Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  193 członków

STX Klub
IGNORED

Klub Fanów STX

Rekomendowane odpowiedzi

MS= Mordaunt short mezzo 8

I tutaj juz naprawde nie ma pierdolenia.

Ewentualnie w rocku moga niedomagac ale wszystko ponadto... cudo. Od razu zaznaczam, że na sprzedaz nie wystawiam! To tak dla ewentualnych szpiegów.

14 minut temu, marekw 76 napisał:

Ewentualnie w rocku moga niedomagac ale wszystko ponadto..

Tak grają te lepsze kolumny. Tanie grają że wszystko brzmi tak samo nudno...nie wiem czy downgrade z ms za 6000 na stx to dobry pomysł. 

Gość

(Konto usunięte)
22 minuty temu, marekw 76 napisał:

I tutaj juz naprawde nie ma pierdolenia.

Ewentualnie w rocku moga niedomagac ale wszystko ponadto... cudo. Od razu zaznaczam, że na sprzedaz nie wystawiam! To tak dla ewentualnych szpiegów.

A co Ci nie odpowiada w rocku...metalu w Twoich MS?

To że nie grają wszystkich, a nawet wielu realizacji?

Za duży jest rozstrzał w realizacjach rockowych i metalowych żeby się dało to ogarnąć...

Gość

(Konto usunięte)

Ja dlatego też wszystkiego nie jestem w stanie słuchać...to wina realizacji a nie kolumn ...

Tu akurat Bartek ma rację...wiele realizacji jest wykastrowanych...

I albo masz dwa zestawy...jeden nudny jak flaki z olejem i grasz wszystko z rocka i metalu...nie moja bajka...

Albo grasz wybrane...no. Roots Sepultura, wiele realizacji Death Metalu, z rocka np. Tool, Creed, Goodsmack, itp.

Widzisz ja nie należę do tych osób które słuchają tylko dobrych realizacji bo zbyt wiele ukochanych treści jest zwyczajnie słabo zrealizowanych... Dlatego szukam i szukam i z pewnością znajdę. Zresztą pomysł już mam ale szukam taniej ?

18 godzin temu, Bartosz_70659 napisał:

Tak grają te lepsze kolumny. Tanie grają że wszystko brzmi tak samo nudno...nie wiem czy downgrade z ms za 6000 na stx to dobry pomysł. 

Ja tylko poszukuję... Różne rzeczy się zdarzają i dlatego zastanawiam się czy nie posłuchać STXów ale tak jak wspominałem wcześniej z kolumn słuchałem tylko FS250 i wrażenia przemilczę...

Swoje porównywałem z kilkoma konstrukcjami - sporo droższymi a wcale (jak dla mnie) nie lepszymi.

• 2 tygodnie później...

Krótka piłka: Electrino 150 mają komorę balastową, która wg opisu, jest wypełniona fizeliną. Czy któryś z posiadaczy tych kolumn próbował dostać się do tej komory w celu wypełnienia jej np. piaskiem? Ostatnio zastanawiam się nad taką operacją, właściwie z nudów, bo tak naprawdę bas jaki reprodukują te kolumny jest conajmniej zadowalający, by nie powiedzieć świetny jak za taką kasę; 1080 zł za parę kolumn, kupione w promocji 2 lata temu :)

Tapatalk@OnePlus A6000

Gość

(Konto usunięte)
45 minut temu, herbee napisał:

Krótka piłka: Electrino 150 mają komorę balastową, która wg opisu, jest wypełniona fizeliną. Czy któryś z posiadaczy tych kolumn próbował dostać się do tej komory w celu wypełnienia jej np. piaskiem? Ostatnio zastanawiam się nad taką operacją, właściwie z nudów, bo tak naprawdę bas jaki reprodukują te kolumny jest conajmniej zadowalający, by nie powiedzieć świetny jak za taką kasę; 1080 zł za parę kolumn, kupione w promocji 2 lata temu ?

Tapatalk@OnePlus A6000

Zadałem pytanie producentowi ale nie dostałem odpowiedzi w tej kwestii...

