroby morskiej dostaniesz, o słuchaniu nie mówiąc.

Kolega L3VY nie pisze z agresją, lecz bardzo sensownie i do rzeczy. Ja na Twoim miejscu poszedłbym za jego radą. Zawsze jest opcja, że nie spodoba Ci się muzyka z czarnej płyty i będziesz chciał to wszystko sprzedać, przy tym sprzęcie wiele nie stracisz i raczej szybko sprzedasz.

Jeśli zakładasz budżet 6 tys. zł na gramofon i tyle chcesz wydać na sam gramofon, to zastanów się, ile jeszcze chcesz wydać na przedwzmacniacz, wkładkę, jakieś akcesoria, ew. myjkę, o samych płytach nie wspominając.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Kolega L3VY nie pisze z agresją, lecz bardzo sensownie i do rzeczy. Ja na Twoim miejscu poszedłbym za jego radą. Zawsze jest opcja, że nie spodoba Ci się muzyka z czarnej płyty i będziesz chciał to wszystko sprzedać, przy tym sprzęcie wiele nie stracisz i raczej szybko sprzedasz.

Jeśli zakładasz budżet 6 tys. zł na gramofon i tyle chcesz wydać na sam gramofon, to zastanów się, ile jeszcze chcesz wydać na przedwzmacniacz, wkładkę, jakieś akcesoria, ew. myjkę, o samych płytach nie wspominając.

Napisałem,że moge wydać 6 k zł na gramofon ,ramie i wkładke,a nie sam gramofon.Zostaje jeszcze tylko kwestia przedwzmacniacza.

tak więc , kupując tego Thorensa dolicz sobie 1k zł na wkładkę

Niepotrzebnie napisałem o tym torensie,bo żescie sie go czepili :) A innych sprawdzonych propozycji (oprócz regi p3) nie widze.

I pewnie zostanie na wkładkę, może i na preamp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Regę P-3 z kolebiącym się na wszystkie strony talerzem? Przecież od patrzenia na to choroby morskiej dostaniesz, o słuchaniu nie mówiąc.

No to jak jest z tą Regą P3? kolebie się talerz?

No to jak jest z tą Regą P3? kolebie się talerz?

Słuchaj, nie wiem czy w każdej. Gwarancji na to Ci nie dam, bo Tobie zresztą chodziłoby o gwarancję innego, "przeciwnego" rodzaju, hehe. Ale jak się będzie kolebać i będziesz chciał zwrócić taki gramofon, a od serwisanta Regi usłyszysz, że to jest prosty i tani gramofon i tak ma się kolebać, to wspomnisz me słowa. Tyle że po tzw. niewczasie.

Jeśli dysponujesz kwotą około sześć tysięcy, to polecam Ci Pro-Jecta RPM 9.1 plus jakąś dobrą wkładkę. Coś europejskiego, a nie sycząco-szklistego, dobrego dla ucha skośnokiego mieszkańca Dalekiego Wschodu. Np. Ortofon 2M Bronze albo 2M Black, a może MC? - Ortofon Rondo Red na przykład. Albo kombinacja z Goldringiem, bardzo fajne zestawienie z węglowymi ramionami Pro-Jecta. Budżet "na oko" będzie lekko przekroczony, ale jak ponegocjujesz z dystrybutorem, to pewnie się zmieścisz. I masz fajny gramofon, o dojrzałym, solidnym brzmieniu, z ciekawymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi, dobrymi materiałami i oryginalnym wyglądem, jeśli do tego przywiązujesz uwagę. Stabilne i równe, dobrze ułożone granie, bez przewałki w żadną stronę, z frapującą stereofonią. Dziś posłuchałem trochę starszego Tangerine Dream z vinylu - sporo się w pokoju działo, muszę powiedzieć... Wiele zależy jeszcze od pre gramofonowego, ale nie przewiduję, abyś mając tego RPM-a chciał nadal słuchać SA-CD, czy wogóle jakiegoś formatu cyfrowego. To by znaczyło, że jesteś dziwnym człowiekiem :)

Pozdro,

Yul

Za ahają, a jakby brakowało w technicsie retro wyglądu to można go wsadzić w piękne drewienko

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

A co powiecie na Thorens TD-309 z wkładką Lyra Delos.Czy ta wkładka to aż takie cudo?.Mogę miec tez zestaw za 2100 Euro.

Trochę drogo krzyczą ale faktycznie można samemu coś takiego zrobić i technics wygląda jak Thorens :-) czy inne retro :-D

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

A co powiecie na Thorens TD-309 z wkładką Lyra Delos.Czy ta wkładka to aż takie cudo?.Mogę miec tez zestaw za 2100 Euro.

Thorens TD-309? Widziałem go w Łodzi, w sklepie Best-Audio, która to firma akurat dystybuuje Thorensa. Powiem jedno - baaardzo dziwny gramofon. I chyba o to głównie chodziło projektantowi, aby był dziwny właśnie , bo jak go wstawić do sklepu z produkatmi lifestylowymi, to może ludziska kupią. Silnik zawieszony na jakiejś membranie, tak jak dolny resor głośnika, to chyba akurat najfajniesze rozwiązanie w tej konstrukcji. Ale to ramionko to mocno symboliczne jest, akurat chyba do tej wkładeczki za 130 złociszy. Nie grał nawet o włos lepiej niż jakiś niższy Thorens, ze 2,5 raza tańszy TD-240 chyba.

Dobre, współczesne Thorensy, to są te czterocyfrowe akrylowce (2010, jakoś tak się nazywają), ale to jest jeszcze sporo droższe pod TD-309.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.