Skocz do zawartości
IGNORED

JAKI LED (min 40cali) do 3500 zł

Kriso81

Rekomendowane odpowiedzi

Od paru tygodni zastanawiam się nad telewizorem nie mniejszym niż 40", rozważałem plazmę (panasonic txp 42 v 20), led (sony 40 nx 700) i w jednym nie podoba mi się buczenie i migający obraz a w drugim trzaski obudowy, są to wady dla których nie kupię plazmy (żadnej) oraz tego konkretnego modelu sony.

Marki preferowane: Sony ,Sharp Philips

nie chcę: Samsung, LG, Toshiba i tego typu badziewstw często psujących się.

Od tv wymagam w miarę możliwości naturalnych kolorów, szczególnie ludzkiej skóry (aby nie była czerwona jak w Samsungach), kolory mają być nie krzykliwe, matryca pokryta szybką (koniecznie) ponieważ podoba mi się bardziej i łatwiej jest czyścić.

Przeznaczenie głownie mecze, filmy akcji dynamiczne, rzadko będę oglądać telewizję raczej do filmów DVD i HD.

Co byście polecili do 3500 zł uwzględniając powyższe wymagania?

https://www.audiostereo.pl/topic/81223-jaki-led-min-40cali-do-3500-z%C5%82/

sprawdziłem wczoraj w 3 sklepach dwóch Saturnach i jednym Euro RTV AGD i jest efekt migotania i syczenia tak bym to nazwał. Od Plazmy popsuje sobie wzrok, to jak porównać monitor kineskopowy z odświeżaniem 60Hz i LCD choćby 60Hz to widać, że kineskop mruga (choć nie którzy tego nie widzą), a do jakości to mi nie mówcie bo plazma w porównaniu do mojego starego Panasonica CRT z początku lat 90 made in japan to jest gówniana. Powtarzam, że nie będę oglądał TV tylko filmy HD i ewentualnie mecze, czytajcie uważnie.

a do jakości to mi nie mówcie bo plazma w porównaniu do mojego starego Panasonica CRT z początku lat 90 made in japan to jest gówniana.

chyba sobie jaja robisz... skoro wg Ciebie odbiera gorzej od CRT to chyba na niej oglądałeś analogową kablówkę a na LCD sygnał HD, bo ten by wypadł wtedy jeszcze gorzej

ktoś kto twierdzi, że plazma lepiej odbiera telewizję analogową od TV CRT jest widocznie ślepy, TV Plazma czy LCD i LED są tylko do obrazu HD a jak ktoś chcę odbierać dobrze telewizję analogową niech idzie do psychiatry.

Z resztą co będę się kłócić jak ponad 80% na tym forum to dzieci i nie pamięta telewizorów CRT z wysokiej półki.

ktoś kto twierdzi, że plazma lepiej odbiera telewizję analogową od TV CRT jest widocznie ślepy, TV Plazma czy LCD i LED są tylko do obrazu HD a jak ktoś chcę odbierać dobrze telewizję analogową niech idzie do psychiatry.

Z resztą co będę się kłócić jak ponad 80% na tym forum to dzieci i nie pamięta telewizorów CRT z wysokiej półki.

I wszyscy którzy tak twierdzą mają trochę rację, bo obie te technologie róźni rozdzielczość którą trzeba brać pod uwagę.

a kto tak napisał i gdzie, może wskażesz ? no właśnie... skoro nie umiesz czytać ze zrozumieniem tego co ktoś napisał wyżej to widocznie ślepy, niestety, jesteś tylko i wyłącznie Ty

inna sprawa że CRT to max 32', wyjątki 36' a plazma to minimum 42' więc przy porównaniu to też ma znaczenie

jak do tej pory nikt z osób udzielających się w tym temacie nie jest w stanie wybrać nic innego niż plazmę, a ja się wyraźnie pytałem o LED no ale trzeba jeszcze czytać umieć.

Witam

Podaj nam model tego telewizora z wysokiej półki!!Chętnie sobie przypomnę stare czasy.

jak do tej pory nikt z osób udzielających się w tym temacie nie jest w stanie wybrać nic innego niż plazmę, a ja się wyraźnie pytałem o LED no ale trzeba jeszcze czytać umieć.

A wiesz dlaczego tak się dzieje?

każdy wie, że V20 jest najlepszy ale ma dużą dla mnie wadę miga obraz i oczy bolą - dlatego jest skreślony. Poza tym sharp 810 nie ma szkła na matrycy.

no tak, ma ją le820... szybę ma na pewno LG 40LE8500, to led z local dimming

Z dobrych LCD masz na rynku

Sharp 40 LE 830 -nowość :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Toshiba 40VL 748:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jak z awaryjnością LG?

Miałem plazme LG i nigdy sie nie zepsuła.Mam LCD Samsunga 46 cali.Nie psuje się,obraz bardzo dobry, żadnej czerwieni na skórze itd.Szeroka gama regulacji obrazu więc nie ma problemu.Nie wiem czy wiesz ale swego czasu matryca w Sony 40 cali była Samsunga.Nie patrz na marke a na to co widzisz.Czasy ze pewne marki zdominowały rynek już minęły.

Pozdrawiam

Też widzę migotanie plazm, nawet raz migreny dostałem przez to cholerstwo....dlatego kupiłem LED-a Samsunga C 8000 i jestem bardzo zadowolony z obrazu ( żadnych czerwonych twarzy, czerń to czerń, a biel jest biała jak śnieg), a i migren brak :-) Obecnie C8000 40 cali to wydatek ok. 5000 zł wiec niestety nieco powyżej budżetu.

a jak z awaryjnością LG?