Mi raczej zależy na przesunięciu środka ciężkości ze względu na dzieci i psa ?

• 2 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)

Witam Panowie.  Mam krótkie pytanko . Chce użyć kolumn stx e200 na atmosy i tylne kanały w kinie a reszta to kolumny klipscha i się zastanawiam nad ogólnym charakterem brzmienia stx czy nie będzie jakoś rażąco się różnił od klipscha i po której stronie byście go umieścili,  ciepłe,  jasne itp ?

• 3 tygodnie później...

Witam szanownych forumowiczów, kilka lat temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Kolumn STX Electrino 150.  Moje początki z kolumnami zaczęły się od "firmy" Clatronic (bodajże), hałasu narobiły, grały na niejednej domówce, z prawidłowym graniem nie miało to wiele wspólnego o czym dowiedziałem sie po zakupie kolumn STX. 

Pierwsze podłączenie Electrino 150 pod wzmacniacz Yamaha A-520 nie wywarło efektu woow. Grały płasko itd jednak z każdą godziną słuchania było coraz lepiej.... Zacząłem w utworach słyszeć instrumenty, o których nie miałem pojęcia że biorą udział, dodatkowo  żona zaakceptowała dwa dodatkowe pudła w pokoju ? 

Sprowadza mnie tu jednak mały problem i mam nadzieję że doświadczeni koledzy udzielą mi rady.
Otóż jakiś czas temu posłuszeństwa odmówił mi mój wzmacniacz ( przyciski wyboru źródła dźwięku nie działają, zacięły się) , Tym samym stanąłem przed wyborem zakupu innego urządzenia. Wiem że tematów o tym jest w internecie wiele jednak żaden z nich nie przybliżył mnie do wyboru.

Zakres cenowy +/-600-800zł ( więc raczej sprzęt używany), źródło dźwięku to odtwarzacz CD SONY CDP-511. Muzyka którą słucham jest różnorodna, głównie rock ( Dżem, Coma, ONA, Chylińska, Lemon, Emeli Sande itp,) ,słucham raczej niezbyt głośno ze względu na psiaka i sąsiadów.

Co chciałbym od wzmacniacza/amplitunera:

• Bogaty dźwięk, soczyste gitary i (niestety) basik
  • pilot bardzo istotne
  • jeśli będzie z tunerem FM to lepiej ale nie musi.....( podobno nie ma fajnych amplitunerów stereo)
  • dodatkowo będę chciał dokupić jakiś moduł/odbiornik Bluetooth abym mógł np z telefonu odtwarzać dźwięk.

Przeszukując internety znalazłem w tym zakresie amplitunery stereo:

• Denon 500AE, 700AE,825R
  • Yamaha RX497
  • Onkyo tx-8511
  • Marantz SR 4021

Albo powystawowe/nowe

•  ONKYO TX-8030S, TX-8020
  • YAMAHA R-S202D

Wzmacniaczy na alledrogo jest o wiele więcej, więc nawet nie wymieniam ich tutaj.

Który model z wyżej wymienionych lub jeśli żaden z nich to który byście wybrali lub jaki używacie.

• 2 tygodnie później...
W dniu 25.05.2019 o 11:00, Rafał_60903 napisał:

Witam szanownych forumowiczów, kilka lat temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Kolumn STX Electrino 150.  Moje początki z kolumnami zaczęły się od "firmy" Clatronic (bodajże), hałasu narobiły, grały na niejednej domówce, z prawidłowym graniem nie miało to wiele wspólnego o czym dowiedziałem sie po zakupie kolumn STX. 

Pierwsze podłączenie Electrino 150 pod wzmacniacz Yamaha A-520 nie wywarło efektu woow. Grały płasko itd jednak z każdą godziną słuchania było coraz lepiej.... Zacząłem w utworach słyszeć instrumenty, o których nie miałem pojęcia że biorą udział, dodatkowo  żona zaakceptowała dwa dodatkowe pudła w pokoju ? 

Sprowadza mnie tu jednak mały problem i mam nadzieję że doświadczeni koledzy udzielą mi rady.
Otóż jakiś czas temu posłuszeństwa odmówił mi mój wzmacniacz ( przyciski wyboru źródła dźwięku nie działają, zacięły się) , Tym samym stanąłem przed wyborem zakupu innego urządzenia. Wiem że tematów o tym jest w internecie wiele jednak żaden z nich nie przybliżył mnie do wyboru.

Zakres cenowy +/-600-800zł ( więc raczej sprzęt używany), źródło dźwięku to odtwarzacz CD SONY CDP-511. Muzyka którą słucham jest różnorodna, głównie rock ( Dżem, Coma, ONA, Chylińska, Lemon, Emeli Sande itp,) ,słucham raczej niezbyt głośno ze względu na psiaka i sąsiadów.

Co chciałbym od wzmacniacza/amplitunera:

• Bogaty dźwięk, soczyste gitary i (niestety) basik
  • pilot bardzo istotne
  • jeśli będzie z tunerem FM to lepiej ale nie musi.....( podobno nie ma fajnych amplitunerów stereo)
  • dodatkowo będę chciał dokupić jakiś moduł/odbiornik Bluetooth abym mógł np z telefonu odtwarzać dźwięk.

Przeszukując internety znalazłem w tym zakresie amplitunery stereo:

• Denon 500AE, 700AE,825R
  • Yamaha RX497
  • Onkyo tx-8511
  • Marantz SR 4021

Albo powystawowe/nowe

•  ONKYO TX-8030S, TX-8020
  • YAMAHA R-S202D

Wzmacniaczy na alledrogo jest o wiele więcej, więc nawet nie wymieniam ich tutaj.

Który model z wyżej wymienionych lub jeśli żaden z nich to który byście wybrali lub jaki używacie.

W tej cenie kupisz dobry wzmacniacz(lub amplituner) z drugiej ręki, ale  wiekowy i bez pilota, natomiast jakością dźwięku bijący wymienione na głowę:  Marantz, Yamaha, NAD (np. 3240PE lub 7240PE), Rotel, Harman Kardon, Cambridge Audio Azur itd.
Jak lubisz styl Vintage, to jeszcze SABA (np. vs-2080 lub 9240s), Toshiba i inne starsze wynalazki z super jakością dźwięku wchodzą w grę.

• 2 miesiące później...

W budżecie masz np. Denona 720AE i chyba się to nawet zgrywa.

W dniu 25.05.2019 o 11:00, Rafał_60903 napisał:

Bogaty dźwięk, soczyste gitary i (niestety) basik

Takie rzeczy w tym budżecie tylko w Erze.

Z tanio sprzedawanych droższych wzmacniaczy można by spróbować podejść do

CAMBRIDGE AUDIO 640A V2, jak to będzie grało z tymi kolumnami nie mam pojęcia. Od strony technicznej jest to niezły wzmacniacz za 600-800PLN chociaż ostatnio ktoś gdzieś pisał że wzmacniacze CA jako takie jest dosyć felerne.

Od niedawna jestem posiadaczem STX Electrino 250, do tego Denon X2500H - większość kino 
Drugi zestaw to Harman AVR240 plus Tannoy mercury 7.4 - większość muzyka 
Przyznam szczerze, że STX lepiej grają, jak dla mnie, z Harmanem, niż z Denonem. Dlatego będę szukał wzmacniacza stereo do pierwszego zestawu ? 
Może podpowiecie jaki kupić wzmak - używany - zastanawiam się nad 
Harman Kardon HK970

Pozdrowienia dla wszystkich STX-owców ? 

Edytowane przez adamon
8 godzin temu, adamon napisał:

zastanawiam się nad Harman Kardon HK970

Mam ten wzmacniacz i powiem że to kawał mocnego i dynamicznego pieca. Różnica brzmienia w stosunku do HK 990 nie jest aż tak duża jak różnica w cenie.

W dniu 19.08.2019 o 16:57, kapusta7 napisał:

W tym roku już tyle wydałem na audio, że moja księgowa się nie zgodzi na to ?