Jak ze wszystkim...zależy od szczęścia....nie patrz na markę...podobno Sony najbardziej się sypie....

Samsunga C8000 mam od lipca zeszłego roku - wykonanie zewnętrzne jest wysokiej klasy + wspaniały metalowy pilot, co w środku siedzi to niewiadomo, ale tak jest ze wszystkim, czasy gdy logo uznanego producenta było gwarancją jakości bezpowrotnie minęły....

Specyfikacja matryc Samsung jest taka, że kolory są bardziej intensywne niż w Sony i to widać na gołe oko, poza tym Samsung to szajsung i nikt mnie nie przekona, jak ktoś lubi kolory oczojebne to jego sprawa ja wole stonowane, to że Samsung wszystko odtwarza (podobnie jak Manta) to nie jest powód żeby go od razu kupować, wygląd ma ładny ale to tylko to.

Specyfikacja matryc Samsung jest taka, że kolory są bardziej intensywne niż w Sony i to widać na gołe oko, poza tym Samsung to szajsung i nikt mnie nie przekona, jak ktoś lubi kolory oczojebne to jego sprawa ja wole stonowane, to że Samsung wszystko odtwarza (podobnie jak Manta) to nie jest powód żeby go od razu kupować, wygląd ma ładny ale to tylko to.

Bzdury opowiadasz totalne....TV się kalibruje, a nie ocenia na podstawie tego co się widzi w sklepach w trybie dynamicznym....Szajsung ma bardzo dobre matryce, mam w domu bardzo naturalny obraz, totanie nie oczojebny :D, ale nie będę przekonywać, bo to nie ja wybieram TV i nie mam też zamiaru odwracać uprzedzenia do marki - wybierz w takim razie Sony...może będziesz miał szczęście i nie padnie od razu.....

Specyfikacja matryc Samsung jest taka, że kolory są bardziej intensywne niż w Sony

W Sony siedzą matryce Samsung (PVA) ... czasami AUO (MVA), nic mi nie wiadomo by były tam montowane matryce LG (IPS).

jak ktoś lubi kolory oczojebne to jego sprawa ja wole stonowane

To czy kolory są oczojebne, zależy od ustawień.

Myślę ze jakby zamienić logo Samsunga na logo Sony bez wiedzy kolegi Kriso81 to wszystko by było ok.

szczerze wolałbym logo Sharp.

Skoro Sony też ma lipne matryce to w takim razie zostaje Sharp, wole dopłacić i mieć porządny telewizor.

szczerze wolałbym logo Sharp.

Skoro Sony też ma lipne matryce to w takim razie zostaje Sharp, wole dopłacić i mieć porządny telewizor.

Uważaj, żebyś się nie przejechał :D Nadajesz się na pracownika marketów - tam mają mody sezonowe na Samsunga, LG, Sony, Sharpa....spytaj co akurat promują i kup :D Poza tym, nie mam pojęcia po co zakładałeś ten wątek - przecież wiesz kto robi porządne TV, masz swoje klapki na oczach, nic cię nie przekona, ty wiesz lepiej, tak więc kup co ci odpowiada i tyle....zresztą na tym to polega, by kierować się własnym gustem, a opinie kogoś mieć głęboko w dupci, bo ty masz być zadowolony nawet jeśli wyznajesz fanatyczne uprzedzenia bez racjonalnych podstaw :)

Zyzio rozumiem, że jesteś zagorzałym fanem samsunga bo posiadasz tejfirmy telewizor albo pracujesz dla nich, i zaraz powiesz, że Sharp jest gorszy od Samsunga, druga sprawa nie ufam sprzedawcom ponieważ wciskają to za co mają premię i często polecają Samsungi c 650.

Zyzio rozumiem, że jesteś zagorzałym fanem samsunga bo posiadasz tejfirmy telewizor albo pracujesz dla nich, i zaraz powiesz, że Sharp jest gorszy od Samsunga, druga sprawa nie ufam sprzedawcom ponieważ wciskają to za co mają premię i często polecają Samsungi c 650.

Wręcz przeciwnie - nie jestem żadnym fanem czy pracownikiem promującym Samsunga, ani jakiejkolwiek firmy, poza tym to, że mam Samsunga nie oznacza, że jestem jakimś jego fanatykiem. Nie ma takiego pojęcia: "Sharp gorszy od Samsunga" - to bzdura sama w sobie, obecnie części są wymieszane w każdym TV - nieważne czy to LG czy Sony czy Sharp czy jeszcze inny.....każda firma ma też bardziej i mniej udane modele....po prostu nie ma czegoś takiego jak prestiż marki w tym segmencie rynku, czego zdaje się, że totalnie nie czujesz...a podniecasz się samą marką....a nie ma czym....bo niezawodność nie zależy obecnie totalnie od marki....nie ma już czegoś takiego jak onanizm Sony Trinitronem w latach 80-tych chociażby, kiedy to chwalono te kineskopy za najlepszą jakość i niezawodność, szczególnie TV made in Japan, bo angielskie już tylko jechały na legendzie.........

Dziwny topic.

Skoro masz takie uprzedzenia do danych firm to idź do Saturna czy MM i powiedz, że masz 3.5k na min. 40" LED'a, ma mieć szybę i może to być jedynie Philips lub Sharp. Patrzysz czy kolory nie są jaskrawe, czy skóra nie czerwona jak w Samsungach, słuchasz czy nie ma trzasków jak w Sony i płacisz - krótko i na temat.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.