W dniu 19.08.2019 o 16:57, kapusta7 napisał:

W tym roku już tyle wydałem na audio, że moja księgowa się nie zgodzi na to ?

PS. Właśnie przeczytałem opinie, że z STX zagra dobrze NAD 
Panowie to NAD czy H&K ?

• 2 miesiące później...

Witam wszystkich, 

Posiada ktoś może z forumowiczów wyrobioną opinie o kolumnach quant 300? Uważam , że są to obecnie najlepsze kolumny od STX w wartości bezwzględnej (najbardziej udany ich produkt)..podzielacie moje zdanie? Tak ich słucham i na prawdę nie mam się do czego przyczepić...a może gustuje w takim graniu po prostu i te kolumny to taki strzał w dziesiątkę , ale tylko pod moje uszy.... ? 

• 2 tygodnie później...

Panowie ja mam takie pytanie. Co powiecie o STX F-200n

Chcę kupić kolumny do pokoju 16m2, na których można ładnie posłuchać metalu. Rozmawiałem z paroma osobami i pojawiała się właśnie ta nazwa. Pytanie drugie czy nadają się one do wzmacniacza Technics A700MK3

Nie chodzi o to aby naparzać na full w pokoju dźwiękiem tylko aby słuchać dla siebie. Ewentualnie jak nie ten typ to może jakiś inny polecacie. Budżet ograniczony do 2000.

• 3 tygodnie później...

Panowie mam wzmacniacz atoll in100se źródło Cambridge audio azur 640c kable Tellurium qblue i audioquest midnight+ . Pytanie o foton fx300 . Jak to mogło by zagrać razem ? Atoll jest nieco ocieplonym wzmacniaczem . W tej chwili posiadam kolumny castle Knight 2 na podstawkach ale brakuje mi w nich tej werwy . Czasami zbyt zamulone do ostrzejszego ranią takiego jak rock . Jak myślicie czy stx foton fx300 dadzą radę ? Ktoś słuchał ich ? 

Witam Wszystkich,

Zastanawiam się nad kupnem kolumn Electrino 150 lub 250, pokój około 12m2, obecnie mam kolumny Polk t50. Która z tych lepiej zagra  wysokie i średnie tony, zastanawiam się czy ten dodatkowy głośnik średniotownowy w 250 nie polepsza brzmienia. Na sile basu mi nie zależy ponieważ ogólnie słucham muzyki cicho, max to czasem dam na 1/3 regulacji wzmacniacza. Kto słuchał obie wersje i ma porównanie, proszę o podpowiedź co wybrać, tym bardziej że obie wersje mogę kupić w podobnej cenie.

Godzinę temu, Prewwit napisał:

Kto słuchał obie wersje i ma porównanie, proszę o podpowiedź co wybrać, tym bardziej że obie wersje mogę kupić w podobnej cenie.

Słuchałem przez kilka minut obydwie wersje w siedzibie STX przełączajac pilotem pomiędzy 150 a 250 i dla mnie lepiej grały 150 ale to moje uszy i gust. 

Mam wzmacniacz Sony f570es,  zamówię w takim razie 150 jak mówicie że brzmią ok. W sumie podobne do moich T50, tyle że 10cm głębsze i dochodzi bass reflex, obecne kolumny też mam pochylone do tyłu. Zobaczy się jak będą grały jak w moim pokoju jak coś to najwyżej zwrócę. Jak brałem podłogówki Polka to znajomy mówił, że bas będzie dudnił, ale nic takiego nie występuje, może temu że na podłodze dywan, w oknie firanki i ściany tapetowane.

Z tym Sony może to być nawet udane połączenie, myślę, że brzmienie będzie po tej trochę cieplejszej stronie. U mnie grały z różnymi wzmacniaczami i nawet z tymi cieplejszymi nic nie myliło. Bardzo miło wspominam te kolumny, teraz cieszą uszy mojego syna :)

Tapatalk@OnePlus A6000

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.